Italiaanse Zomerstoofschotel met dragon (subliem lekker !)

Standaard

Als iemand al vijftig jaren lang een passie heeft voor koken, is het logisch dat er een paar recepten tussen zitten, die absoluut subliem lekker zijn. Hier komt er eentje, met een stralenkrans om de pan. Het is een Italiaans recept, met dragon. Een echt Frans kruid. Maar de combinatie van deze beide maakt een uitstekende lekkere zomerse stoof schotel. Hier vind je een heerlijke combinatie van groenten en kruiden in een zomers gerecht.

Waar komt dit “Italiaanse zomer stoofschotel” recept vandaan ?

Dit is een gerecht met een lange geschiedenis. Toen ik, ca 30 jaren geleden, ging trouwen en verhuizen van Groningen naar Zeeland, kon ik niet veel meenemen.

zomer stoofschotel met anijs

Een ‘pareltje’ onder de pasta sauzen !

We hadden een klein huisje uit de 17e eeuw. Met een oud Middeleeuws tuintje, en het huis stond al vol. Dus de keuze was beperkt, en ik heb (onder andere) mijn kookboeken mee genomen. Een deel heeft járen op de zolder gestaan, totdat we besloten om sámen weer terug naar Groningen te verhuizen.

En wat vond ik, bij de verhuizing, in een oude kist ? Mijn ‘zelfbedachte recepten-schrift’. Járen oud. Dat was een interessante vondst ! Hier komt ééntje van de terug gevonden recepten. Een juweeltje !

De combinatie van tomaten, selderij en paprika

De combinatie van tomaten, selderij en paprika is een uitstekende combinatie. Bijna ieder Italiaans recept heeft dit als basis. Het is “de achtergrondkleur van het schilderij”. Ik schilder graag en ik kook graag, dus kan ik (als ik een recept bedenk) het als een schilderij zien. De achtergrond, de accenten en de schaduwen van het geheel. En de zonnige elementen. Dat is leuk en inspirerend.

  1. Tomaat : De Spanjaarden brachten in de 16e eeuw de tomaten naar Europa. Het was toen niet de bedoeling om te óp te eten , maar als sierplant. Deze tomaten waren geel, vandaar de naam “Pommodoro” oftewel : Gouden Appel.

De tomaat in een gerecht is iets waar je goed mee kunt sturen. Daarmee bedoel ik dat er heel veel verschillende zomer tomaten1 bereidingswijzen zijn. Verse tomaten even ontvellen en goed inkoken geeft een volle rijke zomerse smaak aan een saus.

Dat gaan we ook doen in het volgende recept. Want als je de tomaten pas op het laatst toe voegt, dan krijgt het gerecht een beetje een zacht zurige smaak. De volle smaak wordt versterkt door er een béétje mosterd aan toe te voegen.  En ook een flinke theelepel-met-torentje tomaten puree.

..“…Een hele rijpe rode tomaat met wat zout en olijfolie kan net zo verfrissend zijn, als een glas water op een warme zomerdag..”..

Tomaten smaken lekker met : paprika, kaas, basilicum, aubergine, knoflook, olijfolie, ui, courgette en schaaldieren. Maar ook dille, bieslook, hysop, kerrie, lavas, oregano, peterselie, rozemarijn, salie, tijm, tuinkers en,… dragon !

  1. Paprika : De Paprika’s komen van oorsprong uit Midden-Amerika. Ze zijn voor het eerst rond het jaar 1512. Men zegt dat Columbus ze heeft meegenomen, maar dat kan niet, want die leefde toen niet meer.

zomer paprika roodPaprika’s zijn krachtig en sterk. En ze passen uitstekend in een stoofgerecht. De ietwat zoete en karamelachtige tonen krijgen dan de kans om zich vol in het gerecht tot hun recht te laten komen. Ik vergelijk ze vaak met de ‘zonne spikkeltjes’ op een schilderij. Zijn ze er niet ? Dan is het hele gerecht wat donkerder. Het kan een belangrijke gast in je gerecht zijn.

..’.. Een lekkere rode glanzende paprika is de gangmaker in ieder gerecht. Als een belangrijke gast op je diner..”..

Paprika’s  smaken lekker met : Geitenkaas en mozzarella, aubergine knoflook, de kruiden basilicum en koriander en peterselie, olijfolie, gerookte paprika poeder, aardappelen, rode ui, rodewijn azijn, tomaten. Amandelen, anijs, dille, gember, hysop, kappertjes, kardemom, kervel, komijn, oregano, saffraan, salie, verse peper, zeekraal en,… dragon !

  1. Selderij : Bleekselderij is rond de 16e eeuw in kweekvorm pas voorgekomen. De oude Grieken, Romeinen en Chinezen gebruikten deze groente alleen als medicijn. Omdat ze dachten dat het een vochtafdrijvende en bloedzuiverende werking zou hebben. In de 16e eeuw zijn de Fransen en de Italianen begonnen met het kweken van selderij als groente.

Voor de echte groentenliefhebbers wordt deze groente beschouwd als de meest smakelijke. Snij even het bovenste énzomer bleekselderij onder stuk van een stengel af.

En als de bleekselderij erg stevig is, kun je het beste de schil er even met een dunschiller afhalen. Het is een ideale groente voor in de soep of in stoofschotels.

..”.. Ik hou van de knapperige stengel en de smaak. Vooral selderij , met een schijfje appel, op een broodje met een beetje mayonaise en dan tussen zuurdesembrood is subliem…”..

Bleekselderij smaakt lekker met  : Blauwe kaas, amandelen, bosui, ciderazijn, citrusvruchten, dille, granaatappel, kappertjes, kerrie, kervel, komijn, mosterd, meiraap, (wal)noten, nootmuskaat, parmezaan, gedroogde tomaten, zeewier, pindakaas, room, wortel en,.. dragon !

Recept van Heerlijke Italiaanse zomer stoofschotel met dragon

Zoals ik in één van mijn eerdere artikelen heb uitgelegd, je zou eigenlijk éérst een klein schepje mosterd in de pan moeten doen, en dan pas kun je beginnen met de rest van de stoofschotel. Het is een éénpans gerecht, dus je kunt de ingrediënten een-voor-een in een stevige pan doen. En lekker laten sudderen. Zeker een half uurtje tot 45 minuten. En evt wat water toevoegen als de saus te dik wordt, een paar eetlepels water zijn genoeg.

Italiaanse Zomerstoofschotel met dragon

Nodig  voor ca 4 personen :

bosje dragon

Dragon, je gebruikt alléén de blaadjes, en niet de harde stengels. Snij de blaadjes. 

  • Ca 15 a 20 zwarte olijven
  • 1 half theelepeltje fijne mosterd
  • Peper en zout
  • 1/2e rode paprika of een kleine paprika (in stukjes gesneden)
  • 1 stengel bleekselderij (in stukjes gesneden)
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 kleine ui (in stukjes gesneden)
  • 1 ca 25 a 30 grams bakje verse dragon (Appie Heijn, niet de takjes gebruiken, alleen de blaadjes) of van de markt. Van ca 25 gram mét stengels. De blaadjes haal je er dan af. Die gebruik je in de stoofschotel.
  • 1 theelepel anijszaadjes
  • 1 theelepel venkelzaadjes
  • 500 gram tomaten, in stukjes gesneden
  • 1 eetlepels pijnboompitten
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/2e blokje groenten bouillon
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • Scheutje rode wijn
  • Geraspte Parmezaanse kaas, om erover te doen. Niet in de saus doen.

+ Pasta voor 4 personen, spaghetti, macaroni of kleine penne zijn het lekkerste

Bereiden :

  1. Neem een pan met een stevige dikke bodem, doe er wat olijfolie in.
  2. Doe er de mosterd in
  3. Doe er de stukjes tomaten in,
  4. De ui en de gesneden dragon blaadjes kunnen erbij.
  5. Doe er de wijn in, en de zaadjes (anijszaad en venkelzaad)
  6. En het 1/2e bouillon tabletje
  7. Peper en zout, naar smaak (evt een klein schepje sambal is ook lekker)
  8. En de tomaten puree
  9. Zet het op een laag suddervuurtje
  10. Snij nu de ca 15 olijven in 5 stukjes, doe in de saus

    stengel dragon

    TIP : Dragon hou je lang vers in een afgesloten plastic of glazen bakje. Eerst éven spoelen, afschudden en dan in het bakje in de koelkast. Je houdt het zeker een dag of 4 a 5 lekker vers.

  11. Meng de kappertjes er ook door.
  12. En de pijnboompitten.
  • Laat rustig sudderen, doe er een beetje water bij, als de saus te dik wordt
  • Laat ca 30 a 45 minuten sudderen, de smaken mengen zich perfect.
  • Kook de spaghetti, of de macaroni of kleine penne
  • Als dit gaar is, doe je de spaghetti of pasta in een mooie schaal
  • Saus erover
  • Beetje citroensap erover en de kaas

En dan is het : Jammie,…. !

Eet smakelijk met een hartelijke groet van Tieneke

Tip : Wat ik nog een keer wil proberen is om dit als een pizzasaus te gebruiken. Over een panpizza smeren en met wat extra champignons en mozzarella.

PS : Dit is een ‘pareltje’ onder de pasta sauzen !

Eet smakelijk, met een hartelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

LINK :

  1. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/03/21/alles-over-mosterd-met-15-heerlijke-recepten-met-mosterd/
  2. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/05/02/6-lekkere-smaakmakers-in-je-gerechten-de-basis-van-een-ayurvedische-maaltijd-met-veel-tips/

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

  1. Pingback: Herfst stoofschotel met pastinaak, paddenstoelen, tijm en wortel uit Polen | De Geneeskrachtige Keuken

  2. Ziet er uit als een heerlijk gerecht. Ik ga het vandaag meteen proberen! Dank trouwens voor de interessante blog!

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.