Dragon, alleen de naam spreekt als tot de verbeelding. Wat is eigenlijk dragon, en waar komt het vandaan. Hoe gebruik je het in de keuken en zijn er ook leuke keukenweetjes over dragon? En als je zelf dragon zou willen kweken ? Hoe pak je dat het beste aan ? Waar werd dragon vroeger het meeste voor gebruikt en zijn er ook geneeskrachtige toepassingen van dragon ? En zijn er ook contra indicaties bij dragon, of kun je het altijd en overal eten. De naam dragon komt van het de Latijnse naam “Draak” en nog veel meer weetjes en lekkere toepassingen en recepten vind je in dit leuke en informatieve artikel over Dragon, uit de Latijnse plantenfamilie “Artemisia”. Haar Latijnse naam is “Artemisia dracunculus.” Met een paar lekkere en eenvoudige recepten met dragon.
Wat is dragon ? En welke dragon wil ik hebben ?
Het liefst zou ik nú zeggen, dragon ? Da’s gewoon lekker ! Het is een écht Frans kruid. En het is de Franse dragon die

Dragon heet ook wel “Drakenkruid”
zo lekker is, en je graag wilt hebben. De aristocraat onder de kruiden.
De naam van dragon is een mix tussen Grieks en Latijns. Het heet “Artemisia Dracunculus”. Oftewel dragon of drakenkruid. Artemisia komt van de God ‘Artemis’ , de God Godin van de maan, het bos en de vruchtbaarheid. En “dracunculus betekent ‘klein draakje’. En verwijst naar de grillige vorm van de wortels van dragon.
Dit kruid intrigeert de mens al vele eeuwen lang. De delicaat verfijnde franse versie heeft misschien geen grote sierwaarde of bloemen in de tuin. Maar in de keuken is het een absolute kanjer van formaat !
Franse dragon is een keuken kruid met een verfijnde anijssmaak en een licht bittertje erin. Er zijn twee soorten, Russische dragon en Franse dragon. Jong gekweekte russische dragon smaakt naar helemaal niets ! Maar als deze een paar jaren in de tuin staat, kan het smaakpalet zich wel ontwikkelen. En is deze prima in een dragonazijn bruikbaar. Maar verder kom je er ook niet mee. De Franse (of Duitse) dragon is een héérlijk kruid.
Weetjes over dragon in de keuken
Joop Braakhekke zei eens over dragon dat dit kruid ieder gerecht diepte en verfijning gaf. En dat hij er ook wel eens teveel van gebruikte in een gerecht, maar dat hij nog nooit een gast had gehad die erover heeft geklaagd. En dat geloof ik direct van hem, dragon geeft een diepe verfijning aan ieder gerecht. Het past ook overal bij.
Dragon en de Franse keuken zijn innige vrienden. Het wordt door alle koks, zowel professioneel als de thuiskoks, zeer gewaardeerd. De smaak is duidelijk die van anijs, maar dan verfijnder.
De Franse kruidenmix “Fines Herbes” bevat, naast bieslook, kervel en peterselie, ook dragon.
Kook dragon gerust,maar geen urenlang. Dan vervliegt de smaak. En meebakken met vlees is ook een minder goed idee, de smaak verdwijnt. Hier komen een paar leuke weetjes over dragon in de keuken :
- Dragon combineert heel goed met vlees en vis.
- En ook met schaal- en schelpdieren
- Kip met mosterd-dragon saus is een klassieker, mensen hebben het al jaren lang een lekker gerecht gevonden.
Dragon, je gebruikt alléén de blaadjes, en niet de harde stengels
Uiteraard met een scheut lekkere witte wijn erbij.
- Zelfs doodgewone kip krijgt Franse VIP allures van een “Poulet á L’ Estragôn”
- Wist je dat gebakken paddenstoelen met wat vers gehakte dragon, een drupje citroensap, peper en zout en wat knoflook héérlijk is in een omelet ?
- Dragon past uitstekend in dressings en kruidenboters
- Dragon mayonaise is een feest-in-een-pot !
- Sauce Hollandaise met een eetlepel dragon is een lekkere combi over asperges
- Dragon past uitstekend bij eieren
- Gebruik dragon het liefst vers, gedroogde dragon is de helft van haar smaak verloren.
- Moet je zoutarm of zoutloos eten ? Neem dragon als vervanger !
- Doe in een gerecht éérst een beetje dragon, en voeg later wat meer toe.
- Gebruik niet teveel dragon, de smaak is sterk. Tenzij het gerecht dat toelaat.
- Wil de dragon drogen ? Dat kan het beste op 35 Grdn.
- Invriezen kan ook prima, doe zoveel mogelijk dragonblaadjes in een ijsblokjes houder. En vries ze in.
- Je kunt dragon ook in olijfolie invriezen, dan blijft de smaak beter behouden.
- Dragon azijn is een van de oude klassiekers in de keuken
Dragonazijn zelf maken : Dit is supereenvoudig ! En erg lekker. Doe een aantal dragon toppen of wat zachtere takjes in een schone mooie hoge fles. Doe er een schepje dillezaad en venkelzaad bij. Vul de fles af met wittewijn azijn of cider azijn. En als je dragon bloeit, zijn het de bloesems die je dragon-azijn áf maken qua smaak.
Laat het gewoon een paar weken staan. Schrijf de datum en de ingrediënten even op de fles. Klaar. Let op : Het mengsel moet wél helder blijven. Wist je dat deze dragon azijn prima samengaat in een dressing met walnoot olie. Super lekker en walnoot olie is gezond voor je hersenen.
Dragon goed bewaren : Dragon kun je goed bewaren. Doe de verse dragon in een afgesloten plastic of glazen bakje in de koelkast . Wél eerst even afspoelen en afschudden. Dan in het bakje. . Het blijft dagen goed.
Hoe kan ikzelf dragon kweken ?
Dat is niet gemakkelijk, maar met een beetje ‘groene vingers’ moet het lukken. Het uiterlijk van Franse en Russische dragon is bijna hetzelfde. Ze worden ook vaak met elkaar verward. En het is ook vaak niet duidelijk wélke van de twee dragons het gekochte plantje nou eigenlijk is.
Maar als de winter voorbij is, en je plantje leeft nog, dan is het de Russische. De Franse dragon overleeft de winter niet. Tenzij je deze binnen zet, op een koel plekje in huis.
Franse dragon opkweken uit zaad zal niet lukken, daarvoor moet je een kas hebben. En het zaad van franse dragon is hier ook niet te koop. Van Russische dragon wél.
Dragon staat graag op een beschutte plek in de zon. En kun je prima in een grotere pot opkweken. De wortels zijn grillig, geef ze wel de ruimte in de pot. Geef ze lichte droge grond. Dragon houdt niet van zware en natte grond. Doe er evt wat zandgrond door. Dragon wordt ziek van natte en zware grond.
De meeste biologische winkels verkopen wel Franse dragon, als kweekplantje. De grond moet goed doorlatend zijn en een béétje schraal. Wees er van te voren zeker van dat je je moeite doet voor de Franse dragon
Dragon houdt niet van nat en/of vochtig weer. Dan kunnen de planten gaan rotten. En soms id de rot zó erg dat de dragon dood gaat. Het beste kun je ze dan zoveel mogelijk terug snoeien en weer opkweken.
Gek genoeg zijn er soms jaren bij dat ‘spuugbeestjes’ gek zijn op dragon. ‘Spuugbeestjes’ zijn de larven van een wants. Een goede gezonde plant overleeft dit meestal wel. Maar ikzelf haal het wél weg. Anders heb je straks óveral van die vieze ‘spuugbeestjes’. (zie foto)
Maar als je dragon ziek en aangetast wordt door schimmelziekten als ‘witte roest’ of ‘meeldauw’ (of valse meeldauw)of ‘spint’ snoei deze dan volledig terug. En begin overnieuw.
Ikzelf heb dit probleem vorig jaar gehad. Totaal afknippen en terugsnoeien was het enige wat ik kon doen. En ik sproei ze er dan het volgende, met een sproeiflacon, gevuld met azijn, spiritus, water en een beetje groene zeep, overheen :
Anti spint en anti meeldauw behandeling : Maak een mengsel van spiritus, groene zeep, azijn en water. Houd volgende verhoudingen aan 10 ml groene zeep, 10 ml brandspiritus, 10 ml azijn en 0.5 liter water. Goed schudden. Spuit dit over de planten waar zich de spint bevindt. Herhaal de behandeling na een dag of 5. Als je geluk hebt groeit de plant spint- en ander ongedierte vrij weer op.
Heeft dragon ook een geneeskrachtige werking ?
Ja, dragon wordt binnen de plantengeneeskunde reeds eeuwenlang gebruikt en aanbevolen als medicinaal kruid. Maar daar moeten we wel bijzeggen dat, anno 2021, dragon nog maar zelden gebruikt wordt. Toch heeft dragon bijzondere stoffen, zoals de coumarines en essentiële olie verbindingen. Waaronder sabineen en eugenol. Deze maken dragon wel interessant voor medicinale doeleinden.
Er zijn vele uitgebreide oude beschrijvingen over de werking van dragon. Sommige zijn eeuwenoud.
- Dragon zou de lever en de nieren beschermen
- En heeft bloedsuiker verlagende eigenschappen.
- Dragon bezit een breed scala aan toepassingen. Waaronder de ene meer effectief is als een andere. Dat komt van de verschillende variëteiten van de dragonplant. Als medicinaal kruid wordt dragon meestal gebruikt in de vorm van een kompres, als thee en als essentiële oliën.
- Het belangrijkste toepassingsgebied is het bevorderen van de spijsvertering, ontgifting van ons lichaam, en het stimuleren van de eetlust na een lange ziekte.
- De inhoudsstoffen van dragon komen vooral tot hun recht bij zware en vette gerechten. Dit is omdat het de aanmaak van spijsverteringssappen bevordert. Wat ook uitgebreid in oude geschriften beschreven staat over dragon zijn haar pijnstillende, krampstillende en ontsteking remmende eigenschappen.
- Ook helpt dragon tegen wind, is ontspannend en rustgevend.
Een “Kater” : In dragon zitten bitterstoffen die de aanmaak van maagsap ondersteunt. Het dus kunnen helpen tegen een “kater’ van een feestje van gisteren avond. Het helpt de spijsvertering, en haalt de ‘knoop’ uit je maag. Zet er gewoon thee van, en drink het op.
Hik : Volgens een Franse kruiden kenner kan dragon uitstekend helpen tegen de hik. Kauw gewoon op een stuk of 5 a 10 blaadjes dragon.
Slaapverwekkend : Al sinds oude tijden wordt dragen beschouwd als een slaapopwekkend kruid. Zet er thee van.
Dragon-thee zelf zetten : Doe 1 volle theelepel van de verse dragon in een kopje heet water. Laat het ca 10 minuten trekken en zeef het vervolgens áf. En je kunt het opdrinken.
Welke planten passen het beste bij dragon op de vensterbank of in de tuin ?
Eigenlijk is het de beste manier om dragon te kweken en mooi en gezond te houden, om het apart in haar eigen grote pot te zetten. Je zou de dragen bij chrysanten, madeliefjes of goudsbloemen kunnen plaatsen. Dat is van dezelfde planten familie. Dragon is nogal téér van structuur, plaats het niet te dicht bij andere houtachtige planten.
Verder nog wat leuks of wetenswaardigs over dragon ?
Er is ook een gekweekte cultiva, dat heet “Artemisia Draconculus Senior”. Deze is een half-winterharde cultiva met een

Drakenkruid
goede smaak. Te koop bij biologische winkels.
- De naam “drakenkruid” komt van de vorm van de gekrulde wortel, en de vorm van de bladeren. Die lijken wel iets op drakentongen. Men gebruikte dragon daarom vroeger als medicinaal kruid voor de genezing van beten van venijnige dieren. Zoals slangen en dolle honden. In deze moderne tijd raden wij u aan om gewoon naar de dokter te gaan.
- Dragon was vroeger, in de oude wereld, onbekend. Pas in de 16e eeuw kwam dragon mee met de Roemeense families en hun koks.
- Dragon geeft niet alleen een verfijnde smaak aan je azijn, maar verzacht ook de zuurgraad ervan.
- Dragon is in de Nederlandse keuken vrij onbekend, maar in de Franse keuken zéér geliefd.
- In de jaren ’60 waren de Provencaalse kruiden echt hip. Maar later moest het allemaal Italiaans zijn.
- Dragon komt waarschijnlijk uit China, daar zijn de éérste beschrijvingen over dragon uit 200 v. Chr.
- De dragon plant kwam waarschijnlijk met de eerste kruisvaarders mee, vanaf Spanje naar Europa.
Heeft dragon ook contra indicaties ?
Ja, die zijn er.
- Zwangere en zogende moedersmoeten oppassen met dragon. Dit gaat niet om een paar blaadjes in een saus, maar als supplement. Dragon kan de menstruatie op gang brengen, dat zou betekenen dat je een eventuele zwangerschap in gevaar kunt brengen. Neem dus géén dragon supplement.
- Dragon kan de bloedstolling vertragen. Ook dit gaat niet om een eetlepel blaadjes, maar wél als supplement. Maar het kan wel het risico op een bloeding vehogen, zeker bij het gebruik van bloedverdunnende medicatie
- Dragon kan een allergische reactie veroorzaken, bij mensen die gevoelig zijn voor de planten uit de composieten familie. Dit zijn ambrosia, chrysanten, goudsbloemen en madeliefjes. Eet dit dus niet als bloem. Ook geen paar blaadjes.
De lekkerste gerechten met dragon :
Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij !
De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.
Meer artikelen uit deze De Geneeskrachtige Kruiden serie ?
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/03/07/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-deel-1-inleiding/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/03/14/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-tijm/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/03/28/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-salie/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/04/11/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-rozemarijn/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/04/25/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-oregano/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/05/09/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-basilicum/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/05/23/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-dille/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/05/30/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-dragon/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/06/13/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-munt/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/06/27/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-peterselie/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/07/11/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-koriander/
Pingback: De Geneeskrachtige Kruiden serie (Dille) | De Geneeskrachtige Keuken
Pingback: De Geneeskrachtige Kruiden serie (Peterselie) | De Geneeskrachtige Keuken