Fluor in tandpasta en onze gezondheid (met praktische ayurvedische tips voor ons gebit)

Standaard

Er is ons al jaren en jaren verteld dat fluor goed is voor ons en ook voor ons gebit. Maar is dat wel zo ? Fluor is eigenlijk een giftig gas en een bijproduct van de aluminium industrie. Het is giftig ! Wist je dat fluoride giftiger is dan lood? En slechts iets minder giftig dan arsenicum? Door gebruik van fluoride bij het poetsen van de tanden of door het gebruik van tandverzorgingsproducten dringen deze giftige stoffen ongemerkt ons lichaam binnen. Fluoride is hier een afgeleide van. Ook voor de enzymen werking in ons lichaam en de opbouw van collageen is aluminium ronduit slecht te noemen. En is aluminium niet goed voor onze hersenen, maar hoe zit dat dan eigenlijk met de hersenontwikkeling van onze kinderen ? De ayurveda ziet gebitsverzorging op een geheel andere manier. We geven je een paar simpele en bruikbare tips. Hier vind je een duidelijk en helder informatief artikel over fluoride.

Fluor spoelen in de klas, vroeger 

Vroeger moest alle kinderen op school spoelen met fluor. Weet je nog ? De moeders kwamen helpen, want de klassen waren veel groter. Ieder kind kreeg een klein

fluor blog tandpasta gewoon

We denken dat het goed voor ons en onschuldig is, maar is dat wel zo ?

bekertje met een beetje fluoride erin. En dan kwam er een hele grote klok met seconden wijzer voor de klas te staan, en moest de kinderen 2 minuten spoelen. In die tijd stond ikzelf nog voor de klas.

Het was een heel gedoe, want er gingen nogal wat van die kleine plastic bekertjes over de tafeltjes en de kleding. En dan was het weer eens aanleiding tot hard brullen. 

Maar we hadden allemaal het idee dat het uitstekend was voor het kindergebit. Dus deed iedereen gehoorzaam mee, zonder zich iets af te vragen. Maar wist je dat fluoride helemaal niet gezond is ? (2)

Fluoride is niet gezond? Hoezo?

Fluor Blog foto tandpasta

Een tandpasta etiket : ‘Niet te veel gebruiken en niet inslikken’

Fluor is een gas, en komt vrij als bijproduct bij de fabricage van aluminium. Het verwijderen van deze giftige fluoride was erg duur. En heeft men een nieuwe bestemming voor de fluoride gezocht. Ze stopten het in tandpasta en in drinkwater en zeggen dat het goed is voor het gebit. Maar is dat wel zo?

Daarom staat er op tandpasta verpakkingen met een hoog fluoride gehalte ook dat kinderen onder de 6 jaren het niet mogen gebruiken. Ook nu nog staat het op iedere tube tandpasta met fluoride.

Letterlijk citaat: .. ”.. buiten gebruik van kinderen onder de 6 houden. En gebruik niet meer tandpasta ter grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand) arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt .. ”..

Ja, wij werden vroeger altijd gewaarschuwd dat je tandpasta nooit dóór mocht slikken. Het blijkt giftiger dan lood, en iets minder giftig dan arsenicum. En je mag het niet doorslikken, maar als het aan het drinkwater is toegevoegd dan slik je het toch ook door? Gelukkig is men er in Nederland sinds 1976 mee gestopt om fluoride aan ons kraanwater toe te voegen. 

In  Amerika, Canada en Engeland voerde men het nog steeds toe toe. Onder het verhaal van ‘een gezond gebit’. We denken bij het woord ‘fluoride’ aan mooie witte tanden. En niet aan vergif. Maar dit zit toch nog anders. En voor een jong gebit kan fluor zeker iets betekenen. Toch zijn aluminium verbindingen zeer slecht voor onze hersenen en ons zenuwstelsel. Dat is de keerzijde van de medaille. 

Is fluoride dan slecht voor je gebit ? 

Nee, fluoride is niet slecht voor je gebit. Alleen als je er te veel van binnen krijgt. De ironie van het geheel

Fluor blog aluminium productie

Het maken van aluminium geeft afvalstoffen. Dit heet ; fluor !

is goed dat fluoride wordt gebruikt om cariës te voorkomen, maar fluoride in mondspoeling en tandpasta draagt bij aan de vorming van tandsteen (dit is een harde mineraal voor de tanden op de tanden) die het tandvlees irriteert. De mondhygiëniste haalt dit dan weer weg. En dit is ook de reden dat je moet ‘flossen’. Want dit tandsteen  wordt een broedplaats van bacteriën en chronische tandvleesontstekingen. 

Deze kunnen weer leiden tot nieuwe tandvleesproblemen. Zo komt men  in een vicieuze cirkel terecht. Want wat heeft het voor zin om je gebit tegen cariës te beschermen, als vervolgens je gebit kapot gaat door ernstige tandvleesproblemen. En tandvlees ontstekingen.

Nja, tanden die los gaan zitten hebben dan in ieder geval geen gaatjes. 

Fluor en de geestelijke ontwikkeling van kinderen

Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat kinderen, die veel fluoride moesten innemen, een lager IQ vertoonden, ook werd er een relatie gelegd met ADHD. Dit kwam vermoedelijk doordat fluoride, als het in de hersenen terecht komt, schade toe kan brengen aan de geestelijke ontwikkeling van kinderen. Maar waarschijnlijk óók aan volwassenen, men begint zich af te vragen of er een relatie bestaat tussen Alzheimer, dementie en andere neurologische problemen en het gebruik van fluor (1)

Verder constateerden wetenschappers een verharding van de gewrichten en werden er mogelijke negatieve effecten op het botweefsel en op de schildklier. 

Deze oorzaak zou kunnen liggen in het feit dat fluoride de functie van meer dan 100 enzymen in ons lichaam verstoort. Een daarvan is collageen, het handige bindweefsel van het lichaam in huid en gewrichten. Dit kan vroegtijdige huidveroudering veroorzaakt. En gewrichtsproblemen.

En als je dan géén fluoride gebruikt? 

Voor volwassenen heeft fluoride gebruiken in tandpasta en mondwaters geen enkele nut. Het is ook niet nodig, ons gebit is al volwassen en uitgehard. En dan helpt fluoride nergens meer voor. Goed poetsen is al het halve werk. En spoel je mond vaker.

Natuurlijk moet je bij kleine kinderen regelmatig het gebit controleren, kinderen zijn nu eenmaal gek op zoet en suiker. Maar daar helpt de kindertandpasta ook niet tegen, kinderen onder de 6 jaren in leeftijd mogen eigenlijk zo-wie-so geen fluoride tandpasta gebruiken. (4) Het is giftig. En het wrange is dat veel kindertandpasta’s ook suiker bevatten. Want dat vinden kinderen lekker.

Zit er suiker in tandpasta ??? 

Fluor Blog

Zuren en bases voor ons lichaam en gebit. Baksoda zit in het ‘veilige’ gebied. 

Ja, eigenlijk is het nogal controversieel om suiker in tandpasta te doen. Maar we houden nou eenmaal van de smaak ‘zoet’. Toch is het voor ieder gebit, dus óók voor volwassenen, ronduit slecht om suiker of zoetstoffen in onze tandpasta te doen.

Wij hebben verschillende bacteriën in de mond. Suiker is slecht voor onze tanden, bacteriën in onze mond suiker omzetten in zuur. 

Zuur kan het tandglazuur aantasten. Het tandglazuur is het beschermlaagje dat om onze tanden heen zit. Tandglazuur kan door zuur worden opgelost en als het glazuur eenmaal weg is, komt het niet meer terug. Wanneer het tandglazuur van uw gebit wordt aangetast, kun je brozere tanden krijgen. Je  tanden kunnen zelfs door verkleuren. Bovendien is de kans groter dat je gaatjes in uw tanden krijgt.

Heb je weleens gehoord van tanderosie? Door zuren kan het tandglazuur worden opgelost, waardoor tanderosie ontstaat. Je kunt last van tanderosie krijgen wanneer uw het tandglazuur niet voldoende laat herstellen na het eten van suiker. Daarnaast kun je ook last krijgen van tanderosie als je te veel en te vaak voedsel eet waar veel zuren in zitten.

Fris drank is hier een voorbeeld van. Het is soms niet goed te proeven, doordat de smaak wordt verbloemd door altijd suikers, maar frisdrank is extreem zuur.  En zuur EN zoet (frisdrank) is een ramp voor ons gebit !

Eigenlijk denk ik dat we flink voor de gek gehouden, want naar mijn persoonlijke mening, heeft het gebruik van fluor en fluoride veel meer gevaren in zich dan een paar gaatjes in het gebit (5).

Ayurveda en ons gebit, een paar tips

Volgens ayurveda is ons gebit een neven product van onze botten. Gebitsklachten hangen vaak samen met een tekort aan calcium, magnesium en zink. Om eventuele problemen te voorkomen of een tekort aan te vullen zijn er wel een paar adviezen :

  • Kauw elke morgen een handjevol calciumrijke witte sesamzaadjes op. En poets daarna je tanden zonder tandpasta, zodat de resten van de sesamzaadjes tegen he gebit wrijven, waardoor dit schoon en glanzend wordt.
  • Masseer je tandvlees via oilpulling. Het beste gebruik je gouden warme sesamolie, spoel en 2 a 3 minuten mee, en spuug het uit in de afval bak. Masseer nu met je vingers het tandvlees. Een goede
    fluor blog sesamzaad

    Sesamzaadjes zijn uitstekend voor ons gebit, vanwege het hoge calcium gehalte


    en oude remedie tegen terugtrekkend tandvlees, tegen gaatjes en ontstekingen in de mond.
  • Gebruik astringerende en bittere kruiden, meng het eventueel door je tandpasta. Het kruid ‘Neem’ is hiervoor zeer geschikt.
  • Kauw het eten altijd rustig en goed.
  • Eet vijgen. Om je gebit en tandvlees te versterken zou je het eens kunnen proberen om iedere dag 4 vijgen te eten. Goed kauwen !
  • Bijt iedere dag even één keer 5 a 6 maal achter elkaar héél voorzichtig al je tanden en kiezen op elkaar. Licht bijten, zodat je kronen niet breken. Dit zou de energie meridianen stimuleren die met het gebit samenhangen.

Tea tree olie wordt in de ayurveda aangeraden tegen terugtrekkend tandvlees en gevoelige tanden. Deze gevoeligheid kan wijzen op bacteriële infecties in de tandwortels. Spoel goed ná, en gebruik dit niet langer als 1 a 1 ½ e week. Tea Trea is sterk spul.

  • Doe het volgende bij een infectie. Houd een schone tandenborstel onder de kraan, en doe er 1 a 3 druppeltjes Tea Tree olie op. Poest je tanden ermee. Spoel ná. Doe dan 1 druppel tea tree op een wattenstaafje en smeer er je tandvlees mee in. Dit helpt mee om een verdere infectie van het gebit te voorkomen.
  • Je kunt ook een druppel tea tree olie op je tandzijde doen, en ermee flossen, Dit bereikt dieper gelegen holtes.

Hoe maak ik mijn eigen tandpasta ? 

Ja, dat is heel eenvoudig te doen. Het is in 5 minuten klaar ! We denken vaak dat dure tandpasta ook de beste tandpasta is. Ik ga jullie even een recept voor super goede tandpasta geven. Want de meeste tandpasta’s die je in de winkel koopt bevatten fluoride, reinigingsmiddelen en andere chemische stoffen. En als je het in de kern van de zaak bekijkt hebben we geen schurende tandpasta nodig, de tandenborstel schuurt goed genoeg. Zeker als je elektrisch poetst. Daarmee haal je de tandplak wel weg.

Deze baksoda (zuiveringszout) is het belangrijkste ingrediënt in deze tandpasta en werkt goed om zuren te neutraliseren en een goede Ph-balans in stand te houden. Het is ook een zacht schuurmiddel tegen de tandplak. De kokos olie zorgt ervoor dat alles goed gemengd kan worden. Het maakt de bitterzoute smaak van het zuiveringszout ook iets minder. Kokosolie vindt je, net als baksoda, in een goede supermarkt. 

Recept om zelf tandpasta te maken :

baksoda-of-zuiveringszout

Baksoda is basisch en goed voor ons gebit

Neem het volgende

  • 1 eetlepel Baksoda (in zo’n oranje gekleurd pakje, iedere supermarkt heeft dit te koop)
  • 1 eetlepel kokosvet of kokosolie
  • Doe er ook 3 druppels pepermuntolie of kaneelolie of kruidnagelolie of neemblad olie of zuivere kurkumaolie of een klein schepje neempoeder of iets dergelijks doorheen.

Doe dit in een klein glazen potje met een afsluitbaar deksel.

Meng alle ingrediënten door elkaar en je tandpasta is klaar voor gebruik. Dit recept kun je ongeveer 3 weken gebruiken.

Omdat deze eigengemaakte tandpasta geen gom of chemische middelen bevat, ziet het er een beetje anders uit dan een winkeltandpasta. Want het zal iets vloeibaarder zijn.

Bewaar je tandpasta in een potje met een goed afsluitbaar deksel, om ongedierte en stof op afstand te houden. Deze eigengemaakte tandpasta hoeft niet koel bewaard te worden, dus je kunt hem gewoon in de badkamer laten staan.

Met een hartelijke groet van Tieneke

Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Of ‘Neem’ capsules of ‘Neemblad’ olie ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in zuivere kurkuma en/of curcumine c3. Een webshop met een 5-sterren score op Trustpilot ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen :

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9863396/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35518640/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31856837/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34331425/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3956646/
  6. V. Lad “De Ayurvedische Huisapotheek”

 

Volgende »

  1. Pingback: Aluminium in onze leefwereld (waar zit aluminium allemaal in ?) | De Geneeskrachtige Keuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.