Wat kun je eten tegen muggenbeten (met goede tips)

Standaard

Een van onze kleinkinderen zat vol muggensteken en muggenbulten. En een jeuk dat hij had. Toen heb ik eens gebeld met een ayurvedische centrum. Want ik vind zulke anti-mug stiften of zo maar niks. En we hadden hem al vol met citronella gewreven. Hielp niks. Wat kun je eten tegen muggenbeten. Het antwoord dat ik heb gekregen was een aanleiding tot dit nieuwe artikel. Want de vakantie periode staat voor de deur, en met de vele regen van de laatste dagen zijn er ook veel steekmuggen. Ieder jaar is het weer een plaag ! De bloedzuigende of stekende plaaggeesten. Ze houden van een warme, vochtige omgeving. En gezien vanuit een Ayurvedisch gezichtspunt worden ze door de “zoetheidsgraad in het bloed van hun slachtoffer” aangetrokken.  Bittere stoffen zijn een gruwel voor muggen. Dat lusten ze niet. Hier vind je een interessant artikel over muggenbeten en voeding. 

Insecten houden van zoet

Veel soorten vliegende insecten houden van zoet. De wespen zijn dol op frisdrank en andere gesuikerde

Mug in de slaapkamer, man met mepper

Ik vind hem nog steeds leuk,…… !

voedingsmiddelen, de bijen met hun honing. De ‘gewone’ vliegen die zich graag in de keuken bevinden, en in de natuur ruimen veel insecten dode dieren op.  Ook die ruiken ietwat zoetig.  Het is het zoete dat ze  aantrekt. Dit is ook zo met steekmuggen, het zoete in je lichaam trekt ze als een magneet naar je toe. Vooral ’s nachts.

Platslaan is dan ook meestal de enige optie voor veel mensen. ’s Nachts in je ondergoed met een pantoffel ‘aan het werk’. De volgende dag zit de muur vol met platgeslagen bloed van de dode muggen. Maar er zijn al zo weinig insecten. En er zijn ook meer gemakkelijke remedies, als een pantoffel door de slaapkamer gooien.

Anti-muggen middelen ? De beste zijn bittere smaken !

De meeste goede anti-muggen middelen zijn extreem bitter, zoals gezegd muggen houden van zoet, maar hebben een gruwelijke hekel aan de smaak “bitter” . Daardoor blijven ze ver bij je uit de buurt. Maar in die muggen werende middelen zitten vaak ook nog andere zware gifstoffen, je huid ”eet ” die er ook bij op.  Bijvoorbeeld ‘Deet’ is een zenuw verlammend middel, de muggen vallen er letterlijk dood bij neer.  Het is dus eigenlijk een keuze uit twee kwaden. Rode jeukbulten of gif.

Het middel ‘Deet’ is erg giftig ! Het is voor kleine kinderen en zwangere vrouwen niet ongevaarlijk.

Wat is eigenlijk een ‘muggenbeet’ ?

Een muggenbeet ontstaat wanneer vrouwelijke steekmuggen hun scherpe zuigsnuit door je huid prikken en zo een gaatje in je huid maken om er bloed uit te zuigen. Het bloed hebben zij nodig om eitjes te kunnen leggen. Deze eitjes leggen ze in gebieden waar veel stilstaand water is (of waar het heel vochtig is zoals moerassen). Vrouwelijke muggen steken, mannetjes muggen steken niet.

mug blog bloedmug

Ze zuigen jouw bloed door jouw huid, en gebruiken het om eitjes mee te voeden. Dus alléén vrouwelijke muggen steken, mannetjes steken niet.

Vandaar dat er veel muggen voorkomen in de buurt van open stilstaand water. Als ze je steken, spuiten ze een, in hun speeksel voorkomende vloeistof,  in je lichaam dat het stollen van het bloed voorkomt. Het speeksel bevat lichaamsvreemde eiwitten die door je lichaam worden gezien als gif.

De aanwezige zenuwen raken geïrriteerd, geven een alarmsignaal af en de jeuk begint.  En hiermee is het krabben begonnen.

Vooral op vakantie kan het een regelrechte plaag zijn. Nou komen er in Nederland weinig tot geen ziekten voor, met als oorzaak een muggenbeet. Maar gewoon vervelend is dat gezoem, ’s nachts, wel.

Voeding tegen muggen en/of muggenbeten, een paar tips

Toch zijn er ook andere oplossingen, zei me één van de artsen. Bijvoorbeeld je voeding veranderen.

 1. Eet bijvoorbeeld, 14 dagen voordat je vakantie begint ánders. Zeker als je op vakantie gaat naar een muggenrijk gebied, zoals in de buurt van water. Of neem ‘NEEM” capsules, die zijn extreem bitter. Daar houden de steekmuggen niet van.
 2. Verminder drastisch het gebruik van suiker, zoetmiddelen, frisdranken en enkelvoudige  koolhydraten.  Deze zitten in gepolijste witte rijst, in pasta’s, en in zetmeelrijke voeding. Broodjes en andere meelproducten. IJs, patat enz. Ons lichaam zet zetmeel om in suikers. Vlees behoort er ook toe.
 3. Als je je lichaam wat meer ‘bitter’ kunt laten ruiken en/of smaken, heb je veel minder last van
  mug blog kruiden lavendel rozemarijn tijm

  Lavendel, rozemarijn en tijm zijn bittere kruiden

  muggensteken. Er zijn bittere planten, zoals Neem capsules’ (Azadirachta indica) of ‘Curcumine en/of kurkuma capsules’  (kurkuma longa en/of Curcumine C3 ‘superieur’).

 4. Deze hebben een bittere smaak als grondstof. Eet deze regelmatig en daarna zijn er weinig muggen die jou nog echt “lekker” vinden. Je ruikt dan lichtelijk bitter en je bloed smaakt ook lichtelijk bitter. Perfect tegen muggenbeten. Zo heb je veel minder last van die plaaggeesten.
 5. Er is ook ‘Neem blad olie’. Maar deze geur ruik je zelf wél heel sterk. En ‘lekker’ ruikt dit niet.
 6. Het is ook goed idee om je parfum aan te passen. lavendel is bijvoorbeeld een bittere geur. Wist je dat het natuurlijk bittere aroma van kruidnagel, kamfer of lavendel de muggen ook weg jaagt ?.  En als er iets of iemand in de buurt is die ‘beter ruikt’ als jij, heb je weinig last. Ik bedoel iemand die een lekkere zoete parfumgeur gebruikt heeft. Lavendel, rozemarijn en tijm zijn bittere geuren
 7. Gestoken ? Mix ‘Neem’ poeder met wat water, tot een groene pasta. Smeer het op de muggenbult. En laat het zitten tot het eraf valt.

Wat is goede voeding tegen muggenbeten ?

Eigenlijk is alle voeding die een bittere ondertoon heeft, goede voeding tegen muggen. Het laat je huid bitter ruiken en je bloed ook. Wijzelf, als mensen, ruiken dit niet, maar muggen wel. Dit is voeding zoals :

 • Tuinbonen, aubergine, spruitjes, rode sla, andijvie,
 • Radijsjes, bloemkool, broccoli, witlof, knolselderij en lange bittere meloen
 • Rucola salade, grapefruit, artisjok, limoen, groene tomaten en olijven of olijfolie smaken bitter.

  neem-blad

  ‘Neem bladeren’ zijn extreem bitter

Als je een van de groenten uit deze rij regelmatig eet, en een  ‘Neem’ capsule inneemt, zul je aanzienlijk minder last van steekmuggen hebben. Want ze lusten je bloed niet meer. ..

En als je ook géén of andere parfum aanschaft zul je binnen de kortste keren merken dat de muggen/wespen je niet meer zo mogen. Ze vliegen even een ‘mensje’ verder.

We wensen iedereen een mug vrije vakantie of vele mug vrije nachten toe.

Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Of ‘Neem’ capsules of ‘Neemblad’ olie ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in zuivere kurkuma en/of curcumine c3. Een webshop met een 5-sterren score op Trustpilot ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Eén reactie Volgende »

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.