Een banaan als apotheek ? (alles over bananen)

Standaard

Zowel tegen de trek in iets te eten, maar ook als keukenmedicijn is de banaan prima werkzaam. Zowel voor gezonde mensen, maar ook voor mensen die niet zo lekker voelen. Wist dat er ook een ‘bananen kuur’ bestaat ? Dan eet je vijf maal per dag een kleine banaan. Of drie maal per dag een grote. Met een beetje melk erbij. In de natuurgeneeskunde staat beschreven dat je zo chronische ziekten in de maag of darmen eruit kunt krijgen. En zo kun je ook het gezwollen weefsel reinigen en het teveel aan vocht afvoeren. En als zodanig helpt het eveneens om een paar kilootjes kwijt raken. Hier vind je een informatief en leuk artikel over bananen

Een banaan om áf te vallen voor modellen en actrices ?

Modellen en actrices maken graag gebruik van deze ‘bananen kuur’. Dat eet je dus 5 kleine of 3 grote bananen per dag, en drinkt  er wat melk bij. Je reinigt er de maag, nieren en de darmen mee, haalt het teveel aan vocht uit de weefsels en kunt er zodoende mee afvallen.

De mannequins van de beroemde Christian Dior, in de jaren ’70, volgden een dergelijk bananen dieet vóór een show. Nú is het de manier om een goed figuur te krijgen en te houden in Hollywood.

Wat zijn de goede inhoudsstoffen van een banaan ?

Als ze volledig rijp zijn, hebben ze een donkergele schil met bruine vlekken en bevatten ze alleen fructose en dextrose en bijna

banaan met kaneel

             Banaan met kaneel

geen zetmeel. Ze zijn dus net zo waardevol voor hersenwerkers als voor spiermannen en sporters. En langeafstandsrijders, omdat die een prestatiedaling kunnen opvangen. Met 23% complexe koolhydraten en slechts 90 calorieën per 100 gram is een banaan echte ‘duursportvoeding’ – ver verwijderd van dopingmiddelen-.

Daarnaast zitten er niet zoveel eiwitten in, maar ze bevatten wél alle essentiële aminozuren, evenals een mooie balans van tien verschillende vitamines en 18 (!) verschillende mineralen en sporenelementen.

En belangrijk is : Heel belangrijk : het zeldzame pantotheenzuur (goede voeding voor de hersenen, huidverzorging en haargroei) en foliumzuur (bloedvormende stoffen), en veel kalium (hartbescherming). Evenals magnesium, calcium, fosfor, sporen van mangaan, selenium, zink en jodium.    Maar de banaan brengt ook neurohormonen met zich mee en heeft daardoor een directe invloed op de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Dit betekent dat het met zijn hormoon serotonine helpt tegen stress en gebrek aan concentratie en je in een goed humeur brengt. En de avondbanaan zorgt voor een ontspannen slaap met het eiwitbouwsteen tryptofaan.

Een banaan als apotheek ? 

Over de goede eigenschappen van bananen kun je boeken vol schrijven. Dat zullen we niet doen, maar hier komen toch een paar goede werkingen van de banaan. Wist je het volgende ?

 1. Het eten van een banaan heeft een directe invloed op onze hersenwerking en ons centrale zenuwstelsel. Ze geeft een goed humeur en helpt tegen stress en vergeetachtigheid. 
 2. Bananen helpen mee om de darmen te reinigen, beschermen het maagslijmvlies en neutraliseren het teveel aan maagzuur.
  banaan natuurlijke apotheek

               Een banaan als natuurlijke apotheek ?

 3. De banaan helpt vrouwen in hun dagen voor de menstruatie. Dit komt door het hoge aandeel Vitamine B6. Eet dan 3 maal daags een banaan om de spanning in het lichaam kwijt te raken.
 4. De ruime aanwezige Kalium en de Magnesium in de banaan werken beschermend op hart- en bloedvaten. Bananen helpen het slechte cholesterol te verlagen, en omdat ze vrij van urinezuren zijn (purine) worden bananen ook aanbevolen tegen jicht.
 5. Bananen met hun grote hoeveelheid aan basen kunnen zure metabolische problemen relatief snel normaliseren. Ook kunnen bananen chronische fermentatie- en verrottingsprocessen in de darm verhelpen en het maagslijmvlies beschermen bij gastritis.
 6. Een Engels team van artsen behandelde zelfs, naar Indiaas model, met succes maagzweren met bananen.  En ontwikkelde zo een medicijn gebaseerd op de goede inhoudsstoffen in bananen
 7. Omdat bananen vrij van purine zijn, wordt deze vrucht speciaal aanbevolen voor mensen met jicht.
 8. Als je moeilijk grotere medicijnen moet slikken, en dat moeilijk gaat, helpt een hapje banaan om het gemakkelijker door te slikken.
 9. Ayurvedische artsen raden mensen, die arteriosclerose of een infarct hebben gehad, aan om elke dag een banaantje te eten.

Keukentips over bananen

Omdat de beide uiteinden van de bananen zowel ziektekiemen kunnen bevatten als resten van het gif waarmee ze zijn besproeid – helaas tegenwoordig teveel – snij je het beste deze uiteinden altijd eraf, na het schillen

Je kunt dus het beste biologische bananen kopen. Niet alleen goed voor onze eigen gezondheid, maar je helpt ook de plantage arbeiders met een faire prijs voor hun werk.

Leg je bananen NOOIT in de koelkast. Een banaan bewaar je het beste op kamertemperatuur.

+ Voor de lekkere trek ’s avonds : Wist je dat een geschilde banaan, in stukjes gesneden, met een klein beetje kaneel énbanaan met kaneel kokosrasp erover gestrooid een ware traktatie is ? Eet het maar eens. Je slaapt er lekker door. Goed voor de maag en de kaneel is goed voor een stabiele bloedsuikerspiegel. En het is een stuk gezonder als een zakje chips ! 

Zo zie je maar weer eens, de meest gewone vruchten kunnen soms héél bijzonder zijn !

Met een hartelijke groet van Tieneke

Zoek je de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? Of uitstekende puur zuivere Curcumine C3 ‘Superieur’ ?  In milieuvriendelijke brievenbus verpakking of  biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel je de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende producten in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma en andere ayurvedische middelen. Uitstekende magnesium (citraat) ?  Kurkuma en Curcumine capsules ?  Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! De beste natuurlijk pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

En onze André van Duin vond de bananen ook al érg bijzonder !

Volgende »

 1. Dag Tieneke,

  Even een vraag over de ‘bananenkuur’.
  Is het de bedoeling dat je dit 1 dag per week doet of meerdere dagen achter elkaar?
  Ik zou hier graag meer over willen weten.

  Bij voorbaat dank en met groet, Tilly

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.