Verse kurkuma in het eten doen. De meeste mensen doen gewoon een stukje verse wortel in het eten, en koken het méé. Omdat veel mensen graag een lekkere curry maken, met een stukje verse kurkuma wortel erin. Goed idee. Maar wist u dat de werkzame stof uit de kurkuma longa, dit heet curcumine, verdwijnt met het koken ? Curcumine is een vluchtige stof. Dus kun je de kurkuma wortel eigenlijk op het einde beter toe voegen. Dit gaat over de verse wortel en niet over de kurkuma poeder. Hier vind je een interessant artikel met een duidelijke uitleg hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Hoe zit dit dan precies ?

Hoe gebruik ik het beste verse kurkuma in het eten ?
Ten eerste wordt er in de ayurveda aangeraden om nooit te veel verse kurkuma wortel in het eten te doen. Een klein stukje is voldoende. Kurkuma is een aromatische specerij en was vroeger van bijzonder belang voor de mens. Waarom ? Deze verse kurkuma bewaarde het eten goed, en hield het vrij van bederf.
Men kookte graag recepten met kurkuma, want dan bleef het voedsel langer goed. Dus werden kurkuma bladeren van de plant, onder andere, in de oudheid oorspronkelijk gebruikt om voedingsmiddelen goed te kunnen bewaren.
In de hitte van India kon men niets, wat bederfelijk was, goed bewaren. Er bestonden geen koelsystemen, dus werd kurkuma gebruikt om het eten bacterie vrij te houden. En om de frisheid die dit bewaarde voedsel langer behield.
Om deze eigenschap van kurkuma goed te laten werken, werd deze verse kurkuma wortel ALS LAATSTE aan een curry toe gevoegd.
En niet direct in het begin, of halverwege het koken. Want dan verloor het haar kracht. Men kookte eerst de gehele curry. En voegde ca 10 a 15 minuten vóór het klaar was pas de stukjes kurkuma wortel toe.
Er waren vroeger evenveel soorten verschillende curry’s als dat er huishoudens waren. Dus één lekkere curry bestond niet. Maar er was wel een klassieke basis curry, die werd uitgebreid met eigen specerijen en kruiden.
Een klassieke basis curry met verse kurkuma wortel maken
Neem een klein glazen potje en doe daar dan het volgende in :
- 3 eetlepels korianderzaadjes (of gemalen koriander)
Lekkere curry met verse kurkuma wortel
- 2 theelepels komijnzaadjes (of gemalen komijn)
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel fenegriekzaad (of gemalen fenegriek)
- beetje zout
Doe dit in de pot. Goed schudden en je eigen curry is klaar. Nu kun je ermee gaan koken.
Maar als je je gerecht gekookt hebt dán pas,… als de curry bijna klaar is, voeg je toe :
- 1 eetlepel vers gesneden kurkuma wortel
- 1 theelepel vers gesneden gember stukjes
Zo is je curry helemaal goed, en smaakt het uitstekend. En heb je alle gezonde stoffen behouden.
Met een hartelijke groet van Tieneke
Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? Of ‘Curcumine & Triphala’ combinatie ? Voor een betere gewichtsbeheersing. ? In biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma en andere ayurvedische middelen. Kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Neem huid masker ? ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! De beste natuurlijke en pure kwaliteit tegen de laagste prijs.
.
Interessant Blog. Ik zal de basis curry zo eens maken.