10 Praktische tips voor een voorjaars schoonmaak in je lichaam (met tips en recepten tegen voorjaars moeheid)

Standaard

lente bloesem

De grote voorjaars schoonmaak van het huis is voor veel mensen een normale zaak.  Maar een grote voorjaars schoonmaak van ons lichaam is ook wel eens een goed idee. Hoe reinig je je lichaam eens goed en grondig. Als de lente begint en  de zon weer warmer wordt, is het een goed idee om ons lichaam te ontdoen van de afvalstoffen van de winter.  Sommige mensen kennen de ‘voorjaars moeheid’. Hier vind je een artikel met vele praktische en natuurlijke tips. Niet alleen om je lichaam te reinigen, maar ook 10 tips tegen de voorjaars moeheid.

Ayurveda en de reiniging van ons lichaam  

De afgelopen week heb ik eens ruim de tijd genomen om te zoeken naar informatie over een  voorjaarsreiniging van het lichaam

lente blog madelief

                            De lente is begonnen,..

Vooral bij de ayurvedische informatie staan er vele en goede.  Het  was het opvallend hoe vaak ‘Triphala’ werd genoemd, als reiniging van het darmsysteem.

Wist je dat druiven en granaatappel de bloedvaten reinigen ? Dat asperges de urinewegen goed schoonmaken ? Dat paardenbloem lever- en gal reinigend werken? Dat appel, koriander en knoflook en curcumine de zware metalen uit je lichaam haalt ? Dat gember het slijm uit je lichaam haalt ? Dat kurkuma en curcumine ons gehele lichaamsweefsel eens goed reinigen ?

Maar de lente laat zich nu toch wel horen, in het uitbundige fluiten van de vogels en de groei van de knoppen in de bomen.

Ik geef jullie graag een paar tips om je lichaam eens goed te reinigen van de winter. En het fris en klaar te maken voor de lente. Hier komen 10 praktische en goed werkende tips voor een prima ‘voorjaarsreiniging’ van ons lichaam.

1. Eet ánders

triphala

 Triphala ‘Balans’ reinigt ons darm stelsel

Als je wat langere tijd zwaarder voedsel hebt gegeten is je lichaam wel eens toe aan een goede reiniging. De stamppot met worst, veel aardappel gerechten en de erwten- of bonen soepen, kun je tegen deze tijd beter laten staan. Je kunt je darmen, maag en spijsverteringsstelsel verbeteren door meer fruit en groente te gaan eten. Een frisse salade met olijfolie is een goed idee.

Verder raadt de ayurveda, in deze tijd van het jaar, duidelijk ‘triphala’ aan. Tripahala is een uitstekend middel voor de diepe reiniging van onze darmen. “TRI” betekent 3 , en “PHALA” betekent vruchten.

Het verwijdert het oude darmslijm, het reinigt alle verfijnde darmplooien en zorgt voor een goede stuwing van de ontlasting. Het is absoluut géén laxeermidddel, maar Triphala maakt de ontlasting zacht.

Eigenlijk is het geen slecht idee, om zoiets eens een paar keer per jaar eens te gaan doen. Maar als je erg gevoelig voor diarree bent, is een dergelijke darmkuur niet zo geschikt.

2. De ‘Soep-dag’

Wat ook prima werkt : Eens een keer per week een “soep-dag” invoeren. Natuurlijk moet het dan wel vetarm en zonder kaas en room zijn. Maar een verse groentensoep-dag is geen gek idee. Wij hebben daar de maandag voor uitgekozen. Prima voor ná een heerlijk eet-weekend.

Ook zijn er voedingsmiddelen die darmreingend werken. Een ervan is de appel. Veel mensen eten niet graag appels, omdat ze er

broodbeleg-appels

       Appels reinigen je darmen

diarree van krijgen. Maar daar zit nu juist het reinigende element.

Een goede spijsvertering krijg je van kauwen. Kauw je eten goed, eigenlijk zou dit vele malen per hap eten moeten zijn. Hoe meer afvalstoffen in het  lichaam zijn opgeslagen, hoe vermoeider je jezelf  kunt voelen. Hier ligt voor veel mensen ook de “voorjaars moeheid” aan ten grondslag.

Verander het boodschappen lijstje, de gebraden en meer vet bevattende artikelen kun je ruilen voor licht voedsel.  Bijvoorbeeld de met kaas overbakken gerechten, veel yoghurt en zure melkproducten, de gebraden gerechten etc.  De mediterrane keuken is in dit jaargetijde een goed voorbeeld.

3. Darm reinigende middelen  

Mosterdzaad, appel, kurkuma-longa, alfalfa, kiemen, spinazie, erwten, gemberthee, gember, frambozen, vezelrijke voeding. Ook het ayurvedische middel “Triphala” reinigt de darmen. Dit laatste is een prima middel, onder andere tegen het natuurlijk en ondersteunend helpen tegen constipatie.

4. Drink veel warm water

Maar niet tijdens de maaltijden !  En warm water is niet hetzelfde als gloeiendhete thee. Begin de dag eens  met een beker warme verse gemberthee. Het reinigt je complete spijsverteringsstelsel.  Begin hier ’s morgens als eerste mee.  En het toilet bezoek wordt een makkelijke gang

Het beste kun je dan ’s avonds een thermoskan met kokend water maken, en hierin een flink stuk, ter grootte van een duim, vers geschilde en in stukken gesneden gember klaarmaken. Doe er een klein stukje kaneel bij en twee eetlepels citroensap. ’s Morgens is het afgekoeld en zijn alle waardevolle eigenschappen in het water opgenomen.

Neem ’s morgens niet teveel brood, maar wat meer fruit. Of havermoutpap in plaats van het brood.

5. Verander je lunch

Niets eten is ook niet goed, maar ’s middags een kop soep nemen, in plaats van brood, is wel een goed idee. Als je graag brood bij de soep eet, is koolhydraat arm, maar wel vezelrijk brood een idee. Een maaltijd-salade met groente en/of fruit kan ook prima reinigend werken. Een bakje hummus met verse groente stengels is erg lekker, en supergezond . Ikzelf ben gek op ‘tahin’, vers gemalen sesamzaad-pasta . Het smaakt heerlijk, ik doe het over een salade, of op een beschuitje/rijstwafel. Met stukjes tomaat of komkommer.

6. Reinig je lever en je nieren eens een keer    

hersenblog koperen kurkuma

Een goed voorjaars reinigings  idee ? Vaak denken we aan erg ingewikkelde dingen. Hier komen een paar simpele ideeën

 • Warm water met een uitgeperste citroen werkt prima lever reinigend.
 • Een half eierdopje gevuld met olijfolie en citroensap evenzo.
 • Het reinigende middel curcumine c3 ‘superieur’ werkt ondersteunend om lever en nieren te reinigen. Evenals het ook bij de bloedreiniging diep en krachtig kan helpen. Kurkuma, een wonder van de natuur.

Het eten van basische voedingsmiddelen werkt ook op de lever en nieren reinigend.  En weerstand bevorderend. Het voert afvalstoffen af en zo maak je het je lichaam weer makkelijker om goed te functioneren.

7. Wat zijn lever en nieren reinigende voeding ?

Dit zijn een paar goede natuurlijk middelen om de lever en/of nieren te reinigen. Drink een week lang achter elkaar,  elk uur cq  anderhalf uur een kop van bijvoorbeeld :

 • Jeneverbessen-thee of paardebloem- thee of Aloë Vera sap.
 • Groene thee of gewoon warm water.
 • Versgeperst fruit of  fruit- of groentesappen (rode biet, wortelsap)
 • Bijvoet thee. Of natuurlijk brandnetelthee.
 • Artisjok sap of artisjok thee of zoethout thee.

Recept ?

Een eeuwenoud lever en nieren reinigend middel is krulpeterselie. Koop een bos krulpeterselie, wassen en knippen. Kook een pannetje met water en doe daar gedurende 10 minuten met krulpeterselie in. Laten afkoelen en zeven. Doe het in een schone thermoskan, of in een fles en dan in de koelkast. Drink er om de 2 uren een glas van.

8.  Voorkom een luchtweg infectie 

In de winter bouwt ons lichaam meer slijm op. Dit slijm is erg vatbaar voor  infecties. Dus zou het een goed idee zijn om het slijm te verwijderen uit ons lichaam. Er zijn een paar sterke middelen om slijm af te drijven.

 • Een ervan is honing. Als U een klein eierdopje neemt, en hierin een flinke eetlepel honing doet, samen met een mespuntje
  warme gemberthee

                   Warme gemberthee

  kurkuma-longa. En dit mengsel langzaam opeet, werkt het slijm oplossend en reinigend op de ademhalingsorganen.

 • Ook een sterke slijmafdrijver is gember. Boven staat een recept voor verse gemberthee. U maakt het lekkerder door er 2 eetlepels citroensap aan toe te voegen.
 • Tijm. Verse tijm. Een oud en sterk slijmafdrijvend recept : zet thee van: 12 gram tijm, 125 gram wilde kamille, mespuntje kaneel, een eetlepel verse gember (geschild en geraspt).
 • Slijm losmakend werkt : gemalen venkelzaad en gember. Ook hier kunt u een thee van zetten.
 • Selderij stengels. Eet ze gewoon rauw, dit is prima vocht- en slijm afdrijvend.
 • Ook het middel “Neem” lost slijm op en drijft het af. Neem capsules verkopen ze bij dekurkumaspecialist.nl
 • En wat een perfect slijmafdrijvend werkt, en dan in de darmen, zijn wederom de “Triphala” capsules. Zowel het slijm in de darmen (deze werking schrijft men toe aan de  “Bhibitaki” van de Triphala. En ook het slijm in de longen (hiervoor is de “Haritaki”  in de Triphala verantwoordelijk gehouden)

9. Zweet de afvalstoffen er eens lekker uit

Als je eens flink zweet worden je afvalstoffen sneller via de huid uitgescheiden. Daarvoor kun je naar de sauna gaan. Dat is een wel goed idee.

Maar gewoon een flink eind stevig te wandelen of te fietsen is ook een goed middel om te transpireren. Doe elke dag een paar oefeningen waarbij je zweet. Je hoeft niet tot het uiterste te gaan, maar even doorgaan tot je lekker wat zweet kwijt raakt is wel een gezond idee. Ik zelf ga ‘touwtje springen’ in de tuin. Dit kost niks en geeft een goede oefening. Bouw het wel óp. De 1e dag 10 sprongen, de 2e dag 12 sprongen etc.

10. Verdiep je ademhaling

Ons lichaam heeft verschillende manieren om haar/zijn afvalstoffen kwijt te raken. Via de blaas, via de darmen, via de huid. Maar ook via de longen. Als je krachtig in- en uit ademt dan raak je via de longen veel afvalstoffen kwijt. Zoals kooldioxide.

De onderste punten van de longen verzamelen de meeste afval, het is een goede zaak om dit eens te reinigen.

Ga zitten waar je goede ventilatie en frisse lucht hebt. Buiten of binnen met een ventilatie raam open. Zit rechtop en adem 10 maal stevig diep in- en uit. Stop even 30 seconden en herhaal het. Dit doe je 3 x 10 ademhalingen per dag. Dit doe je 1 maal per dag. Je zou ook een art-of-living cursus kunnen overwegen.

Met een hartelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Of Triphala en Curcumine C3 ‘superieur’  capsules ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma creme met sandelhout ? Je vindt het bij de kurkuma specialist. Zij zijn gewoon goed ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Eén reactie Volgende »

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.