Handige keukentips (zacht én hard gekookte eieren uit één pan)

Standaard

Het is eigenlijk een beetje jammer om 2 pannetjes op het vuur te zetten voor zacht gekookte eieren én hard gekookte eieren. Hier vind je een handige tip om dit snel en slim op te lossen. En is een ei eigenlijk gezond ? Of niet ? En wat is er gezonder ? Een hard gekookt ei, een zacht gekookt ei of een gebakken ei ? Hier vind je een leuk artikel over eitjes, met een handige bespaartip. 

Een “krak ei met zachte glibber erin”

Onze kleinkinderen eten graag bij ons. En het méé helpen om te koken is ook een feestje. Samen in de keuken en daar gaan we

Eieren in klutser

2 Eieren zacht gekookt en 2 eieren hard gekookt in hetzelfde pannetje,…..

dan. De jongste staat op een keukenstoel, anders “kan hij niks zien”, volgens hem. Toen we samen gingen eten had deze jongste kleinzoon zin in een eitje. Dus ik vroeg hem hoe hij zijn eitje wou hebben. Gebakken ? Omelet ? Gekookt ?  Nou, hij wou “een krak-ei met zachte glibber” erin. Oftewel een zacht gekookt eitje. Toen wilde de rest ook een ei. Maar dan hard gekookt. Prima.

Omdat ik geen zin had om twee pannetjes op het vuur te zetten, had ik ooit eens een super-handige truc gezien.

Je neemt een pannetje en een klutser. Doet het ei, dat zacht gekookt moet zijn, in de klutser. En de andere eieren gewoon in de pan. Na ca 5 minuten haal je de klutser met de eitjes erin uit het hete water. Zonder met een lepel te knoeien om die eieren weer te pakken te krijgen. Of je weet niet meer welke wél en welke niet hard/zacht zijn.

En legt ze in een bakje koud water.

De rest laat je dan nog eventjes doorkoken. En legt ze ook in het bakje koud water. Simpel, eenvoudig en energie besparend.

En onze jongste kleinzoon had de meest gezonde methode om een eitje te eten gekozen. Wist je dat een zacht gekookt ei gezonder is dan een hard gekookt of een gebakken ei ? Ben je benieuwd waarom ?

Hoe gezond is een ei ? 

 • Gekookt ei of gebakken ei,  wat is het gezondste ? 

Eitjes hebben, na vijftig jaren onderzoek, uiteindelijk géén relatie met hart- en vaatziekten (1). Onder deze link vindt u een zeer uitgebreid onderzoek over de relatie van eieren en hart- en vaatziekten.  Er zijn zelfs recente studies waaruit blijkt dat een iets hoger cholesterol gehalte op oudere leeftijd juist gunstig voor onze gezondheid kan zijn (2). Het bakken van een ei gebeurt op ca 160 grdn, waardoor de cholesterol in de eidooier kan oxideren, wat niet gunstig is voor de gezondheid. Want vooral geoxideerd cholesterol kan schadelijk zijn (3).

Het allergezondste ei is een zacht gekookt ei.  Dit is vanwege de lage temperatuur van ca 100 grdn bij het koken in water. Zachtgekookte eieren zijn daarom ook gezonder dan hardgekookte eieren.

 • Opeens is een eitje ongezond,…

Tot de jaren zestig kwamen, toen viel het ei ongenadig van zijn voetstuk. Voedingswetenschappers  hadden ontdekt dat er een vettige stof in het ei voorkwam die cholesterol heet. Het cholesterol zag men als een voorspeller van hartaanvallen en beroertes. In de 20e eeuw, tussen 1970 en 1990 was de gehele medische wereld in de ban van cholesterol. Bij vele huisartsen kwamen instrumentjes te staan, waar je als bewust burger, op je cholesterol kon laten prikken.

ei-mooiHet was wel begrijpelijk, want vele hart- en vaatziekten hangen samen met ons eetgedrag. Later kwam er achter dat er bij hart- en vaatziekten méér dingen mee spelen. Ook onze genen, ons gewicht, onze afkomst, beweging en rookgedrag en drink gedrag werden tot één onderwerp samen gevat ‘cholesterol’.

Dat cholesterol óók allerlei nuttige functies in ons lichaam heeft, werd vergeten. Cholesterol hoort in ons lichaam thuis, het houdt de vaatwanden dicht en soepel en we gebruiken het voor het transport van vetten. Het is voor ons gehele lichaam onmisbaar. Met een te laag cholesterol gehalte kan men vele verschillende klachten krijgen. Maar al deze nuances sneeuwden onder en werden op één grote hoop gegooid.

Er was een cholesterol uitspraak uit 1987 : cholesterol is de nieuwe vijand. Dat we het meeste cholesterol, 78 %,  zelf aanmaken wist men toen nog niet. En dat er verschillende soorten cholesterol waren wist men ook niet.

En hiervan werd ons eitje de dupe. Een eitje per dag was geen probleem(5), maar dat veranderde snel. Want in één eitje zit ca 200 milligram cholesterol, dat is wel veel als je het vergelijkt met andere cholesterol houdende voedingsmiddelen zoals lever en mosselen. Maar niet veel als je het beziet in de inhoud en gewicht van een eitje. Er zit 70% water in een ei, en 15% eiwitten. Onverzadigde vetten maken cq 10% van het ei uit, de koolhydraten 1%. En het cholesterol gehalte is 0,4%. (6)

Maar zoals dat met deze hetze tegen het ei ging : dat er zó weinig cholesterol in een eitje zit ? Dat maakte niet uit. Het Voedingscentrum vond, indertijd, dagelijks een eitje te veel. Gezonde mensen mochten hooguit 2 a 3 eitjes per week eten.

Na een jaar of 10 werd de cholesterol hype wat minder, maar men zei nog steeds dat 2 a 3 eieren per week in een gezond voedingspatronen past. Maar voedingswetenschappers lopen áchter, want sommige artsen zijn tot de conclusie gekomen dat een gezond voedingspatroon met minder koolhydraten, zoals suiker, snoep, aardappelen, brood en pasta, zouden kunnen helpen tegen beginnende suikerziekte. Een dergelijk dieet is wel makkelijk vol te houden, en kun je er een paar kilo mee kwijtraken.

Met een hartelijke groet van Tieneke, en een gezellige zondag gewenst !

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? Of Shilajit ‘Vedic’ ?  In biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al de  kurkuma. En met zorg uitgekozen ayurvedische supplementen. kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér  democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! De beste natuurlijk pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4632449/
 2. https://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010401
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3315351/
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373948
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10217054
 6. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2004.10719429

Volgende »

 1. Ik lees je berichten altijd met plezier maar vooral dit bericht want ik ben dol op eieren en heb me nooit iets aangetrokken van de 2 tot 3 keer per week stelregel 🙂
  Vriendelijke groet,
  Leonie Schoppema

 2. 0,4% cholesterol is natuurlijk een schijtbeetje als je vergelijkt met de andere stoffen.
  Hoeveel heb je dagelijks nodig, maakt het lichaam zelf?
  Verstoor je met voortdurend veel eieren eten het proces van het lichaam om zelf cholesterol aan te maken?
  Zo zijn er nog wel een paar vragen, maar die bewaar ik nog even.

 3. Pingback: Handige keukentips (zacht én hard gekookte eieren uit één pan) — De Geneeskrachtige Keuken | Mon site officiel / My official website

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.