De geneeskracht van kruidnagels (met weetjes, tips en oud recept)

Standaard

kruidnagel bloemen

Kruidnagels zijn de gedroogde en ongeopende bloemknoppen van een groenblijvende boom uit de ‘mirte familie’. Kijk, zo zien de bloemen van de kruidnagels eruit. Ze worden zo genoemd omdat hun vorm doet denken aan een nagel of een spijker. De kruidnagel is de krachtigste van alle specerijen en is afkomstig uit Sri Lanka of de Molukken. De voormalige specerijen eilanden. Men reisde vroeger de hele wereld over om lekkere specerijen in te kopen en mee te nemen naar het thuisland. Ook de Nederlanders met hun V.O.C. reisden met grote schepen óm Zuid Afrika heen. Op weg naar het Oosten van de wereld waar bijzondere specerijen groeiden. Hier vind je een leuk artikel over kruidnagels, met oude toepassingen, tips en een oud recept

De smaak van kruidnagel

Pomander1

Een “Pomander” is leuk om te maken en lekker om te ruiken

Er zijn maar een paar kruidnagels nodig om een verfijnd delicate smaak te geven aan curry’s, aan rijst of aan zoete fruitgerechten. Wij zijn een paar maal op Sri Lanka geweest voor een ayurveda kuur. En een paar dagen vóórdat de kuur begon hebben we een aardige taxi chauffeur gevonden die ons de specerijen van het eiland wou laten zien. Hoe ze groeiden, hoe ze smaakten en wat we er maar over wilden weten.

Het was zeer interessant om te zien. Vooral de kleine kruidnageltjes zijn práchtig om ze  “in het vers” te zien. Het zijn kleine wit/rose bloemknopjes met een heldergroen steeltje eronder. En de geur van de boompjes !!! Mmmm…!

In de Franse keuken worden de kruidnageltjes vaak in zijn geheel in een uit geprikt. En die ui stooft dan méé in het gerecht. Want zo zijn ze ook gemakkelijk weer te verwijderen. Dat is ook wel gemakkelijk, want als je erop bijt dan komt er een intense en bijna

kruidnagel thee

       Kruidnagel thee

antiseptische smaak vrij. Dit is ook de reden dat kruidnagels erg nuttig zijn tegen kiespijn.

Hoe maak ik zelf kruidnagel thee ? 

Kruidnagel thee maak je met ca 4 gram hele kruidnagels. Je kunt er eventueel een schijf sinaasappel. en een klein snippertje kaneel bij doen. Dan heet water erover. Laat het ca 5 minuten staan. En als je het zoeter wilt hebben, doe er dan een beetje honing door. Zie de reel onderaan de bladzijde. 

De geneeskrachtige werking van kruidnagels

Het is best wel jammer dat men tegenwoordig nauwelijks nog weet wat een kruidnagel is. De bloemknoppen van kruidnagel worden al sinds de middeleeuwen gebruikt. Ze werden erg gewaardeerd als huismiddel tegen kwalen en ongemakken.

kruidnagel1

               Gedroogde kruidnagels

 1. De etherische olie werd gebruikt voor de behandeling van verschillende kwalen, zoals diarree en bronchitis.
 2. Ook werd de kruidnagelolie gebruikt tegen hoofdpijn en kiespijn. Het is trouwens nog steeds een beproefd middel tegen kiespijn.
 3. Uit de bladeren, bloemknoppen en stelen worden etherische oliën gehaald. Deze olie wordt in de hele wereld gebruikt vanwege de sterke antiseptische en ontstekingen voorkomende eigenschappen. Zoals bijvoorbeeld in oilpulling olie.
 4. De kruidnagel olie werkt ook pijnstillend.
 5. Kruidnagelen kun je ook gebruiken tegen schimmel infecties, tegen blauwe plekken en tegen schaafwonden.
 6. Kruidnagelthee helpt tegen een slechte spijsvertering en gisting in de maag
 7. Een beproefd huismiddeltje was kruidnagel thee tegen griep en verkoudheid.

En als je last van mieren hebt die hoopjes zand omhoog werken, koop dan een zakje kruidnagels en steek ze in het zand. De mieren gaan er niet dood van, maar lopen nu liever een blokje óm.

Last van muggen ? Kruidnagel helpt hier evengoed. Zet of hang rond je terras leuke kleine potjes met kruidnagels erin. Je kunt de kruidnagel ook in een stukje stof knopen en als buideltje in de slaapkamer ophangen. Scheelt een boel muggen.

Een pomander maken?

Wat is een pomander ? Dat is een geurbal. Als er nú een stevige geur in een wc hangt, van iemand die ‘flink zijn best heeft gedaan” spuiten we even een luchtje rond en het valt al weer wat mee. Zoiets was 100 jaren geleden ondenkbaar. Dus maakte men toen een ‘Pomander’ van een sinaasappel en kruidnagels.

Hoe ? Dan neem je een sinaasappel en een zakje kruidnagels en die steek je dan in de sinaasappel schil. Helemaal vol. Dat ruikt heerlijk fris en is nog steeds prima in de wc te gebruiken. Volledig natuurlijk en leuk om te maken.

Recept van gekruide Rode Kool met kruidnagel en appel

Je kunt dit in een ovenschaal in de oven zetten. Maar ikzelf maak dit recept in een stoofpan met deksel. Het is een oud Middeleeuws recept uit de 17e eeuw. Ze maakten het toen met gort. Maar die laat ik eruit, ik vind gort niet zo lekker. Maar de geur die in huis hangt van deze héérlijke rode kool schotel.

Nodig voor 4 personen

 • 1 rode kool (normale maat)
 • 6 kruidnagels
 • 2 laurierblaadjes
 • Zout en peper
 • 2 jeneverbessen (plat gedrukt met de bolle kant v d theelepel)
  kruidnagel en rode kool

  Haal de schil wél van de ui af, voordat je de                    kruidnagels erin prikt

 • 1 theelepel kaneelpoeder (afgestreken)
 • 1 eetlepel stroop
 • 2 eetlepels rode wijnazijn
 • 1 theelepel nootmuskaat (afgestreken)
 • 1/2e kleine ui (gesnipperd)
 • 1 grote groene appel
 • 1 eetlepel boter
 • 1 theelepel bruine basterdsuiker.
 • Apart : Aardappel puree voor 4 personen

Bereiden :

 1. Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Hak de kool in vieren en snij de harde stronk weg.
 2. Schaaf of snij de kool in dunne sliertjes. En doe deze met de gesnipperde ui en de geschilde appel, in grove schijfjes en zonder klokhuis, gesneden in de pan. Doe dit in de pan of ovenschaal
 3. Meng nu alle specerijen, zout en peper, de suiker, de stroop, de wijnazijn door elkaar. Met de laurierblaadjes. Voeg evt één a twee eetlepels water toe.
 4. Giet dit over de kool en schep het goed óm.
 5. Leg er klontjes boter op, dek het af en zet de schaal ca 1 ½ uur in de oven op ca 200 graden. Roer het wel een paar keer door.
 6. Als het gaar is, haal even de kruidnagel, de laurier en de jeneverbessen eruit
 7. Serveer het met aardappelpuree 

In het oude Middeleeuwse recept werd dit gegeten met gevogelte. Nu kun je er evt stukjes vega-kip bij doen. Mijn moeder maakte dit vroeger als hachee. Met stukjes gebraden rundvlees erin. En dat lustte de Familie Scholtens wel ! Of gewoon niks, dit is ook lekker van zichzelf.

Met een hartelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? Of ‘Curcumine & Triphala’ combinatie ? Voor een betere gewichtsbeheersing. ? In biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma en andere ayurvedische middelen. Kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Neem huid masker ? ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! De beste natuurlijke en  pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Hoe maak ik zelf kruidnagelthee ?

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.