Neem voor ons gebit, huid en haren. Neem is de naam van een boom die van oorsprong in India en op Sri Lanka voor kwam. In de oude ayurvedische geschriften werd al ca 3000 jaren geleden geschreven over de werking van neem. Hoewel alle delen van de neemboom worden gebruikt in de oude ayurvedische natuurlijke toepassingen, zijn het vooral de bast en het blad, de bloesem en de olie uit de pitten die een goed ondersteunde werking hebben. Hier vindt u een informatief artikel, op persoonlijke titel, over een van de oudste pijlers van de ayurveda : Neem.
Wonderlijke neemboom.

Neembladeren zijn diepgroen en mooi
De oude ayurvedische geschriften waren zeer lovend over de uitwerking van de neemboom. Nu treft men deze bomen ook aan in Australië, Indonesië en West Afrika. De oude Latijnse naam voor neem is “Azadirachta indica”, en deze boom bevat meer dan 35 bioactieve bestanddelen en wordt geroemd om zijn vele toepassingen.
De smaak van neem is ronduit onaangenaam te noemen, zo bitter is het. Daarom is neemtandkrijt ook niet zo aangenaam. Daar moet men aan wennen. Het is scherp en wrang van smaak. Men ‘poetste’ vroeger de tanden met een neemboom takje. Het is in India een natuurlijke tandenborstel voor vele en vele miljoenen mensen.
In de ayurveda werd neemblad als ondersteunende ontgifter gebruikt. Dit omdat neemblad het bloed zou kunnen zuiveren en vrije radicalen neutraliseert. Vroeger werd er thee van gezet, maar de smaak wordt door ons, westerlingen, niet zo gewaardeerd.

Neemblad, neemdrank en neempasta
Als een van de werkingen van neem wordt het effect op de huid genoemd. Het blad helpt ontsmettend, en helpt tegen schimmels en ontstekingen. Daarmee kan dit neemblad voor veel ondersteunende huidaandoeningen gebruikt worden, daarmee worden eczeem, ringwormen, acne en andere huidonzuiverheden genoemd. Het blad wordt dan gedroogd, gemalen en tot pasta verwerkt. En werd vervolgens aangebracht op zweren en huidaandoeningen. In India wordt neem veelvuldig toegepast, hier in het Westen wordt neem nog niet zoveel gebruikt. We kennen het niet.
De neemboom in India.
Ooit hebben we een artikel geschreven over een schooltje in India. Op onze vraag waar we deze school blij mee zouden kunnen maken, was het antwoord snel en duidelijk : een paar neembomen ! Een geschenk waar men in de wijde omgeving blij mee zou zijn. Want voor de gewone huishoudingen in India geldt deze boom als heilig, omdat het ondersteunend tegen veel alledaagse kwaaltjes helpt.
Je zou kunnen zeggen dat hun “dorpsapotheek” op het plein groeit. Eigenlijk is dat wel een grappig idee, om je apotheek op het plein te zien groeien. Er groeien tandenborstels aan, het werkt als insectenwerend middel als je eronder zit, en je gebruikt het als zeep etc. Wie wil er nou niet zo’n boom ? Zelfs Mahatma Gandhi zei tegen zijn volgers om regelmatig het lichaam in smeren met neem, want neem versterkt het immuunsysteem en werkt antibacterieel, wist hij. De kenmerkende geur van neem was ook het kenmerk van de Mahatma.
Ja, nadeel van neem is de geur, het heeft veel zwavelhoudende stoffen in zich. En sommige mensen merken op dat het niet aangenaam ruikt, zeker niet als neem olie. Maar het helpt ondersteund. In vrijwel iedere Indiase huishouding is een flesje neemolie te vinden in de huisapotheek.
Waarom weten we hier niets van die Neem ?
De kennis over soorten planten en hun werking is uit duizenden jaren mondelinge en later ook schriftelijke overlevering ontstaan. Uit duizenden jaren van ervaringen van generatie-op-generatie doorgegeven. En na zovele jaren heeft deze neemboom haar sporen verdiend, en heeft ze vele mensen voorzien van nuttige middelen. Men weet daar veel de natuur als middel. Mede door de traditie van de Ayurveda, een geheel natuurlijke geneeswijze vanuit oude tijden. En nog steeds actueel.
Waarvoor gebruikt men NEEM eigenlijk ?

Neem wordt al eeuwen gebruikt als hulp bij een mooie huid
Eigenlijk voor van alles, het heeft een ondersteunende bloedzuiverende en huidzuiverende werking. Het is een van de pijlers van de ayurveda. Ja, het is een van de 10 meest gerespecteerde planten ter wereld. Omdat het ondersteunende eigenschappen bezit voor het bestrijden van verschillende aandoeningen. We zullen er een paar noemen.
- Neem poeder, of de neem capsule, ondersteunt de ontgiftende onzuiverheden. Deze onzuiverheden zouden een oorzaak zijn van huidproblemen kunnen zijn. Voor de huid is neem een eeuwen lang gebruikt middel, niet alleen door de ontgiftende werking, maar er staat in de oude ayurvedische geschriften ook te lezen dat het rimpels helpt verminderen door de aanmaak van collageen te stimuleren. Voor een ondersteuning van een van binnenuit stralend mooie huid.
- Eczeem : Neemolie is ondersteund effectief bij eczeem, omdat het de verkeerde bacteriën in de huid helpt verminderen. Een helpend effectief middel, en in oude tijden vermengde men de neem olie met wat zuivere kurkuma olie en maakte het tot een pasta. Daarmee helpt het de slechte bacteriën in de getroffen plek, die het ongemak zouden kunnen veroorzaken, met weinig tot geen risico’s op bijwerkingen.
- Haren en Nagels : Neemolie wordt in India gebruikt tegen haaruitval en vroegtijdig grijs worden. Mensen in India die neem olie hebben gebruikt tegen dunner wordende haren, zien snel verbetering. Het wordt ook gebruikt tegen psoriasis symptomen, jeuk en roos. En heeft een kind hoofdluis ? Smeer de haren maar in met neem olie. Een uurtje laten zitten en uitwassen. Met zachte SLS vrije shampoo. (SLS is Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Myreth Sulfate, dit is geen gezonde stof). Op nagels, bijvoorbeeld een kalknagel, kan men iedere dag twee maal een drupje neem olie smeren, met een klein kwastje. De schimmels, die de lelijke nagel veroorzaken, verdwijnen langzaam bij het uitgroeien van de nagel. Ook tegen voetschimmel helpt neem olie de schimmelbacterie te bestrijden op natuurlijke wijze.
- Massage : Van een beetje neemolie kun je een geweldige massage olie maken. Als het op de spieren gemasseerd wordt, heeft neemolie antiseptische eigenschappen die het lichaam kunnen helpen in een detox. Op Sri Lanka wordt het nog steeds gebruikt bij mensen met fibromyalgie en andere pijngerelateerde problemen, zodat ze verlichting van de pijn ervaren. Alleen stinkt neemolie wel, meng het met andere olie. En let er wel op dat je ongeraffineerde en koudgeperste neemolie neemt. Meng dan één eetlepel neemolie met 5 eetlepels massageolie.
- Blauwe plekken : Neemolie is ondersteund effectief bij de behandeling van verstuikingen en kneuzingen. Als je het op de kneuzing aanbrengt bevordert neemolie de bloedcirculatie en vermindert de gekneusde blauwe plek.
- Insecten en slakken hebben een enorme hekel aan neem, hebt u veel slakken in de tuin? De
Neem is de ‘schrik’ van slakken !
grootste slakken-schrik heet ‘neem olie’. Ikzelf smeer het op de rand van de bloempotten, met een kwastje. Het is niet giftig voor insecten, maar ze hebben er gewoon een grote hekel aan. (Dit in tegenstelling tot de chemische ongedierte bestrijding) .
- Antiseptische ondersteuning : In de oudheid werd neem olie koudgeperst en ongeraffineerd gebruikt als ondersteunende hulp tegen alle soorten schimmels en bacteriën. Zelfs tegen virussen. Dus een drupje op een ‘herpes’ plek zou ondersteund kunnen helpen.
- Het gebit : Als vele miljoenen mensen hebben een takje van de neemboom gebruikt als tandenborstel. Neem heeft ondersteunende antibacteriële eigenschappen, die het tandvlees- en tanden helpen bij het voorkomen van ontstekingen en het gebit prima ondersteunen. Nu is het verkrijgbaar als neem tandkrijt. Een oud middel uit de ayurvedische traditie.
- Tegen virussen : De eigenschappen van neem in capsule vorm zijn zeer goed ondersteund tegen virussen. Het werd traditioneel gebruikt tegen griep, gordelroos en andere virale infecties. Nu wordt er nog veel onderzoek naar gedaan.
- Anticonceptie : We denken dat er geen ander middel bestaat dan ‘de pil’ als anticonceptief middel. In de oudheid werd hier neem olie, geperst uit de balderen, bessen en schors van de neemboom gebruikt als een zaaddodend glijmiddel om zwangerschap te helpen voorkomen. Dit werkte niet bij achteraf gebruik. Om in te nemen is het vele eeuwen gebruikt als anticonceptie voor zowel mannen als vrouwen. Het vermindert het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid hiervan. Ook verzwakt het de bekleding van de baarmoeder en helpt het zodoende om zwangerschap te voorkomen. Er is hier in het Westen steeds meer belangstelling voor het gebruik van neem capsules als anticonceptie middel. In hoeverre dit volledig betrouwbaar is ? Daar is nog onvoldoende over bekend en daarom wordt hier nog meer onderzoek naar gedaan.
- En dit is nog geen fractie van de beschreven goede uitwerking van neem,…
Patent op neem ?
Als men op zoek gaat naar dit middel in allerlei geschriften, blijkt dat er in 1995 een paar Amerikaanse bedrijven hebben geprobeerd om een patent op neem te bemanchtigen. Dat hebben ze een klein poosje gekregen, maar in 2005 werd dit patent weer herroepen, omdat in India dit antischimmel middel al meer dan 2000 jaren lang werd gebruikt. En op natuurlijke middelen kan men geen patent aanvragen. Want zonder patenten valt er niets te verdienen door farmaceutische medicijnen fabrikanten, en daardoor financieren ze ook niet de nodige onderzoeken. Dat maakte neem weer tot een vrij verkrijgbaar voedingssupplement. En is nu weer openbaar bezit van iedereen.
Het goede van dit artikel is dat “De National Council” in Amerika, een rapport gepresenteerd heeft. Dit rapport prijst de neemboom aan als ‘een van de meest veelbelovende planten op deze aarde’. De Indiase variant van deze neem boom is door de Verenigde Naties zelfs beschreven als de “meest belovende boom van de 21e eeuw”. Omdat het een enorm potentieel bezit op het gebied van geneeskunde, plaagbestrijding en landbouw. Het zou grote ecologische problemen op het gebied van milieuvriendelijke biologische bestrijdings middelen kunnen oplossen. En biedt grote mogelijkheden op het gebied van ontbossing en erosie.
Tot slot
Wat men al vele duizenden jaren in de Ayurveda heeft beschreven over dit middel neem, met de vele gunstige resultaten, wordt in vrijwel ieder Indiaas huishouden elke dag gebruikt. Neem en neem olie ontbreken niet in een doorsnee kastje in India. Met respect voor onze Moeder Natuur. Ze kan mooie dingen maken, die goed zijn voor ons.
Contra Indicaties
Kan iedereen zomaar NEEM capsules gebruiken, zonder enige restrictie ? Nee, dat kan niet.
- Niet gebruiken als men zwanger wenst te worden. Neem kan de vruchtbaarheid van zowel vrouwen als mannen verminderen.
- Niet gebruiken tijdens zwangerschap en bij borstvoeding.
- Niet gebruiken voor patiënten die insuline moeten gebruiken. Neem werd gebruikt voor diabetici, dus dit werkt elkaar tegen.
- Neem is extreem bitter, en dit kan soms overgevoeligsreacties oproepen.
Een clip over het gebruik van Neem in de ayurveda :
Met een vriendelijke groet van Tieneke.
Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.
Bronnen :
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21707253
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21279892
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25077355
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18949897
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11808064 , The effect of indigenous Neem Azadirachta indica [correction of (Adirachta indica)] mouth wash on Streptococcus mutans and lactobacilli growth.Vanka A1, Tandon S, Rao SR, Udupa N, Ramkumar P.
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11414503 , Antibacterial activity of Karanj (Pongamia pinnata) and Neem (Azadirachta indica) seed oil: a preliminary report. Baswa M1, Rath CC, Dash SK, Mishra RK.
- “India wins landmark patent battle”. BBC. 9 March 2005. Retrieved 2 October 2009.
- J Ethnopharmacol. 1999 Nov 30; Early post implantation contraceptive effects of a purified fraction of neem (Azadirachta indica) seeds, given orally in rats.
- http://en.wikipedia.org/wiki/Azadirachta_indica
- http://www.ingentaconnect.com/search/article?option1=tka&value1=neem&pageSize=10&index=1, Medicinal Properties of Neem Leaves: A Review Authors: Subapriya, R.; Nagini, S.
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24497731 , Screening and design of anti-diabetic compounds sourced from the leaves of neem (Azadirachta indica). Jalil A1, Ashfaq UA1, Shahzadi S, Rasul I, Rehman SU, Shah M, Javed MR.
Pingback: Neemolie, dáár zit wat in. | degeneeskrachtigekeuken
Pingback: Een mooie huid en goede voeding | degeneeskrachtigekeuken