Pesto en chutney.

Standaard

Daarom hier een paar echt bijzondere recepten. Vooral de verse mangochutney is een absolute topper!

Wat je het beste kunt doen, is iedere keer als je eens een lege glazen pot hebt, deze met deksel bewaren. Dan heb je een voorraad om  je zelfgemaakte pesto’s en chutney’s  in te bewaren.

Pesto ;

De geschiedenis van de PESTO begint in Italië, in Genua. De pesto dankt zijn naam aan de bereidingswijze. Pestatura betekent “malen”. Toendertijd in een vijzel. En waarschijnlijk is de pesto weer meegenomen op de zwerftochten van de Italianen door Noord Afrika. Bijvoorbeeld het recept van de PESTO ALLA GENOVESE is al vele honderden jaren niet veranderd. Een echt heerlijke zonnige Italiaanse smaak van basilicum. De basis van de pesto is olijfolie, en eigenlijk is een pesto saus een van de oudste sausen uit de gastronomie. Het fijnmalen van een kruidenpulp, vermengd met olijfolie moet in de oude tijden een heerlijke smaakmaker geweest zijn. Maar ook als medicijn zijn deze zelfde kruiden gebruikt.

Nog steeds worden de lekkerste pesto’s gemaakt in een vijzel. Maar ik vind dat te lang duren en maak ze meestal in de blender. De basis van iedere pesto zijn meestal 5 basis ingrediënten. 1. kruiden    2. kaas   3. olijfolie   4. noten    5. knoflook  .

De pesto’s die je in potjes in de winkel koopt zijn NIET TE VERGELIJKEN met je vers gemaakte pesto’s. En eigenlijk is een pesto in 10 minuten gemaakt. Ik zoek vaak naar bijzondere en lekkere pestorecepten. Hier k0men er een paar:

VOOR IEDEREEN DIE VAN PESTO’S   HOUDT:

SINAASAPPELPESTO is erg lekker. Wees creatief,.. want over de pasta is het erg lekker. Maar als dipsausje ook. Of neem een pot olijven , leg ze in een schaal en doe daarover eens een schep van deze pesto. JAMMIE..

Maar RUCOLAPESTO is ook enorm lekker. Pittig,  snel klaar en het glinstert van de verse vitamientjes. Ik eet het het liefst over pasta, die “PUNTALETTA” heet. Het ziet eruit als rijstkorrels, maar het is pasta. Waanzinnig lekker met deze pesto. Maak deze pesto eens, en serveer met asperges  🙂 .

En nog een erg bijzondere pesto, is de PAPRIKAPESTO. Deze pesto kun je ook goed combineren met gestoomde asperges. De rode pestokleur en de blanke asperges zien er erg mooi uit.  ( En als je iets erg bijzonders wilt, kun je er gerookte groninger metworst bij serveren. In heel dunne repen gesneden. ).

Als laatste nog een verfijnde KRUIDENPESTO. Lekker over de salade, of over nieuwe aardappeltjes. En de RODE PESTO , met zongedroogde tomaten, mag natuurlijk niet ontbreken. Van Pesto alla Genovese zijn zo enorm veel recepten te vinden op het internet. Die heb ik er niet tussen gezet. En mijn eigen geweldig lekkere BOERENKOOLPESTO mag niet ontbreken !

CHUTNEY .

De WIKIPEDIA schrijft het volgende over chutney                                                                         

“.. chutney is een smaakmaker uit de Indiaase en Pakistaanse keuken. De oorsprong van het woord chutney ligt in het hindi-woord: चटनी, uitgesproken als caṭnī.

In de landen van oorsprong wordt chutney meestal vers bereid, met wat er voor ingrediënten met een sterke smaak toevallig beschikbaar zijn. Zo’n chutney bevat geen conserveringsmiddelen, omdat het direct na bereiding wordt gegeten.

Aan een basis van een vruchtenpuree worden kruiden en smaakmakers toegevoegd zoals azijn, tamarinde, gember, mosterdzaad, knoflook, peperen ui. Ook worden wel kruiden, zoals fenegriek, koriander en komijn gebruikt. De chutney smaakt naast scherp vaak ook zoet door toegevoegde suiker, en zuur door azijn.

Een chutney wordt gemaakt door de ingrediënten samen te stampen. Daarvoor wordt vaak een stenen vijzel gebruikt. In Europa en Noord-Amerika gebruikt men chutneys die langdurig kunnen worden bewaard. Daartoe worden er plantaardige olie, azijn of citroensap  toegevoegd, evenals veel suiker. Zo wordt chutney op dezelfde manier houdbaar als jam..In het begin van de 17e eeuw, rond 1600, werden chutneys voor het eerst naar Europese landen zoals Engeland en Frankrijk verscheept. Het waren luxe producten. In de 19e eeuw kwamen industrieel bereide chutneymerken beschikbaar, speciaal aangepast aan de westerse smaak…”

Hier een van mijn eigen recepten : VERSE MANGOCHUTNEY   Dit smaakt goed bij alles. Rijst, groente en zelfs op brood.  Je hebt het in 10 minuten gemaakt, en de glazen augurkenpot  is in 2 dagen schoonleeg.

Toen wij ooit eens in SENEGAL waren , heb ik daar een recept van BANANEN CHUTNEY gevonden. Die eten we nog af en toen. Echt Afrikaans. En in Gambia hebben we veel pindasoep gegeten. Daar krijg je overal PINDACHUTNEY bij. Ook die maak ik nog regelmatig.

Nu iets  bijzonders, een VERSE LIMOENCHUTNEY, waarvan de bereidingswijze wel iets lijkt op INGELEGDE CITROENEN. Het lekkere van deze chutney is de zacht zoetzute schil. ERG BIJZONDER!

Verder moet ik nog even zeggen, dat ik op mijn zwerftocht over het internet een site heb gevonden, die heel veel chutney recepten  heeft. De meest bijzondere chutney’s vind je daar wel. De meeste zijn Indiaas. De site is wel in het engels.

 

Groeten en tot de volgende BLOG..

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" blog . Mijn naam is Tieneke Scholtens . Sinds mijn kindheid heb ik een hobby. Koken. De geneeskrachtige keuken is mijn passie, vooral wat de ayurvedische kookwijze betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond.

Volgende »

 1. Hallo Tieneke. Wat grappig dat je ook in het onderwijs werkzaam bent (geweest).
  Gelukkig houden wij alletwee van opera en de kinderen eigenlijk ook. Onze zoon heeft zo’n tien jaar geleden zelfs meegezongen in het jeugdkoor dat meezong bij de uitvoering van La Bohème van de Nationale Reisopera.
  Mijn boek is te bestellen via deze link: http://www.lulu.com/shop/karin-bogaarts-ros/novemberblues/paperback/product-20002352.html
  Maar als je een gesigneerd exemplaar wilt hebben, kun je mij een mailtje sturen, naar breieninpeking at hotmail dot com. Het kost 12,50 exkl. portokosten.
  Grappig dat jullie geen uien en knoflook eten, ik ben gek op knoflook!

 2. Ook dit keer weer: bedankt voor de recepten. Wij maken altijd zelf chutney en pesto, omdat ik door mijn notenallergie de meeste ‘winkelpotjes’ niet kan hebben, maar ook omdat zelfgemaakt altijd veel lekkerder is!
  Mijn recept voor een snelle pesto voor door de pasta: bosje basilicum, pijnboompitten, knoflook en parmensaanse kaas ‘blenden’ en daar een potje crème fraiche doorroeren. Op smaak brengen met peper en zout en dit door de gekookte pasta mengen, heerlijk!

  • Hoi, Karin ! Ik lees jouw BLOG berichten ook altijd zeer trouw. En ben op zoek naar jouw boek. Je hoort van me wat ik ervan vind.. 🙂 . Net als jij, heb ik 18 jaren in het onderwijs gewerkt ! Met heel veel plezier. En ik ben ook opera-fan. MARIA CALLAS is mijn favoriet. Sommige opera’s van haar ken ik uit mijn hoofd. Jammer genoeg vind mijn man opera’s vreselijk gejammer.. 🙂 Na, ja.. maakt niet uit. ’t Huis is groot genoeg.. 🙂
   Als je meer pesto’s of zo wilt hebben… dan kan ik je vele info geven.. Wij eten geen uien en knoflook.. jij geen noten. Ik heb info zat.. We hebben gisteren een geweldige moederdag gehad.. En jullie? LIEFS en GRTJS van Tieneke 🙂 Fijne avond gewenst…

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.