Ovenpannetjes zijn grappig om te zien. De manier van bereiden heet “en cocotte” , en is erg leuk om mee te experimenteren. Vooral als je vegetarisch eet, is dit ideaal ! Trouwens, als je niet vegetarisch eet, ook ! Bovendien ziet het er feestelijk uit. Maar er zelf mee experimenteren in de oven is helemaal spannend en leuk. U kunt ze bijna overal wel krijgen, maar neem ze niet zo te klein. Daar past te weinig in. Het gemakkelijkst is om er een paar tegelijk in de oven te zetten. Vul ze met wat U lekker vindt. Hier vindt U een leuk artikel met gebruiksaanwijzing en recepten voor ovenpannetjes.

Ovenpannetjes zijn gemakkelijk te vullen. Beetje olie erin en de ingrediënten. Even in de oven en klaar !
Het makkelijke is dat je gewoon je ingrediënten erin kunt doen, deksel erop en in de oven ! Nooit te vet gebakken en alle vitaminen en mineralen blijven behouden. Omdat ze zo klein zijn, hoef je nooit iets weg te gooien. Zorg er wel voor dat U genoeg vocht gebruikt. Als basisidee heeft de “ouderwetse braadpan” vast gediend.
Er zijn zo veel leuke dingen mee te bedenken,.
Ovenpannetjes, aanschaf en de eerste keer gebruiken.
Kijk even of het pannetje goed geglazuurd is aan de binnen kant, en of het deksel er goed op past. De meeste van deze pannetjes zijn van glas, of van aardewerk met een dikke glazuurlaag. Thuis even goed afwassen en insmeren met een paar druppeltjes olie. Zeker als er een aardewerk rand in het dekseltje zit.
En verder,..
- In de pannetjes kun je echt alles bereiden ! Zowel groente als vlees, gevogelte, wild en vis.
- Na de maaltijd laat je je pannetje rustig afkoelen en dus niet direct gaan afwassen. Zoals bij het opwarmen, dien je ook bij het afkoelen ervoor te zorgen dat er geen te grote temperatuurschommelingen optreden, wat tot het barsten van het glaswerk kan leiden.
- Een geglazuurd ovenpannetje is eenvoudig af te wassen, Bij moeilijk te verwijderen etensresten kun je het pannetje het beste vullen met warm water en een theelepeltje afwasmiddel toevoegen. Een half uur laten staan. Daarna is het pannetje weer volledig schoon. Hierdoor zullen de resterende etensresten gemakkelijker verwijderd kunnen worden, die kun je er zo uitspoelen. Al is het pannetje ook totaal zwart aan de binnenkant.
- Als tweede tip: je kunt ook soda gebruiken.
Ovenpannetjes, een bijzondere manier van bereiden.
- Zo’n stoofpannetje heet eigenlijk een “cocotte” in het frans. Maar een cocotte is ook een vrouw van lichte zeden in het frans! Het is een vuurvast schaaltje, waaruit de bereide gerechten rechtstreeks opgediend kunnen worden. Het ovenpannetje verdeelt de warmte langzaam en gelijkmatig.
- Bij het koken met een ovenpannetje slaat condens (het verdampend kookvocht) neer op het deksel, waardoor het vocht terug naar beneden in de schaal loopt: hierdoor blijven alle sappen in de pot en alle smaken en aroma’s in het gerecht. De werking van het ovenpannetje lijkt op die van een braadpan met deksel. Maar dan in het klein.
- Gerechten uit dit overheerlijke stoofpotje zijn er genoeg te bedenken. Alle soorten groenten zijn er geschikt voor.
De voordelen van het ovenpannetje.
De ingrediënten hebben weinig vetstof nodig Ze worden voornamelijk in hun eigen kookvocht klaar gestoofd, waardoor het gerecht redelijk tot volledig vetarm is. Goed voor hart en bloedvaten en voor de lijn.
- Het ovenpannetje werkt energiebesparend doordat de kooktijd kort is.
- Het glaswerk verdeelt de warmte voor de bereiding langzaam en gelijkmatig en is dus ook ideaal voor slow cooking.
- De verschillende smaken hebben alle tijd om op elkaar in te werken bij langzaam garen.
- De gerechten garen in hun eigen sappen en we behouden zo de meeste voedingswaarde.
- Het deksel van het ovenpannetje houdt smaken en sappen bij elkaar.
- De vuurvastheid van het schaaltje is ideaal om de gerechten sfeervol op tafel in te presenteren, dus hoeft men het niet over te scheppen en sparen hierdoor ook afwas uit.
- Extra handig aan een ovenpannetje is dat de schaal nog erg lang warm blijft en je eten zal dus niet zo snel afkoelen.
- Je gebruikt dit pannetje eigenlijk voornamelijk voor ovengerechtjes.
Ovenpannetjes , wat kun je er mee doen. Heel veel ideeën :
- Bijvoorbeeld verse (biologische) sinaasappel- of citroenrasp , past haast overal bij. Kleine stukjes aardappel met deze citroen of sinaasappel rasp.
- Spinazie met peper en zout en citroenrasp is erg lekker ! Maar je moet overal wat water bij doen, anders verbrandt
-
Met ovenpannetjes is koken erg simpel. Doe er wel altijd eerst een beetje olie in.
de boel. Vergeet dat echt niet. Een scheutje witte wijn, of wat je maar kiest kan natuurlijk ook.
- Wat ook erg lekker is , is het koken met een scheutje wijn. Met een takje rozemarijn. Bijvoorbeeld bij vis.
- Heel bijzonder zijn gegaarde paddenstoelen met een theelepeltje cognac.
- Seitan met bier en tomaat. Afgelopen week hebben we in een restaurant gegeten waar ik ook zo’n ovenpannetje heb gekozen. Toen had de kok een paar kleine kriel aardappeltjes erin gedaan, met boter en zout en een eetlepel anijslikeur. Pastis of Pernod. Met een takje tijm ! Natuurlijk met wat water erbij, anders verbrandt het. Dat was een traktatie.
- Of een chocolade taartje met in het midden een stukje blauwaderkaas. De combinatie zal je wat vreemd voorkomen, maar het is erg lekker !
- Olijven met een scheutje ouzo, peterselie en een HEEL klein beetje citroenrasp. Met water.
Recepten voor ovenpannetjes.
Als je gewone (dikke = witte kokosmelk ) gebruikt, dan moet je 3/4 deel water en 1/4 kokosmelk nemen. Flink verdunnen, want anders is het gerecht te zwaar en te zoet. Dat smaakt niet lekker, het is te overheersend.
- CHAMPIGNONS en cocotte
- KLEINE MINI KAASFONDUE .
- ZUURKOOL MET JENEVERBESSEN
- AARDAPPELTJES IN PERNOD EN DILLE
- CHOCOLADE SOUFFLE MET GORGONZOLA.
- CHAMPIGNONS MET GORGONZOLA
- GEGRILDE KLEINE TOMAATJES met BRONWATER en LAURIER .
- TOFU IN KOKOS CURRY.
- IDEEËN MET OVENPANNETJES.
- FRANSE AARDBEIEN UIT DE OVEN.
Wilt U meer ideeën ?
Met een hartelijke groet van Tieneke.
Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma zalf met sandelhout ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma en curcumine. De beste kwaliteit voor de laagste prijs.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.
Pingback: Bijzonder vegetaries koken in een braadzak of stoomzak met recepten en ideeën. | degeneeskrachtigekeuken
Dit is op degeneeskrachtigekeuken herblogd.
Dag Tineke, ik maak morgen voor mijn gasten het Vlaams stoofpotje met abdijbier. Wat voor bijgerechten smaken daar goed bij? Ik dacht zelf broccoli en Sugarsnaps en aardappelrondjes. Mee eens of beter idee?
En hoe presenteer ik dat leuk? Als je het pannetje in het midden van een bord zet, kan de broccoli of aardappelrondjes toch niet naast? Of groente en aardappels op dinerbord en pannetje er naast? Ik weet het niet meer. Graag je advies.
Hanny
Eet je direct uit het pannetje?Zet je dit dan op je bord en doe je frietjes ernaast?Fien
Ha, die Fien,.. Dank voor je reactie. Wat je maar wilt, ligt eraan hoeveel pannetjes je hebt gemaakt. Als je wat grotere hebt en een stuk of 3 a 4, dan kun je ze in het midden van de tafel zetten. Verse groente , of zo , erbij en idd frietjes. Dan eet je met een paar mensen ervan.
Of je maakt er 1 per persoon, met frietjes en wat je er maar lekker bij wilt eten,.. dan kun je die op het bord zetten ( pas er even voor op dat je er geen gloeiend heet pannetje op zet. Dan knapt je bord direct kapot. Even een servet of kurk onderleggertje eronder.)
Of je eet met z’n 2tjes, en maakt 4 kleine pannetjes, serveert ze op het midden van de tafel, op een mooie grote onderlegger en doe dan frietjes en groente op je bord,.. Dat ziet er dan leuk en feestelijk uit.
Ovenpannetjes zien er eigenlijk altijd wel feestelijk uit, vind ik. 🙂 en het is leuk om te doen. Maar je kunt ook gewoon een beetje aardappelpuree erbij serveren of pasta. Wat je maar leuk vindt.
BIJVOORBEELD :
PASTA MET EEN SIMPELE MAROKKAANSE SAUS:
EEN ABSOLUTE TOPHIT !!!
2 personen, 15 minuten,
NODIG:
* Goede eetlust,
* 1 blikje bio-tomatenstukjes,
*10 gram amandelen,
*200 gram bio-blik kikkererwten,
* 1/2 groente bouillontabletje,
* 1 theelepel gemalen komijn,
*1 theelepel gemalen kaneel,
* 1 theelepel kurkuma poeder,
* 1/2 pak spaghetti,
EXTRA:
* 5 verse blaadjes munt, 5 verse takjes koriander, flinke steel krulpeterselie, snij in kleine snipperstukjes,.. DIT DOE VERS OVER DE SAUS bij het opdienen, niet meekoken , aub,..
VOORBEREIDING:
* Simpel recept,
1. Pak een ruime pan,
2. doe het blik tomaten in een ruime pan,
3. 1 borrelglas water erbij,
4. voeg kaneel, komijn en kurkuma toe,
5. kikkererwten erbij,
6. Eerst even afgieten en spoelen, natuurlijk
7. plus de amandelen,
8. en het 1/2 bouillontabletje,
9. vuur aan, deksel erop,
10. laat maar 15 minuten pruttelen. Regelmatig roeren 🙂 .
11. ONDERTUSSEN,
12 zet je het water voor de spaghetti op,
13. . Spaghetti koken,..
******TAFEL DEKKEN MET 2 MOOIE SCHALEN,..
Kaarsje erbij op tafel, giet de spaghetti af na 15 minuten, en doe, met een beetje olie erover, in een schaal.
KNIP de verse kruiden en snipper het vers over de saus !
JAMMIE en eet smakelijk, Je hebt een spaghetti saus gemaakt, die je eet ZONDER kaas !
Zeer gezond en heerlijk bij de ovenpannetjes van gemarineerde champignons offeh,.. offeh,.. hahahahaha,.. SMAKELIJK ETEN , FIEN 🙂 GRTJS van TIEN. 🙂 FIJN WEEKEND EN GENIET VAN JE LEKKERE ZELFGEMAAKTE ETEN !
dag Tineke, reactie op het schoonweken pannetjes: dat kan ook prima met soda. Is natuurlijker dan Biotex.
groetjes Carola
Hoi,.Carola,… ja, daar heb je gelijk in. 🙂 . Ik gebruikt BIOTEX omdat het dan zeer snel schoon is. ‘k Zal even de soda toevoegen op de site als beter alternatief . Dank voor je reactie en een Fijne Zondag gewenst ! GRTJS van TIEN 🙂
Pingback: KOKEN IN OVENPANNETJES. (deel2) « tienekescholtens
Hallo
Leuk dit! ik wil morgen voor vrienden een gerecht op tafel zetten met de ovenpannetjes en kwam jouw blog tegen….. Ik snap alleen even niet wat je bedoelt met dat verdunnen van die kokosmelk? Ik moet dat dan het recept zelf aanpassen?
Gr. Mariëtte
Hoi, Dank voor je reactie. Nee, je hoeft het recept niet echt “aan te passen” . Alleen als je kokosmelk koopt , die erg wit en zoet is kun je het beter met water verdunnen. (verhouding 1 : 4 ) Ik heb meestal van die doorzichtige bio kokosmelk. Die is niet zo zoet. ( anders krijg je echt mierzoete gerechtjes) Verder geef ik je nog een tip. Als je eens een bestellijst van de pizzeria (of chinees) meeneemt, kun je daar ook een heleboel ideetjes uithalen voor ovenpannetjes. Beetje olijfolie onderin, uitgesneden rondje hartige taartdeeg of bladerdeeg-met-gaatjes-erin-geprikt, erop en daar de gekozen ingrediënten op. Weer beetje olijfolie erover. Kaas erover en ca 20 minuten in de oven ( zie recept bladerdeeg). Ik wens je smakelijk eten en een gezellige avond ! Groetjes van Tien 🙂 .
Ik snap het, dankjewel voor de tips, ben weer geïnspireerd…..
Gr. Mariëtte
Gezellig die kleine pannetjes! Daar moet ik ook maar eens naar uit zien.
De XENOS heeft ze in kleuren en maten ! EET SMAKELIJK… 🙂 . TIEN