Koken in ovenpannetjes

Standaard

Ovenpannetjes zijn grappig om te zien. Maar ermee experimenteren in de oven is helemaal erg leuk. U kunt ze bijna overal wel krijgen, maar neem ze niet zo heel erg klein. Daar past te weinig in. Het gemakkelijkst is om er een paar tegelijk in de oven te zetten. Vul ze met wat U lekker vindt. Hier vindt U een artikel met gebruiksaanwijzing en recepten met ovenpannetjes. 


ovenpan
De manier van bereiden heet “en cocotte” , en is erg leuk om mee te experimenteren. Vooral als je vegetarisch eet, is dit ideaal ! Trouwens, als je niet vegetarisch eet, ook !  Bovendien ziet het er feestelijk uit.

Het makkelijke is dat je gewoon je ingrediënten erin kunt doen, deksel erop en in de oven ! Nooit te vet gebakken en alle vitaminen en mineralen blijven behouden. Omdat ze zo klein zijn, hoef je nooit iets weg te gooien. Zorg er wel voor dat U genoeg vocht gebruikt. Als basisidee  heeft de “ouderwetsche braadpan” vast gediend.

Er zijn zo veel leuke dingen mee te bedenken,.

Ovenpannetjes, aanschaf en de eerste keer gebruiken.

 

Kijk even of het pannetje goed geglazuurd is aan de binnen kant, en of het deksel er goed op past. De meeste van deze pannetjes zijn van glas, of van aardewerk met een dikke glazuurlaag. Thuis even goed afwassen en insmeren met een paar druppeltjes olie. Zeker als er een aardewerk rand in het dekseltje  zit.

En verder,..

 • In de pannetjes kun je echt alles bereiden !  Zowel groente als vlees, gevogelte, wild en vis.
 • Na de maaltijd laat je je pannetje rustig afkoelen en dus niet direct gaan afwassen. Zoals bij het opwarmen, dien je ook bij het afkoelen ervoor te zorgen dat er geen te grote temperatuurschommelingen optreden, wat tot het barsten van het glaswerk  kan leiden.
 • Een geglazuurd ovenpannetje is eenvoudig af te wassen,  Bij moeilijk te verwijderen etensresten kun je het pannetje het beste vullen met warm water en een theelepeltje afwasmiddel toevoegen. Een half uur laten staan. Daarna is het pannetje weer volledig schoon. Hierdoor zullen de resterende etensresten gemakkelijker verwijderd kunnen worden, die kun je er zo uitspoelen. Al is het pannetje ook totaal zwart aan de binnenkant.
 • Als tweede tip:   je kunt  ook soda gebruiken.

Ovenpannetjes, een bijzondere manier van bereiden.

 • Zo’n stoofpannetje heet eigenlijk een “cocotte” in het frans. Maar een cocotte is ook een vrouw van lichte zeden in het frans!  Het is een  vuurvast schaaltje, waaruit de bereide gerechten rechtstreeks opgediend kunnen worden. Het ovenpannetje verdeelt de warmte langzaam en gelijkmatig .
 • Bij het koken met een ovenpannetje  slaat condens (het verdampend kookvocht) neer op het deksel, waardoor het vocht terug naar beneden in de schaal loopt: hierdoor blijven alle sappen in de pot en alle smaken en aroma’s in het gerecht. De werking van het ovenpannetje lijkt op die van een braadpan met deksel. Maar dan in het klein.
 • Gerechten uit dit overheerlijke stoofpotje zijn er genoeg te bedenken. Alle soorten groenten zijn er geschikt voor.

De voordelen van het ovenpannetje.

De ingrediënten hebben weinig vetstof nodig Ze worden voornamelijk in hun eigen kookvocht klaar gestoofd, waardoor het gerecht redelijk tot volledig vetarm is. Goed voor hart en bloedvaten en voor de lijn.

 • Het ovenpannetje werkt energiebesparend doordat de kooktijd kort is.
 • Het glaswerk verdeelt de warmte voor de bereiding langzaam en gelijkmatig en is dus ook ideaal voor slow cooking.
 • De verschillende smaken hebben alle tijd om op elkaar in te werken bij langzaam garen.
 • De gerechten garen in hun eigen sappen en we behouden zo de meeste voedingswaarde.
 • Het deksel van het ovenpannetje houdt smaken en sappen bij elkaar.
 • De vuurvastheid van het schaaltje  is ideaal  om de gerechten sfeervol op tafel in te presenteren, dus hoeft men het niet over te scheppen en sparen hierdoor ook afwas uit.
 • Extra handig aan een ovenpannetje is dat de schaal nog erg lang warm blijft en je eten zal dus niet zo snel afkoelen.
 • Je gebruikt dit pannetje eigenlijk voornamelijk voor ovengerechtjes.

Ovenpannetjes , wat kun je er mee doen.

 1. Alles ! Bijvoorbeeld  verse (biologische) sinaasappel- of citroenrasp , past haast overal bij. Kleine stukjes aardappel met deze rasp.
 2. Spinazie met peper en zout en citroenrasp is erg lekker !   Maar je moet overal wat water bij doen, anders verbrandt de boel.                                       Vergeet dat echt niet. Een scheutje witte wijn, of wat U maar kiest kan natuurlijk ook.
 3. Wat ook erg lekker is , is het koken met een scheutje wijn.  Met een takje rozemarijn. Bijvoorbeeld bij vis.
 4. Heel bijzonder zijn gegaarde paddenstoelen met een theelepeltje cognac.
 5. Seitan met bier en tomaat. Afgelopen week hebben we in een restaurant gegeten waar ik ook zo’n ovenpannetje heb gekozen. Toen had de kok een paar kleine kriel aardappeltjes erin gedaan, met boter en zout en een eetlepel anijslikeur. Pastis of Pernod. Met een takje tijm ! Natuurlijk met wat water erbij, anders verbrandt de boel.  Dat was een traktatie.
 6. Of een chocolade taartje met in het midden een stukje blauwaderkaas. De combinatie zal je wat vreemd voorkomen, maar het is erg lekker !
 7. Olijven met een scheutje ouzo, peterselie en een HEEL klein beetje citroenrasp. Met water.

OVENPANNETJES.Recepten voor ovenpannetjes. 

Als je gewone ( dikke = witte kokosmelk ) gebruikt, dan moet je 3/4 deel   water en  1/4  kokosmelk nemen. Flink verdunnen, want anders is het gerecht te zwaar en te zoet. Dat smaakt niet. 

CHAMPIGNONS en cocotte

KLEINE MINI KAASFONDUE .

ZUURKOOL MET JENEVERBESSEN

AARDAPPELTJES IN PERNOD EN DILLE

CHOCOLADE SOUFFLE MET GORGONZOLA.

CHAMPIGNONS MET GORGONZOLA

GEGRILDE KLEINE TOMAATJES met BRONWATER en LAURIER .

TOFU IN KOKOS CURRY.

IDEEËN MET OVENPANNETJES.

FRANSE AARDBEIEN UIT DE OVEN.                                                                                                        

Veel lekkere en bijzondere mogelijkheden met de kleine pannetjes.

Wilt U meer ideeën ? Ook leuk is :

KOKEN MET EEN RÖMERTOPF  .

 

 

 

 

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" blog . Mijn naam is Tieneke Scholtens . Sinds mijn kindheid heb ik een hobby. Koken. De geneeskrachtige keuken is mijn passie, vooral wat de ayurvedische kookwijze betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond.

Volgende »

 1. Dag Tineke, ik maak morgen voor mijn gasten het Vlaams stoofpotje met abdijbier. Wat voor bijgerechten smaken daar goed bij? Ik dacht zelf broccoli en Sugarsnaps en aardappelrondjes. Mee eens of beter idee?
  En hoe presenteer ik dat leuk? Als je het pannetje in het midden van een bord zet, kan de broccoli of aardappelrondjes toch niet naast? Of groente en aardappels op dinerbord en pannetje er naast? Ik weet het niet meer. Graag je advies.
  Hanny

  • Ha, die Fien,.. Dank voor je reactie. Wat je maar wilt, ligt eraan hoeveel pannetjes je hebt gemaakt. Als je wat grotere hebt en een stuk of 3 a 4, dan kun je ze in het midden van de tafel zetten. Verse groente , of zo , erbij en idd frietjes. Dan eet je met een paar mensen ervan.
   Of je maakt er 1 per persoon, met frietjes en wat je er maar lekker bij wilt eten,.. dan kun je die op het bord zetten ( pas er even voor op dat je er geen gloeiend heet pannetje op zet. Dan knapt je bord direct kapot. Even een servet of kurk onderleggertje eronder.)
   Of je eet met z’n 2tjes, en maakt 4 kleine pannetjes, serveert ze op het midden van de tafel, op een mooie grote onderlegger en doe dan frietjes en groente op je bord,.. Dat ziet er dan leuk en feestelijk uit.
   Ovenpannetjes zien er eigenlijk altijd wel feestelijk uit, vind ik. 🙂 en het is leuk om te doen. Maar je kunt ook gewoon een beetje aardappelpuree erbij serveren of pasta. Wat je maar leuk vindt.
   BIJVOORBEELD :

   PASTA MET EEN SIMPELE MAROKKAANSE SAUS:
   EEN ABSOLUTE TOPHIT !!!

   2 personen, 15 minuten,

   NODIG:

   * Goede eetlust,

   * 1 blikje bio-tomatenstukjes,

   *10 gram amandelen,

   *200 gram bio-blik kikkererwten,

   * 1/2 groente bouillontabletje,

   * 1 theelepel gemalen komijn,

   *1 theelepel gemalen kaneel,

   * 1 theelepel kurkuma poeder,

   * 1/2 pak spaghetti,

   EXTRA:

   * 5 verse blaadjes munt, 5 verse takjes koriander, flinke steel krulpeterselie, snij in kleine snipperstukjes,.. DIT DOE VERS OVER DE SAUS bij het opdienen, niet meekoken , aub,..

   VOORBEREIDING:

   * Simpel recept,

   1. Pak een ruime pan,

   2. doe het blik tomaten in een ruime pan,

   3. 1 borrelglas water erbij,

   4. voeg kaneel, komijn en kurkuma toe,

   5. kikkererwten erbij,

   6. Eerst even afgieten en spoelen, natuurlijk

   7. plus de amandelen,

   8. en het 1/2 bouillontabletje,

   9. vuur aan, deksel erop,

   10. laat maar 15 minuten pruttelen. Regelmatig roeren 🙂 .

   11. ONDERTUSSEN,

   12 zet je het water voor de spaghetti op,

   13. . Spaghetti koken,..

   ******TAFEL DEKKEN MET 2 MOOIE SCHALEN,..

   Kaarsje erbij op tafel, giet de spaghetti af na 15 minuten, en doe, met een beetje olie erover, in een schaal.

   KNIP de verse kruiden en snipper het vers over de saus !

   JAMMIE en eet smakelijk, Je hebt een spaghetti saus gemaakt, die je eet ZONDER kaas !

   Zeer gezond en heerlijk bij de ovenpannetjes van gemarineerde champignons offeh,.. offeh,.. hahahahaha,.. SMAKELIJK ETEN , FIEN 🙂 GRTJS van TIEN. 🙂 FIJN WEEKEND EN GENIET VAN JE LEKKERE ZELFGEMAAKTE ETEN !

  • Hoi,.Carola,… ja, daar heb je gelijk in. 🙂 . Ik gebruikt BIOTEX omdat het dan zeer snel schoon is. ‘k Zal even de soda toevoegen op de site als beter alternatief . Dank voor je reactie en een Fijne Zondag gewenst ! GRTJS van TIEN 🙂

 2. Pingback: KOKEN IN OVENPANNETJES. (deel2) « tienekescholtens

 3. Hallo
  Leuk dit! ik wil morgen voor vrienden een gerecht op tafel zetten met de ovenpannetjes en kwam jouw blog tegen….. Ik snap alleen even niet wat je bedoelt met dat verdunnen van die kokosmelk? Ik moet dat dan het recept zelf aanpassen?
  Gr. Mariëtte

  • Hoi, Dank voor je reactie. Nee, je hoeft het recept niet echt “aan te passen” . Alleen als je kokosmelk koopt , die erg wit en zoet is kun je het beter met water verdunnen. (verhouding 1 : 4 ) Ik heb meestal van die doorzichtige bio kokosmelk. Die is niet zo zoet. ( anders krijg je echt mierzoete gerechtjes) Verder geef ik je nog een tip. Als je eens een bestellijst van de pizzeria (of chinees) meeneemt, kun je daar ook een heleboel ideetjes uithalen voor ovenpannetjes. Beetje olijfolie onderin, uitgesneden rondje hartige taartdeeg of bladerdeeg-met-gaatjes-erin-geprikt, erop en daar de gekozen ingrediënten op. Weer beetje olijfolie erover. Kaas erover en ca 20 minuten in de oven ( zie recept bladerdeeg). Ik wens je smakelijk eten en een gezellige avond ! Groetjes van Tien 🙂 .

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.