Komt een mooie huid uit een potje ?

Standaard

Er zijn honderden soorten goedkope en dure creme’s te koop.  Flink gepromoot door reclames op de televisie, in bladen en kranten. We worden overspoeld met creme’s. Het ene belooft nog een beter resultaat als het andere. Echter werd vroeger gezegd “.. wat men niet kan eten, kan men beter ook niet op de huid smeren..” . Hier vindt U een informatief artikel over ayurvedische huidverzorging op een natuurlijke manier, gebruikmakend van natuurlijke ingrediënten. 

Komt een mooie huid uit een potje ? 

mooie-huid-komt-van-binnenuit

Een mooie huid komt van binnen uit

Zou je het volgende doen? Pak een pot gezichtscreme en een theelepeltje. Draai de dop van de pot creme af, en eet een lepeltje vol creme op.  Zo’n experiment eindigt misschien wel in het ziekenhuis. En iedereen verklaart je voor gek.

Maar als je het heel langzaam doet, elke dag een beetje, vindt men het gek als je dat niet doet.  De huid bestaat uit duizenden en duizenden kleine mondjes, die gehoorzaam opeten wat je ze voorschotelt. Dat er in de creme’s ook ongezonde chemische  stoffen zitten, zien veel mensen niet.

“..Smeer niet op je huid, wat je niet kunt eten..” was de raad van een verlicht man.  Hij waarschuwde ook specifiek voor bodylotion, beter niet gebruiken vanwege de vele chemische toevoegingen. Bodylotion droogt bovendien je huid uit. Het stimuleert de aanmaak van huidvet, en op een bepaald moment zijn de “voorraad zakjes in de huid” leeg. En heb je de neiging nog meer te smeren. Zo komt men in een vicieuze cirkel terecht.

Een dier ruikt wat je eet

Mijn man houdt  van dieren. Niet als ze in een kooi zitten. Of als huisdier. Zo bedoel ik dat niet. Maar in de vrije natuur, in hun eigen leefomgeving. Of dat nu een mus, een konijn, een paard of koeien zijn. Dat maakt niet uit voor mijn man. Hij groet ze ook soms. En ze groeten hem terug. Soms wandelt hij ergens zomaar een wei in, dan komen de koeien naar hem toe. En ze hebben een ontmoeting. Hetzelfde met paarden of welk ander dier dan ook.   “..Ze ruiken eerst aan me, en dan ben ik okay voor ze..” , zegt hij.  Als ik vraag of hij niet bang is als er een hele kudde runderen om hem heen staat te duwen. “..Als je je hele leven al vegetariër bent, ruiken de dieren dat je niet naar vlees ruikt, en zijn ze niet bang, maar nieuwsgierig… ” was zijn antwoord.  Ik ruik een slagerij ook van afstand, moet ik zeggen.

Hoe verzorg ik mijn huid het beste

Eigenlijk heb je die dure creme’s  uit de winkel helemaal niet nodig. En het is eigenlijk ook niet goed voor de huid. Zeker is het zo, dat het wel lekker aanvoelt, maar het sluit de huid ook af. Met een gezichtscreme op je huid, zie je soms de druppels transpiratie vocht en dwars doorheen komen.

 • Besanmeel ( kikkererwtenmeel) geeft een prima huidmasker,
 • Luvos is prima als  huidpakking. Dit is te koop bij iedere natuurwinkel. Luvos is gezuiverd zand. En kost haast niks.
 • Rozenwater of avocado.
 • Melk, yoghurt, amandelmeel, room,
 • thee, ( gewone zwarte thee)
 • kersen  zijn een weldaad voor de huid.
 • Alles is volledig eetbaar. Ook de luvos is eetbaar.
 • Rozenwater een aanrader als oogcompress.
 • Of gekookt saliewater. Op het internet is er veel over te vinden.  Verzachtend en diep zuiverend.
 • Kamille doet goede dingen voor de ogen.
 • En, inderdaad, 2 gewone theezakjes geven de ogen een helder witte kleur.

Ayurvedische tips voor een mooie huid en huidverzorging

Om eens te genieten van een heerlijk warm bad heb je geen badzeep nodig, voor je huid is dat zelfs slecht. Het droogt erg nogal van uit. Neem gewoon een handvol grove korrels zeezout, vermeng het, eventueel,  met rozenblaadjes en doe het in een zakje, en in het warme badwater. Of vermeng het zout met een handjevol lavendel. Neem twee a drie theezakjes en bind ze samen.

komkommer-schijfjes-voor-de-huid

Komkommer is een goed middel voor de huid

Komkommer is echt beter voor de huid, dan welke creme dan ook. Schil een komkommer en rasp deze met een grove rasp. Laat het even uitlekken en doe deze op je gezicht, en laat het een kwartiertje inwerken.  Tegen zonnebrand is dit een wondergoed middel, de ‘brand’ is eruit. Je kunt ook gewoon dunne schijfjes snijden, en deze gebruiken, dat is niet zo nat als geraspte komkommer.

Of doe honing op je gezicht. Dit wordt zelfs gebruikt bij ernstige verbrandingen.

Smeer je handen maar eens in met honing. Doe er een handschoen overheen, gedurende een half  uur.

Of neem 2 eetlepels kwark, vermeng het met 1 eetlepel bijenhoning en 1 theelepel olijfolie. Gebruik het maar eens als masker op je gezicht, hals en decolleté.  Dan afwassen met water en verbaas je over het resultaat !

Room, yoghurt en melk voor de huid

Wat de Ayurveda in het bijzonder aanraadt is een  behandeling van je huid met melk en room en yoghurt. Dit is zeer goed. Verder is het een goed middel om kurkuma poeder te gebruiken bij huidproblemen. Meng het met een beetje honing. Tegen wondjes en verbrandingen.

Ook is het een weldaad voor je huid om deze gewoon met eetbare olie te behandelen. De Ayurveda gebruikt veel sesamolie. Ikzelf smeer vaak een druppeltje sesamolie onder mijn ogen als ik naar bed ga. Deze sesamolie moet koudgeperst zijn, en goudkleurig. Kijk maar eens in een goede natuurvoedings winkel.  Creme’s koop ik eigenlijk nooit, ik krijg er pukkels van.

Een verlicht man (Guruji) zei op een vraag het volgende over ayurvedische huidverzorging

Vraag : Guruji, wat zijn goede producten om je huid mee te verzorgen ? 

Antwoord van Guruji : Over crème, die we op onze huid smeren, als je die crèmes eet, kun je ernstig ziek worden omdat het heel schadelijk is vanwege zware  chemicaliën. Dit is dezelfde crème die ons lichaam absorbeert. Het gaat rechtstreeks in onze bloedbaan. Dus dat zouden we nooit moeten doen. 

Doe niet op je huid, wat je ook niet kunt eten. Dat is de reden waarom elke crème naast ayurvedische crème niet de moeite waard is om te gebruiken. De ingrediënten van rattengif zijn ook toegevoegd crèmes, dus als het wordt gegeten, wordt je ziek. Wanneer het op de huid wordt aangebracht, sterft men langzaam.

Vroeger gebruikten we modderpakkingen, room (van melk), besan (kikkererwtenmeel) en kurkuma. We gebruikten alles deze om de huid schoon te houden. Dit is wat we zouden moeten doen. Ik zal dit onderzoeken. We moeten nog meer producten ontwikkelen die zijn gemaakt van besan en dergelijke dingen die ook kunnen zijn gegeten en toegepast op het lichaam. Ik ga met mijn arts praten en om een dergelijke crème te maken die geen toxines bevat.

 

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

 

 

Volgende »

  • Hoi, thanks voor je leuke en enthousiaste reactie. Ja, daar heb je even HELEMAAL gelijk. De natuur zorgt beter voor ons, als welke reclame voor voorbewerkte producten dan ook. Fijn weekend, GRTJS van TIEN.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.