Asperges, asperges en nog eens aspergerecepten

Standaard

We genieten van de regen , hier in Groningen. Daar was het land wel aan toe. Het was zo droog.  Maar vanwege de kou en de droogte was er hier in de wijde omtrek nog geen asperge te koop. We misten ze al ! Meestal eten we met de PAASDAGEN wel asperges. Lekker, die eerste verse asperges, zo van het land ! Hier een leuk artikel over asperges. 

Asperges zijn lekker en gezond

asperges-en-de-lente

Asperges horen bij de lente

De magie van de lente die in de donkere grond ontwaakt. De krachten die zich verzamelen en opgroeien zijn bijzonder om op te merken. Ieder jaar weer is dit zo mooi. En dat zal ook ieder jaar weer de mensen gefascineerd hebben. Zonet zijn we naar de   “asperge-boer-in-de-buurt” gegaan en we hebben  een heleboel  asperges gekocht. Ze zien er mooi uit ! Helder wit en krakend vers ! Met mijn prijswinnende saus  ASPERGES MET SINAASAPPEL EN KORIANDER

Fijn dat het asperge seizoen weer begonnen is . Al vele jarenlang verzamel ik asperge recepten. Biologisch en bijzonder. We hebben er zin in. Mijn man is helemaal “asperge fan”, dus we eten bijna elke dag asperges. Ik heb ooit eens een groente-stomer gekocht, dus daar gaan ze meestal in. Grillen en/of pocheren in ( witte) wijn is ook bijzonder lekker.

Asperges waren 5000 jaren geleden al bekend bij de Egyptenaren: in de pyramide van Sakkara zijn afbeeldingen gevonden van de asperge als  offergave. Ook bij de Romeinen werd de asperge als groente zeer gewaardeerd. Maar pas in de 12e eeuw werden de eerste asperges in Oost-Europese landen geteeld. En werden ze via Klein-Azië door de rest van Europa verspreid. De Grieken kenden de asperge eveneens. Die gaven deze groente de naam “ASPARAGOS” , wat zoveel betekende als “DE NIET GEZAAIDE”.

Asperges werden dus niet geteeld, maar kwamen in het wild voor. In Spanje is dit nog steeds zo, die zoeken ze in het wild. De wilde asperges zijn groen en veel dunner als de bij ons geteelde versie. Bovendien zijn ze vrij bitter van smaak en worden derhalve niet puur gegeten. Meestal werd de asperge verwerkt in omeletten.

Asperges, asperges en nog eens asperges

Koning Lodewijk de 14e , de Zonnekoning, liet asperges telen in zijn hoftuinen. Hij was gek op deze groente, en zijn tuinlieden zorgden ervoor dat hij ze al vroeg in het jaar kon eten. En in 1875 begon een gepensioneerde Franse politieman in het dorpje Argenteuil, bij Parijs, de groente te telen.Een van de recepten is nog steeds Asperges a L’ Argentueil met half gestolde eimassa, room en boter. Een van de oude Franse aspergerecepten.

In Nederland teelden de eerste liefhebbers van asperges,  deze als  groente in hun moestuin van het landgoed. Beroepsmatige teelt kwam pas veel later op gang. Eigenlijk als eerste op de losse zandgronden achter de duinen in het Westland.(GEGRATINEERDE ASPERGES MET OUDE KAAS SAUS ).

Pas daarna in de omgeving van Bergen-op-Zoom en Breda. Maar pas in het begin van de 20e eeuw verschenen de eerste asperge bedden in de buurt van Nijmegen en Noord-Limburg. Pas later werd dit het centrum van de asperge teelt.

Hoe groeit de asperges

asperges-met-daslook

Asperges met daslook en tomaat. De champignons ontbreken nog,..

De witte asperge groeit vanuit een zaadje in een jaar of drie uit tot een wortelplant. Dit gebeurd vanuit een keurig opgemaakt ‘bed’ . Dit is een schuin opgeploegd dijkje, ca 25 cm hoog, dat bestaat uit zanderige grond. Hieruit groeit de asperge het gemakkelijkst.

Vanaf het 3e jaar kan er geoogst worden. Zodra de zon, meestal eind maart, voldoende kracht heeft om de aarde te kunnen opwarmen tot 11 grdn,  kunnen de plantenknoppen onder de grond gaan uitgroeien. Dat worden de witte asperges met een lengte van ca 20 a 23 centimeter. Als het warm is kunnen ze wel 7 (!) centimeter per dag groeien. (ASPERGESOEP )

En op 24 juni, de feestdag van St. Jan, als de zon op zijn hoogste punt  staat, is het afgelopen. Want de aspergesteker die NA 24 juni nog probeert een dagje te steken wordt onherroepelijk het volgende jaar hiervoor door de natuur gestraft.  De totale cyclus duurt 10 jaren en dan is de grond “asperge-moe” . En moet men ergens anders overnieuw beginnen. (ASPERGES MET OUDE FRIESE NAGELKAAS ).

Asperges en versheid

Verse asperges “piepen” een beetje als je ze over elkaar heen wrijft. En hebben een witte , ongescheurde huid.  De kleur van de asperge is wit, maar als ze een wat roze top hebben zegt dat NIETS over de smaak. Alleen over het steken. De roze kop heeft geen andere meer/mindere smaak.  Even lekker. Als ze maar vers zijn !. Topklasse is de AAA of AA1 , de witte asperge met een onbeschadigde huid en mooie gesloten top. Groene asperges hebben geen kwaliteits klasse, alleen de versheid in belangrijk.

Asperges bewaren en asperges schillen

Je kunt asperges niet lang bewaren. In de koelkast , in een vochtige doek, is het beste.  Asperges worden zuur , als je ze te lang bewaard. En ze smaken niet meer zo lekker. En ze drogen snel uit. Groene asperges zijn eigenlijk gewoon asperges die “buiten” hun dijkje zijn gaan groeien. Niet onder de grond maar erboven. Groene asperges hoef je eigenlijk niet te schillen. Alleen even het onderkant schuin afsnijden en een paar cm aan de onderkant schillen. (GROENE ASPERGES MET CITROENSAUS )

Eigenlijk is het simpel. Leg de asperge in een bak koud water met een paar ijsblokjes erin. Pak een grove dunschiller met een ruime wijdte tussen de mesjes.  Je pakt de asperge in de hand en trekt de dunschiller van de top naar de voet. Eerst even het  ‘onderkant ‘ afsnijden, zodat die mooi wit is…

Met een goede schiller snij je een kilo asperges binnen 8 minuten. Het ligt aan de ruimte tussen de mesjes, en niet aan jezelf Ik heb

groente-stomer

Makkelijk voor asperges,..

wel 15 verschillende snijders, echter  twee  a drie zijn “perfect” ! Dan gaat het snel, vlot en handig. En al die dure dingen in de winkels zijn niet geschikt. Gewoon zo’n plastic geval is vaak het beste. Gooi de schillen nooit weg,.. daar kun je heerlijke gerechten mee maken. (Oosterse aspergesoep. )

Asperges koken en bereiden

Al die dure spullen uit de winkels kun je vergeten. Het lekkerste zijn de asperges vanuit  een gewone groente stomer !. En zo’n pan met een mandje erin is helemaal een ramp. Asperges moeten liggen en stomen. De smaak is dan 100 %. Ik heb een afbeelding bijgevoegd van mijn groente stomer.

Dit ding heb ik al zeker 10 jaren, een supergeweldig apparaat. In de winkels liggen vele soorten en maten.. Van 10 €  tot 50 €. Van groot tot klein. Ik stoom de geschilde asperges meestal een minuut of 20. Dan  zijn alle gezonde vitaminen/mineralen behouden gebleven. En zijn ze beetgoed en lekker.

Gezonde eigenschappen van de asperge

Geneeskrachtige werking

 • Heeft een sterk waterafdrijvende werking.groene-asperges-gezonde-eigenschappen
 • Werkt ontzurend.
 • Stimuleert de nierwerking.
 • Versterkt de ogen en goed tegen nachtblindheid.
 • Versterkt de slijmvliezen.
 • Heeft een gunstige invloed op het stressmechanisme.
 • Goed tegen concentratieproblemen.
 • Activeert de stofwisseling van eiwit, vet en koolhydraten.
 • Verhoogt de kwaliteit van de huid, het haar en het bindweefsel.
 • Goed bij slaapproblemen.
 • Werkt celverjongend.
 • Stimuleert de bloedvorming en zuurstofverzorging.
 • Versterkt de immuniteit en heeft een antiseptische werking.
 • Goed tegen darmverstopping en trage darmwerking.

Door zijn sterk ontzurende en waterafdrijvende werking helpt asperge bij zwaarlijvigheid, oedeemvorming, hartproblemen, blaas- en nierklachten.

Als je asperges eet, geniet dan niet alleen van deze prachtige groente maar besef ook zijn opvallende genezende werking. Je kunt de reinigende werking van asperges vaak de volgende dag op het toilet goed ruiken.  Je lichaam wordt grondig schoongemaakt !

Er zijn vele bijzondere bewerkingen met asperges. In Frankrijk bijvoorbeeld worden ze gekookt of gestoomd met witte wijn. Hier een erg simpel een waanzinnig lekkere bewerking. (Asperges marinee au Riesling ). Kan ook met gerookte forel !                                                           .                     Nog even iets extra lekkers ! Vorig jaar heb ik een paar bijzondere asperge recepten zelf bedacht, de ASPERGE GAZPACHO. is heel, heel erg lekker en bijzonder. Ik wou gazpacho maken, maar bleek geen komkommers in de koelkast te hebben. Asperges had ik genoeg !

Nog iets zeer bijzonders ?  ASPERGE PESTO

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Volgende »

 1. Pingback: Asperges op zijn Marokkaans (waanzinnig lekker) | De Geneeskrachtige Keuken

 2. Pingback: Asperges met spaghetti op zijn Marokkaans | De Geneeskrachtige Keuken

 3. Pingback: Alles weten over asperges eten ( met 10 bijzondere recepten) | De Geneeskrachtige Keuken

 4. Pingback: Asperges uit de römertopf | De Geneeskrachtige Keuken

 5. Pingback: Alles over Asperges (met recepten) | De Geneeskrachtige Keuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.