Handige keuken benodigdheden

Standaard

Mijn moeder heeft een aardappelschilmesje, en dat ding is zeker al 40 jaren oud. Totaal versleten, een uitholling in het lemmet  en ze heeft er zeker voor een heel leger aardappels mee geschild. Maar ze is er nog steeds helemaal tevreden over, want ‘het is zo mooi scherp’ .  Ik denk dat veel mensen dit herkennen. Maar waar herken je handige keuken spullen nou aan. De prijs zegt niet altijd zoveel. Ik heb ook de kasten vol staan, en bij mij zijn er ook dingen die ik veel en graag gebruik. Ik heb verschillende keukenmachine’s , maar een kleine blender is een van de favorieten. Ik bezit ook een broodbakmachine, gebruik het maar zelden. Laden vol met schilmesjes, en een paar kleine kiwi-mesjes zijn de favoriet. Soms schaf je je van alles aan, maar gebruikt het maar zelden. Wat zijn nou handige dingen?

Een paar echt handige keukenaccessoires, dat  lijkt me wel leuk om in deze blog te bespreken.

PAN MET STOOMINZET.

PAN MET STOOMINZET.

1. PAN MET STOOMINZET.

Een van mijn favorieten. Het is een simpel ding, een kleinere pan met een boveninzet met gaatjes erin. Onderin doe je de hardere groenten zoals aardappelen, spruitjes, bonen of tuinbonen. Gewoon groente die wat langer moet koken. In ruim water.  Bovenin doe je dan de zachtere groenten zoals broccoli, witlof bloemkool of iets dergelijks. Het scheelt je de helft aan verwarmingskosten, en het is beter om bepaalde groenten te stomen. Het is dan gezonder om te eten. Je hebt deze pannetjes voor een redelijke prijs. Zo rond de 20 a 30 € , en ik heb er al 15 jaren elke dag plezier aan. En gebruik het ook elke dag.

.

HANDIG KLEIN BLENDERTJE.

HANDIG KLEIN BLENDERTJE.

2. EEN MINIBLENDER.

Eigenlijk is er niets lekkerder als zelfgemaakte pesto, crema of tapenade. In de winkel kun je veel van deze soorten kopen. Het nadeel van deze potjes is dat het niet vers is. Als je voedingsmiddelen koopt die al maanden geleden geproduceerd zijn, kan het niet anders als dat er een grote hoeveelheid conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Dat maakt je pesto er niet gezonder op. En het is duur. Toch maak je een pesto binnen 10 minuten. Een mini-blendertje zijn er in vele kookwinkels wel te koop. Mijn blendertje kostte 19,95 , en daar ben ik zeer tevreden over. Even al je ingrediënten erin , en binnen 5 minuten heb je verse tapenade. Goedkoper en veel lekkerder.

 

3. EEN GROENTENSTOMER MET 3 VERDIEPINGEN.

SUPERGEZOND EN HANDIG APPARAAT.

SUPERGEZOND EN HANDIG APPARAAT.

Ja, dit is iets wat eigenlijk in iedere keukenkast hoort te staan. De maiskolven, de artisjokken, de harde knollen en de pompoen zijn binnen de kortste keren klaar. Omdat je het hebt gestoomd, zijn alle voedingsstoffen en mineralen nog aanwezig. Het is veel goedkoper als gas gebruiken en stukken lekkerder. Een paar maiskolven onderin, op de 2e verdieping de bloemkool en bovenin de zachte groente. Mijn stomertje heb ik ooit een in een webwinkel gekocht voor 9,95 . En ook na 10 jaren werkt die nog best. Goede spullen hoeven niet duur te zijn ! Kijk maar eens op MARKTPLAATS.

Wel moet ik erbij zeggen, dat je lekkere recepten voor zo’n apparaat moet hebben. Anders vinden veel mensen groenten etc uit zo’n stomer  niet echt  lekker. Veel kinderen willen liever gebakken voedsel. Je kunt het bijv dubbel doen. Eerst de maiskolven stomen (tot ze gaar zijn ) en daarna 5 minuten grillen. Gewoon stomen en opdienen smaakt nergens naar !

zesteur14. EEN ZESTEUR.

Toen ik dat ding de eerste keer in een winkel zag liggen heb ik me stomverwonderd afgevraagd WAT KUN JE DAAR NOU MEE DOEN ? het zag eruit als  een soort “miniboksbeugel” aan een steeltje. Toch is het  een klein en handig apparaatje, je trekt er prachtige, gelijkmatige reepjes schil mee af. Bijvoorbeeld van een citroen of van een sinaasappel.

 

.

KEUKENMES MET CERAMISCHE COATING.

KEUKENMES MET CERAMISCHE COATING.

5. MESSEN.

Daar staat een grote , glazen vaas mee vol,  op het aanrecht. Ooit eens heb ik hele kleine kiwi-mesjes gevonden op een vakantie. Ze kostten 25 ct per stuk, en ik was zo slim om de hele doos van 50 stuks te kopen. Een van mijn favoriete fijne mesjes. Makkelijk te slijpen en zeer precies om mee te snijden.

Ook staan er vele soorten duren en minder dure messen tussen. Variërend van 5 tot 50 € . Nog duurdere messen vind ik niet nodig. Mijn favoriete messen , zijn die met een ceramische coating. Er blijft niets aan plakken , en ze zijn (en blijven) goed scherp. Ook voor het snijden van harde groenten, maiskolven en knollen en pompoen.  Op een goed , scherp mes moet je zuinig zijn, en zorgen dat je dat alleen op een houten snijplank gebruikt. Anders kun je het elke 2 dagen slijpen. KEUKENMES MET CERAMISCHE COATING. Ik was op een beurs, en daar boden ze deze geweldige messen aan. Heb er een paar extra gekocht, als je wilt kun je die bestellen bij mij. Ik heb er ca 30 te koop.  12,95 incl verzending.

6. PANNEN.

Als ik je wat mag aanraden, gebruik geen aluminium pannen. Die gaan met veel soorten groenten een ongezonde verbinding aan , tijdens het koken. Het beste zijn gewoon de ( ok, wat duurdere) roestvrij stalen pannen, of de pannen met een ceramische coating. Die zijn schoon en er bakt niets aan vast. Makkelijk te reinigen, en blijven jarenlang mooi. Het eten dat je erin kookt is ook zuiver, zonder ongezonde residuen. Van een ceramische pan heb je ook veel plezier. Bakt niet aan . De zgn tefalpannen, met een anti aanbaklaag, laten na verloop van tijd hun coating los. Gooi ze dan resoluut in de vuilnisbak. De enige gezonde oplossing.

7. SNIJPLANKEN.

Hout en glas is het beste. Vaak zie je plastic snijplankjes voor een lage prijs. Toch is mijn ervaring dat het plastic, door veelvuldig snij-gebruik, los komt. En dat eet je er dan bij op. Nou zal er niemand omvallen van een keertje, maar als je ze jaren gaat gebruiken,.. Dan kun je beter direct een goede snijplank aanschaffen. Een stevige glazen snijplank is iets waar je vele jaren plezier van hebt. Ik heb ooit eens kleine snijplankjes gekocht van bamboe. Het gekke ervan is, dat ze , als de uit  de afwasmachine komen, kieren vertonen. Maar als ze weer droog zijn is dit weg. Ik vind het , als je graag een mooi mes gebruikt, ideale snijplanken. Het beschermt je messen. En het werkt fijn, je mes “glijdt niet zo snel uit” .

MELK SCHUIMER of CURLER .

MELK SCHUIMER of CURLER .

8. EEN MELKSCHUIMER.

Nou, zo’n ding is zijn geld in goud waard ! Ik gebruik die niet voor melk, maar voor het opkloppen van dressings, ei , sausjes en wat je maar bedenkt ! Er liggen er hier wel 3 in de kast. Maar dat ene ding, wat ik ooit eens heb gekocht op de markt, is een supergoede keuze geweest ! De batterijen gaan wel 2 jaren mee.  Even ‘zoemen’ en klaar. Zeer makkelijk schoon te maken, door het even in een kopje kokend water en wat afwasmiddel te laten draaien. Afspoelen, klaar ! Je dressings worden er mooi dik van, en het is een snel en handig apparaatje.

Ook handig voor wat room met curry, of kokosmelk met zelfgemaakt currymengsel. Er blijven geen ‘klontjes’ achter. Alles is romig en goed gemengd. Een superding !

APPEL RÖMERTOPF.

APPEL RÖMERTOPF.

9. RÖMERTOPF (je).

Nog zoiets,.. in Groningen heb ik eens 3 stuks zgn “appelrömertopf” gekocht. Het zijn kleine handige römertopfjes voor appels, Nou eet ik nooit gekookt fruit, dus doe ik er groente in. Even een snelle curry draaien met de melkschuimer en over de groente gieten. Deksel op de appelrömertopf, en in de oven plaatsen. Dan vul ik er 3 tegelijk, Bijv met een met boontjes, een met  bloemkool en een met (zoete)  aardappel. Even in de oven,.. heerlijk ! Weinig werk en gezond eten.

Ook leuk zijn die kleine ovenpannetjes, maar die zijn toch anders als een echte RÖMERTOPF. Een artikel van mij, KOKEN MET EEN RÖMERTOPF is wel de moeite waard om te lezen.

10. EEN LEUK EN STEVIG KEUKENSCHORT.

Soms zie je van die plastic schorten in de winkel. Dat draagt niet lekker, en ik droog mijn handen ook wel vaak even aan het schort af. Dus moet je een goede zien te vinden. Stevige stof en EEN LEUK PATROON. En niet te duur. En een die snel in de wasmachine kan en snel weer droogt. Niet strijken etc.  Hier een tip : bij veel hobbywinkels verkopen ze van die dikke , ongebleekt katoenen schorten.  Daar kun je op stempelen. Koop wat textielverf en kies groente uit met een leuke structuur. Bijvoorbeeld spruitjes, paprika, koolsoorten, en STEMPEL JE EIGEN PATROON EROP. Kool doormidden snijden, verf erop smeren en stempel het op het schort.  Paprika doorsnijden, appels of waar je maar zin in hebt.  Stempel het erop. Lekker felle kleurtjes gebruiken. Mooi, joh !

Zo, mensen, weer een BLOG van mij. Ik wist niet waar ik over moest schrijven, maar mijn man kwam op dit idee. En het keukenschort zelf maken is echt leuk om te doen.

Ik wil graag iedereen een fijn weekend wensen, hier in Groningen is het stil en mistig. Je ruikt de herfst in de lucht, de eerste dikke spinnen zitten weer voor het raam te wiebelen in hun web. . De salie begint eindelijke eens weer wat te groeien, dat doen die malle planten aan het einde van de zomer pas.  Ik heb een nieuwe computer, want die van mij is 2 weken geleden totaal gecrashed. Toen heb ik die naar een reparateur gebracht. Frank heeft wel weer windows7 erop gezet, maar ALLES was weg. ALLES wat stom om niet de hele handel in de cloud te zetten. Ik had er wel wat in gezet, maar niet alles. Ik heb een uur op de bank gezeten en voor me uit zitten staren. Met tranen in de ogen.  Toen zei mijn man..”.. kom op, er zijn ergere dingen in het leven te bedenken..” En hebben we een andere computer gekocht.  Moet nog even leren ermee om te gaan. Maar ik ben er wel heel blij mee.

Doei, mensen, tot volgende week. 🙂

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

  1. Leuk om te lezen! Herkenbaar ! Nog een tip als je energie wilt besparen met koken! Zet de groente op laat de kook er over en draai de energiebron uit.Laat de deksel er op! Na gelang de hoeveelheid gaart het product door en is na verloop van tijd gaar! Dit kun je doen met aardappels eieren bloemkool rijst etc..Wel is het zo dat wanneer je een pan vol aardappels laat koken de begin kooktijd ongeveer 3 minuten moet zijn en dan uit met de energie bron! Het scheelt je tiental € per jaar. Gewoon doen! Goed voor het milieu! Groetjes Rob

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.