Helpt Kurkuma tegen reumatische aandoeningen ?

Standaard

Veel mensen herkennen gewrichtsklachten. Ik heb gelezen dat 1 op de 1000 mensen , in ons vochtige kikkerlandje, last van de gewrichtenheeft. En van die aantallen zijn er 3 vrouwen tegen 1 man die er last van heeft. Ik ben er een van, vooral in mijn handen heb ik veel pijn gehad. Indertijd hebben wij daar een zgn PANCHA KARMA – kuur voor gevolgd. Dat is een Ayurvedische reinigingsbehandeling. Met een zeer goed resultaat. Hier vindt u een informatief artikel over kurkuma en reumatische aandoeningen. 

“..Reumatoïde artritis..” zei de vrouwelijke dokter op de pancha karma kuur tegen mij. .  Reuma is eigenlijk een verzamelnaam.  Er zijn heel veel soorten reuma, wel 150 verschillende.  Nu praat men eigenlijk over problemen in een menselijk bewegingsapparaat. Dat kan dus overal , in ieder gewricht, zitten .  Ik heb gelezen dat de meest voorkomende reumatoïde artritis en reumatoïde artrose zijn.

Wat is het verschil tussen artritis en artrose ?

artrose-in-de-knieBij de reumatoïde artritis zit het probleem in de slijmvliezen en gewrichtskapsels, die zijn ontstoken geraakt.  Het doet pijn, ziet er rood en gezwollen uit, voelt stijf aan het je merkt het verlies van de functie van het gewricht.

Bij artrose zit het probleem niet in de “zachte delen” van de gewrichten, maar in het kraakbeen. Ik heb een filmpje op youtube gezien, de ontsteking vreet zich zo diep in het kraakbeen in, dat het onderliggende botweefsel kapot gaat, daarvandaan komen de vergroeiingen.

Het is dus een auto-immuun ziekte, met andere woorden, een ziekte die zich tegen het eigen systeem keert.  Oftewel ontstekingen. KURKUMA-LONGA haalt ontstekingen uit het weefsel.

Wat kan reuma veroorzaken ?

Dit is heel verschillend, ik heb gelezen dat het bijvoorbeeld een virus, bacterie of schimmel kan zijn , wat reuma veroorzaken kan.  Het heet dan “infectieve artritis” . In bijzondere gevallen kan reuma ook veroorzaakt worden door PSORIASIS.  Ook kan de oorzaak liggen in verkeerde voeding, of te veel zuren in de voeding.

Overbelasting kan ook een oorzaak zijn, verwonding of langdurige inspanning kan artrose veroorzaken, bijvoorbeeld veroorzaakt door overgewicht.  De oorzaak van artrose kan ook gezocht worden in een slechte aanmaak van kalk in de botten.  Jouw lichaam probeert dan snel de schade te herstellen, waardoor “knobbels” gevormd kunnen worden.  En na verloop van tijd worden de gewrichten dan minder soepel.

Gewrichtsreuma en kurkuma.

EEN GOED IDEE :)

Bij reuma is dit ook een goed idee.

Suppletie van kurkuma-extract aan reumatische ratten bleek ontstekings- en afbraakprocessen in gewrichten af te remmen. Ratten met gewrichtsreuma kregen extracten van kurkuma, die overeenkwamen met de qua samenstelling overeenkomende commercieel verkrijgbare kurkuma.

Het gevolg was dat de stoffen die verantwoordelijkheid zijn voor de ontstekingen in het gewrichtsgebied in activiteit afnamen. Nu is een rat geen mens, maar uit deze resultaten kan worden afgeleid dat kurkuma-extract mogelijk effectief is voor het verminderen van de symptomen van reuma.

Klinische onderzoeken bij mensen met reuma zijn zeker nodig. Hier vindt U een studie over   gewrichtsreuma en kurkuma. ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17075840 )
De moderne medische wetenschap weet eigenlijk niet wat reuma kan veroorzaken, volgens de ayurveda begint het in de dikke darm.

Wat is fibromyalgie ?

Fibromyalgie betekent letterlijk  “pijn in bindweefsel en spieren”. Fibromyalgie veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid, die chronisch zijn. Pijn is vaak de oorzaak van ontstoken weefsel. Waardoor mensen met fibromyalgie precies klachten krijgen, is onbekend. In hun lichaam is niets te vinden dat de aandoening kan verklaren. Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen. Er zijn geen medicijnen om de aandoening  te genezen.  Een patiënt krijgt soms als diagnose ..”het zit tussen de oren..”  omdat er niets te vinden is. Voeding speelt hierbij ook een belangrijke rol.

Reuma en kurkuma.

Toen wij die schoonmaak kuur hebben gedaan, is mijn lichaam gezuiverd van de ontstekingen. De schade die er was, een paar knobbeltjes op mijn handen, zijn nog lichtelijke zichtbaar. De ontstekingen zijn er volledig uit . De arts, van toen, heeft me aangeraden om regelmatig   kurkuma te gebruiken, omdat dat je lichaam en darmen schoon houdt. En dat heb ik ook gedaan.

Toen vond men dat hier in Nederland  “.. onzin..”  in de gangbare medische wandelgangen. “Kurkuma tegen reuma, nee, daar is wel iets veel beters voor..”  zei mijn toenmalige huisarts.  Ik heb niet geluisterd, soms ben ik hardnekkig eigenwijs.

Maar die opvatting is veranderd, kurkuma staat allang in het wetenschappelijke licht vanwege zijn goede ontstekingsremmende werking.  En niet “zomaar’ ontsteking remmend, het remt ontstekingen op heel verschillende manieren. Het heeft een veel breder spectrum als antibiotica, en bij kurkuma zijn er geen bijwerkingen.  Het werkt op de 1e dag nog even goed als op de 6000e dag.

Uit een studie , van de  vroegere jaren ’80, is dit gebleken door een proef bij reuma-patiënten.  Regelmatig gebruik van kurkuma gaf een goede verbetering in de stijfheid in de gewrichten (’s morgens) . Ook was er een duidelijke afname van de zwellingen te zien en de loopafstand werd weer groter.

Ditzelfde onderzoek is na 6 jaren nog eens herhaald, de effecten waren overduidelijk. Een zeer duidelijk aantoonbaar ontstekingsremmend effect bij post operatieve patiënten. Het effect werd vergeleken met het effect van NSAID’s ( fenylbutazon)  en een Placebo.

Hoe werkt curcumine bij reuma ?

De kurkuma pakt eigenlijk meerdere processen, die actief zijn bij de ontstekingen, tegelijk aan. Bovendien is kurkuma ook een sterkt anti-oxidant. Alleen daarom is het gebruik van kurkuma al de moeite waard. Ik heb lang op het internet rondgekeken en veel studies over reuma gelezen. Ik heb het niet allemaal volledig begrepen, maar wel een goed overzicht gekregen.  Er zijn namelijk een paar enzymen die die ontstekings reacties veroorzaken. Die heten onder andere COX-2 , i NOS en LOX. Kurkuma remt deze enzymen af. En remt ook de activiteit van T-lymfocyten en macrofagen.

Als je dus de verschillende processen naast elkaar legt en de eigenschappen  van kurkuma  bekijkt, is het dus zeer goed mogelijk dat een regelmatig gebruik van kurkuma de reumatische pijn, de zwelling en de vervorming van de gewrichten verminderd.

Ik las dat de medicatie NSAID’s sterker werken, maar het nadeel zijn de bijwerkingen. De werking van kurkuma is minder, maar wel veel breder. En volgens de laatste aanwijzingen werkt kurkuma zodanig lichamelijk reinigend, dat de werking van de NSAID’s wordt versterkt. Hetgeen zou kunnen betekenen dat de effectieve dosis van de NSAID , in overleg met uw specialist,  eventueel verlaagd zou kunnen worden,

Verschillende soorten kurkuma en curcumine ? 

Niet alle kurkuma is geschikt om te gebruiken, in de winkels ligt vaak de smaakmakende kurkuma, maar niet de ontsteking remmende. De enige variant die deze werkzame eigenschappen heeft heet “Kurkuma longa” of  “Curcumine longa C3 Superieur”.  Dit is de enige van de 80 verschillende soorten die werkt. Verder zie je ook vaak “Canadese Geelwortel” liggen bij de verschillende drogisterijen. Dit is geen kurkuma.  Het heeft er zelfs niet naast gegroeid, maar is een canadese gele wortel.

Het beste is het om deze niet te veel te verhitten, daarmee verliest de kurkuma flink wat van zijn werkzame en heilzame eigenschappen.  Dat heb ik gelezen bij een onderzoek over kurkuma en kanker. Verder wil ik er ook graag nog bij vermelden dat kurkuma een zodanig reinigende functie heeft , dat je niet zomaar een handvol kunt nemen als je veel medicatie moet slikken. Kurkuma een interactie aangaan met sommige medicijnen.

Verder moet je er wel rekening mee houden dat, als je met kurkuma begint, een flinke  dikke  darmreiniging plaats kan vinden . Met andere woorden, de eerste 2 dagen kan er  een veelvuldig w.c. bezoek voorkomen.

Kurkuma en reuma.

Voor mijzelf kan ik zeggen, dat ik er erg blij mee ben om deze kennis te hebben. Zonder mijn “gezonde eetgewoonte” en de interesse van mijn man voor de Ayurveda , de andere als alleen maar de “gangbare” medische wetenschap had het er voor mij heel anders uitgezien . De Ayurveda is ca 5000 jaren oud, daar ligt onschatbare kennis. Heel en heel langzaam beginnen we dit allemaal te ontdekken.

Een ayurvedisch gezichtspunt op reuma en kurkuma  

Letterlijk citaat uit “Ayurveda” van Dr. Vasant Lad:

“..De behandeling voor elk soort artritis is uniek, zoals wij zo zullen zien. Maar het is voor alle gevallen belangrijk om te weten dat artritis in de dikke darm begint.

5000 JAREN OUDE KENNIS,..

5000 Jaren oude ayurvedische kennis is waardevol

Afhankelijk van de leefstijl , het dieet en het emotionele patroon van iemand, raakt of Vata, of Pitta of Kapha uit het evenwicht.  Vervolgens vertraagt het spijsverterings vuur, hetgeen resulteert in het giftige kleverige nevenproduct van een slechte spijsvertering. Het heet AMA. En kan ook de eventuele oorzaak van psoriasis.

Vata, de spijsverterings dosha, brengt deze AMA naar de dikke darm. Vandaar trekt het door het lichaam en vestigt zich tenslotte in het botweefsel en in de gewrichten. Waardoor de voor artritis kenmerkende stijfheid en pijn ontstaat.

Het doel van een Ayurvedische behandeling is dus om de AMA uit de gewrichten en bot weefsels te halen en weer terug te brengen naar de dikke darm, om het vervolgens te verwijderen. Daarom is het , om artritis te verlichten, belangrijk om de dikke darm schoon te houden. ..” einde citaat.

Ik kan hier niet het hele boek citeren, maar in de Ayurveda is dus al 5000 jaren duidelijk dat vele soorten van reuma een spijsverteringsprobleem kan zijn. En behandelbaar zonder levenslange medicatie. Ik heb het zelf meegemaakt.

Hier een duidelijke clip over Ayurveda, Amla  en Kurkuma.

BRONNEN :

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

 1. Goede avond, ik heb artrose in m’n heup en slik al enkele jaren curcumine C3 Is het nu aan te raden hierbij ook kurkuma te nemen? Of kurkuma ipv curcumine? Ik gebruik ook Boswelia voor m’n heup. Alvast dank voor uw reactie. En wat is nu precies amla en verkopen jullie dat ook?

  • Goedemorgen, Mevrouw. Goede curcumine C3 is 25 maal sterker als ‘gewone’ kurkuma. Dus zult u 25 capsules kurkuma moeten slikken om net zo veel werkzame stof (curcumine) binnen te krijgen als in één capsule curcumine zit. Dat is niet te doen. Nou zit er wél veel verschil in soorten curcumine. Niet alle curcumine is hetzelfde. Met een hartelijke groet van uw contactpersoon Tieneke

 2. Goeiedag, ik heb heupbursitis en fybromyalgie. Ik ben begonnen met curcuma in te nemen en heb minder pijn nu. Ik vroeg mij af of je heupbursitis kan genezen met curcuma ? Het is behoorlijk invaliderend en ik heb gelezen dat het heel moeilijk geneest. Ook infiltraties met corticoiden schijnen niet veel te helpen.
  Alvast bedankt om mij te informeren. Ik vond dit een zeer interessante website met goede uitleg over de werking van curcuma. Ik zou echter graag meer informatie hebben over mijn specifiek probleem, hoe ik het kan oplossen zonder corticoiden.

  Mvg,

  Carina Beeken

 3. Beste,
  Salosopyrine voorgeschreven door de reumatoloog,mag dat samen met curcuma ingenomen worden?
  Met dank.

  • Goedendag, Mevrouw. Voor de opgegeven medicijn naam (Salosopyrine) heb ik nergens iets kunnen vinden over de werkzaamheid en interactie met curcuma. Wel heb ik informatie gevonden onder een andere naam, waar Uw medicijn waarschijnlijk onder valt. Het heet Sulfazaline. Het zijn groepen van medicijnen. Het antwoord was :

   “..Drug Interactie Geneesmiddelgroep : Sulfasalazine en interactie met Curcumin kan de nefrotoxische activiteiten van sulfasalazine verhogen..”
   Dus ik denk dat dit geen goede combinatie is. Ze kunnen problemen geven, omdat de curcuma een interactie aangaat met sulfasalizine . Met vriendelijke groeten van Uw contactpersoon Tieneke. Meer vragen ? Mail ze ons gerust.

 4. ik gebruik curcudyn van metagenics 180 cap.voor 52 euro in de belgische apoth.,nu vraag ik mij
  af of dit in nederland ook zo veel kost?

  • Goedemiddag, dank voor Uw vraag. Bij dekurkumaspecialist.nl hebben ze 180 zuivere capsules van de combinatie kurkuma (600 mgr) /curcumine (500 mgr) voor 51,90 € ( inclusief verzendkosten ). Met Vriendelijke Groeten van Tieneke

 5. Hallo.

  Ik heb 1 vinger waarin ik artrose heb. Ik ben begonnen met ontzuren, astaxantine en cannabis. Kurkuma heb ik eigenlijk niet aan gedacht. Ik ga het gebruiken! Top! Dank u wel!

  • ik heb het ook in 1 vinger ben benieuwd of het helpt en welk tabletten heb je gekocht en waar aant ik door de bomen het bos niet meer zien en er is ook veel verschil in prijs

  • Goedemorgen , Dame. Dank voor Uw mail. Nee, dat het na 3 maanden nog niet helemaal weg is, dat zal zo zijn. Maar dat was het met de reguliere medicatie ook niet geweest. Nou ben ik geen arts, en pretendeer dat ook niet te zijn. Maar het lijkt me toch dat U er al flink op vooruit bent gegaan. Wat denkt U ? Als U wilt, heb ik voor U een adres van zowel een Westers Universitair opgeleid arts, maar ook Natuurgeneeskundig Universitair. Mail me maar even prive, dan geef ik U dit adres. Misschien heeft hij een oplossing die sneller gaat. Met vriendelijke groeten van Tieneke 🙂 . Tienekescholtens@gmail.com .

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.