Waarom word ik zo vaak door muggen gestoken ?

Standaard

WAAROM WORD IK ZO VAAK DOOR MUGGEN GESTOKEN ?

Een poos terug was ik op een AYURVEDISCH CENTRUM, vanwege mijn nieuwste product in ontwikkeling. Ayurvedisch tandkrijt. Ik heb een poos met een van de mensen gepraat over muggenbeten. Een van de buurkinderen zat onder de muggenbulten. Het antwoord dat ik heb gekregen was voor mij een aanleiding tot deze nieuwe BLOG.

Ieder jaar is het weer een plaag ! De bloedzuigende of stekende plaaggeesten. Ze houden van een warme , vochtige omgeving. En gezien vanuit een Ayurvedisch gezichtspunt worden ze door de “zoetheidsgraad in het bloed van hun slachtoffer” aangetrokken.   Bittere stoffen zijn een gruwel voor muggen.

Ja, veel soorten vliegende insecten houden van zoet. De wespen zijn dol op frisdrank en andere gesuikerde voedingsmiddelen, de bijen met hun honing. De ‘gewone’ vliegen die zich graag in de keuken bevinden, en in de natuur ruimen veel insecten dode dieren op.  Ook die ruiken ietwat zoetig.  Het is het zoete dat ze  aantrekt. Dit is ook zo met steekmuggen, het zoete in je lichaam trekt ze als een magneet naar je toe. Vooral ’s nachts.

Ik kan me herinneren dat ik een keer op vakantie was in Italië, met vrienden. In de CINQUE TERRE . We zaten op een gezellig terrasje en mijn toenmalige vriendin had een blikje frisdrank voor zich op de tafel staan. We zaten in de zon en genoten van de zee. Toen ze een slok uit haar blikje nam, bleek dat er een wesp in was gekropen.  Stoïcijns opende ze haar mond voorzichtig, en er kwam een wesp uitgevlogen. Als mij dit gebeurd was, had ik hier misschien niet meer gezeten. Ik was in paniek geraakt. Dit voorval ben ik nooit vergeten. Ik heb een gruwelijke hekel aan wespen.

ANTI-MUGGEN MIDDEL.

De meeste anti-muggen middelen zijn extreem bitter, zoals gezegd muggen houden van zoet, maar hebben een gruwelijke hekel aan de smaak “bitter” . Daardoor blijven ze ver bij je uit de buurt. Maar in die muggenwerende middelen zitten vaak ook nog andere zware gifstoffen, je huid   ” eet ” die er ook bij op.  Bijvoorbeeld DEET is een zenuwverlammend middel. Het is dus eigenlijk een keuze uit twee kwaden. Rode jeukbulten of gif.

DEET is voor kleine kinderen en zwangere vrouwen niet ongevaarlijk.

DE GEBOORTE VAN EEN STEEKMUG.

Hier zie je de geboorte van een muskiet, de beelden zijn uniek mooi. De steken wat minder. Onder het wateroppervlak hangen de eitjes en cocons. En als ze zover zijn klimmen ze vanuit hun cocon direct op het water.

WAT IS PRECIES EEN MUGGENBEET ?

Een muggenbeet ontstaat wanneer vrouwelijke steekmuggen hun scherpe zuigsnuit door je opperhuid prikken en zo een gaatje in je huid maken om er bloed uit te zuigen. Het bloed hebben zij nodig om eitjes te kunnen leggen. Deze eitjes leggen zij gebieden waar veel water is (of waar het heel vochtig is zoals moerassen ). Vandaar dat er veel muggen voorkomen in de buurt van open water. Als ze je  steken, spuiten ze een in hun speeksel voorkomend spul in je lichaam dat het stollen van het bloed voorkomt. Het speeksel bevat lichaamsvreemde eiwitten die door je lichaam worden gezien als gif. De aanwezige zenuwen raken geïrriteerd, geven een alarmsignaal af en de jeuk begint.   En hiermee is de ellende begonnen.

Vooral op vakantie kan het een regelrechte plaag zijn. Sommige steken zijn niet zonder gevaar, zoals dengue en malaria.

VOEDING EN MUGGENBETEN.

Toch zijn er ook andere oplossingen, zei me een van de artsen. Bijvoorbeeld je voeding veranderen. Eet bijvoorbeeld, 14 dagen voordat je vakantie begint anders. Zeker als je op vakantie gaat naar een muggenrijk gebied, zoals in de buurt van water. Of neem tabletten uit de hoek “bitter”

Verminder drastisch het gebruik van suiker, zoetmiddelen, frisdranken en enkelvoudige koolhydraten.  Deze zitten in gepolijste witte rijst, in pasta’s, en in zetmeelrijke voeding. Broodjes en andere meelproducten. IJs, patat enz.  Ons lichaam zet zetmeel om in suikers.

Als je je lichaam wat meer ‘bitter’ kunt laten smaken, heb je veel minder last van muggensteken. Neem bittere planten zoals NEEM (Azadirachta indica), GUDUCHI ( Tinospora cordifolia) of KURKUMA   ( Curcuma longa) . Deze kun je kopen in tablet of capsule vorm.  Eet deze regelmatig en daarna zijn er weinig muggen die jou nog “lekker” vinden.  Je huid begint een licht bittere smaak aan te nemen en je hebt veel minder last van die plaaggeesten.

 

Ook is het een idee om je parfum aan te passen, het natuurlijk bittere  aroma van kruidnagel, kamfer of lavendel jaagt ze ook weg.  En als er iets of iemand in de buurt is die beter ruikt als jij, heb je weinig last.

WAT ZIJN BITTERE GROENTEN ?

BESTAAT ER EEN NATUURLIJKE BESCHERMING TEGEN MUGGEN ? TUINBONEN, AUBERGINE, SPRUITJES, RODE SLA, ANDIJVIE, RADIJSJES, BLOEMKOOL, BROCCOLI,  WITLOF, KNOLSELDERIJ, SELDERIJ, LANGE BITTERE MELOEN, RUCOLA SLA, GRAPEFRUIT, ARTISJOK, LIMOEN, GROENE TOMAAT en OLIJVEN en OLIJFOLIE.

Als je een van de groenten uit deze rij regelmatig eet, en een of twee ( zo wie zo gezonde gewoonte) kurkuma tabletten neemt ..

Andere parfum aanschaft zul je binnen de kortste keren merken dat de muggen/wespen je niet meer zo mogen.

 

EEN MUGVRIJE VAKANTIE GEWENST EN VELE MUGVRIJE NACHTEN.

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

  1. Een Surinaamse groente SOPROPO is heel bitter, hij lijkt op een komkommer met wratten en
    is heel goed tegen muggen, bij iedere Surinaamse winkel of op de markt. Wel mengen met b.v. uien en dan rijst er bij, is het niet zo bitter.

  2. Pingback: NATUURLIJKE MIDDELEN TEGEN INSECTEN. | tienekescholtens

  3. Hoi Tieneke,
    Grappig om te lezen, mijn man en ik eten toch grotendeels hetzelfde en toch ben ik altijd de pineut! Ik zal je tips zeker ter harte nemen, met name die van de kurkuma, die gebruiken we toch al veel in de keuken, misschien de frequentie iets opvoeren 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.