Is granaatappel goed voor hart en bloedvaten ?

Standaard

Wil men een gezond hart en gezonde bloedvaten hebben en houden ? Granaatappel kan  daartoe bijdragen. Want granaatappel versoepelt de wanden van hart en bloedvaten.  Het kan het bloed en bloedvaten reinigen van teveel vet. Verlaag zo Uw cholesterol gehalte op natuurlijke wijze. Granaatappel zijn supergezonde vruchten met een eeuwenoude traditie van gezondheid voor hart en bloedvaten. Samen met kurkuma een goede combinatie. 

Granaatappel

Granaatappel is goed voor het hart en de bloedvaten

Granaatappels zijn  supergezonde vruchten, ze bevatten voedingsstoffen die ons immuunsysteem versterken. En vooral het hoge anti oxidantengehalte is 9 maal hoger als in andere producten, zoals groene thee en druiven.  Vele onderzoeken hebben uitgewezen dat de speciale voedingsstoffen in het vruchtvlees voorkomen.

De granaatappel maakt zich op veel verschillende manieren nuttig. Zo wordt van de huid of schil van de vrucht een natuurlijke, mooie geelbruine kleurstof gemaakt. Deze wordt gebruikt om wol en zijde mee te verven. De stevige schil beschermt een zeer kostbare inhoud : honderden rode zaadjes, ingebed in een laagje zoete gelei. De karakteristieke wittige, slijmerige vliezen verdelen de vrucht in enkele kamers en zijn smaakloos.

De lichtzure pitten zijn heel gezond, want ze bevatten veel vitamine C en zijn rijk aan anti oxidanten. Gezondheidsexperts dichten de granaatappel dan ook vele heilzame eigenschappen toe. Zo zouden ze de doorstroming van het bloed bevorderen en helpen ze tegen hart- en vaatziekten. Maar ze zouden bovendien helpen de eeuwige, of in ieder geval de langdurige, jeugd te behouden.

Als de zaden worden gedroogd en geperst zijn ze namelijk rijk aan onverzadigde vetzuren die de aanmaak van nieuwe huidcelllen stimuleren en het verouderings proces vertragen. Daarom is een combinatie van curcumine en granaatappel een goed middel voor een mooie huid.

De pitten worden daarom vaak verwerkt tot verzorgingsproducten, waaronder huidcremes en huidoliën. Die producten zijn overigens niet goedkoop, want voor één kilo granaatappelolie is maar liefst vijfhonderd kilo (!) fruit nodig. Bij dekurkumaspecialist is een bijzondere olie van kurkumaolie met granaatappelolie verkrijgbaar. Een verfijnde huidverzorging.

Bijvoorbeeld polyphenolen, deze  worden als “De vitamine van de 21e eeuw” gezien. Toch horen polyphenolen niet bij de vitamine groep.  Enkele van de goede eigenschappen zijn dat ze de bloedvaten  versterken en reinigen, en het immuunsysteem op peil kunnen houden.  Daardoor kan  onze doorbloeding en het functioneren van de nieren sterk verbeteren. Als laatste heeft granaatappel een goede invloed op ons bloedvetgehalte en suikergehalte in ons bloed. Granaatappel tegen een te hoge bloeddruk. En soepele bloedvaten.  Hier komt een interessante videoclip die de werking duidelijk maakt.

In onze bloedvaten zitten 2 wanden, naarmate we ouder worden, verharden en verdikken deze 2 wanden zich. Na een jaar granaatappel te hebben genuttigd vonden onderzoekers dat deze 2 wanden soepeler en dunner waren geworden.

                                                                                                                                                              

Waarom is granaatappel goed voor hart en bloedvaten ? 

Hart en vaatziektes staan hoog op de lijst van ouderdomsziekten en als doodsoorzaak. Daarom zijn in de natuur voorkomende gezonde levensmiddelen , die de bloedvaten gezond houden, altijd belangrijk voor een mens.  Telkens weer komt uit  verschillende onderzoeken naar voren dat er een stof bestaat, genaamd polyphenol,  die de kans op hart- en bloedvat problemen drastisch kan verlagen. In granaatappel vruchtvlees is deze stof in een hoge concentratie aanwezig.

Als u voeding tot u neemt die rijk is aan deze beschermende stof, kan het gevaar voor een hartinfarct of een beroerte met 30 % verlagen. Dat is veel. Polyphenol zit in groene thee en in druiven. Dat sterke bittertje aan de smaak, daar herkent u deze stof aan. Granaatappel heeft dit bittertje ook.

granaatappel pitjes

Granaatappel pitjes

Zo hebben bijvoorbeeld onze Franse medemensen, ondanks dat ze evenveel vet eten als wij, hier in het Noorden, een beduidend kleiner risico op hart- en bloedvat ziekten.  Als oorzaak voor dit bijzondere paradox, in vergelijking met andere bewoners van Noord Europa,  wijzen onderzoeken de matige consumptie van rode wijn aan en de polyphenol-rijke voeding van de Fransozen. Want ook in rode wijn zitten deze polyphenolen. Evenals die in ruime mate voorkomen in granaatappel. 

De Nobelprijswinnaar uit 1937 , die de structuur en werking van Vitamine C verklaarde, vond ook de polyphenolen. Polyphenolen van het type Flavonoïden. Hij noemde dit vitamine P , en ruimde er eigenlijk een plaats in de vitaminen voor in, omdat het eenzelfde soort ‘vitamine’ stof was. “P” stond voor permeabiliteit , oftewel ‘doorlaatbaarheid’ . Flavonoiden en Granaatappel verbeteren de soepelheid van de bloedvaten.  En kunnen daarmee de veel voorkomende  ‘hypertensie’ of ‘hoge bloeddruk’ voorkomen. De aderen worden soepeler en sterker door deze bijzondere stof in granaatappel. Ze bevorderen de doorbloeding en remmen de klontering van de bloedplaatjes. Flavonoiden komen ook , in beperkte mate , voor in donkere chocolade. Daarom raadt Dr. K. Verburgh in :

“DE VOEDSELZANDLOPER”   onder andere aan om heel bittere, donkere chocola te eten vanwege de bloeddruk. Chocola van minimaal 80 % . Granaatappel  heeft extreem veel van deze flavonoïden.

Wat is de invloed van granaatappel op een te hoge bloeddruk ? 

Het ligt op het volgende vlak. De bovengenoemde polyphenolen beschermen onze bloedvaten tegen een te hoge vetafzetting. Granaatappel verhindert  dus deze te hoge vetafscheiding.  Daarmee reinigt en versoepelt het de bloedvaten.  Granaatappel remt de ACE activiteit, en verlaagt zo de zgn  ‘bovendruk’ ( dit heet ‘systolische druk’ , bij de dokter) . Het volgende onderzoek toont duidelijk aan dat 50 ml of 500 milligram granaatappelextract per dag, bij hypertensie patiënten, binnen 2 weken een goede invloed heeft op de hoge bloeddruk.  En daarom , indirect, ook op de gezondheid van het hart.

 High bloodpressure information.  

Granaatappel en hartproblemen. ( een ayurvedisch gezichtspunt

In mijn zwerftocht over goede en ayurvedisch gestoelde informatie op het internet, ben ik bij een Indiase cardioloog uitgekomen, deze arts was bekend met Ayurveda en met de reguliere behandeling van hartpatiënten. Hij heeft een indrukwekkend artikel geschreven. Ik heb het voor U vertaald, het zegt alles wat ik zelf zou willen zeggen. Over gezond eten en leven en preventief handelen. Over het feit dat de natuur geweldig mooi in elkaar zit, voor alle problemen is een natuurlijk oplossing.

“….. Er zijn  dingen die goed zijn voor een mens, onder andere warm water en granaatappel. In mijn praktijk was een patiënt met hartproblemen, angina pectoris, ik nam een handvol granaatappel zaadjes en kookte deze 10 minuten in een halve liter water. Zeefde het geheel en gaf het de patiënt op een nuchtere maag te drinken. Het resultaat was verbazingwekkend.  Want het benauwde en zware pijnlijke gevoel op de borst waren snel weg.

Dit moedigde mij aan om dit experiment te herhalen bij andere hart patiënten, met angina pectoris problemen, kransslagadervernauwing, slechte doorbloeding van het

hart etc. Het granaatappelextract gaf een duidelijke en directe verbetering van de doorbloeding van het hart . In een andere geval , bij een verstopte kransslagader, begon de patiënt zelf met het nemen van granaatappel.  Elke dag, gedurende een jaar. Weliswaar was zijn pijn al na een week verdwenen, maar hij nam elke dag granaatappel. Na een onderzoek bleek dat de “plaque” uit de aderen was verdwenen, de aderen waren schoon en open. Een hartfilmpje en een onderzoek van deze patiënt toonde dit duidelijk aan.

Het nemen van granaatappel extract  op een nuchtere maag, ’s morgens, blijkt een wonderbaarlijk goed effect te hebben op het hart en voor hartpatiënten. Na onderzoek van de effecten van granaatappel blijkt dat het het slechte cholesterol verminderde ( LDL )  en het goede cholesterol ( HDL )  vermeerderde.  Er zijn meer dan 50 soorten hartkwalen, en het CAD ( coronary artery disease ) is de meest voorkomende.  Het is de nummer 1 moordenaar , voor zowel mannen als vrouwen in de gehele wereld. En er is geen medische genezing, in de vorm van medicijnen,  voor  bekend.  Het klinkt eigenlijk wel bijzonder dat men jaren lang zoekt naar een medicijn, en dat blijkt dat er in granaatappel-fruit een stof zit  die goed helpt. 

Nou spijt het mij wel te moeten opmerken dat bij behandeling van hartpatiënten ook een zeker winstbejag aanwezig is, bypass operaties zijn winstgevend. Zo is het nu eenmaal. Maar je kunt veel beter preventief te werk gaan om levensgevaarlijke hartproblemen te voorkomen. Een regelmatig gebruik van granaatappel extract kan U een gezond hart opleveren. Het houdt het bloed goed vloeibaar, lost bloedpropjes op ( voor zij problemen geven) , maakt de aderen weer schoon en open, en voorkomt een verharding van de bloedvaten ( dit kan de oorzaak van een hoge bloeddruk zijn) .  Dit is mijn ervaring en waarneming van de laatste jaren.  I can say : “Some pomegranate a day, keeps the cardiologist away …  

( link naar het engels talige artikel )  

Medicinale werking van granaatappel 

In de tradionele ayurvedische geneeskunde is de granaatappel al duizenden jaren bekend, vanwege zijn goede eigenschappen. De granaatappel is een kleine struik of boom. De bloemen van deze boom zijn wit, felrood of oranje. De vrucht is appelvormig en rond de basis een mooie kroon.

De schil is leerachtig rood tot roodbruin en aan de binnenkant is de granaatappel gevuld met transparante roodachtige pitten, die in kleine zakjes zitten. In ieder zakje zit een zaadje. In India groeit granaatappel al duizenden jaren, en ook duizenden jaren wordt ALLES van dit boompje gebruikt. De boomschors, de bladeren , de olie, de vruchtschilwand, de bloemen en de vruchten. Alles wordt gebruikt.

In India is granaatappel opgenomen als erkend geneesmiddel. Omdat men daar vindt dat het immuniteits stimulerende eigenschappen heeft.  Omdat men ontdekte dat het een geweldig middel is tegen problemen als hart- en vaatziekten.  Omdat men daar de  het kankerbestrijdende en urineafdrijvende eigenschappen zeer waardeert. Omdat men de hoge mineralen en vitaminen concentratie zeer kan waarderen. Granaatappel kopen.

Conclusie

Zouden we nog graag willen zeggen, dat er niet alleen een superspecerij bestaat, kurkuma-longa,  maar ook superfruit. Granaatappel.  Een poos geleden kregen we het idee om via dezelfde kanalen,  die we hebben via onze meditatie, ook daar eens te vragen naar granaatappel capsules Dit omdat er in Nederland weinig aanbod is van zuivere,  hoogwaardige granaatappel extract capsules , die aan onze kwaliteits eisen kunnen voldoen.

Dit heeft dekurkumaspecialist gevonden in de vorm van granaatappel PUUR capsules Volledig vegetarisch, vrij van eieren, vrij van gist en tarwe, vrij van gluten, zetmeel ,  ei en soja. Geen toevoegingen als suiker, zout, kleur- geur- en smaakstoffen. En geen kunstmatige toevoegingen in welke vorm dan ook. Op ayurvedische grondslag en  milieu- en omgevings vriendelijk geteeld.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

 1. Pingback: Hoe maak ik mijn eigen kruidenmix ? | degeneeskrachtigekeuken

 2. Reactie op dure vrucht

  €1,69 bij de jumbo voor 1 granaatappel.

  Een zak chips is net zo duur
  Een zak pindas met laagje is duurder
  Een patatje is duurder
  Een broodje bal is duurder

  Uiteindelijk komen al deze vetmakers je duur te staan
  Leven kun je niet kopen
  Maar je kunt wel zorgvuldig met je lichaam omgaan
  Het zijn allemaal keuzes

  Helaas gaan mensen niet gezellig even naar een fruitcafe om eens even gezellig allemaal lekker fruit en vis en pure chocola
  Te eten.

  Zulke plaatsen bestaan niet eens? Ergens nogal bizar.

  Wie een soortgelijke keten als mc donalds weet op te richten met fruit krijgt de de nobelprijs

  • Dank voor je vraag. Dat klopt, dat witte spul kun je beter niet opeten. Snijd de granaatappel in zijn geheel doormidden. Kroontje boven en dan van links naar rechts doorsnijden. Pak de snijkant in de hand, met gespreide vingers. Pak vervolgens een houten/stevige lepel. En sla stevig op de bolle kant van de granaatappel. De pitjes vallen er allemaal uit. En dat doe je dan in de blender. Fijne Feestdagen en groeten uit Groningen van Tieneke 🙂

 3. Ik heb angina prectoris,3stens geplaatst.
  wil geen cholesterol en betablokkers medicatie.
  slik nog wel brilique zodat de stents niet afstoten kan ik nu wel granaat appel nemen?

 4. Pingback: AYURVEDISCH KERSTDINER MET GRANAATAPPEL EN KURKUMA. | tienekescholtens

 5. Helemaal mee eens ! Dure maar zeer gezonde vrucht, ook kan je hem het beste in zijn geheel in de blender doen, blijven alle vitamines bewaard ! Sinds een jaar hebben wij een granaatappelboom in de tuin, helaas is het nog wachten op de appels !

  Ook weer leuk geschreven trouwens !! xx

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.