Televisiekoks en (on)gezonde voeding

Standaard

Honing koken en yoghurt bij de groente doen. Veel suiker en room. Fruit over de vis doen, met melk erbij. Televisiekoks volgen geen enkele voedingsrichtlijn, of voedingscombinaties. Ze gooien alles in de pan, zonder rekening te houden met de juiste en gezonde voedings combinaties.   Op de televisie houden ze er, volgens mij, geen rekening, met het feit dat het eten ook echt wordt gegeten en moet verteren. Volgens de Ayurveda is eten je medicijn. Wie echt goed en gezond eet, heeft voorlopig geen dokter nodig. Voeding wordt ter voorkoming ingezet. Er zijn verschillende bijzonder aanbevolen basisvoedings middelen. En  natuurlijke , gezonde richtlijnen. Want: Zelf koken is gezond ! Maar je moet het ook nog verteren. Een informatief artikel over koken op de tv.

yoghurt-met-fruit

Het ziet er héérlijk uit, maar zuivel-met-fruit is zwaar verteerbaar, omdat het zure fruit de zuivel stremt.

  1.  RIJST :  Er zijn vele soorten rijst, maar  de basmatirijst wordt in de Ayurveda gezien als de gezondste. Een hoogwaardige, gezonde rijstsoort. Zelfs als witte rijst, want deze rijst is erg licht verteerbaar. Daarom is het een hoogwaardige rijstsoort. Vaak denken we dat volkorenrijst, of bruine rijst, gezonder is. Witte basmati rijst, in tegenstelling tot bruine rijst, is beter voor de vertering en de darmen. Door vaak bruine rijst te eten, raken de darmen overbelast en is niet goed voor je. Rijst is basisvoedsel, dus overal mee te combineren. Rijst wordt gezien als droog, zoet en koelend.

2. SPELT EN TARWE :  Zijn graansoorten die zeer zwaar verteerbaar zijn. Ze worden weliswaar al duizenden jaren hier in Europa, verbouwd. En is ons lichaam er wat aan gewend geraakt. Maar je kunt het niet “als verse” graansoort eten.  Eigenlijk is het  pas na ca 4 maanden rusten te gebruiken als voedingsmiddel. Het beste is deze graansoorten te gebruiken als het fijngemalen is. EN NIET ALS GROVE GRAANSOORT. Dat is te veel voor onze darmen. Zeer smakelijk is dinkel of spelt  als pannenkoek, als broodsoort en als wafel. Dit hoort bij de categorie van zoet, zwaar en koelend.

3. FRUITFruit is gezond, maar niet in het warme eten. Als tussendoortje en op zichzelf staand. Fruit is zo licht verteerbaar, dat het binnen 2 uren al verteerd is. Het laat in je lichaam geen afvalstoffen achter. Genaamd “AMA”. Rijp en zoet fruit is een zeer hoogstaand voedingsmiddel, en bevordert alles alles wat positief is voor ons lichaam. Maar als je fruit gaat verwarmen en/of meekoken ziet de zaak er ineens heel anders uit. Het fruit is snel verteerd, en als je het mengt met zwaarder verteerbaar voedsel keert het zich tegen je lichaam. Geen fruit in de salade, in je warme maaltijd of bij vlees/vis gebruiken. En nooit meekoken ! Een van de gezondste fruitsoorten is granaatappel. Maar ook die kun je het beste op een nuchtere maag eten. Ook als je eventueel granaatappel-tabletten gebruikt. Fruit is niet te combineren. En meloen kun je het beste apart van ander  fruit eten. Het heeft een andere spijsvertering, en duurt langer voor het verteerd is.  Fruit zorgt ervoor dat melkproducten gaan stremmen.  Fruit en Groente gaan niet samen, omdat het zeer zwaar verteerbaar is.

4. HONINGHoning wordt in de oude voedingsleer gezien als een van de gezondste voedingsmiddelen op aarde. Het is sattvisch, bevordert het samenzijn van lichaam en geest. Het heeft een erg positieve invloed op vele soorten ziekte. MAAR : Verwarm honing niet hoger als 35 tot 40 grnd ! . Vaak zie ik bij de televisiekoks een vervanging van suiker door honing. “… Lekker,  honing  in de pan,. even laten verhitten tot het bruist….” en , waarempel, dan heb je een giftige substantie gemaakt !. Het is niet zo dat je  suiker door honing kunt vervangen. Absoluut erg ongezond. In alle oude Ayurvedische texten wordt hiertegen gewaarschuwd. Bij een van de tv-koks gebruikte men honing om vlees in te bakken, en daarna ( met honing en al ) te grillen…”.. Krijgt het een lekker krokant korstje..”.., was het commentaar. Niet doen. Daar word je ziek van. Witte suiker is even ongezond ! Bij een van de 24kitchen koks gaan er hele ladingen witte suiker in de pan. Meer als 2 eetlepels suiker per dag leiden tot veel “AMA” of afvalstoffen. Wat dan wel ? Kandijsuiker is geschikt om te verwarmen, zou dus in thee of andere warme drank  gebruikt kunnen worden. Melasse en rauwe rietsuiker zijn dan de beste, als je toch met suiker wilt koken. Zijn goed voor je longen en hersenen. Maar ook hier geldt : niet meer als 3 eetlepels per dag.

5. GROENTE :  Groente wordt in de Ayurvedische voedingsleer gezien als het belangrijkste bij granen. Iets meer granen als groente wordt in een gezonde maaltijd aanbevolen. Bij de vertering van groente verlaag je je cholesterol spiegel, worden vrije radicalen gebonden . In de ayurveda worden  de groenten, die veel zonne-energie opgenomen hebben en BOVEN de aarde groeien als de gezondste gezien.

Groenten die ONDER de aarde gegroeid zijn, moet je niet al te veel eten. Dat geldt dus ook voor de aardappel. Beter is om topinamboer te gebruiken. Lichter verteerbaar zijn wortelen en rode bieten. Maar groenten samen met melkproducten eten , is een erg ongezonde combinatie. Melkproducten verslijmen, zodat er van je gezonde groente niet veel over blijft. Laat daarom  groenten en kaas als combinatie ook zelden op je menuplan staan. Broccoli met een kaassaus is geen goed idee.

pizza

Helemaal zelf gemaakt, dus gezond ?

6. MELKPRODUCTENIn de ayurvedische voedingsleer wordt VERSE melk geclassificeerd als gezond. En dan vooral warm. Het beschermt tegen een te hoge bloeddruk, tegen cariës, en darmproblemen. MAAR : gebruik melk en melkproducten alleenstaand. Niet in combinatie met  : fruit, groente of vlees, vis, en graansoorten. Dus eigenlijk nergens bij. Melk is een op zichzelf staande maaltijd. Witte suiker en melk samen =  geen goede combinatie. Wat denk je van vruchtenyoghurt ?

Fruit is zuur, en stremt de melk. Dan moeten er weer wat chemicaliën bij, om dit proces te stoppen. In de ayurveda wordt melk het beste gecombineerd met specerijen. Warme melk met verse gember, cardamom en kurkuma. Dat zijn goede en gezonde dingen voor ons lichaam, volgens de oudste voedingsleer ter wereld. Er is echter EEN uitzondering, namelijk room. Room en fruit  en/of zure room en groente gaan goed samen, en daar kun je onbezorgd van genieten.

7. OLIE :  De KONINGIN onder de oliën is koudgeperste, zuivere ,  dikke groene olijfolie. Nou, mensen, daar zijn we zo langzamerhand wel achter. 2 Maanden geleden hebben we KRETENZER OLIJFOLIE ingekocht. Helemaal geweldig, zo lekker ! Dik, groen en vol zonnewarmte. De Ayurveda raadt , natuurlijk, alleen maar plantaardige olie aan. Echter : deze olie moet altijd donker verpakt zijn geweest. ALLE olijfolie in de winkel heeft zijn  ‘ gezonde magie’ verloren, doordat het licht door de fles heen komt. Binnen 2 dagen is het zijn gezonde element verloren.

Daarom is echt goede olijfolie in blik verpakt. Of heeft een donkere beschermlaag over de glazen fles. Zodat de olie in het donker blijft. Het is eigenlijk onzin om te zeggen dat “olijfolie  altijd veel gezonder is “. Want uit een glazen  fles is dat niet zo.

Dan kun je nog beter GHEE nemen. Weliswaar is GHEE geen plantaardige olie ,  maar een geklaarde botervet. Een dierlijk product, dus.  Het is ook sattvisch voedsel, omdat het de vrije radicalen aan zich bindt. Het verbetert de hersenfunctie en het geheugen. En je huid wordt er stralend van ! Je haren ook   🙂  .

8. AFWASBLOKJESDat schijnt wel een zeer favoriet ingrediënt te zijn. Geen kip wast even de pannen uit, of kijkt of er residuen van afwasmiddelen/afwasblokjes  zijn achtergebleven. Ik heb gelezen dat een mens , met een afwasmachine,  gemiddeld een flinke hoeveelheid afwasblokjes per jaar naar binnen werkt !  Gemiddeld een klein pak vol . Laten we het niet hebben over de chemicaliën en wat er nog meer voor spul in zit,.. gezond is zelfs de kleinste hoeveelheid niet . Kijk vanaf morgen maar eens in je pannen/schaaltjes / borden,..  daar zit dan zo’n witte ‘hoek ‘ in. Even spoelen VOOR gebruik, is een goed idee !

Ik dank jullie allemaal weer voor het lezen

Groeten van Tien 🙂                  

Volgende »

 1. Nog even en ik ben óók “ayurveda” . . .

  Dat honing niet boven 40 graden verhit moet worden was mij bekend. Schokkend vond ik het te lezen dat het vanaf dat punt uitgesproken GIFTIG wordt en bij verdere verwarming steeds GIFTIGER.

  Jammer dat er (zo veel) professionals zijn die er geen weet van lijken te hebben . . .

  • Dank voor Uw reactie,en.. Ja, veel mensen zien zulke programma’s als ‘richtlijn’ voor gezonde voeding. Natuurlijk is alles beter als de cafetaria, maar wat meer kennis over voeding, uitwerking van voeding en goede voedselcombinaties,.. Dat is idd wel wenselijk. Grtn van TIENEKE 🙂

 2. Interessant artikel! Dank je wel! Ik drink graag warme melk met honing, maar heb gelezen dat het al slecht is om de honing in de beker te doen en daar de warme melk op. Is dat waar? Beter helemaal geen honing in de melk?

  • Dank voor je vraag en vertrouwen. Een van de meeste gezonde dingen op deze wereld is honing. Maar daar ligt niet het probleem, dat zit in de verhitting. Als je honing warmer maakt , warmer dan 40 grdn ( de lichaamstemperatuur van een bij ) wordt het giftig. In oplopende graad.
   Daarnaast komt dus probleem dat hoe heter je de honing maakt, hoe giftiger het wordt. Als je het dus in een hete pan doet, en daar bijv. fruit/varkensvlees bij bakt, heb je een erg giftig gerecht klaar gemaakt. En “verkoop” je het als zijnde een gerecht met “heerlijk, gezonde en natuurlijke ingrediënten “. Klinkklare onzin.

   Ja, natuurlijk kunt beste een lekkere drank maken melk en honing, doe er alleen geen kokende melk op. Maar warme melk ( ca 40 grdn) met honing ? Daar is niks mis mee 🙂 . Gewoon van genieten.
   GRTN VAN TIEN 🙂

  • Goedemorgen, Conny,. dank voor je reactie. Altijd leuk. Over de afwasmachine blokjes. Een alternatief heb ik niet, toch is het gebruik van afwasblokjes het probleem niet. Maar de residuen die in de pannen achterblijven. Na het drogen in de machine. Ik heb een afwaskwastje en ga dan ( VOOR ik de pannen weer gebruik) , even het residu eruit halen. Even “nawassen of voorwassen ” voor opnieuw gebruik van de pan/beker. …In de pannen zit het meeste residu . Kost je nog geen 5 seconden werk, en scheelt een boel mee-opgegeten chemicaliën per jaar. LFS EN GRONINGER GROETEN VAN TIENEKE 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.