Kurkuma, kun je deze wortel rauw eten ?

Standaard

Kun je kurkuma longa wortel rauw eten ?  Het antwoord op deze vraag is helder, duidelijk en eenvoudig : Nee . Rauwe kurkuma-wortel is alleen te gebruiken voor uitwendig gebruik. Waarom mag je kurkuma wortel niet rauw gebruiken voor inwendig gebruik ?   Kurkuma wortel kun je niet rauw eten. Ook niet in een smoothie of over de salade. Waarom kun je kurkuma wortel niet rauw eten ? Hier vind je een artikel met een inzichtelijk en duidelijk antwoord op deze vraag. 

Kun je kurkuma wortel rauw in je voeding gebruiken ? 

verse-kurkuma-wortel-met-het-BetaCaroteen

Verse kurkuma wortel kun je beter niet rauw eten, het is te sterk qua inhoudsstoffen

De afgelopen week kreeg ik een mailtje met een  vraag uit  L.A. in Amerika. De dame vertelde me dat er veel daar veel “Smoothie’s” werden aangeboden, waar onder andere rauwe kurkuma wortel in werd verwerkt.

Deze werden aangeprezen als zijnde uitermate gezond. Maar in mijn ‘Kurkuma longa Eboek’ werd gesteld dat rauw verwerkte kurkuma helemaal niet gezond was. Ze wilde graag weten hoe het nu precies zat, want op het internet werd je er ook niet veel wijzer van, zei ze me. En ze wou graag weten waarom kun je dat dan niet zo rauw eten. Kurkuma is toch hartstikke goed en gezond voor je ?

Een poos geleden had ik dezelfde vraag van een jongedame, deze had het idee gekregen om in een bloemenzaak een willekeurige kurkuma plant te kopen, de wortels uit te graven en deze over de salade te versnipperen. Hier vindt u een helder en duidelijk antwoord te geven op de vraag : “Kun je kurkuma-longa wortel rauw eten ?” En zo nee, waarom dan niet ?

Waarom kun je geen rauwe kurkuma wortel eten ? 

Omdat het giftig is. De wortel heeft enorme kracht en daardoor een sterke  uitwerking op ons lichaam. Ik ben eens te rade gegaan in een enorme Ayurvedische database.  Het eerste wat ik graag mee wil beginnen , is een citaat van Dr. Kris Verburg : ( blz 158 “De Voedselzandloper”) “.. Groente is in essentie niet gezond ;  als er namelijk één ding is wat groente háát is het wel om opgegeten te worden. Daarom hebben groenten zich volgestopt met allerlei toxinen, om zich te beschermen tegen al te vraatzuchtige zoogdieren, insecten en vogels.

De meeste groenten in de winkel bevatten te weinig toxines om ons ziek te maken, maar desalniettemin bevatten ze toxines- en het zijn net die gifstoffen die zo gezond zijn. Ze activeren de verdedigings linies van onze cellen, zodat de cellen beter bestand zijn tegen meer gevaarlijke toxines, die gecreëerd worden als bijproduct van ons metabolisme…”  (einde citaat)

Wat zegt de ayurveda ervan, om kurkuma wortel rauw te eten ?

En toen heb ik eens gebeld met een  Ayurvedische centrum en gevraagd of het mogelijk was kurkuma-longa wortel rauw te eten, vanwege bovenstaande. Het antwoord was erg kort. Kurkuma-longa wortel wordt nooit rauw gegeten, omdat ze te sterk in hun uitwerking zijn. Gember ook niet, het is van dezelfde planten familie.

Het is “not done”. Want kurkuma-longa wortel is een antioxidant van grote klasse, dus derhalve ook giftig. En zul je deze giftigheid in een bewerkings proces moeten reguleren. Als je dat niet doet, krijg je ongecontroleerd veel binnen. En kan het je anti-oxidanten regulatie ontregelen.

Anti-oxidanten zijn de bodyguards die de “kogel” opvangen, met andere woorden ze bestrijden de vrije radicalen. Maar vrije radicalen zijn noodzakelijk. Ze zijn nodig om onze cellen alarm te doen slaan. Dan maakt ons lichaam speciale eiwitten aan om zich tegen de vrije radicalen te beschermen. En deze eiwitten kunnen vrije radicalen veel beter beschermen dan de anti-oxidanten die je via je voeding inneemt. Rauwe kurkuma wortel is zodanig sterk werkend, dat het zich tegen je kan keren bij een ongecontroleerde hoeveelheid.

Vergelijk het maar met de politie, als men het gehele politie korps op één inbraak zou zetten, dan zet men de deur open voor alle andere misdaden in de gehele stad. En is er geen fiets of auto meer ‘onder contrôle’ . Omdat het toezicht weg is. Met rauwe kurkuma

eet-geen-rauwe-kurkuma-wortel

Kurkuma wortel eet je niet rauw !

is dit ook zo. Het lichaam heeft er te veel werk aan om dit het lichaam uit te werken, dat zet de deur open om andere problemen weer binnen te laten. Nou val je er niet direct van om,  om eens een keertje een beetje rauwe kurkuma wortel te nemen, maar elke dag een smoothie met een stuk rauwe kurkuma wortel kan voor problemen zorgen.

Als je dan toch van plan bent om wel rauwe kurkuma te eten of in te nemen , raadpleeg dan altijd een (ayurvedisch) arts. Deze kan je de hoeveelheid precies vaststellen en doseren. Wat wel in de Ayurveda wordt aangeraden met rauwe kurkuma is uitsluitend voor uitwendig gebruik, bijvoorbeeld bij huidproblemen. Meng het met honing en maak een zalfje.

Hoe kun je kurkuma dan het beste innemen ? 

In “The Yoga of Herbs” van Dr. D. Frawley en Dr. V. Lad staat een duidelijk antwoord. Kurkuma-longa wortel werkt goed bij een juiste dosis, gemaakt volgens de oude Ayurvedische principes. Gedroogd en tot poeder vermalen. Als aftreksel, als thee en/of  gekookt door voeding. Ook opgekookt met melk is het geen enkel probleem. Als je kurkuma-longa al in een smoothie wilt verwerken zul je er niet de rauwe wortel in moeten doen, maar een aftreksel ervan. Bijvoorbeeld een tinctuur of thee. Maar ook daar kun je geen ongecontroleerde hoeveelheden verwerken. In capsules is het ook geen probleem, het zijn precies afgepaste hoeveelheden.

Ook een tinctuur, opgelost in warme ghee kan prima werken. Er zijn ontelbare mogelijkheden. Alleen ééntje valt er af : Rauwe kurkuma wortel eten.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

BRONNEN :

 • “The yoga of herbs” ( Dr. D. FRAWLEY en Dr. V. LAD)
 • ” De Voedselzandloper” ( Dr. K. VERBURGH )
 • “Ayurveda, The science of  Selfhealing” ( Dr. VASANT LAD)
 • “Pancha Karma” ( Dr. A. KUMAR MEHTA)
 • “Natural Healing through Ayurveda” ( Dr. S. RANADE)
 • “Die heilende  Klänge des Ayurveda”  ( Dr. E. SCHROTT)

Volgende »

 1. Ik maak sinds ca. 2 maanden iedere ochtend een glas thee van verse (lees: rauwe) kurkuma, gember, honing, peper en limoen. Ik voel me hier erg prettig bij en heb het idee dat dit ook een positieve werking heeft op mijn gezondheid. Mijn vraag is dus; Is het gegookte water met de gember en kurkuma voldoende om het zo te nuttigen of moet het echt volledig worden uitgekookt? Bvd voor uw reactie.

 2. Hallo Allemaal

  Ik wil vertellen dat thee van vers gekookte gember kurkuma en n kaneelstokje super lekker is.
  Kurkuma door midden snijden gember zelfde afmeting in twee stukjes snijden pannetje water met de ingredienten koken afkoelen warm en koud een heerlijke thee.Later gaat het in de soep of gerecht mee fijn gesneden de kaneel kan weg.Dag vriendelijke groet

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.