Maak eens een krachtige weerstandsthee met kurkuma (en andere specerijen)

Standaard
kurkuma pot
Al sinds oeroude tijden gebruiken en gebruikten mensen kruiden en specerijen als natuurlijke hulpmiddelen. Er zijn veel  onderzoeken gedaan die het feit dat kruiden en specerijen goed werkzaam zouden kunnen zijn bevestigen. Kurkuma is hier een voorbeeld van. De afgelopen jaren heeft de wetenschappelijke wereld bepaalde bestanddelen van kruiden en specerijen bekeken. En ook de goede eigenschappen en werkzaamheid hiervan. Moderne studies naar de werkzaamheid van specerijen, met gecontroleerde steekproeven gedaan, hebben dit bewezen. Deze bijzondere thee is snel gemaakt, gezond en effectief. De meeste ingrediënten zijn vaak wel in je keukenkast te vinden. Deze kurkuma weerstandsthee is lekker, kruidig en goed werkzaam. En verwarmend. Hier vind je een oud ayurvedisch recept. 
.

Kruiden, specerijen als ondersteuning voor onze gezondheid ?

Eigenlijk is het wel een beetje een bijzondere zaak dat men tegenwoordig voeding en gezondheid als twee totaal verschillende zaken beziet. Men is in staat om in de supermarkt de groenten, fruit en andere inkopen te doen. Om vervolgens langs de drogist te gaan om daar vitamine preparaten te kopen. Of naar de dokter te gaan voor een griepprik. Natuurlijk is dit in onze tijd een normale zaak geworden. Vroeger was dit anders.

Voeding en medicijnen werden vroeger als één gezien. Men had meer kennis van de natuur en natuurlijke dingen. Om met salie-thee te gorgelen tegen de keelpijn en tijm-thee of fenegriek thee te gebruiken als slijmoplosser was kennis die de meeste mensen wel hadden. Honing werd gebruikt tegen wonden. Men beschouwde de keukenkast ook als medicijnkastje. Deze kennis zijn wekurkuma poeder OK2 kwijt geraakt. Gelukkig zijn er steeds méér mensen die hiervoor weer belangstelling hebben.
En hier vind je een recept ‘uit oude boeken’. De ayurveda beschouwt kurkuma als één grote apotheek. Er zijn ca 6000 verschillende onderzoeken naar kurkuma longa gedaan. En daaruit is gebleken dat kurkuma een zeer goede invloed heeft op spijsverterings problemen, hart- en vaatziekten, bij reuma en tegen immuunziekten. Heeft een beschermende werking op de lever en kan bijdragen aan een lager slecht cholesterol gehalte. En zo kunnen we nog wel even dóór gaan.
In de ayurvedische boeken staat kurkuma beschreven als een belangrijk middel voor ons lichaam. Omdat het zuiverend werkt én ontgiftend. Het wordt al sinds ca 5000 jarenlang als een natuurlijke antibiotica gebruikt. En onderzoekers in de hele wereld hebben bevestigd dat bestanddelen in deze prachtig gele specerij de groei van gisten, bacteriën en virussen kunnen verhinderen. (zie 1 en 2)
.

Weerstandsthee met kurkuma

 • 1 theelepel venkelzaad.
 • 1/2 afgestreken theelepel kurkumapoeder (of een stukje verse kurkuma wortel in schijfjes gesneden)

  weerstandsthee

           

 • Was de kurkuma wortel wél eerst goed af, dan hoef je het niet te schillen.
 • 2 Kruidnagels.
 • Klein stukje kaneel.
 • 2 plakjes verse gember.
 • 1 schijf sinaasappel in 4 stukjes gesneden.
 • Takje verse tijm.
Doe alles in een grote beker en giet er kokend water op. Even laten afkoelen en langzaam opdrinken.

Waarom is deze combinatie goed voor ons immuunsysteem ? 

 • Venkelzaad is goed voor de spijsvertering en werkt slijmoplossend.
 • Gember versterkt het afweer systeem en werkt tegen luchtwegen infecties zoals hoest en verkoudheid.
 • Tijm werkt ook slijmoplossend en tempert koorts, en drijft vocht af.
 • Kaneel werkt tegen hoofdpijn, is kalmerend en ontspant het zenuwstelsel en werkt derhalve slaapverwekkend.
 • Kruidnagel is tegen spierpijn.
 • Kurkuma reinigt lever, gal en darmen, en verhoogt de weerstand op alle gebieden. Bovendien vermindert de kurkuma keelpijn en keelontstekingen.
 • Sinaasappel heeft een hoog Vitamine C gehalte, en werkt het bloed te reinigen
Een lekker, verwarmend en gezond drankje.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

BRON :

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24877064/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33142686/
Zoek je de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? Of Ashwagandha ?  In milieuvriendelijke brievenbus verpakking of  biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel je de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma en andere ayurvedische middelen. Uitstekende magnesium (citraat) ?  Kurkuma en Curcumine capsules ?  Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! De beste natuurlijk pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Pingback: Kurkuma, kun je deze wortel rauw eten ? | De Geneeskrachtige Keuken

 2. Hallo Tieneke, dank weer voor je leerzame woorden.
  Maar ik heb een vraag. Als toevoeging voorde thee noemde je o.a. een stukje kaneel. Wist niet dat er kaneel in vaste vorm te koop was. Heb ik dus niet. Mag het ook b.v. een half t.l. zijn?
  En, zou ik ook de kurkuma uit een capsule kunnen gebruiken?
  Met vriendelijke groeten,
  Jenny Moers.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.