Olijfolie is een duizenden jaren oud product. Wij kennen het vooral vanuit de supermarkt. Toch zijn er een aantal richtlijnen, die best wel belangrijk zijn om te weten, voordat je het koopt. Olijfolie moet in het donker bewaard zijn. Die prachtige groene kleur moet bewaard zijn gebleven, dan is olijfolie gezonder en lekkerder. Veel flessen hebben een soort folie omhulsel. Heeft de fles dit niet ? Kijk dan even of de kleur groen nog duidelijk aanwezig is. Olijfolie hoort ietwat groenachtig te zijn. Als dat zo is dan wist deze fabrikant hoe er mee om te gaan. Hier vindt U een goed gedocumenteerd artikel over olijfolie.
Olijfolie, lekker ! Wij waren jaren geleden eens in Griekenland. In de tuin van het hotel stonden een boel olijfbomen. Daar moesten we eens gaan kijken. De krekels sjirpten in de hitte en de olijven hingen aan de boom. Ik had er een geplukt, goed afgewreven en een klein hapje van genomen. Bâh,.. da’s pas echt vies. Bitter en onaangenaam. Terwijl de Kretenzer olijfolie toch echt wereldberoemd is vanwege zijn fluwelen lekkere smaak.
...” LAET U DE BITT’RE OLIJV IN ’t BIJTEN NIET ONTSTELLEN,..
………DAER STEEKT SOETE OLIJ IN…” .. ( CONSTANTIJN HUYGENS, 1596-1687 )
Olijfolie, hoe maak je dat ?
Italië, Tunesië, Spanje en Portugal en Griekenland, allemaal produceren ze een gouden product . Olijfolie. Toen we in die tuin waren geweest liet de :
Griekse hotel eigenaresse zien dat je olijfolie heel simpel kunt persen. Ze pakte een zwarte olijf, en kneep deze fijn tussen haar vingers. De druppels olie vielen op de grond. Ik heb er ook een fijngewreven, de olie rook zacht en aards. Ik bedacht me zo dat ze dat vroeger ook zo gedaan moeten hebben. Olijven pakken en fijndrukken. Snel klaar. Maar tegenwoordig doen ze dat machinaal, of met een pers. ..”..Dan moeten die pitten toch wel in de weg zitten…”.. Dacht ik zo. En om die er nu allemaal eerst uit te gaan staan peuteren,..
… De olijven werden met stokken uit de boom geslagen, op de grond werden ze verzameld en van takken en blaadjes ontdaan. En daarna werden ze goed gewassen. Vervolgens worden ze met pit en al fijngemalen. Tot het een dikke brij was geworden. En vroeger schepten ze die brij op een soort matten. En die gingen weer tussen een soort zware “grammofoonplaten”.
Die ronde matten hadden ook een gat in het midden. Die werden boven-op-elkaar gestapeld op een staak. En met enorme kracht van mens en dier werd er de olie uitgedrukt. En werd in ronde mengbakken opgevangen. Als men dat , zonder de olijven te verwarmen, deed, heette dat KOUDE PERSING. ( Als je het wel warm maakte kreeg je veel meer olie. In Portugal maakt men het altijd warm).
En daarna ging het in een soort centrifuge. En het was klaar. Ieder dorpje had vroeger zo’n apparaat. En ook een eenvoudige centrifuge. Dit was de oude en traditionele manier om olijfolie te krijgen. Hier een idee van het proces. De vloeren waren spekglad van de olijfolie en de geur was diep en aards aangenaam.
De smaak van deze olie was overweldigend lekker ! Diep, donker en groenachtig. Nu doen ze dat anders. Maar ik heb het toen geproefd. Het was 100 % zuiver. Tegenwoordig , heb ik begrepen, mengt men ook andere soorten olie door de olijfolie. Dat merk je dan vaak wel aan de prijs van de olijfolie.
Olijfolie, oud als de mensheid zelf.
Olijfolie is zo oud als de mensheid. Van de oude tijden, de Egyptenaren, tot nu, we houden van deze mooie olie. Zelfs de oude Grieken hadden een verhaal over een oude strijd tussen Poseidon en Pallas Athene. Zeus was hun vader en die regeerde vanuit Olympia, maar wie mocht regeren vanuit Attica ? In de strijd liet broer Poseidon een paard opvoeren, maar zus Athene gooide ‘slechts’ een olijftak in de strijd. Ze plantte deze in de grond op de Acropolis. Er groeide een olijfboom uit met gouden gaven. Olijven. Olijfbomen kunnen ook extreem oud worden.
Olijven voor olie om te eten, olie om mee te bakken, olie om je mee in te smeren of om lampen op te laten branden. Olie als geneesmiddel, als glijmiddel en een olijftak boven de deur zorgde ervoor dat de man de vrouw trouw blijft en dat de vrouw de meesteres in huis is.
Waarom is olijfolie gezond ?
In “DE VOEDSELZANDLOPER” van DR. KRIS VERBURGH staat olie in de top, en van de van de gezonde oliën, olijfolie. Wij zelf vinden het lekker om ( ipv boter) een beetje Griekse olijfolie op ons brood te smeren. Of een dip te maken met bio-bruin stokbrood, olijfolie en een beetje zout en veel verse tijm. Uurtje laten marineren enneh,.. jammie ! Traktatie.
Achteraf gezien blijkt dat margarine , aangeprezen als plantaardig en gezond, heel wat ongezonde transvetten te bevatten, terwijl het werd aangeprezen als zijnde plantaardig. Margarine werd gepromoot als “…het gezonde plantaardige alternatief voor dierlijke vetten…” Achteraf gezien blijkt margarine nog veel ongezonder als boter. Omdat het de ontstekingen bevorderende omega-6 bevatte. Het maakt je ziek. Het duurde vele tientallen jaren voordat de voedingsindustrie dit probleem erkende. In vele gerenommeerde tijdschriften was dit probleem al aangekaart. Nu is er een beetje veranderd, maar nog steeds niet echt gezond te noemen. wat ze je ook op de reclame vertellen, hoe goed de campagne ook is. Gezond vet heet “KRETENZER OLIJFOLIE” . Vanwege zijn MONO-ONVERZADIGDE VETZUREN. Dat is pas echt goed voor je hart en bloedvaten.
De smaak van olijfolie.
Mensen moeten eigenlijk eerst leren om van olijfolie te houden. Ik kan me van vroeger nog herinneren dat ik eens wat had gebakken in olijfolie. Het zag er bleek uit. Ik dacht dat ik het niet goed had gebakken. Je moet van de smaak leren houden.
De meest verkochte olijfolie is eigenlijk ook de olie met de minste smaak. Bijvoorbeeld de VERGINE , of EXTRA VERGINE zijn meer bitter. Daar is de olie zo uit de olijf geperst, gecentrifugeerd en daarna gefilterd. De smaak van de olie is dus dezelfde als de smaak van de olijf. En met alles wat er in de pers mee is geperst, zoals grassprietjes en blaadjes.
Er wordt wel eens gezegd dat een EXTRA VERGINE olijfolie geel moet zijn , en VIRGINE olijfolie ietwat groenig, of andersom. Ook gaan er fabeltjes rond dat de groenheid van de olie bepaald wordt door de olijfboom-blaadjes ‘.. als er veel zijn meegeperst is de olie groener..’
Dit schijnt onzin te zijn. Goede olijfolie is groenachtig van kleur. Ik heb van een absolute kenner gehoord dat de variatie van de groene kleur afhankelijk is van de bodemgesteldheid, het soort olijfboom en de oogst tijd. En de lagering. Dit zorgt voor een enorm aantal smaak variaties. En de groene Cretenzer olijfolie is prachtig groen van kleur. Zeer lekker, zeer gezond.
Iedere olijven oogst geeft weer een andere smaak. Het lijkt , wat dat betreft wel een beetje op wijn. Elke keer weer de vraag hoe de smaak is geworden. Maar van alle smaken staat een ding vast, zuivere olijfolie is een regelrecht goed medicijn. Wat men ( wij ook ) leuk vinden om te doen is op zoek te gaan naar kleine en bijzondere merkjes. Het liefst van olijfboeren die het product nog geheel traditioneel verbouwen en bewerken. Dat proef je dan ook goed . Wij hebben vorige week een paar liter ambachtelijk geperste Kretenzer olijfolie gekocht. Groenig van kleur en haast romig van dikte. Het leeft gewoon als je deze uitschenkt . Je gehele maaltijd smaakt naar de zon en zomer. Heerlijk !
Hoe bewaar je olijfolie het best ?
In het donker ! Als je olijfolie in een doorzichtige fles, gewoon in het licht bewaart, zijn binnen een paar dagen alle waardevolle stoffen verdwenen. Het licht haalt ‘de ziel’ uit de olie. Daarom wordt de meeste olijfolie ook in blikken bewaard. Wat je zo in de supermarkt vindt, heeft soms al een lange tijd in het licht gestaan. Neem dus bij voorkeur een donkere en/of ondoorzichtige verpakking.
Thuis kun je die het beste in een mooie karaf of fles bewaren in een donkere kast.
Waar vind je de allerbeste olijfolie ?
De allerbeste olijfolie, volgens kenners, komt van KRETA. Een geweldig onmisbaar ingrediënt in ons moderne , gezonde levensstijl. Dit is vanwege de lage zuurgraad. Bovendien zijn deze rijk aan mono-verzadigde vetzuren en vetoplossende vitamine A en E .
Wat een ‘koude persing’ is weten we nu, maar het onderscheidt zich ook van andere olie door de zachte, volle romige smaak. Dit past in een cholesterolarme voedingswijze. Nou is de zuurgraad iets wat de olijfolie zo gezond maakt. Bijvoorbeeld een zuurgraad die ONDER DE 0.5 % ligt , is een uitstekende score. Dit heet oliezuurgehalte. Een maximale oliezuurgehalte mag, volgens de EU-normen, 3.3 % zijn. Olie met een zuurgraad van 1 % wordt als zeer goed beschouwd.
Nou hebben de betere olijf oliën op KRETA een zuurgraad van 0.5 % of soms zelfs minder, en een olie met deze zuurgraad heet “EXTRA VIRGIN” olijfolie. Hoewel in dit bergachtige eiland de kwaliteit door de verschillende microklimaten erg kan verschillen. Ondanks dat er op KRETA 27 miljoen olijfbomen groeien. De beste is zijn soort. In Griekenland wordt het liefdevol “PHARMAKA” genoemd. Hoe lager de zuurgraad, des te beter en gezonder is de olijfolie. De enige voorwaarde is natuurlijk wel dat het op natuurlijke wijze verkregen moet zijn !
Olijfolie van Kreta.
Op KRETA weet men dit, als geen andere. De grondsoort, de bodemgesteldheid en de omstandigheden zijn perfect voor een prachtige olie. Het wordt hier soms nog traditioneel, ambachtelijk geperst. Bij deze traditionele persing kan het wat troebel worden en sterk van smaak. Dat komt door de miniscuul kleine vruchtdeeltjes, die meekomen bij het persen. Bij het machinaal persen verwijderen de producenten deze snel. Maar eigenlijk hoeft dat helemaal niet. Goede olijfolie doet dat van zichzelf wel, op een natuurlijke manier. Laat het maar gewoon staan, de neerslag onder in het blik, vat of fles is gezond en hoort bij de verfijnde olie.
Wij betrekken onze olijfolie van een goed bedrijf. En ze verkopen zeer goede Kretenzer olijfolie. DEKRETAWINKEL.NL Hun olijfolie is volgens de oude tradities verkregen en zuiver biologisch. De olie heeft een oliezuurgraad van 0.1 % . Als je het proeft en ziet is het vol en warm, zacht en vloeiend soepel. De geur en smaak zijn absoluut uniek. Olie als medicijn. Zo ziet voeding als medicijn eruit. Mooi, lekker en gezond. Deze olijfolie van KRETA kun je wel beschouwen als de “GRAND CRU” onder de olijfolie. Je ziet en proeft de zonneschijn erin. Ruikt de zomer, in de krachtige geprononceerde smaak. Met een vleug van hooi en verse kruiden. Volledig een gezond product voor mensen die dit kunnen waarderen.
En dat het zo goed en gezond is, kun je wel zien aan de bevolking van KRETA zelf. Het beste bewijs zijn de mensen die het al hun leven gebruiken. Uit vele onderzoeken blijkt dat KRETENZERS het laagste percentage hart- en vaatziekten uit de wereld hebben. En ook het aantal kankerpatiënten is extreem laag. KRETENZERS worden beschouwd als een van de gezondste wereldbewoners. Om 98 jaren oud en gezond te zijn, is daar geen uitzondering, maar heel gewoon.
Met een vriendelijke groet van uw ‘degeneeskrachtigekeuken’-team
Een BLOG geschreven over Griekenland en GRIEKSE HAPJES,.. vooral het recept van olijven in ouzo,.:)
Met een vriendelijke groet van Tieneke,
Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.
Pingback: Olijven en olijfolie, een oude ‘volks apotheek’ (met veel bijzondere tips) | De Geneeskrachtige Keuken
Wat weet u van turkse olijfolie ?
Aaah, laat ik nu net vanmorgen een fles olijfolie hebben gekocht van één liter! Wel biologisch en ‘extra vergine’, maar helaas in een doorzichtige glazen fles…..wél lichtgroen van kleur trouwens.
Bedankt voor je informatie…zeer interessant, die Kretenzer olijfolie.