Kurkuma, Triphala en afvallen.

Standaard

Kurkuma kan helpen om af te vallen.  Doordat het 3 werkzame mechanismen tegelijk laat werken. Ook  peper heeft hier een belangrijke functie. Kan men afvallen met kurkuma ? Hoe werkt dit dan en hoeveel kurkuma zou dan kunnen werken ? En is het alleen de kurkuma die werkt ? Hier vindt u een interessant artikel over kurkuma, triphala en afvallen.

Een jongeman met obesitas

Afvallen met kurkuma Een paar maanden geleden kregen we een mail van een jongeman. Hij had obesitas en moest afvallen om zijn gezondheid te behouden . Dat lukte niet. Hij vroeg ons of het klopte dat je met kurkuma af kunt vallen. We hebben hem gemaild dat er geen magische truc om af te vallen bestaat, maar dat het zeker het proberen waard is. Hij heeft bij ons zijn curcumine c3 “superieur” besteld. We hebben hem aangeraden er wat triphala bij te nemen.

Na een paar maanden kregen we deze brief van hem :

“.. Beste,

Mag ik u danken voor uw tip? Met uw curcumine c3 en de triphala is het me gelukt om op de weegschaal staand, iedere week mijn gewicht iets te zien dalen. Daar ben ik erg blij mee. Ik voel me er beter bij, en ben nu 18 kilo lichter. Ik ga u niet schrijven hoeveel ik woog, het was veel. Wel beperk ik ook mijn voedselinname, maar met deze combinatie van u lukt me dat sneller. Kunt u me uitleggen waarom dit zo werkt ?

Groetend,  Jacques,..

Ja, dergelijke mails krijgen we vaker. Hoe kan het dat je met kurkuma af kunt vallen. We zijn eens op onderzoek uit gegaan en gaan deze jongeman het volgende antwoord sturen ;

Curcumine C3 ‘superieur’ met bioperine peper

Het is niet zozeer de kurkuma die het gewicht laat dalen. In de kurkuma zit ca 3 % curcumine, en het is de curcumine die werkt. Daarnaast speelt de bioperine peper ook een duidelijke rol mee. Dat curcumine gewichtsverlies bevordert is bekend, net als het feit dat het obesitas en obesitas gerelateerde aandoeningen vermindert. Curcumine c3 heeft op een directe manier een uitwerking op het vetweefsel en de vetcellen. Niet alleen dat het de latent aanwezige ontstekingen remt, maar het ‘eet ‘ ook de lichaamsvreemde deeltjes op en breekt deze af.

In een onderzoek werd aangetoond dat 44 mensen,  die naast 10% hun verminderde inname van voeding ook 30 dagen lang curcumine namen, een snellere afname van de taille- en heupomvang kregen.

Er werd aangetoond dat de ontstekingen remmende uitwerking van de bioperine peper ook deel van het geheel uit maakt. De combinatie van de peper en de curcumine versnellen samen het verlies van lichaamsvet. Curcumine is het bioactieve bestanddeel  van de kurkuma en bij de peper is dit de bioperine. Zowel het een als ook het andere ondersteunen het gewichtsverlies. Maar samen hebt  u er meer aan.  Peper is een betrouwbare versterker van de opname van curcumine, en als zodanig wordt het al vele eeuwen gebruikt. (1)

De rol van bioperine peper

Bioperine en sterke peper stoppen de aanmaak van nieuwe vetcellen, dus de peper zorgt ook voor een snellere afname van het gewicht. Deze rol is interessant te noemen ; de stof verhindert namelijk de aanmaak van nieuwe vetcellen. Bioperine peper beïnvloedt niet alleen de aanmaak van nieuwe vetcellen, het fijne is dat ze de andere cellen niet schaden. Hiernaast is er nog een punt te noemen, deze zelfde bioperine peper werkt ook in op de genen die de vetstofwisseling reguleren.

Hoe werkt dit mechanisme in de vetcellen ?

Curcumine c3 remt de groei van vetweefsel, de aanmaak van vetcellen en verhoogt de verbranding in de cellen. Deze drie werken goed samen, voor een gewichtsbeheersing  een goede combinatie.  Een onderzoek liet 3 groepen muizen 12 weken lang het volgende dieet volgen :

 • Een dieet met weinig vet
 • Een dieet met veel vet
 • Een dieet met veel vet en kurkuma

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de muizen een halve gram kurkuma per dag kregen, als men dit afvallen met kurkumanaar een menselijk gewicht zou omzetten, zou het uitkomen op ca 35 gram kurkuma per dag. Dat is veel te veel, maar in één capsule curcumine c3 zit evenveel werkzame stof, dan in ca 25 capsules kurkuma. Dus naar verhouding is dit rechtgetrokken  met de curcumine c3. Na de 12 onderzoeksweken bleek dat de muizen die de kurkuma hadden gekregen het minst waren aangekomen.  De conclusie van dit onderzoek met de verminderde vetweefsel groei is : kurkuma met vet versnelt het metabolisme. Hiervoor zijn 3 oorzaken te vinden.

 1. Een hormoon, VEGF geheten, stimuleert onze lichaamcellen om nieuwe bloedvaatjes aan te maken. Een van de redenen om bij kleine kinderen terughoudend de zijn met het geven van kurkuma is hierop gebaseerd. Volwassenen hebben hun bloedvatstelsel al gevormd. Kleine kinderen nog niet. Ook bij kanker is het dit hormoon, dat de vorming van nieuwe bloedvaten remt, en kan helpt helpen tegen uitzaaiingen. En het was dit hormoon dat aanzienlijk minder aanwezig was in de gemeten bloedwaarden, bij het kurkuma dieet bij de muizen.
 2. Ook werd opgemerkt dat kurkuma de aanmaak van de PPAR –gamma sensor beïnvloedde. Dit is een soort sensor in de vetcellen, waarmee ons lichaam de aanwezigheid van andere vetcellen kan signaleren. Wanneer deze sensor niet goed werkt, door invloed van de curcumine c3, dan kunnen de aanwezige vetcellen minder nieuwe vetcellen in het vetweefsel opnemen. Hierdoor groeit deze vetcel niet, tot aanzienlijk langzamer.  Hetgeen kan resulteren in gewichtsafname.
 1. En het derde wat er gebeurde was de invloed van kurkuma op een enzym, wat ook een rol speelt bij het dikker worden. Het enzym heet AMPK, en bevindt zich eveneens in de vetcellen. Dit enzym wordt als een soort ‘meter’ voor energie gebruikt. Hoe meer van deze enzymen, hoe meer energie de vetcellen gebruiken. Als deze cellen meer energie gebruiken, slaat ons lichaam minder vet op. Ook laat dit enzym het metabolisme van de vetcel stijgen, en vallen we langzaam af.

Noot: Bioperine peper kan de opname van curcumine c3 binnen één uur verhogen tot ca 2000 %, zonder enige bijwerking.

De rol van Triphala

Triphala werd en wordt in de ayurvedische leer gebruikt om het gehele spijsverterings stelsel te reinigen.afvallen met triphala en kurkuma “Tri” betekent 3, en “phala” betekent vruchten. U spreekt het uit als “tri falá ” . Het is een oud ayurvedisch natuurlijk middel om de organen, met name de darmen, te reinigen. Deze samenstelling is al duizenden jaren in gebruik. Het bestaat uit :

 • De vrucht “AMALAKI” is de eerste.

Dit helpt de darm om zichzelf te herstellen en weer op te knappen.Amalaki is dus het deel van de ‘triphala’ dat voor een goede opname van ons voedsel zorgt. Ook vermindert ‘amalaki’ het hongergevoel en reguleert het cholesterol gehalte.

 • De vrucht “BHIBITAKI” is de tweede.

Deze vrucht heeft het vermogen om het oude darmslijm te verwijderen, en dus de opname van voedingsstoffen te verbeteren. Dit is het tweede deel van de samenstelling. Deze vrucht staat al eeuwen bekend om de balans van alle lichaams systemen te reguleren. Het fungeert als interne reiniging, het verwijdert het overtollig vet uit de organen. ‘Bhibitaki’ is een prima middel om de ontlasting zachter te maken. Dus geen laxerend middel, maar een natuurlijk middel om de stoelgang te verbeteren.    En een van de goede werkingen is dat deze vrucht het oude darmslijm verwijdert, en de darmen schoon en gezond houdt. Als de darmen veel slijm in zich hebben, vermindert de opname van voedings stoffen . Terwijl je dus gezond eet, neemt het lichaam de gezonde stoffen slecht op.

 • De vrucht “HARITAKI” is de derde.

Deze helpt om een goede beweging, en voortstuwing in de darm te krijgen. Dit heet de darm peristaltiek. Deze staat erom bekend dat het de 5 smaken in zich heeft. Dit stimuleert de werking van ons spijsverterings systeem. En ook deze vrucht heeft een geheel eigen werking. Het werkt bij een PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) , door zijn regulerende werking.  Haritaki wordt ook al eeuwen verantwoordelijke gehouden voor het reduceren van het lichaamsgewicht.

Dit was de combinatie die voor deze jongeman werkte, de combinatie van curcumine c3 ‘superieur’.

Tenslotte ;

Men raadt kurkuma aan om af te vallen. Natuurlijk zal dit helpen. Maar het zal zeker ook mee spelen hoeveel kurkuma men neemt. Een klein theelepeltje in de thee zal een compleet andere uitwerking hebben dan 2 capsules curcumine c3. Deze hebben veel meer van dezelfde hoeveelheid werkzame stof. En de rol van de triphala is ook een belangrijke factor hierbij.

Om  snel af te vallen door louter curcumine c3 ‘superieur’ en triphala te nemen, zonder enige verdere moeite te nemen om gezond te eten, zou ook niet werken. Want dit zou “te mooi om waar te zijn” betekenen. Vaak eens een flinke wandeling, sporten of een eind fietsen hoort er ook bij. En eet niet teveel voorbewerkt voedsel.  Nee, er bestaat geen magische truc om af te vallen met curcumine c3, maar op de lange duur zal het zeker bijdragen aan een gezonder gewicht.

Contra indicatie

-Wees voorzichtig met Triphala als u medicatie voor uw hart moet nemen.

-Triphala is een natuurlijke bloeddruk verlager, echter als u al bloeddruk verlagers gebruikt, kunt u het gebruik van Triphala eerst beter met uw arts overleggen.

-Gebruik nooit  Triphala tijdens de zwangerschap.

-Na het gebruik van triphala gedurende ca 3 maanden, wordt u aangeraden een week of 2 te stoppen.

-Wees wat voorzichtig met Triphala als u erg gevoelig bent voor diarree. Neem dan niet meer dan 1 capsule per dag.

BRONNEN :

https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12986-018-0250-6

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22463744

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26592847

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23339049   (curcumine en obesitas)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3113382/

Triphala, detox op natuurlijke wijze

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

 1. Pingback: 15 Tips om niet áán te komen tijdens de Feestdagen | De Geneeskrachtige Keuken

 2. Pingback: TRIPHALA , detox op natuurlijke wijze | degeneeskrachtigekeuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.