Kurkuma en haar werking tegen brandwonden

Standaard

Kurkuma staat al eeuwen bekend om haar ondersteunende geneeskrachtige eigenschappen. Ook bij de behandeling van brandwonden en daarmee geassocieerde problemen. Daarmee bedoelt men het verlichten van de pijn, het helen van de wond en het herstellen van de normale vlekvrije huid bij brandwonden. Kurkuma bezit krachtige verbindingen die brandwonden in een sneller tempo kunnen behandelen en de medicijnen vervangen, zonder de bijwerkingen. Het is eigenlijk geweldig dat er een natuurlijk middel is dat deze eigenschappen, zonder enige vervelende bijwerking, bezit. Hier vindt u een informatief artikel over een boeiend natuurproduct ; kurkuma en curcumine.

huid brandwonden

Onze huid beschermt ons

Op onze laatste yoga cursus, zat ik naast de man van mijn vriendin. Al een dag had hij zijn hand in een handdoek gewikkeld. Na mijn vraag wat er aan de hand was, haalde hij zijn hand uit de handdoek en liet een flink ontstoken plek binnenin zijn hand zien. Zwerend ontstoken.  “.Ai, wat is er met jou gebeurd? ” vroeg ik hem.

Hij had een lekkere ovenschotel gemaakt, en, zonder erbij na te denken, had hij dit gloeiend heet (zonder ovenhandschoenen) uit de oven willen pakken. “.Pijn, pijn , pijn,..” : was zijn antwoord. Omdat ik, als oud schooljuf,  meestal wel rekening hou met gebeurtenissen,  had ik een klein glazen potje met een wondermiddeltje tegen huidontstekingen bij mij. Dat heb ik hem gegeven.  Hij vertrouwde me, en smeerde het mengseltje erop.

De volgende dag was de ontsteking weg , de wond had weer een gewone kleur. Twee dagen later was de wond geheel dicht en grotendeels genezen. “..Wat is dat voor magnifiek wonderspul spul..” vroeg hij me. En helpt dat ook bij ontstekingen in de mond ? Hij is tandarts. Ja. En wat het was ? Kurkuma.

Bovendien is kurkuma een natuurlijke verbinding die niet giftig is. En veilig voor gebruik. Deze gunstige eigenschappen van kurkuma maken het derhalve een veelbelovend medicijn voor de behandeling van brandwonden en andere huidgerelateerde ziekten.

Brandwonden zijn uiterst pijnlijk, omdat ze de weefsels van het lichaam diep hebben beschadigd. Natuurlijk zijn mensen die met vuur werken brandwond gevoelig, maar ook door electriciteit, door schadelijke chemicaliën of zonlicht en straling kunnen brandwonden en huidwonden ontstaan.

brandwond

Brandwonden zijn erg pijnlijk

Er zijn 3 soorten brandwonden, de 1e graads brandwonden beschadigen alleen de buitenste laag van de huid. De 2e graads brandwonden hebben ook invloed op de lederhuid, onder de bovenste huidlaag. En de 3e graads brandwonden beschadigen de diepste laag onder de aangetaste huid.

Brandwonden kunnen verder leiden tot zwelling, blaarvorming, littekens en in ernstige gevallen kan het een doodsoorzaak zijn. Kurkuma is een natuurlijk ingrediënt en staat bekend om haar therapeutische eigenschappen bij het helen van brandwonden. Want bij brandwonden moet men direct behandelen. Dit is bewezen door verschillende onderzoeken, die het gebruik van kurkuma en curcumine als een mogelijk middel voor de behandeling van brandwonden aanraden.

Kurkuma en curcumine, evenals zuivere kurkuma olie als ondersteuning, heeft verschillende farmacologische eigenschappen, die goed kunnen helpen bij de behandeling van brandwonden

 • Kurkuma/curcumine heeft wondhelende eigenschappen.

Brandwonden veroorzaken ernstige pijnen wonden die moeilijk te behandelen zijn. Hoewel verschillende opiaten en niet-steriodale geneesmiddelen en zelfs antidepressiva worden gebruikt voor de behandeling, hebben deze weer vervelende bijwerkingen.

Volgens een onderzoek heeft curcumine, de werkzame stof uit kurkuma, een enorm potentieel als medicijn voor de behandeling van pijn en wonden, die gepaard gaan met brandwonden. Het gebruik hiervan is veilig, ook op de lange duur als, en heeft een  pijnstillende werking. Maar ook heeft bevordert het een snellere wondgenezing.

In een diermodel onderzoek bij ratten bleek dat curcumine wees op een versneld herstel van diepe brandwonden. Virussen en/of bacteriën werden door de curcumine sneller herkend als lichaamsvreemd, waarna een afweerreactie op gang komt en genezing bereikt kan worden.

 • Kortom; Wanneer kurkuma/curcumine plaatselijk aangebracht werd op brandwonden kan dit helpen bij het verminderen van de pijn. En het is ook goed werkend als snellere wondgenezing, en bereikt hierdoor een snellere verlichting van de pijn voor patiënten die hieraan lijden.
 • Curcumine/ kurkuma bezitten antioxiderende eigenschappen

Een onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Trauma in 2001 meldde dat kurkuma oxidatieve stress in huidcellen voorkomt. Deze studie toonde aan dat gebruik van curcumine schade door oxidatie van vrije radicalen in menselijke keratinocyten, dit is een soort cel waaruit de opperhuid is opgebouwd, stopt. De basale laag van de opperhuid wordt vooral gevormd door keratinocyten. Ook is aangetoond dat kurkuma en curcumine ontstekingen in de huid direct geneest.

Curcumine bezit eigenschappen die kunnen helpen bij het verhogen van de snelheid bij wondgenezing. Derhalve is het als medicijn bij brandwonden en andere wonden prima inzetbaar.

 • Kortom; Brandwonden leiden tot afgifte van stoffen die een ontsteking kunnen veroorzaken op de getroffen plek. Van curcumine kan gezegd worden dat deze de oxidatieve stress vermindert, evenals de vorming van vrije radicalen. Daardoor voorkomt het verdere schade in de huidcellen. Het stopt dus de vorming van littekenweefsel .
 • Kurkuma/curcumine ondersteunen ontstekingremmende eigenschappen.

U zou kunnen stellen dat er bij een ernstige verbranding van de huid direct enzymen vrij komen die ontstekingen en pijn op deze plek veroorzaken. Kurkuma en curcumine staan bekend om hun ontstekingenremmende werking. Vooral curcumine kan goed reageren op enzymen die deze ontsteking veroorzaken. Een onderzoek wees uit dat curcumine het niveau van deze enzymen verlaagt en de productie van cytokinen. Dit zijn eiwitten die een signaalfunctie vervullen. Ze lijken op hormonen en hun aantal is zeer groot. Ze zijn betrokken bij de afweer, het immuunsysteem en de vorming van bloedcellen. Daarom werkt curcumine ook goed tegen zweren. De plaatselijke toepassing van curcumine c3 ‘superieur’ op de wond kan huidwonden efficiënt genezen.

Kurkuma olie bleek  de werking van curcumine nogmaals flink te verhogen. Deze studie gaf aan dat kurkuma als geheel zeer gunstig is bij de behandeling van verschillende medische aandoeningen.

 • Kortom ; Kurkuma staat al tientallen jaren bekend om haar ondersteunende ontstekingen remmende eigenschappen in de behandeling van ontstekings aandoeningen. Dit kan een groter gebied bevatten dan alleen brandwonden. Deze eigenschap van kurkuma/curcumine kan ontstekingen in wonden en brandwonden helpen voorkomen.
 • Kurkuma/curcumine helpt antiseptisch en antimicrobiëel

brandwond infectieMensen met brandwonden zijn erg vatbaar voor ontsteking van de verbrande plek. Dus een middel wat deze plek beschermt tegen ontstekingen is van groot belang. Het is eigenlijk geweldig dat er een natuurlijk middel is wat deze eigenschappen, zonder enige vervelende bijwerking, bezit.

Het bezitten van een “antimicrobiële eigenschap” houdt in dat het een verbinding tegenhoudt van bacteriën, virussen en schimmels. En het bezitten van “antiseptische eigenschappen” houdt in dat het elke vorm van groei in de vorm van micro organismen tegenhoudt.

En kurkuma en curcumine bezitten deze dus allebeide. In een recent onderzoek, dat werd gepubliceerd in de “Indian Journal of Biological Macromolecules” werd een klein stukje van een curcumine composiet in een katoenen doek geïmpregneerd. Dit is gedaan om de wondgenezings eigenschappen te kunnen bepalen. Het resultaat toonde dat curcumine alle vormen van bacteriën, die in de wonden aanwezig waren, bestreed. Hierdoor werd een verdere infectie voorkomen.

Wel werd erbij vermeld dat de wond langer vochtig bleef, wat een voordeel was. Omdat er nu de tijd was om het vocht uit de wond te absorberen. Bovendien heeft curcumine een lage toxiciteit en minder bijwerkingen dan andere geneesmiddelen.

Curcumine c3 bleek ook om zich te kunnen verweren als een antiviraal geneesmiddel, en als antischimmelmiddel. Hierbij zou het een middel tegen griep kunnen zijn. Maar in de ontwikkeling van infecties bij brandwonden zijn kurkuma en/of curcumine een geweldig natuurlijk middel.

 • Kortom; De antimicrobiële en antiseptische eigenschappen van kurkuma kan een belangrijke rol spelen bij de wondgenezing, die vaak optreedt bij brandwonden. Kurkuma kan de groei van verschillende micro-organismen, die graag in brandwonden kunnen ontstaan en groeien, voorkomen. En daarbij de bijbehorende infecties.
 • Kurkuma kan de huid herstellen

Brandwonden doen er lang over om te herstellen. Het zou kunnen helpen door goede voeding voor een goed herstel van de huid te nemen. Meestal worden er NSAID’s, in de vorm van sterke pijnstillers, voorgeschreven. Voor een voorspoedig herstel. Echter kurkuma werkt evengoed voor de huid.

Zelfs curcumine vertoonde huidherstellende eigenschappen, die een verbrande huid herstelde. Onderzoeken en klinische studies, gepubliceerd in BioFactors in 2013, hebben ontdekt dat curcumine de huid herstelt bij meerdere huidziekten. Deze eigenschap van curcumine kan zeer nuttig zijn bij het genezen van brandwonden.

Ook zijn er verschillende studies die hebben aangetoond dat curcumine c3 in staat was de genezingstijd te verkorten. De conclusies van verschillende onderzoeken wat dat curcumine goed ingezet kan worden als een huidherstellende therapie. Curcumine is non toxisch, en dit wijst op een veilig gebruik zonder bijwerkingen.

 • Kortom; De aangetaste huid bij brandwonden kan worden behandeld door kurkuma/curcumine in te nemen en/of ook plaatselijk aan te brengen. Dit komt door het krachtige werkzame bestanddeel van kurkuma, de curcumine. Curcumine heeft immense sterkende huid regenerende eigenschappen.

Tot slot : Doseringen

In de regel kan men snel zelf een zalf maken bij kleinere brandwonden. Dit helpt tegen ontstekingen in de huid, op welke manier dan ook. De verbrande plek is direct ‘schoon’. En genezing kan beginnen.

Men neemt :

 • 1 eetlepel honing.
 • 1 theelepel kurkumapoeder en/of de inhoud van een curcumine c3 ‘superieur’ capsule.
 • En een klein flesje/potje en een roerstokje.

Roer het mengseltje goed door elkaar, smeer het ruim op en om de verbrande plek en dek het af met een ademende schone katoenen doek/wondgaas etc. Laat het minimaal 30 minuten zitten. Regelmatig verversen, dat betekent ca 2 a 3 keer per dag.

 1. Eventueel kunt u ook onze kurkuma olie op een gaasje doen, met een beetje extra kurkuma poeder erover. Wij hebben geen etherische kurkuma olie, maar zuivere ayurvedische pure kurkuma olie. Daarmee zijn we de enige aanbieder hiervan in Nederland.
 2. Wat ook zeer goed werkt is onze kurkuma crème.
 3. Is de plek dieper verbrand en wil men hierbij ook de kurkuma/curcumine c3 ‘superieur’ combinatie gaan innemen, neem deze dan nooit op een nuchtere maag. In verband met eventuele gevoeligheid voor brandend maagzuur. En neem er wat vet bij in. Een broodje kaas, gebakken eitje, een eetlepel olijfolie e.d.
 4. Tegen ernstige brandwonden/huidwonden hebben we een curcumine ‘Bioactief” olie. Op basis van zuiver ayurvedische kurkuma olie en sesamolie. Maak hier met kurkuma poeder een papje van en breng het aan op de getroffen plek.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten

Bronnen :

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Pingback: Honing en haar werking op onze gezondheid | degeneeskrachtigekeuken

  • Dag Tineke
   In de supermarkt heb ik wereldse Kurkuma gekocht. Op de verpakking staat heerlijk in thee,dat kan ik dus beamen. En zo af en toe 2x heb ik een stuk wortelstokje daar voor grbruikt..Hoe gezond is dit?
   Groet Helena

 2. Hallo,Tineke ik ben erg blij met wat jij mij stuurd erg interesant. Ik heb al curcuma heb curcumine en geen wonden.Ik kan het altijd nog bij jou bestellen.groetjes Marijke

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.