Wat gebeurt er in het lichaam bij een tekort aan jodium ?

Standaard

Jodium is een mineraal, en het heeft een prachtige paarse kleur in zijn gas-fase. De naam is afgeleid van het oud Griekse woord ‘iodes’, en dit betekent ‘violetachtig’. Het mineraal jodium is een essentieel mineraal voor de productie van schildklier hormonen. Deze hormonen  houden de energie op peil. Wat deze hormonen ook doen is de mate van vetverbranding bepalen. En, zeer belangrijk, het is ook een cruciaal mineraal voor kinderen, het is essentieel voor hun lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling. Hier in Nederland hebben we massaal een ernstig tekort aan jodium in ons lichaam. Hier vindt u een informatief artikel over de werking van het mineraal jodium.

Wat is jodium ?

jodium-in-de-zee

De zee, dus vis en zeewieren, zijn rijk aan het mineraal jodium

We kennen jodium vaak alleen als dat ‘prikspul’ wat op een knie gesmeerd moet worden, als je bent gevallen. Vroeger vond ik de jodium nog erger dan de valpartij. Omdat jodium sterk antibacterieel werkt, was dit een ontsmettende remedie bij een open wondje. Jodium werd in 1811 ontdekt door de Franse chemicus Bernard Courtois. Dit gebeurde toen hij zeewier met zoutzuur ging bewerken en ineens zag hij een paarse damp opstijgen.

Jodium is een mineraal, die in onze voeding weinig meer voorkomt, vanwege de bodemuitputting. Dit probleem speelt ook in de Himalaya, de Andes en de Alpen. De meeste jodium is te vinden in de oceanen, waar het in verschillende vormen voorkomt. Daarom is het eten van zeewier zo gezond. Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie heeft ongeveer 1 op de 3 mensen ter wereld een (soms ernstig) tekort aan jodium. Dit geldt vooral in de gebieden waar weinig jodium in de grond zit.

Hoe merk je dat je een tekort aan jodium hebt ?

We hebben niet zoveel nodig van het jodium mineraal, maar het is toch een belangrijk mineraal voor ons. Onze schildklier bevat ongeveer 30 % aan jodium, de rest is opgeslagen in de borst- en speekselklieren. Ook in hersenvocht en ruggenmergvocht zit jodium, en verder in het maagslijmvlies, de ogen en de baarmoederhals.

Een tekort aan jodium is een beetje moeilijk te herkennen, dit is omdat de klachten er kunnen variëren. Een paar meer algemene klachten kunnen zijn :

 • Koude handen/voeten
 • Vermoeidheid
 • Concentratie en geheugenproblemen
 • Gezwollen schildklier
 • Haaruitval of droge en breekbare haren
 • Een droge huid
 • Snel afbrekende nagels
 • Een hese of krakende stem

 • Geen zin om dingen te doen
 • Een verhoogd cholesterol gehalte
 • Spierkrampen
 • Dikke gezwollen ogen en/of gezicht
 • Snelle gewichtstoename door een trage stofwisseling
 • Constipatie
 • Depressiviteit
 • Dikke enkels
 • Geen zin in vrijen
 • Somberheid

En zo zijn er nog meer dingen. Maar wie denkt dan direct aan een tekort aan jodium?

Hoe werkt het jodium in het lichaam ? 

Ons lichaam heeft jodium nodig om schildklierhormonen aan te maken, en deze hormonen bepalen de metabolische snelheid van het lichaam. Maar ze bepalen ook de snelheid waarmee calorieën worden verbrand. Er wordt mee bedoeld dat deze hormonen de energie bepalen voor onze lichaams processen, zoals hartslag, ademhaling, verterings proces. Dus de primaire levensprocessen. Dat zou betekenen dat je bij een tekort aan jodium een tragere hartslag zou kunnen krijgen, dat je het benauwd kunt krijgen en opeens dikker kunt worden, terwijl je niet meer of minder eet dan je normaal doet. Zou men een supplement met jodium nemen, dan helpt dit mee om de tragere schildklier wat actiever te maken. Zodat het lichaam meer vet verbrandt.

Omdat jodium ook in borstklieren voorkomen, kan een tekort hieraan pijnlijke borsten veroorzaken. Onderzoek heeft aangetoond dat het verhogen van de dosis jodium pijn en zwellingen van goedaardige gezwellen in de borsten kan verminderen.

Ook speelt het een grote rol in het voorkomen van vermoeidheid en, zoals al vernoemd, gewichtstoename. Daarom bestaan veel afslankmiddelen vaak voor een gedeelte uit jodium. Trouwens jodium geeft in het algemeen het lichaam een opkikker en daarom voelt u zich geestelijk en fysiek beter. En heeft men meer zin om dingen te gaan doen.

Ook is jodium belangrijk bij het stimuleren van een normale groei en het geestelijke functioneren. Een gebrek aan jodium tijdens de zwangerschap is in veel delen van de wereld een groot probleem en kan ernstige gevolgen hebben voor de hersenfunctie en de ontwikkeling van baby’s.

In welke voedingsmiddelen zit jodium ?

Het is niet zozeer dat het nemen van jodium supplementen genoeg is. Jodium heeft selenium en Vitamine A nodig om effectief te kunnen zijn. Daarom is een multimineralen tablet een betere keuze dan ‘alleen’ een jodium tablet. Of een combinatie van seleen en jodium in één tablet. Een dagelijkse hoeveelheid van 150 ug is een goede richtlijn om een tekort aan jodium te voorkomen. U kunt vrij simpel ook uw eigen mineralen complex maken. Onderaan dit artikel staat hoe je dat kunt maken. Dan heb je alles in één keer bij elkaar.

Jodium vindt men in de volgende voedings middelen :

kelp-is-rijk-aan-jodium

Kelp is extreem rijk aan jodium

Per 100 mg is aanwezig:

 • Zeewier kelp (2650 ug)
 • Brood (68 ug)
 • Hom en kuit (126 ug)
 • Kabeljauw (196 ug)
 • Makreel en Schelvis (57 ug)
 • Sardientjes (23 ug)
 • Tonijn (30 ug)
 • Zalm (24 ug )
 • Melk (15 ug)
 • Mosselen (125 ug)
 • Paling (60 ug)
 • Haring (29 ug)
 • Verder zit er veel jodium in krab, kreeft, en eigenlijk in iedere vissoort, schelp- en schaaldieren.

In groente zit weinig tot geen jodium, alhoewel men nu in Italië een wortelras probeert te kweken met een hoog jodium gehalte .

Is er nog meer informatie over jodium belangrijk ?

sole-maak-je-zelf

Een ‘sole’maak je snel even zelf van keltisch zeezout

Jazeker, veganisten en vegetariërs lopen het risico een tekort aan jodium op te lopen. En als je veel lichamelijke inspanning hebt geleverd of erg hebt gezweet hebt, en dit gebeurt regelmatig, heb je misschien ook een supplement nodig. Want jodium en magnesium verlaten het lichaam via het lichaamszweet.

Ook is het zo dat als men veel van de familie der kruisbloemigen eet, zoals kool, bloemkool, broccoli en koolraap, dan verhinderen deze groenten de opname van jodium.

Sommige zoutsoorten zijn verrijkt met jodium, zoals het tafelzout JoZo.

Maar het is voor veganisten en vegetariërs ook goedkoop en eenvoudig om een extra bron van het mineraal jodium in te nemen, in de vorm van een zelfgemaakt mineralen complex. Dat kost je nog geen 30 seconden om het zelf te maken. Het heet een “sole” en je maakt het van wat water en Keltisch zeezout. Het kost haast niets, en je hebt direct de seleen er in de juiste hoeveelheid bij. Hoe ? KLIK HIER : Hoe maak ik mijn eigen mineralen complex ?  . Drink bijvoorbeeld ’s morgens een glas warm water met 2 druppels van deze ‘sole’ oplossing er in. Doe het in het eten, ook niet meer dan 2 druppels per gerecht. En de jodium komt vanzelf op de plek waar het in ons lichaam thuis hoort.

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Eén reactie Volgende »

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.