Hoe gezond is zuurkool ?

Standaard

Hoe gezond is zuurkool ? Heel gezond ! De zeevaarder James Cook nam eens een keertje gefermenteerde zuurkool mee op een van zijn reizen. Ze waren maanden onderweg. Zonder deze ingelegde en gesneden bladeren witte kool waren waarschijnlijk een heleboel van zijn bemanning ten onder gegaan aan ziekte, zwakte en tuberculose. Wijzelf hebben ook elke dag veel kracht en energie nodig om alle uitdagingen het hoofd te bieden. Hier vindt u een informatief artikel over de gezonde kracht van zuurkool. 

verse-zuurkool

Verse zuurkool begint met het zorgvuldig snijden

Verse zuurkool

Melkzuur regenereert de darmen. Ja, verse zuurkool geeft ons lichaam veel melkzuurbacteriën . Daarvan komen er ook een aantal niet door het maagzuur heen, maar een groot deel ook wel. Deze melkzuurbacteriën komen in de darmen terecht.

Hier kunnen deze natuurlijke melkzuurbacteriën zich vestigen en, in korte tijd, vermenigvuldigen. Daarmee helpen deze, voor ons lichaam behulpzame bacteriën, om de schadelijke bacteriën beter af te weren. En wordt onze weerstand en immuunsysteem versterkt. De melkzuren vernietigen bovendien allerlei giftige stoffen en doen het slechte cholesterol gehalte dalen.

Zuurkool bouwt de darmflora op

Het door de melkzuurbacteriën gevormde melkzuur activeert de trage darmen, en kan vermoedelijk schadelijke bacteriën vernietigen. Wie, bijvoorbeeld, een chemotherapie achter de rug heeft, kan met verse zuurkool de aangevallen bacteriënflora weer opbouwen.

Ook voor, tijdens en na een lange anti biotica kuur, waardoor de darmbacteriën ook voor een deel vernietigd worden, helpen de melkzuurbacteriën spijsverterings problemen te voorkomen of weer op te lossen. Zo kan het lichaam zich weer sneller herstellen, omdat de werkende darmen maar weinig schadelijke stoffen aan het bloed doorgeven.

Dat wist ook de beroemde chirurg Sauerbruch, die zijn patiënten met succes zuurkool aanbeval. als de wonden van een operatie niet wilden genezen. Want zuurkool ondersteunt het genezingsproces na chirurgische ingrepen, door middel van zijn voor een groente relatief hoge gehalte aan calcium en de rijkelijk aanwezige Vitamine B6 vitamine.

Vegetariër ? Veganist ? Zuurkool eten is zeer gezond

Waarom ? dit is een bron van vitaminen voor vegetariërs. Zuurkool is een van de weinige plantaardige levensmiddelen die vitamine B12 bevatten. Deze vitamine wordt NIET door planten gevormd. Maar deze zit wel in veel dierlijke levensmiddelen.

Veganisten kunnen daardoor nauwelijks aan voldoende Vitamine B12 komen, als ze niet veel zuurkool eten. In zuurkool werken bacteriën die ervoor zorgen dat witte kool na een bepaalde tijd zuurkool wordt. Deze bacteriën brengen ook een kleine hoeveelheid vitamine B12 in de zuurkool. En omdat ons lichaam slechts een heel kleine hoeveelheid Vitamine B12 nodig heeft, wordt ook door deze kleine hoeveelheid al in een groot deel van de behoefte voorzien.

TIP ! Door koken worden de bacteriën vernietigd. Eet daarom het liefst rauwe zuurkool. Koken vernietigt namelijk de waardevolle melkzuurbacteriën en de kool is dan niet meer geschikt als geneesmiddel voor een beschadigde darmflora.

Zuurkool bevat, in tegenstelling tot vele andere geconserveerde producten, veel vitamine C .  Zuurkool bevat onder andere ook vitamine B. Zuurkool heeft een gele kleur. Bij het koken komt niet, zoals bij kool het geval is, de typische koollucht vrij.

Geschiedenis van zuurkool

Men denkt dat zuurkool afkomstig is uit het noorden van China en met de Mongolen en andere volkeren via volksverhuizingen in Europa is gekomen. Vooral in Oost-Europa wordt zuurkool traditioneel veel gegeten. Oost-Europese joodse bevolking zouden zuurkool hebben opgenomen in hun kookkunst en het gerecht verder hebben verspreid naar het Westen en de Verenigde Staten. Joden aten de zuurkool niet met spek of worst maar met gans of eend.

In de tijd van de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook werd bij bootreizen zuurkool meegenomen, om scheurbuik te voorkomen. Dat was in de 18e eeuw  Pas tegen het eind van de 18e eeuw raakte zuurkool in Nederland ingeburgerd. In Frankrijk wordt, met uitzondering van de Elzas weinig zuurkool gegeten. In de Elzas is zuurkool, de choucroute, een specialiteit. In Engeland en de Verenigde Staten gebruikt men voor zuurkool de Duitse naam sauerkraut. In Italië is dat buiten het Duitstalige Zuid-Tirol verbasterd tot Crauti.

Productie van zuurkool 

Bestand:Zuurkoolfabricage-517979.ogv

Fabricage van zuurkool in 1945

Van de witte kool worden de buitenste bladeren verwijderd en de harde kern, de pit uitgeboord. De overgebleven bladeren worden fijngesneden en gezouten, met ongeveer 1,5 %  zout. Tegenwoordig gebeurt dit in de fabriek. Vroeger had menig huishouden een grote Keulse pot  in de kelder. De kool, afgedekt en aangedrukt fermenteerde daar tot zuurkool, een van de weinige wintergroenten.  De kool gaat tegenwoordig in grote voorraadputten. Deze putten worden luchtdicht afgesloten. Dit gebeurt door plastic zakken, gevuld met water. Daardoor gaat de kool fermenteren tot zuurkool. Zetmeel en suiker worden nu omgezet in melkzuur. Afhankelijk van de temperatuur en de structuur van de kool duurt dit fermentatieproces drie tot acht weken. Zuurkool is licht verteerbaar, veel lichter dan de oorspronkelijke witte kool.

Soms wordt voor een iets andere smaak wijn toegevoegd, waarbij dan wijnzuurkool ontstaat. Ook kunnen kruiden worden toegevoegd voor de verzuring begint, dit noemt men kruidenzuurkool.

In Nederland wordt per jaar circa 24 miljoen kg zuurkool geproduceerd. Hiervan wordt een deel geëxporteerd.

Bereiding van zuurkool

Zuurkool wordt in Nederland veelal als stamppot gegeten. Men kent zuurkool uit het vat, dat in de meeste supermarkten toch ter plekke wordt voorverpakt, en voorverpakte zuurkool uit de fabriek. De meeste mensen vinden zuurkool een typische wintergroente. Sommige mensen houden van een wat minder zure smaak en spoelen de zuurkool voor gebruik onder de kraan af. In Duitsland eet men de zuurkool veelal apart, vaak vermengd met karwijzaad met kümmel.

Recept ? Snelle zuurkool salade 

zuurkool-broodje

Een lekker broodje met verse zuurkool

Ontdoe een ananas van de schil en de stronk. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Maak ca 350 gram verse zuurkool los met een vork. Meng dit met de ananas en met 4 eetlepels in warm water geweekte rozijnen. In ca 150 gram gewassen zoete muskaatdruiven kan ook. Laat eventjes staan. Heerlijk !
Heel bijzonder is het om de muskaatdruiven even in de oven of pan te bakken. De smaak explodeert van volheid. Jammie !

Recept ?  Vega worstje met mosterd en verse zuurkool.

Neem een bio kadetje, Opensnijden. Smeer hier wat boter op. Maak een (of twee) bio vega worstje warm, leg in het midden op het broodje. Een laag verse zuurkool en wat bio mosterd erover heen. Dit is mijn favoriet  .

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

BRON :

  • “Voeding als medicijn” F. Bohlmann.
  • Wikipedia ‘zuurkool’

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor de kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in Europa, wat betreft kurkuma producten. .

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Eén reactie Volgende »

  1. Dag Tineke Dank voor je blog over zuurkool Het is een favoriete groete bij ons Ik vraag me alleen af of je niet te veel zout eet op zo’n zuurkool eetmoment en wat voor soort zout Ik heb nog niet b.v. Zeezout zuurkool ontdekt

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.