Een vegetarische “Oud Vlaamsche Herfststoof uit Brugge” als Kerstdiner.

Standaard

Het is bijna Kerstmis, de kranten en bladen staan vol met recepten en eet ideetjes. De ene nog lekkerder als andere. Graag wil ik jullie een puur en eerlijk simpel recept geven. Maak het een dag van tevoren, dan zijn niet alleen de smaken goed ingetrokken, maar het is ook gemakkelijker op de dag zelf, als uw gasten er zijn. U kunt ook de hoeveelheden halveren als u maar één of twéé vegetarische gasten heeft. Op de Kerstdag moet je niet te lang in de keuken staan, om er dan totaal verhit weer uit te komen. Vlak voor het diner. Uw gasten zullen zich een beetje schuldig gaan voelen. Maak dit gerust een dag van tevoren. Frietjes bakken of een heerlijke grote schaal aardappelpuree ( misschien met knoflook en peterselie) is snel klaar en is ook altijd lekker. Ja, uw gasten zullen verrast zijn over de heerlijke zachte smaak. Veel succes met dit oude “Vlaamsche Herfststoof” recept uit Brugge. En een relaxte Kerst gewenst !

Herfststoof uit West Vlaanderen

Vegetarisch-kerstdiner

We wensen iedereen Fijne Kerstdagen en een Goed, Gezellig en vooral Gezond 2019 toe.

Het is echt Belgisch om een heerlijke herfststoof te maken. Dit recept is een oud “West Vlaamsche Herfststoof uit Brugge”. Een echte Vlaamsche Klassieker. Het is een eenvoudig recept , maar een absolute topper in de keuken. Heerlijk ! Wij maken dit als we echt zin hebben in iets lekkers ! Volgens oud West Vlaamsch recept moet er natuurlijk bier in. De printversie staat helemaal onderaan.

Het originele recept was met stukjes rundvlees. Al vele jaren geleden heb ik deze zelf ‘omgebouwd’ naar een vegetarische versie. Maar met  één of twéé aanpassingen maak je er zelf een heerlijk veganistisch recept van.

En het zou natuurlijk geen ‘Vlaamsch’  recept zijn als er geen frietjes bij werden geserveerd. Ikzelf vind luchtige aardappelpuree het lekkerste erbij. Maar frietjes stonden ooit in het originele recept. En dan van die zelfgemaakte dikke “Vlaamsche Frieten”. Dan nog rode kool met appeltjes . En u hebt niet alleen met deze Kerst, maar ook voor alle andere herfstige dagen een toprecept erbij ! Daar gaan we.

 

Klassieke “Oud Vlaamsche Herfststoof uit Brugge” als Kerstdiner

Het is heel gemakkelijk, u neemt een grote braadpan en doet de ingrediënten stuk voor stuk, achter elkaar aan in de pan. Deksel erop en op een zacht pitje rustig laten stoven. Wel  regelmatig even omroeren. Klaar !

Nodig voor ca 4 personen

  • Doe een scheutje olie in een braadpan.
  • 2 uien (even snipperen)
  • 1 eetlepel gesnipperde verse gember
  • 300 gram wortelen ( even snipperen)
  • 1 stengel bleekselderij
  • 400 gram seitan (natuurvoedings winkel en absoluut biologisch. Je gebruikt het vocht namelijk ook)
  • 400 gram champignons
  • Een theelepel cognac
  • Een halve verse paprika, in stukjes gesneden
  • 1 sneetje bruinbrood
  • Ca 70 cl donkerbruin Belgisch bier. (Piedboeuf of 2 flesjes donkerbruin trappistenbier)

    Herfststoof-met-donker-bier

    Donker bier in de herfststoof

  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 50 ml ( ca één eetlepel) sojasaus ( shoyu)
  • 130 gram ontpitte en gedroogde pruimen
  • Handjevol versnipperde peterselie
  • Peper en zout
  • Boter of olie voor in de pan.

Bereiden :

  1. Snij de ui, de champignons, de paprika, de gember en de wortelen in stukjes.
  2. Snij de seitan in blokjes van 2 cm. Bewaar het vocht !
  3. Stoof de uitjes in een grote braadpan, samen met de laurier en de tijm.
  4. Voeg er nu de wortelen, de bleekselderij, de champignons, de gember, de seitan en de paprika bij.
  5. Stoof even lekker aan.
  6. Giet nu rustig het seitanvocht en het bier ook in de pan. Pas op dat het niet totaal overbruist.
  7. Doe nu het broodje in stukjes erbij, en de ontpitte pruimen.
  8. Twee eetlepels mosterd en ook de sojasaus erbij.
  9. Als alles in de pan zit, zet dan het vuur redelijk laag. Doe het deksel een béétje schuin, zodat het teveel aan vocht kan verdampen.
  10. Peper en zout erbij.
  11. Laat alles rustig stoven, ongeveer 45 minuten tot een uur.
  12. Regelmatig even roeren, en als de stoof te dik wordt, voeg dan wat water toe.

Daarnaast :

  • Maak de rode kool met appeltjes, of koop een pot biologische rode-kool-met-appeltjes. Warm maken
  • Bak de dikke “Vlaamsche” frietjes of maak de aardappel puree .

 

  • Na een uurtje heb je een heerlijk geurende Vlaamsche Klassieker in je keuken staan.
  • Serveer de frietjes bij. Natuurlijk met zelfgemaakte mayonaise. Of veganaise.
  • Of luchtige aardappelpuree, zonder mayonaise, maar met het stoofvocht.

PRINTVERSIE  Oud Vlaamsche Herfststoof uit Brugge 

We wensen iedereen fijne Kerstdagen en een Goed, Gezellig en vooral Gezond 2019 toe. 

Met een warme en hartelijke groet van Tieneke 🙂 

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige hoogwaardige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma en curcumine producten. 

 

                                                                                                     

»

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.