Helpt kurkuma tegen griep, hoesten en verkoudheid ?

Standaard

Een flinke griep en/of verkoudheid is vervelend. Mensen zijn ’s winters en in het voorjaar vaak verkouden, hoesterig en grieperig. De symptomen komen ons maar al te bekend voor. Een loopneus, hoesten, congestie, hoofdpijn en als het je overal pijn doet zijn de meest gehoorde en meest gevoelde klachten. Zijn er goede remedies tegen dit hoesten en grieperig verkouden gevoel ? Hier zijn enkele eenvoudige huismiddeltjes met kurkuma die je verhoudheids- hoest en griepsymptomen enorm zouden kunnen verlichten. En aan een goed herstel kunnen bijdragen. Een  beetje hulp voor bespoedigen van een goed herstel is altijd welkom. Hier vindt u een informatief artikel over de invloed van kurkuma op hoest, griep en verkoudheid. 

De kerstdagen zijn weer voorbij. Het was leuk en gezellig, maar dan zijn we ook wel weer blij als het voorbij is. Een van onze gasten was hoesterig, en liep af en toe rood aan van het ‘ophoesten’. Hij had van alles tegen de hoest bij zich, maar echt veel hielp het niet, leek me. Hoest, griep en verkoudheid zijn wel  aandoeningen  die bij koud weer meer voorkomen, en iedereen heeft hier wel eens last van. Maar wat is nu precies hoesten en zijn er eigenlijk wel huismiddeltjes tegen ?

Wat is hoest nu precies ?

Griep, verkoudheid en hoesten zijn klachten van het natte seizoen.

Vaak is er meer aan de hand, dan alleen maar hoesten. Er zit er soms iets ‘achter’ de hoest. Bijvoorbeeld een bacteriële of virale infectie van de bovenste luchtwegen, ontstoken bronchiën, astma of geïrriteerde luchtwegen. Als verkouden bent, gaat dit vaak gepaard met hoesten. Ook wekt het schrapen van de keel vaak een hoestbui op. Of liggen.

Hoest staat niet vaak op zichzelf. Er zijn meestal symptomen naast zoals koorts, hoofdpijn,  keelpijn, misselijkheid of een flinke verkoudheid. In het algemeen worden er veel middelen verkocht die alle klachten tegelijk met de hoest beweren te bestrijden. Sommige van deze middelen hebben bijwerkingen die niet onderdoen voor de kwaal zelf. En het helpt niet genoeg.

Kurkuma is echter een zeer veelzijdig kruid. Die zowel helpt de bacteriële maar ook de virussen te bestrijden. In de oude ayurveda en ook in de traditionele Chinese geneeskunst werd kurkuma gebruikt in de behandeling van verschillende kwalen. En het gebruik van kurkuma hiertegen was een van de populairste huismiddeltjes uit vroegere tijden. Waarom ? Omdat de antibacteriële en ook de antivirale werking van kurkuma het een  van de best ondersteunende natuurlijke oplossingen maakte tegen hoest en verkoudheid.

Hoe werkt kurkuma tegen het hoesten ?

De goede werking komt niet van de kurkuma, maar door de curcumine verbinding. Er zijn 3 verschillende curcuminoïden in curcumine aanwezig. De bisdemethoxy, de demethoxy en de diferuloy methane curcumine. Deze laatste noemen we ook curcumine, omdat het verantwoordelijk is voor de kleur van kurkuma en het is de bioactieve werkzame stof.

Het is de curcumine die als het antiontstekings middel bekend staat,  en dus de bacteriën en virussen bestrijdt. En deze eigenschappen geven de kurkuma steun in de behandeling van hoest en verkoudheid. Ook helpt de werking van curcumine verlichtend bij het strakke gevoel dat zich ontwikkelt als de hoest chronisch begint te worden. (6).

Oude huismiddeltjes tegen hoest met kurkuma.

 • Als je neus verkouden bent en ook nog stevig hoest, helpt het drinken van heet water met kurkuma poeder.
 • Eén druppeltje vluchtige olie, gewonnen uit pure persing van de kurkuma wortel, de kurkuma olie, is ook veelbelovend in het verlichten van hoest en het schoonmaken van slijm. Een bak met warm water en één druppeltje kurkuma olie erin, daarna ca 5 a 10 minuutjes stomen.
 • Chronische verkoudheid en hoesten kan verlicht worden door een stukje verse kurkuma wortel een hele nacht in de mond te houden. Het nadeel is de lichte kleuring van de tong.
 • Honing met kurkuma poeder tot een ‘papje’ maken, en zuig dit heel langzaam op.
 • Open een capsule curcumine en met de inhoud met een beker warme geitenmelk, en roer dit goed. Met behulp van dit mengsel, dat men 2 maal per dag moet opdrinken, werd er vroeger binnen 2 dagen al verlichting geboden. Dit bij hoest, die door bacteriën werden veroorzaakt.
 • Voeg 2 druppeltjes pure kurkuma olie toe aan warm (dus niet kokend heet) water, en doe een handdoek over het hoofd. Adem dit in. Het helpt tegen vastzittende hoest.

Kurkuma tegen chronische hoest.

griep-en-kurkuma

Curcumine longa c3 werd al in oude tijden genomen tegen griep, hoest en verkoudheid

Chronische hoest is erg vervelend, het mat iemand af. Dit mede omdat een diepe gezonde slaap moeilijker wordt. De reden kan zijn dat de hoest erger kan worden, als men plat gaat liggen. Het kan tot vermoeidheid leiden, omdat je niet goed kunt slapen. Ook hiertegen had de ayurveda een paar huismiddeltjes :

 • Geitenmelk en kurkuma geven een prima ‘samenwerking’. Om de juiste verbinding te krijgen moest de ½ theelepel kurkuma poeder (nog betere is één capsule curcumine c3 ‘superieur’ openen) aan de koude geitenmelk worden toegevoegd. Daarna verwarmen tot net onder het kookpunt. Vervolgens weer laten afkoelen en opdrinken.
 • Om de curcumine een nog betere werking te geven, met een langere inwerktijd kan men ook een kleine pasta maken, door twee capsules curcumine c3 ‘superieur’ te openen en de inhoud te mengen met 1 theelepel kokosolie, 1 eierdooier en een beetje peper. Goed mengen en opdrinken.

Ook is een belangrijk onderdeel van de Ayurveda de voeding. In geval van hoest, verkoudheid etc is het beter om vettig en kruidig voedsel te vermijden. En vooral niet teveel te eten. Het beste zijn lichte maaltijden met fruit en veel thee. Vermijd vooral eetbare zuivelproducten zoals yoghurt, hüttenkäse en andere kaas. Neem geen koeienmelk. Ook koude dranken zijn niet gezond voor een verkouden en hoesterige patiënt. Geitenmelk en warme thee zijn goed.

Ook raadt de ayurveda aan om veel rust te nemen, dit is belangrijk voor een snelle genezing, Rust, lees, slaap en ontspan je zoveel mogelijk. En alleen gematigde lichaamsbeweging. Als je flink zou gaan sporten is er een gerede kans dat de verkoudheid in de borst terecht kan komen. Doe alleen wat lichte yogaoefeningen. En ook een langzame zonnegroet is heilzaam. Maar de omgekeerde houdingen, waaronder de ‘kaars’ en de ‘hoofdstand’ kunnen niet langer dan één minuut. Dit geldt ook voor de voorwaartse buigingen. Deze bevorderen de afvoer van het slijm door de neus.

Een andere doeltreffende ademhalingsoefening is om afwisselend door één van de neusgaten diep in en uit te ademen. Dan door de andere. En zo om-en-om. Ook het nemen van veel vitamine C zou kunnen helpen. En elke dag 1 triphala capsule. Neem daarbij geen extra amalaki, dit zit al in de triphala.

Een paar goede remedies voor een ayurvedische theerecept ?

 • Neem 1 deel verse gember, 1 deel verse kurkuma wortel, 1 half kaneelstokje en 2 delen verse citroengras. Giet hierop heet water. Laat het ca 10 minuten staan en drink het op.

Kurkuma tegen de griep ?

De vorige week stond er in de kranten en was te horen op radio en TV dat er nogal wat mensen last hebben van de griep. Deze griep zou er een zijn die met een gemeenschappelijke virale infectie. ‘Griep ontstaat via contact’ werd er gezegd, een deurklink, een trapleuning. Zelfs een hand geven kan griepvirussen doorgeven. Griep kan zich dus verspreiden wanneer een besmet persoon niest of hoest in je buurt. Of door het aanraken van een gemeenschappelijk doel, zoals een telefoon etc.

Deze griep beïnvloedt de ademhalingswegen en zou verschillen van een ‘maaggriep’ die braken en diarree veroorzaakt. Onze ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een slechte immuunsysteem of een chronische ziekten zijn vaak meer vatbaar voor griep. De griep symptomen zijn niezen, loopneus, keelpijn, hoge koorts, pijnlijke spieren en gewrichten, hoofdpijn, droge hoest, koude rillingen, zweten, vermoeidheid en verstopte neus.

Het nemen van de juiste medicatie, binnen 48 uur na ontwikkeling van de griepsymptomen,  kan bijdragen aan de sleutel om complicaties en de duur van de griep te verminderen. Onbehandeld kan de griep zich ontwikkelen tot bronchitis, oor en sinus infecties. Voldoende rust, en veel warm drinken en soms antivirale middelen worden vaak voorgeschreven voor de behandeling van griep. De ‘griepprik’ is ervoor om ons te beschermen tegen 3 soorten influenzavirussen tijdens het griepseizoen. Maar soms zijn er meerdere virussen actief.

Hoe ondersteunt curcumine longa c3 ‘superieur’ het beheersen van de griep ?

Kurkuma, en vooral de curcumine, bevat krachtige anti-virale, antischimmel, en anti-bacteriële eigenschappen. Onderzoekers en wetenschappers zijn er steeds mee bezig om nieuwe manieren te vinden om een grote griepgolf te voorkomen. Eén manier is een grote voorraad antivirale middelen en vaccins te hebben. Vooral ontwikkelingslanden worden geconfronteerd met unieke moeilijkheden bij de voorbereiding op een grieppandemie. Dit, onder andere,  vanwege de vogeltrek en de soms bijbehorende griep. Goedkope antivirale middelen, zoals kurkuma, worden tegenwoordig uitgebreid bestudeerd. Vooral getest en onderzocht op hun vermogen om een infectie onder controle te kunnen houden.

Curcumine Longa C3 ‘superieur’ is veel sterker dan kurkuma.

Onder de vele soorten is het de curcumine die een gunstige celsignalering effect zou kunnen hebben. Onder de vele laboratorium studies blijkt curcumine de vermeerdering van virussen met 90% te kunnen verminderen. (1) . Hiermee bedoelt men de cellen die geïnfecteerd zijn met het griepvirus. Curcumine bleek in staat te zijn om de cellen tegen griepinfectie te beschermen. En in te grijpen in de verspreiding naar andere cellen (virus duplicatie). (3) .Dit vermogen om de duplicatie van microben en virussen te stoppen betekent dat kurkuma ( in dit geval de curcumine) therapeutische voordelen in de behandeling van de griep zou kunnen hebben.

Ook werd ontdekt dat een virus zich kan ‘verstoppen’, en hierdoor immuun voor antibiotica is. Curcumine grijpt in op dit proces, en maakt de celwand van het virus kapot, zodat deze zich niet meer kan vermeerderen.  Curcumine helpt ook, omdat het een krachtige anti-oxidant is die vrije radicalen, die het immuunsysteem aantasten, kunnen bestrijden.

Dit is belangrijke zaak voor onze grieppatiënten, want als men griep heeft is een verzwakt immuunsysteem gevoeliger voor infecties. Eén studie ontdekte dat curcumine het hemeoxygenase-1 gen in de hersenen kon activeren. Er werd uitgelegd dat dit gen aanzet tot het produceren van bilirubine, dit is een belangrijke anti-oxidant. Maar naast deze bilirubine kan curcumine ook bijdragen in het bestrijden van infecties. (4).

Naast kurkuma en/of curcumine c3 supplementen kan ook kurkuma poeder worden gebruikt om griepsymptomen te verlichten. Een simpele kop warme melk met een halve theelepel kurkuma poeder kan ingezet worden in de strijd tegen de griep, verkoudheid en hoesten.

In de Indiase keuken worden aan deze kop warme melk niet alleen kurkuma, maar ook een beetje gember en knoflook toegevoegd. Dit doet men ook met andere recepten tegen griep. Dit is om het lichaam te verwarmen en tegen de infectie. In de oude ayurveda werd kurkuma beschouwd als een natuurlijke antibiotica.

Voor mensen met luchtweginfecties en “gewone” griepsymptomen is er ook een recept beschreven.

Ondersteunende recepten met kurkuma tegen griep:

 • Meng een kop lauwwarm water met ½ theelepel kurkuma poeder en een scheutje melk. Gorgel hiermee. Het werkt omdat kurkuma het eiwitgehalte in het lichaam verhoogt, en zodoende ons lichaam beschermt tegen virussen en bacteriën. Ook bevat kurkuma kalium en mangaan, en deze twee ondersteunen ons immuunsysteem. Als men deze eigenschappen samentelt , kan dit betekenen dat kurkuma kan helpen bij de behandeling van griep.
 • Ook kan men een klein eierdopje vullen met 2 theelepels honing en een halve theelepel kurkuma poeder. Goed doorroeren en langzaam opzuigend opeten. Dit helpt de keel om de anaerobe bacteriën, die het voor een ontstoken keel moeilijk maken om te slikken, te elimineren.
 • Ook wordt de combinatie van vlierbessensap en/of vlierbessenthee met kurkuma als sterk anti-griep middel beschouwd. Vlierbessen bevatten krachtige anti griep bestanddelen. (5).

Kurkuma wordt beschouwd als een veilig en effectief anti bacterieel en antiviraal middel. (2)

Dosering van kurkuma ‘plus’ en curcumine longa c3 ‘superieur’ 

 • Kurkuma is veilig als men het in de juiste dosering gebruikt. Je kunt het in capsules nemen. Dan is de aanbevolen dosering ca 900 tot 1200 mg per dag ( 2 capsules)
 • Neemt men liever de curcumine longa c3 ‘superieur’. Dan is de aanbevolen dosering, voor volwassenen, ca 600 tot 1200 mg curcumine c3 per dag. (1 a 2 capsules)
 • U kunt ook gesneden kurkuma wortel nemen, dagelijks 1,5 tot 3 gram per dag.
 • Van kurkuma poeder is 1 tot 3 gram per dag aanbevolen.
 • De preventieve dosering van kurkuma kan variëren van 400 tot 800 mg per dag.

Contra indicaties :

 • Neem geen kurkuma, als u last heeft van galstenen. Deze kunnen op drift raken en een aanval uitlokken.
 • Geen galblaas meer ? Geen probleem.
 • Neem geen kurkuma als u ook bloedverdunners moet nemen, kurkuma werkt ook bloedverdunnend.
 • Als u zwanger bent, kunt u beter niet te veel kurkuma nemen. Dit werkt op de gladde spieren, zoals de baarmoeder.
 • Stop altijd 10 dagen vóór een operatieve ingreep met kurkuma. Dit om bloedingen te voorkomen.

Met een hartelijke groet van Tieneke,

We wensen jullie allemaal een goede jaarwisseling en een Goed, Gezellig en vooral Gezond 2019 toe.

Bronnen :

 1. http://ncbi.nlm.nig.gov/pmc/articles/PMC2681116/
 2. http://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17634047
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29976394
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29149637
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27475233
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26593215

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.