18 Algemene keukenkruiden (en hun uitwerking op onze gezondheid)

Standaard

Ieder land, iedere streek of provincie en ieder huis en familie heeft en/of kent hun eigen huismiddeltjes. Dit wordt dan gebruikt bij kwalen, bij last en soms zelfs bij ziekte. Het is best wel eens leuk om je eens in die oude huismiddeltjes te verdiepen. Vele eeuwen lang hebben mensen zich op deze manier moeten redden. Men vond de volksgeneeskunde oud, beproefd en bij kleine kwaaltjes goed werkzaam. Daarom hebben we, bij ieder kruid, voor u eens een uitgebreid wetenschappelijk artikel opgezocht.  Waarbij diepgaand onderzoek gedaan is naar hetzelfde kruid. We kunnen niet anders zeggen, als dat Moeder Natuur goed voor ons zorgt. Hier vindt u een indrukwekkend artikel over onze oude huisapotheek middeltjes en hun opnieuw onderzochte werking. Maar deze laatste met modern wetenschappelijke hightech en random onderzoeken bij mensen. Klopt het wat onze oma’s vermoedden ? Of was het onzin ?  

Oma haar huisapotheek vindt u ook in uw keuken. 

vroegere-medicijnen-en-medicijnen-van-nu

De medicijnen van vroeger en van nu. 

Tegenwoordig wordt er ons geleerd dat er overal een chemisch gemaakt pilletje/drankje tegen te slikken is. De reclame is een goed middel om ons te laten geloven dat dit beter is dat de middeltjes uit eigen huis en tuin. De middelen uit de reclame zijn vaak chemisch van samenstelling. In oude tijden kende men alleen maar natuurlijke oplossingen.

Geheel anders werkzaam. Zo zijn er honderden goed werkende en natuurvriendelijke huismiddeltjes. Zonder chemicaliën en bijwerkingen. Bij ieder kruid heb ik voor u een uitgebreid wetenschappelijk artikel in de Internationale medische bibliotheek gezocht. In deze linken kan men zelfs een zien wat de natuur voor geweldige potenties heeft. Oma kende het al, en wist wat er in haar keukenkast te vinden was. En hoe het werkte.

Kruiden en specerijen waren de peilers van de oosterse natuurgeneeskunde. Zie bijvoorbeeld de  Ayurvedische regels, maar ook deze komen weer voort uit nog veel oudere geschriften. In de klassieke Ayurveda zijn de genezende kwaliteiten van vele specerijen, voedings combinaties en kruiden uitgebreid beschreven.

verse-kruidenthee

Verse gezette kruidenthee

Er werden tincturen van gemaakt, waar de kruiden en/of specerijen een week in 80% alcohol gelegd werden. Dit was om de werkzame stoffen aan de plant te onttrekken.

Of thee van getrokken, in olie gelegd, gedroogd of vers gebruikt. Er waren vele mogelijkheden. Op het internet is er veel informatie over te vinden. Het is leuk om eens op het internet te kijken, wat er allemaal voor mogelijkheden zijn. Maar wat de werking van de kruiden en/of specerijen was ? En of het klopte ?

Ik geef u graag eens een kijkje in de huisapotheek van onze voorouders. Met hun modern onderzochte en wetenschappelijke tegenhanger.

Algemene keukenkruiden en specerijen en hun uitwerking op onze gezondheid.  Of : wat hadden onze oma’s in hun huisapotheek ? 

 • Anijs zaad ; Staat bekend om de kalmerende en krampwerende eigenschappen. Hierdoor kunnen ze verlichting brengen bij winderigheid darmkrampen en een opgeblazen gevoel. Men kan er thee van zetten. Ook werd anijs geacht als middel tegen opvliegers van vrouwen. Wat zegt de wetenschap ervan. Zie (2).
 • Asperges ; Wist u dat als groenten of kruiden in hun officiële Latijnse naam ‘officinalis’ hebben staan, dat dit letterlijk betekent ‘uit de apothekers winkel’ ? Het zijn planten met een oude geschiedenis. De oorspronkelijke wilde soort kwam uit India, uit het Himalaya gebergte. In de Indiase Ayurvedische geneeskunde is de asperge beschreven als een medicijn tegen spijsverterings stoornissen. Vroeger werd de asperge gebruikt tegen blaasontstekingen en nierbekken ontstekingen. Asperge zou de nieren en blaas reinigen. Soms kon men,  na het eten van asperges, een vreemde geur in de urine waarnemen. Wat zegt de wetenschap ervan. Zie (3)
 • Basilicum ; Is het beste vers te gebruiken. Het zou de concentratie en het geheugen verbeteren, en dankzij een anti-allergene werking heilzaam zijn bij astma. Het is een natuurlijk ontsmettings middel. Zet een pot met basilicum op de tafel, als u buiten wilt eten. Insecten houden absoluut niet van basilicum. Wat zegt de wetenschap ervan. Zie (5)
 • Bosbessen ; Deze bessen zijn rijk aan anthocyanosiden ; ze hebben anti oxidante eigenschappen en verlagen het bloedsuikergehalte. Ook verbeteren bosbessen de bloedtoevoer naar de aderen en haarvaatjes, dit kan lichte suikerziekte bij ouderen verminderen en is zeer gezond voor de ogen. Als men onder de volgende link de indrukwekkende staat van dienst van onze bosbes eens leest, dan in het zeker voorstelbaar dat onze oma’s een dergelijke middel in hun huisapotheek hadden opgenomen. Wat zegt de wetenschap ervan. Zie (8)
 • Citroenmelisse ; U kunt deze regelmatig vinden als verse kruidenplant. De plant staat van oudsher bekend om zijn licht kalmerende, stemming verbeterende effecten. Dit wordt gebruikt tegen slaapproblemen, rusteloosheid, angsten en depressies. Ook zou het kunnen helpen tegen spijsverteringsproblemen, zoals winderigheid, kramp en misselijkheid, en dit is vooral als deze worden versterkt door stress en spanningen. Ook heeft citroenmelisse een anti virale werking, knijp het blad samen en doe het op een pijnlijke plek op de lippen, veroorzaakt door het herpes virus.  Wat zegt de wetenschap ervan.  Zie (7)
 • Fenegriek ; Dit kunt u in ieder supermarkt of natuurwinkel wel vinden. Het lijken kleine lichtbruine korreltjes, het zijn zaadjes. Het is al ca 4000 jaren in gebruik als kruid voor vrouwen. Het bevat saponinen, deze worden in de farmaceutische industrie gebruikt als oraal anticonceptiemiddel. In de Chinese geneeskunde is het een belangrijk kruid bij problemen die met de nieren samenhangen, zoals lage rugpijn en gezwollen benen. Ook hielp het bij de ouderdomsdiabetes, menstruatiepijnen en barensweeën. Fenegriek is een zeer veelzijdige plant.  Wat zegt de wetenschap ervan. Zie (4)

 • Gember : In iedere supermarkt is er tegenwoordig wel verse gember te vinden. Het kleine ‘zusje van de kurkuma’. Het helpt supergoed tegen misselijkheid ! Je kunt er gewoon thee van zetten. Maar ook helpt gember tegen spijsverteringsproblemen als indigestie en winderigheid. Het kan gunstig zijn bij hart- en bloedvaten doordat het bloedklontering voorkomt. Wat zegt de wetenschap ervan. Zie (6)
 • Kaneel ; We kennen het bijna allemaal wel van ons vroegere ‘kindertoetje’, warme melkrijst met honing en kaneel. De cinnamaldehyde is verantwoordelijk voor de geneeskracht van kaneel. Het is verwarmend en stimulerend, bovendien verbetert kaneel de bloedcirculatie en spijsvertering. Het verlaagt de bloeddruk en beschermt tegen infecties. Ook wordt er van kaneel gezegd dat het een gunstige uitwerking heeft bij diabetes klachten. En dat het koorts verlaagt. Wat zegt de wetenschap ervan. Zie (6)
 • Kruidnagel ; Dit zijn gedroogde bloemknoppen. Het is ook als etherische kruidnagelolie te verkrijgen. Dit is een kruid waarvan het handig is om in huis te hebben voor de behandeling van simpele klachten. Kruidnagelthee helpt tegen een opgezwollen gevoel. Het is bacterie dodend, dus zeer geschikt als mondspoeling na tandextracties of tandvleesontstekingen. Een watje met kruidnagelolie werkt verdovend en is een tijdelijk oplossing tegen kiespijn. Wat zegt de wetenschap ervan. Zie (6)
 • Kurkuma ; Zowel de Ayurvedische, alsook de Chinese kruiden geneeskunde ziet kurkuma-longa als versterkend en bloedzuiverend middel. Het werd van oudsher gebruikt als remedie tegen artritis, en tegen huidklachten zoals psoriasis. Kurkuma crème helpt tegen de jeuk. Het helpt tegen leverproblemen en spijsverterings problemen. Het is de curcumine die de geneeskrachtige werking van draagt. Aangetoond is dat curcumine het cholesterol niveau in het bloed verlaagt en aderverkalking en aderverstoppingen tegen gaat. Prima te gebruiken als olie tegen darmzweren, en een ontsteking in de dikke darm en andere   Ook bij de Ziekte van Crohn zou deze olie goed kunnen helpen. Wij vinden dat ze bij dekurkumaspecialist kurkuma en kurkuma producten van een uitstekende kwaliteit hebben. De nummer één in kurkuma producten. Wat zegt de wetenschap ervan. Zie (8)
 • Lavendel ; Hiervan worden alleen de bloemen gebruikt. Lavendel is een eeuwenoud huismiddel om de zenuwen te kalmeren, de stemming te verbeteren en de spieren te ontspannen. Lavendel olie wordt veel toegepast voor een rustgevende slaap. Ook bij depressies en angst en andere kwalen die te maken hebben met nervositeit en spanning, zoals maagstoornissen. U kunt een paar druppels lavendel olie toevoegen aan een massage olie, voor een spier ontspannend effect. Of als bad thee, in een organa zakje of grote thee zak gedaan. In het bad hangen. Wat zegt de wetenschap ervan. Zie (1).
 • Nootmuskaat ; Om de muskaatnoot heen zit een zaadrok, dit heet ‘foelie’. Na het drogen wordt de foelierok geel. De muskaatnoot was eerder bekend als medicijn als, dan keukenkruid. In de ayurveda wordt deze noot nog steeds gebruikt bij spijsverterings problemen. Gebruik nooit teveel

  Nootmuskaat met zijn rode foelie rok in de bolster.

  nootmuskaat, dat is niet gezond. Vroeger werd nootmuskaat ook gebruikt om een abortus op te wekken. Het helpt tegen menstruatiekrampen, lost slijm op en werkt goed tegen luchtweg aandoeningen. Ook werd het vroeger gebruikt tegen bloed in de urine. Klopt het ook ? Zie (11).

  Maar nogmaals, bij overmatig gebruik is nootmuskaat uiterst giftig. Wat zegt de wetenschap ervan. Zie (12).

 • Olijfolie ; Aan olijfolie worden veel goede eigenschappen toe geschreven. Het helpt tegen veroudering van de huid, als men het regelmatig op de huid, of in de haren gemasseerd wordt. Ook voor ons hart- en vaatstelsel werkt olijfolie reinigend. Ook werkt olijfolie verzachtend en, in combinatie met citroensap, gebruikte men het voor de behandeling van galstenen. Deze zelfde combinatie is ook lever reinigend. Men neemt dan een glas,  ter grootte van een klein borrelglaasje. Doet er voor de helft olijfolie, een mespuntje kurkuma poeder en een halve uitgeperste citroen bij. Roeren en opdrinken. Wat zegt de wetenschap ervan. Zie (13)
 • Peterselie ; Deze plant wordt al eeuwenlang voor culinaire, medische en cosmetische toepassingen
  Peterselie-als-voorbeeld-voor-amitinib

  Peterselie bevat veel natuurlijke ‘apigenine’ 

  gebruikt. Het blad is een goede bron van vitamine C. Peterselie werkt vochtafdrijvend. Tegen urineweg stoornissen en artritisproblemen van de gewrichten, inclusief jicht. Ook heeft peterselie een kalmerend effect op de darmen. En het stimuleert de eetlust. Wat zegt de wetenschap ervan. Zie (9)

Ook bevat de peterselie een bijzondere stof, het heet ‘apigenine’ en deze heeft als voorbeeld gediend voor één van de nieuwste kankergeneesmiddelen. “Imatinib” geheten, en dit nieuwe medicijn werkt via deze stof apigenine. Dit is een molecule die in laboratoria via computers en andere hoogtechnische dingen opnieuw ontworpen werd en die nu behoort tot de nieuwe generatie anti-kanker medicijnen. Wat zegt de wetenschap ervan. Zie (10)

 • Rozemarijn ; Rosmarinus Officinalis, is de officiële latijnse naam. Dit kruid werd vroeger gebruikt als versterkend en stimulerend middel voor de zenuwen en bloedsomloop. Ook was rozemarijn een populair middel tegen moeheid en depressiviteit. Rozemarijn heeft ontstekingen remmende en anti oxidante eigenschappen die op het geheugen en concentratie werken. De etherische rozemarijn olie werd gebruikt tegen krampen en artritische gewrichtspijn. En het zou tegen voortijdige kaalheid kunnen werken. Als thee gebruikte men het tegen gasophoping en een misselijk gevoel met hoofdpijn klachten. En tegen een slechte vertering van vetten. Wat zegt de wetenschap ervan. (14)
 • Salie ; Van de salieplant werd alleen de bladeren gebruikt. Hier beschreven wordt alleen de echte salie ‘Salvia Officinalis’. De toevoeging ‘officinalis’ is erg oud, het betekende vroeger dat dit kruid uit ‘de apothekers winkel’ kwam. Er zijn veel planten met ‘officinalis’ achter hun eerste Latijnse naam.  Salie is anti-microbieel en werd gebruikt als mondwater en gorgeldrank tegen een zere keel, tandvleesontsteking en tonsillitis en mond zweren. Omdat salie een drogend effect bij overmatig transpireren, is het al jaren lang een goed kruid tegen nachtzweten bij de menopauze. Het heeft een gunstig effect op de geest en verbetert het geheugen, werkt voor goed humeur en een goede concentratie. Door dit laatste is er een onderzoek gaande over de invloed van salie bij Alzheimer. Wat zegt de wetenschap ervan. Zie (15)
 • Tijm ; Ook tijm heeft sterke antimicrobiële eigenschappen, en wordt al eeuwenlang gebruikt tegen het hoesten en is long functie versterkend. En maakt het tot een geweldig middel tegen verkoudheid en griep. Men kan met tijm-thee gorgelen. De olie, thymol geheten, is een ingrediënt in tal van mondhygiëne producten. Ook werd tijm gebruikt tegen infecties van maag en darmen. Wat zegt de wetenschap ervan. Zie (6)
 • Walnoten ; Deze noten zijn rijk aan serotonine, dit kan een hartaanval of beroerte helpen voorkomen. Ook is het rijk aan omega-3 vetzuren, die een rol spelen bij het verminderen van een ( winter)depressie en de hersenfunctie verbetert. Het geregeld eten van walnoten verlaagt in enkele weken het ‘slechte’ LDL-cholesterol met 10 %. Extracten van walnoot bladeren kunnen helpen om haaruitval te voorkomen, en huiduitslag, zoals eczeem en herpes, te genezen.  Wat zegt de wetenschap ervan.  Zie (16)

Clipje zien over de werking van een paar keukenkruiden ?

Met een vriendelijke groet van Tieneke 🙂

Zoekt u de beste curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma creme met sandelhout ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. Zij zijn de specialist in kurkuma en curcumine. De beste kwaliteit voor de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813162/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5784735/
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4894452/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6099571/
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871149/
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164907/
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5024025/
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5629766/
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5222521/
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4057546/
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5877547/
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165352/
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5634728/
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2885304/

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.