Hoe bewaart u levensmiddelen het langst en het beste ?

Standaard

Hoe bewaart u groenten, fruit, kaas, brood, kruiden en specerijen het langst en het beste ? De frisheid, smaak, aroma en alle waardevolle stoffen uit groenten en fruit kunt u prima over langere tijd goed houden. Als u groenten, fruit, kaas, brood, kruiden en specerijen wilt bewaren, kunt u een paar regels volgen om hun volle smaak zo lang mogelijk te behouden. Sommige etenswaren hebben gasvorming en moet je dus niet naast elkaar leggen. Aubergine kun je het beste op kamertemperatuur goed houden. En zo zijn er vele eenvoudige bewaartips voor groente, fruit en andere etenswaren. Hier vindt u een interessant artikel over het langer bewaren van verse etenswaren. Goed voor de vitamientjes, goed voor uw gezondheid en goed voor het milieu.

Groenten en fruit

groenten-en-fruit-bwaren

Hoe kan ik groenten en fruit het beste bewaren ?

Voor veel soorten groenten en fruit is een koele, donkere plaats de beste opslagplek. Wortelen, radijs en kool passen het beste in de onderste la  in het laagste gedeelte van de koelkast.  Zelfs bessen, kersen of druiven kunnen daar ook een paar dagen tot soms wel weken worden bewaard.

Fruit uit warmere tropische streken zoals ananas, banaan, mango en meloen houden niet van kou. En aubergine, komkommer, paprika’s en tomaten ook niet. Hun frisheid en smaak en geur wordt het best bewaard bij kamertemperatuur. Ook is het nu voor de tomaten bewezen waarom een ​​verblijf in de koelkast hun smaak schaadt: hun aromatische lekkere tomaten stoffen verdwijnen door de steel aanzet.  Bij kamertemperatuur maken tomaten de hele tijd weer opnieuw van deze stoffen aan, maar niet in de kou.

Eén week in de koelkast vermindert de gezonde aromatische stoffen van tomaten al voor een derde.

Het is ook belangrijk, voor een optimale bewaring,  om te weten of het fruit of de groenten deel uitmaken van een rijpingssoort.

  • De rijpende soorten, zoals bananen, appels of avocado’s, worden onrijp geplukt, omdat hun typische aroma zich tijdens opslag ontwikkelt en ze rijp zijn voor consumptie.
  • De niet-rijpende soorten zoals aardbeien, sinaasappelen en komkommers moeten echter in volledig rijpe toestand worden geoogst, om hun geur, smaak en gezonde stoffen te ontplooien.

Omdat ná rijpende vruchten de gasvormige  stof ‘ethyleen’ produceren, wat de houdbaarheid van dichtbijgelegen, niet-rijpende soorten beïnvloedt, mogen ze nooit naast elkaar gelegd worden.

Dus : geen bananen, appels en avocado’s bewaren bij aardbeien, sinaasappelen en komkommers. Want zo worden bijvoorbeeld aardbeien, die in de buurt van appels liggen, sneller papperig.

Kaas 

Kaas doorloopt verschillende stadia van rijping. Koelere temperaturen vertragen rijping en een warmere omgeving versnelt het.

kaas-bewaren

Hoe bewaar ik kaas het beste ?

Temperaturen onder de zes graden celsius beschadigen het eigen unieke smaak aroma van kaas, daarom hoort kaas in het middenste, iets warmere gedeelte, van de koelkast. Om de eigen smaak te behouden en niet uit te laten drogen, moet kaas bij voorkeur in de verpakking van de kaasboer of in luchtdoorlatende doosjes in één stuk in speciaal inpakpapier worden bewaard.

Zo kan vocht, dat schimmel bevordert verdampen.  En kunnen onaangename, smakende stoffen die zich in de kaas vormen, ook verdampen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in een dichte plastic folie. Dat veroorzaakt schimmelvorming en maakt de kaas snel minder lekker van smaak. Er is ook speciaal kaasdoek te koop, die hiervoor geschikt is.

Bovendien moet elke kaas afzonderlijk worden verpakt, zodat typische geuren geen vermenging of schimmel vormen op andere harde kaas. De schimmel van Camembert kan overslaan op andere harde kaas. En die van Gorgonzola of Roquefort ook.

Aangezien de optimale smaak van de desbetreffende kaas zich pas vanaf ongeveer 16 graden celsius ontwikkelt, moet men de kaas ongeveer 30 tot 60 minuten vóór consumptie even uit de koelkast halen. En op temperatuur laten komen. Dan smaken ze veel beter, dan zo uit de koelkast.

 Brood en broodjes 

brood-bewaren

Hoe bewaar ik brood zodat het lekker vers blijft ?

Gebakken producten worden snel droog en hard als ze in een broodmand worden bewaard, papieren zakken kunnen het verdrogen slechts een beetje vertragen, en plastic zakken maken de korstjes zachter en taaier. Dit is niet zo lekker als je een knapperig broodje hebt gekocht. Ook is de opslag in de koelkast ongunstig, vooral de roggebrood wordt snel oud bij te koele temperaturen en smaakt dan oudbakken en een beetje muf.

Het is het beste om brood op te slaan in een broodtrommel of een aarden pot met een houten deksel. Deze zijn overal wel te koop en je hebt er veel aan. Het brood blijft dan veel langer vers. Ook de lekkere harde en knapperige broodjes kun je hierin uitstekend bewaren.

Het gewone brood blijft langer zacht van binnen. Broodjes kunnen het beste in een netje, of in de zak waarin het verpakt zat in de bakkerswinkel,  worden bewaard. Dit geldt ook voor brood, dat een knapperige korstje moet houden.

Kruiden en Specerijen. 

Specerijen moeten droog, koel bewaard worden. En ook beschermd tegen licht , dus in het donker. Als ze in het geheel bewaard worden, zoals kaneelstokjes, nootmuskaat noten, peperkorrels of korianderzaad, behouden ze hun kruidige kracht en geur aroma zelfs voor meerdere jaren.

Ikzelf heb een paar ietwat grotere potten gespaard waar ooit olijven in zaten, omdat deze exact in een keukenla passen. Daar heb ik boven op de grote dop geschreven wat erin zit. Ze staan dus altijd binnen handbereik en in het donker. En het scheelt een boel kastruimte. Geen grotere erger als eerst een halve kast moeten uitpakken, omdat je de koriander zaadjes zoekt.

Want als je deze specerijen in gemalen toestand koopt verliezen ze al binnen een paar maanden hun intensieve lekkere geur en smaak. Hetzelfde geldt voor gedroogde kruiden. Deze zijn al binnen een jaar het grootste gedeelte van hun geur en smaak verloren.

Als je de glazen kruidenpotjes in de supermarkt ziet staan, is het eigenlijk zonde van het geld om deze aan te schaffen, want licht maakt de kruiden oud en muf. Koop ze in een lichtdicht zakje, en doe ze thuis in een potje en bewaar ze in het donker.

Verse kruiden bewaar je in de koelkast. Je kunt ze het beste in de koelkast tegen uitdrogen bewaren. Wikkel ze in een vochtige doek en stop deze in een plastic doosje of zakje. Dit geldt voor verse salie, rozemarijn, basilicum en tijm.  Munt, peterselie en koriander kunt je het beste in een waterglas bewaren. Knip even een halve centimeter van de onderkant van de kruiden af, en zet ze, net als een bosje bloemen, op de vensterbank. Het is een regel dat hoe dieper ze in het water staan, hoe verser ze blijven. Maar laat de bladeren wel boven water staan.

kruiden-bewaren

Als je kruiden goed bewaart, kunnen ze zelfs worteltjes krijgen

Kijk dus vantevoren in de winkel even hoe lang de steeltjes zijn, en neem het zakje met de langste steeltjes mee. Dit geldt zeker voor krulpeterselie. Die hou je weken mooi, fris en vrolijk op de vensterbank.  Ikzelf heb ooit eens bij de ‘Action’, voor weinig geld, een paar mooie hoge waterglazen gekocht. Daar staan al mijn kruiden in, en als de kruiden op zijn gaat het glas in de afwasmachine. En is schoon voor de volgende lading verse kruiden.

Als je ze goed water geeft en het glas schoon houdt kunnen de meeste kruiden het tot wel twee weken uithouden. Ik heb ze op de vensterbank, in het zonlicht,  staan dus vormen ze vanzelf worteltjes. En als de wortels groot genoeg zijn, dan gaan de kruiden in een grote bloempot in de grond. Allemaal in een eigen grote bloempot.

Wel moet ik erbij vermelden dat sommige kruiden met een gassoort zijn behandeld. En zo, met dit gas, in het zakje zitten. Om ze er langer vers uit te laten zien. Als je ze er dan uit haalt, dan zakken de kruiden binnen een dag als een plumpudding in elkaar. Als ze dan in het glas water staan, denk je ..’..wat is dit ! Hoe kan dat nou ?..’.. Dat ligt niet aan jezelf, maar aan de supermarkt.

De oorzaak ligt erin wáár de supermarkt de kruiden heeft ingekocht. Die van de Jumbo hebben dit minder snel, dan die van de AH. Het gas heeft de kruiden oud gemaakt, maar het was niet te zien. Ik denk dan maar, ‘..gelukkig heb ik dit niet opgegeten’..

Eigenlijk zet ik alle kruiden in een glas water, het ziet er heel vrolijk uit en 80% schiet wortel. Ik eet nu al weer de opgekomen peterselie uit de kruidenbakken, ze zijn weer opgekomen van het zakje dat ik vorig jaar heb gekocht. Die heb ik, toen het wortels kreeg,  geplant.

Afgezien van basilicum kun je kruiden ook invriezen. Ik doe dat in een stalen ijsblokjes bakje. Maar je kunt de kruiden ook in kleine stukjes knippen en met water in een ijsblokjes zakje gieten. Als ze weer ontdooit zijn ruiken ze alsof gisteren vers zijn ingevroren.

Met deze tips en truks kun je een boel geld besparen, meer vitamientjes binnen krijgen. En bovendien is het leuk om te zien als jouw eigen kruiden op de vensterbank staan. En leuk om te zien als jouw kruiden wortels krijgen en je deze zomer bossen vol met munt, tijm of andere kruiden uit eigen tuin/balkon kunt plukken. Er zullen veel mensen zijn die de kruiden allang hebben weggegooid.

Veel gezond eetplezier gewenst en een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma zalf met sandelhout ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. Zij zijn de specialist in kurkuma. De beste kwaliteit voor de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

  1. Pingback: Wat is het verschil tussen de ‘THT’ en ‘TGT’ op voorverpakt voedsel ? | degeneeskrachtigekeuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.