Alles over Asperges (met recepten)

Standaard

Asperges, het is ieder jaar weer een traktatie om de eerste asperges te kopen en te eten. De zachte verfijnde smaak te beleven en van de jonge verse groente te genieten. Asperges hebben een hele oude traditie, de oude Romeinen aten ze al. En zelfs in de oude piramiden zijn afbeeldingen van asperges gevonden. Hier vindt u een leuk en informatief artikel over onze asperges. Met tips, truks en recepten.

Asparagus Officinalis

asperges-in-de-lente

Asperges Officinalis betekent “asperges uit de apothekerswerkplaats van de natuur”.

Wist u dat als groenten of kruiden in hun officiële Latijnse naam ‘officinalis’ hebben staan, dat dit letterlijk betekent ‘uit de apothekers werkplaats’ ? Het zijn planten met een oude geschiedenis. De oorspronkelijke wilde soort kwam uit India, uit het Himalaya gebergte.

In de Indiase Ayurvedische geneeskunde is de asperge beschreven als een medicijn tegen spijsverterings stoornissen. In Nederland komt de asperge (Asparagus officinalis) in het wild vooral voor in kuststreken en langs rivieren.
In de piramiden van Sakkara (Egypte) zijn afbeeldingen van asperges gevonden die van ca 3000 jaren voor onze jaartelling stammen. Dus zijn ze 5000 jaren oud, dat is bijzonder !. Het was niet geheel duidelijk welke van de 24 soorten er werden afgebeeld. Ook de Romeinen kenden de asperge, er zijn zelfs uit deze oude tijden teeltmethodes bekend die niet veel verschillen met de manier waarop wij nu de asperges telen.
En wist u dat de Romeinen niet alleen verse asperges aten, maar ook gedroogde ? Die werden dan wel eerst, voor ze het aten, gekookt.

Heeft de asperge geneeskracht ?

Ja, de traditionele geneeskracht die aan de asperge wordt toegeschreven, wordt bevestigd door de huidige moderne wetenschap die in de asperge een groente ziet waar méér voedingsstoffen, dan gemiddeld, in zitten. Bijvoorbeeld de rijkdom aan Vitamine A, K, E en Vitamine B6. En foliumzuur (Vitamine B11).

Maar ook de vele werkzame mineralen en andere voedingsstoffen maken het tot een zeer gezonde groente die ons immuunsysteem goed doet. En ook is het een groente met veel vezels. Voor suikerpatiënten is een vezelrijke groente heilzaam, omdat het eten langzamer verteerd wordt. Hierdoor zijn er minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Het zou wel fijn zijn als er meer wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheids aspecten van de asperge voor diabetespatiënten zou komen (3).

Echter voor iedereen geldt dat asperges ons gehele urinesysteem, van nieren tot blaas, schoon kan maken. Soms ruik je een bijzondere geur, bij de toiletgang. Enige uren na het nuttigen van verse asperges heeft de urine bij ongeveer 45% van de mensen een merkwaardige geur. Dat komt doordat de zwavelhoudende stoffen in de asperge in het lichaam na consumptie snel worden omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen (2).

Dit komt vanwege het aminozuur asparagine dat de nierfunctie stimuleert. Sommige biochemici menen dat die omzetting bij iedere asperge eter plaatsvindt, maar dat niet iedereen de zwavellucht evengoed kan ruiken.(1).

Asperges horen bij het voorjaar.

Het seizoen loopt tot 24 juni, daarna zijn er geen verse asperges uit Nederland meer te krijgen. De groene en de witte asperges komen van dezelfde plant. Deze ene (witte asperges) zijn onder de grond gegroeid, de groene asperges zijn net boven de grond uit gekomen. Je hebt ook nog zgn ‘aar asperges’ van 3 mm dik, maar die komen van een andere plant.Verse asperges zijn het lekkerste, zeker als ze net geoogst zijn.

Asperges kopen, waar moet je op letten ?

Ze moeten vooral sappig zijn, dat kun je aan de onderkant zien. Het snijvlak moet nog wit (of groen) zijn. Na het afsnijden vormt zich een korstje. En als dat korstje zich niet allen op het snijvlak, maar ook op de steel al houtig aanvoelt, dan zijn de asperges al lang geleden gestoken. De schil van de asperge mag in geen geval bruin op houtig zijn. Het kopje moet mooi dicht en blank zijn. Als er een paars of bruinig kopje te zien is, dan is de asperge bitter van smaak. Dit geldt ook voor de groene asperges, als het kopje open is, dan zijn ze te lang dóórgegroeid. En zijn ze niet zo lekker.

Hoe moet je asperges schillen ?

verse-asperges

Asperges met even in boter gebakken zeekraal. Of met gebakken champignons en gebakken daslook. Dat is verrassend lekker !

Asperges schillen doe je het gemakkelijkst door ze plat op een plank te leggen. Snij eerst ca 1 cm van de onderkant af. Pak ze dan onder het kopje vast, tussen duim en wijsvinger, en met de andere hand trek je met een dunschiller (van boven naar beneden) de schil eraf. Kijk daarna even of je geen doffe strepen meer ziet, die zijn nog niet geschild.
Groene asperges schil je maar voor ¼ e gedeelte. Vanaf de onderkant. Asperges kook je , afhankelijk van de dikte, tussen de 8 en 19 minuten. Asperges moeten wel een ‘beet’ houden. En gooi het water niet weg, je kunt er heerlijke soep van maken.

Asperges bereiden

De verfijnde smaak van de asperge komt het beste tot zijn recht in combinatie met roomboter, met room of met ei. En aardse smaken zoals truffel en paddenstoelen passen er perfect bij. De witte asperges zijn erg lekker met de volgende kruiden; basilicum, bieslook, dille, dragon, kervel, peterselie, salie saffraan, waterkers en zeekraal of lamsoren.
Groene asperges zijn wat sterker van smaak en kunnen ook erg lekker met sterkere kruiden, zoals anijs, bosui, gember kappertjes, mosterd, verse peper en zeewier zijn. Neem een beetje room of crème fraîche en doe er één van de bovenstaande kruiden in. Eitje erbij,.. jammie !

 

Asperge recepten 

  • Asperge salade

Nodig : (4 personen) 500 gram asperges, 125 gram feta kaas, 100 gram rucola, 100 gram walnoten, 5 a 10 reepjes zongedroogde tomaatjes op olie, 1 eetlepel balsamico azijn, vloeibare honing.
Bereiden : Rooster de walnoten even in een droge koekenpan en laat ze afkoelen. Schil de asperges en snijdt ze in schuine stukken van ca 3 cm. Verhit nu 1 eetlepel olijolie + 1 eetlepel van de olie van de zongedroogde tomaatjes in een wok/pan en bak de asperges is ca 6 minuten beetgaar. Blus ze af met 1 eetlepel balsamico azijn. Kruid de asperges met peper en zout. Roer nu de zongedroogde tomaatjes erdoor en laat alles even afkoelen. Verdeel de rucola over de borden en verdeel ook de asperges stukken hierover. Verkruimel de feta en strooi het erover. Schenk een beetje honing over de salade en garneer het met de geroosterde walnoten. (als je er wat vis bij wilt eten, kies dan garnalen, deze zoetere smaak past er perfect bij).

  • Pure Asperges, in witte wijn gegaard.

Nodig : (4 personen) 20 dikke asperges of 28 dunne asperges, ca 80 gram koude stukjes boter, ca 2 dl witte wijn.
Bereiden : Smelt 30 gram boter in een brede koekenpan met deksel, bak er even de asperges in tot ze licht beginnen te verkleuren, blus het af met witte wijn tot ze net onder staan. Breng het geheel nu aan de kook en doe dan het deksel op de pan. Draai het vuur laag en laat het geheel 15 a 20 minuten garen. Haal dan de asperges uit de pan. En houd ze warm onder een deksel (of alu folie)
Kook het resterende vocht uit de pan goed ín, op hoog vuur, tot een bodempje vocht. Roer er 30 tot 50 gram van de stukjes boter door tot er een mooie saus ontstaat en maak het op smaak met peper en zout.
Je kunt de saus nu ook afmaken met 1 eetlepel verse basilicumblaadjes. Of : Helemaal lekker is ½ eetlepel gehakte dragonblaadjes erover. Of : 2 ragfijn gesneden bosuitjes smaken er perfect bij. Eet smakelijk,..

Meer asperge artikelen met heel veel bijzondere recepten ?

Zoekt u de beste curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma zalf met sandelhout ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma en curcumine. De beste kwaliteit voor de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

BRONNEN :

• https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29239147
• https://ascpt.onlinelibrary.wiley.com/…/…/10.1002/psp4.12264
• https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22221560
• “Groentenbijbel” M. Maris.
• “Geneeskrachtige Groenten” T. Dijkman

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.