Kan kurkuma helpen als EHBO ?

Standaard

Heb je je gesneden bij het koken? Ben je aan het klussen, en het gaat even snel mis ? Ja, dergelijke verwondingen kunnen flink bloeden. Je struikelt, en een flinke blauwe kneuzing is het gevolg. En soms wordt dit dik, met een onderhuidse bloeding, en een flinke blauwe plek. Kurkuma is ontsmettend karakter is, en kan bij onderhuidse bloedingen helpen in het genezings proces, bijvoorbeeld bij een flinke verstuiking. Je loopt, op vakantie, een flinke zonnebrand op. In de oudheid werd er vaak kurkuma gebruikt, als Eerste Hulp Bij Ongelukken. Hier vind je een informatief artikel over de toepassingen van kurkuma als EHBO. 

De ‘Ayurvedische Huisapotheek’ van Dr. V. Lad, bevat veel informatie bij dergelijke ongelukjes. Alles is gebaseerd op natuurlijke basis. De ayurveda geeft ons zo-wie-zo erg veel oude natuurlijke wijsheden omtrent gezondheid en hulp bij genezing. Als EHBO is kurkuma goed te gebruiken.

Kurkuma bij een verstuikte enkel of andere verstuiking ?

Kurkuma-als-ehbo

Kan kurkuma helpen als EHBO ?

De afgelopen week verstuikte een vriendin van mij haar enkel. Ze was, op vakantie, van een hoge stoep gestruikeld.  Ze zwikte over een losse stoeptegel. En had toen een verstuikte enkel. Wel zódanig erg, haar hele zijkant van de voet werd blauw. Ze mailde me, wat nu,..? Kurkuma ? Jazeker !

De ayurvedische informatie geeft duidelijke informatie hieromtrent. Daar raadt men aan : Doe er direct een elastisch verband om. En drink direct wat ananas- of grapefruit sap. Deze sappen bevatten namelijk een enzym dat tegen irritatie en ontsteking werkt. Dit helpt het te verzachten en bespoedigt het genezingsproces. Daarna laat je je enkel weken. Maak een teiltje met erg warm water, en 4 eetlepels zout. Houdt de voet een kwartier in het water. Breng daarna een genezende pasta aan, gemaakt van 1/2 theelepel kurkuma poeder en 1/2 theelepel zout. Meng dit met wat koud water. Doe de pasta op de verkleurde plek.

Als er sprake is van een verrekking (dus wel pijnlijk, maar niet verkleurd), kun je deze pasta mengen met warm water. Staat er geschreven. dat heb ik aan haar gemaild.

Het hielp haar goed, de zwelling trok snel weg, de pijn ook.  Ze kon weer gewoon langs het strand lopen, binnen een dag. Toen ik, een paar maanden geleden, nieuwe vloerbedekking aan het leggen was, struikelde ik ook. En knikte mijn vinger dubbel tegen de muur. Het werd helemaal blauw, dik en opgezet, binnen een kwartier. Ik heb het volledig ingesmeerd met kurkuma zalf en een afgeknipte plastic vinger,  van een latexhandschoen, overheen gedaan. Het hielp goed, het was binnen een dag weer dun.

Kurkuma bij een snijwond ?

We kregen een mail, van een mevrouw die dit ook was overkomen :

..”… Hoi, Tieneke, Ik kreeg de tip van mijn zwager. Bij keukenongelukjes/ snijwond met scherp mes: kurkuma erop! Heb het gedaan. Bloedde aanvankelijk hevig en dat stopte vrijwel meteen. Naderhand ook geen pijn! Ik had al eerder gehoord over de werking van kurkuma. Toen ik jaren geleden borstkanker bleek te hebben besloot ik naast de reguliere behandelingen stopte met kurkuma te gaan gebruiken. En heb ik het jarenlang uit mijn keukenkast geweerd. Inmiddels staat er weer een potje in het kruidenrek en stond ik vandaag absoluut perplex van de werking bij een snijwond...”..

Kurkuma als EHBO ? 

Het gebeurt iedereen wel een keer, je snijdt je bij het koken. Een van de kinderen valt met de fiets, of je bent druk in de tuin bezig en het gaat opeens mis. Voordat je eens arts opzoekt moet er eerste hulp gegeven worden.

Wist je dat kurkuma een geweldige EHBO kan zijn ? Omdat het ondersteunend ontsteking remmend werkt. En helende hulp aan eigenschappen bezit. In India , op het platteland, waar weinig hulp is, wordt deze specerij al eeuwen gebruikt bij kneuzingen, wonden, snijwonden en brandwonden.

Kurkuma, als EHBO remedie tegen zonnebrand ?

Het is nu al zo lang warm en zonnig, veel mensen hebben niet meer zoveel zin in het elke dag ‘insmeren’. En opeens merk je ’s avonds dat je toch iets teveel zonnestralen hebt gehad. De huid ziet er rood uit en voelt warm en branderig aan. Het is de ultraviolette straling van de zon die dit heeft veroorzaakt. De verbranding kan licht tot ernstig zijn, afhankelijk van hoe lang en op welk tijdstip van de dag je in de zon bent geweest.

Maar er kan nog meer meespelen. Veel mensen gebruiken veel chemische producten op de huid, zoals chemische deodorant, chemische zeep, chemische parfums maar ook geneesmiddelen kunnen een verminderde of verzwakte huidweerstand veroorzaken. Als je veel van deze producten gebruikt, en in de zon ligt, dan kun je snel verbranden. Maar, natuurlijk, ook als je nog wit bent en niet snel bruin wordt.

Kurkuma-tegen-een-zonnebrand

Kurkuma kan helpen bij een flinke zonnebrand in de huid

Mocht je toch een flinke zonnebrand hebben opgelopen, dan kun je duizelig worden, misselijk voelen en blaren krijgen. Ook gevoeligheid voor licht en vervellen kunnen gebeuren. Een barstende hoofdpijn en koortsig voelen kunnen optreden. Dit kan eenteken van een zonnesteek zijn, drink veel water.

De Ayurveda kent ook vele adviezen om zowel zonnebrand te voorkomen als deze doeltreffend te behandelen.

1. Plaatselijke ayurvedische remedies om zonnebrand te verzachten

 1. Breng Aloë-Vera creme op de verbrande huid aan. Je kunt ook een beetje pure aloë vera van de plant gebruiken, als je een dergelijke plant kunt vinden. Snij de stengel door en gebruik het sap op de huid.
 2. Kokosmelk en kokosolie helpen ook om een verbrande huid te kalmeren.
 3. Neem een steriel gaasje en doop het in koude melk. (Koemelk of geitenmelk) . Leg het gaasje op de verbrande plaats. Koud water kan ook, maar melk is beter.
 4. Verpulver een paar slabladeren en breng de pulp op de huid aan.
 5. Koude komkommer repen zijn ook een probaat middel tegen een verbrande huid. Leg het er gewoon op.
 6. Koude verse room van melk werkt ook prima om de brand eruit te halen.
 7. Je kunt zelf een pasta maken van sandelhout en kurkuma. Deze is ook kant-en-klaar te koop. Kurkumazalf (volgens oud origineel ayurvedisch recept) heeft dit al in zich. Breng deze zalf voorzichtig op de huid aan, het koelt tot in de diepere huidlagen. Kurkuma zalf is een verfijnd product.

2. Zonnebrand voorkomen is het beste

Ga niet in de zon tussen 10.00 en 15.00 uur. Op dit tijdstip is de zon het sterkste.
Hoe hoger je komt, in de bergen, hoe sterker de ultraviolette straling is. Hou hier ook rekening mee.
Drink ruim veel kokosmelk of kokoswater.

Hoe werkt kurkuma dan ? 

De ‘Ayurvedische Huisapotheek’ van Dr. V. Lad, bevat veel informatie bij dergelijke ongelukjes. Alles is gebaseerd op natuurlijke basis. De ayurveda geeft ons zo-wie-zo erg veel oude natuurlijke wijsheden omtrent gezondheid en hulp bij genezing. Als EHBO is kurkuma goed te gebruiken.

 1. Bij wondjes is de eerste stap het stoppen van het bloeden. Reinig de wond met water, en kijk of er geen resten in de wond zijn achtergebleven. Deze kunnen infecties veroorzaken.
 2. Als de wond schoon is kun je daarover een laagje zuivere gemalen kurkuma poeder strooien. Tot het geheel bedekt is. Niet
  kurkuma-tegen-snijwond

  Een beetje kurkuma en een pleister tegen snijwondjes. 

  een potje met andere kruiden erdoor gemengd van de supermarkt.  Maar gewoon zuivere kurkuma poeder. Dit is ervoor om het bloeden direct te stoppen. En werkt ook direct. Wel moet ik er, eerlijksheids halve, bij zeggen, dat het  wel enorm kan ‘prikken’ op de wond. Maar dat is ook snel over.
  Natuurlijk valt de plak kurkuma poeder er na een poosje weer af, doe het er maar weer op. Het is ondersteunt een goede zuivering. Doe er een pleister of een wondgaasje op, naar grootte van de wond. Als het bloeden is gestopt kun je daarna eventueel rustig naar een EHBO post of dokter gaan.

 3. Bij huiduitslag en kneuzingen werkt kurkuma poeder ook goed. Voorgenoemde zijn namelijk ook gevoelig voor ontstekingen. Meng het kurkuma poeder met (bron)water en maak er een dikke ‘pap’ van. Doe dit op de getroffen plek, handdoek erover en laat het een poos zitten. Natuurlijk zijn er ook andere middelen. Maar kurkuma poeder is het beste. Ook bij zwaardere kneuzingen en/ of verstuikingen stopt het het onderhuidse bloeden. (zie bovenstaand)
 4. Bij insectenbeten, alle soorten, werkt kurkuma poeder wondergoed. Hier is kurkuma poeder een bewezen en nuttig middel. Maak een dikke pasta van kurkuma poeder en wat water.  Breng het op de plek aan, en doe er dan een doek/zwachtel of iets dergelijks omheen. Rustig een uurtje laten zitten, om het goed te laten inwerken.

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

Contra indicaties :

 • Wees voorzichtig met kurkuma bij galstenen. Het kan de galstroom op gang brengen, en dus een galstenen aanval uitlokken. Hebt u geen galblaas meer ? Dan is er geen probleem.
 • Stop met kurkuma, 10 dagen voor een operatieve ingreep. En begin pas 5 dagen ná de ingreep opnieuw.
 • Neem geen kurkuma bij zwangerschap.
 • Wees voorzichtig met grote hoeveelheden kurkuma bij bloedverdunners.

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Oh en het geeft erg af de gele kleur dus oppassen met kleding als je een papje maakt …mijn tong ik is na het drinken vd thee zo geel als een banaan 😁

 2. Is dat kurkuma poeder wat gewoon in de supermarkt te koop is of gaat het hier om andere poeder? Ik drink altijd thee met kurkuma poeder maar heb nooit gemerkt dat het dikker wordt door water …en kun je dat papje van tevoren maken en bewaren in potje als 1e hulp zalfje? En hoe lang is dat dan houdbaar? Veel vragen :- ) vr Gr

  • Je krijgt een papje als je het mengt met honing. Dus alléén de kurkuma poeder en honing. Dat helpt tegen keelpijn, gewoon van de achterkant van het lepeltje afzuigen. Van water wordt kurkuma niet dikker, zoals een papje. Ja, dit papje (met honing) kun je vantevoren maken, en het blijft een dag of 3 a 4 goed. Ja, het kan helpen als een “eerste hulp papje”. Met een hartelijke groet van Tieneke.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.