Heeft kurkuma invloed op ons dagelijkse werkgeheugen ?

Standaard

Ons dagelijkse geheugen beïnvloedt ons gehele doen en laten. Je merkt niet dat het er is, maar als er iets mis gaat merk je dit gedeelte van je hersenwerking wel degelijk. Het werkgeheugen is iets wat je voor planning, beoordeling en ons dagelijkse snelle probleemoplossing nodig hebt. Een goed functionerend werkgeheugen zorgt ervoor dat je je kunt concentreren op wat je doet. En op wat je daarna moet doen en hoe. En dat je verschillende dingen goed kunt onthouden. Hier vind je een goed artikel over ons dagelijkse werkgeheugen en hoe je dit goed en scherp kunt houden. 

Wat is ons “dagelijks werkgeheugen ” ? 

knoop-in-zakdoek-niet-vergeten

Een knoop in je zakdoek leggen is een oud middeltje om iets niet te vergeten,..

Wie herkent het niet, u loopt naar de koelkast voor koffiemelk en als u bij de koelkast staat bent u vergeten wat u wou pakken. U loopt naar boven om even sokken te pakken, en als u weer beneden bent zijn de sokken opeens verdwenen. En blijkt dat ze ergens op de trap liggen. Omdat u onderweg wat anders tegenkwam. Of u weet ineens niet meer wat u zonet wou zeggen.

De planning, het telefoontje van gisteren, wat vergeten is te noteren. Dit heet het ‘dagelijkse werkgeheugen’. Het gebeurt iedereen wel eens, maar als dit in uw werk of thuis vaak en regelmatig zou gebeuren voelt men zich daar niet zo aangenaam bij. Een goed functionerend werkgeheugen zorgt ervoor dat je je kunt concentreren op wat je doet. En op wat je daarna moet doen en hoe. Het werkgeheugen is een functie van het brein dat informatie opslaat voor een korte periode en deze informatie bewerkt. In het dagelijks leven gebruiken we ons werkgeheugen om verschillende handelingen uit te voeren zoals bij het onthouden van instructies, lezen, oplossen van problemen, controle houden over impulsen en het vasthouden van concentratie. 

Maar kun je dit werkgeheugen, voor de gewone dagelijkse dingen, ook goed onderhouden ? En hoe doe je dat ? 

De grapjes van ‘..Haha, je wordt ouder Papa/Mama..”.. zijn dan snel gemaakt.  “Lachen als een boer die kiespijn heeft’ “ is een gezegde dat hierna dan wel goed bij zou passen. Maar dat lost het probleem niet op. Vroeger legde men een knoop in de zakdoek, of bond een kleine touwtje (of lintje) om een vinger. Dat doen we tegenwoordig niet meer.

Wat is het korte termijn dagelijkse werkgeheugen ? 

Dit geheugen helpt je bij de ‘gewone’ dagelijkse dingen. Zoals :

 • Als je op straat loopt, of in de winkel bent, zal dit geheugen je zeggen wie iemand is, die je tegen komt. Het is normaal dat het even een paar seconden duurt vóór je iemand herkent. Zeker als je die persoon een poos niet hebt gezien. Maar als je na een poos het nog niet meer weet, terwijl je de persoon wél kent, dan hapert dit geheugen.
 • Bij het fietsen, autorijden en andere manieren om aan het verkeer deel te nemen, heb je dit geheugen ook nodig. Om het verkeer om je heen in de gaten te kunnen houden. Bijvoorbeeld om van tevoren te kunnen inschatten hoe hard de ander rijdt. Om verkeersborden automatisch te zien en te herkennen.
 • Het helpt je bij de dagelijkse dingen, zoals onthouden. En weten wat je aan het doen bent, zodat je iets niet binnen een paar seconden weer vergeten bent. En om niet tijdens de dagelijkse dingen ‘af te dwalen’. Bijvoorbeeld je gaat naar de winkel om aardappelen te halen, en komt met afwasmiddel weer thuis. Omdat je de aardappelen al vergeten was, terwijl je in de winkel stond.
 • Je hebt een goed idee, en wilt het ‘straks’ even opschrijven. maar weet even later niet meer wat het was. Of je leest een boek, en vergeet telkens de naam van de personen waar het over gaat. En begint dus telkens maar weer overnieuw.
 • Je werk is een plaats,  waar je dit geheugen echt voor nodig hebt. Voor het snel even lezen van een rapport, een aantekening maken en weten waar je deze aantekening gelaten hebt.  Of waar je de dingen in de computer hebt opgeslagen.

Het is mogelijk om dit geheugen te trainen. Maar een beetje hulp hierbij kan ook. Er is een onderzoek gedaan naar bij onze oudere medemens. Het rapport over dit onderzoek, hebben we, onderstaand, bijgevoegd.

Een onderzoek in Melbourne, naar kurkuma en het dagelijkse werkgeheugen bij ouderen

Wetenschappers van de ‘Universiteit van Monash’, in het Australische Melbourne,  hebben een grote groep testpersonen in de leeftijd van 60+ dagelijks ca 1 gram kurkuma laten nemen. Dit waren 2 capsules kurkuma van ca 600 mg. Dit kregen ze ’s morgens tijdens het ontbijt om in te nemen. De testgroep was ook pre-diabetisch, dat was een onderdeel van het onderzoek.

niet-vergeten-kurkuma-eten

Kurkuma zou kunnen helpen bij ons dagelijkse werkgeheugen, geeft het bijgevoegde onderzoek aan 

Testen die vóór het ontbijt afgenomen waren, en dezelfde soort testen een paar uren ná het ontbijt wezen uit dat de geheugencapaciteit zich sterk verbeterd had. Volgens de onderzoekers is slechts één gram kurkuma voldoende om ons werkgeheugen tot zes uren lang aanzienlijk te optimaliseren (3). Het werkgeheugen is verantwoordelijk voor planning, onthouden, probleemoplossing en beoordeling. Gewoon het geheugen, wat we voor onze dagelijkse dingen nodig hebben.

Het verlies van dergelijke vermogens en geheugen zou op de lange termijn ook het verlies van persoonlijkheid kunnen betekenen. Het is ook al enige jaren bekend dat er een verband bestaat tussen diabetes (1) en de ziekte van Alzheimer. Preventieve behandeling voor Alzheimer is daarom vooral belangrijk bij pre-diabetici. Kurkuma kan een goede rol spelen in de profylaxe van beide ziekten (2). Jonger worden doet men natuurlijk niet, maar een beetje bijsturen kan geen kwaad. Is onze mening.

De derde link gaat naar dit gepubliceerde artikel (3). Wilt u het snel even in het Nederlands vertalen ? Ga, met uw muis prompt, ergens in het artikel staan. En druk op de rechter muisknop. Dan verschijnt dan ‘vertalen in het Nederlands’ vanzelf. het is een kort en goed artikel om eens te lezen.

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25516316
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29659685
 3. https://www.monash.edu/news/articles/spice-up-your-memory

Contra Indicaties :

 • Wees voorzichtig met kurkuma bij galstenen. Het kan de galstroom op gang brengen, en dus een galstenen aanval uitlokken. Hebt u geen galblaas meer ? Dan is er geen probleem.
 • Stop met kurkuma, 10 dagen voor een operatieve ingreep. En begin pas 5 dagen ná de ingreep opnieuw.
 • Neem geen kurkuma bij zwangerschap.
 • Wees voorzichtig met grote hoeveelheden kurkuma bij bloedverdunners.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.