Kurkuma, Bangladesh en Lood chromaat, wat is er aan de hand ?

Standaard

Er stond een week geleden een artikel in de NRC. Over kurkuma uit Bangladesh, waar lood chromaat in zou zitten.  Dit artikel, in de NRC, suggereerde dat er óók in Nederland vervuilde kurkuma poeder verkocht zou zijn. Echter de bron was een oud artikel van de “NCBI” uit 2014. Er ontstond paniek, en men was angstig. Terwijl er niets aan de hand was. Toen de storm wat geluwd was, verscheen er ook nog een kleine correctie.  Hier vind je een goed artikel, van degeneeskrachtigekeuken, over wat er aan de hand is met kurkuma en lood uit Bangladesh en een storm in een glas water. 

NRC artikel over het kurkuma poeder :

Mooie-pure-zuivere-kurkuma-poeder

Mooie en puur zuivere kurkuma poeder

..”..Correctie NRC : In een vorige versie van het artikel stond dat supermarkten wel tests uitvoeren maar geen meldplicht hebben. Dat is onjuist. Als er een voedselveiligheidsprobleem is moet er gemeld worden…”..

Jullie hebben het misschien wel gelezen. …”..Er wordt géén kurkuma uit Bangladesh naar Nederland geïmporteerd (1)…”.. Stond er vorige week in het NRC te lezen. De rest van het verhaal ging over Bangladesh, en niet over Nederland. Naar mijn persoonlijke mening, heet dat wel een beetje ‘nep nieuws’ . Want er was niets aan de hand in Nederland.

Nou is iedereen verontrust. Waarom ?

Ook bij de kurkuma specialist stond de telefoon roodgloeiend, en vraagt men waar onze kurkuma poeder vandaan komt. Want dáár gaat het over. Over de losse kurkuma poeder. In Bangladesh ligt slechte kurkuma poeder op de markt, dit wordt NIET naar Nederland verstuurd, en in Nederland zijn de mensen verontrust. Dat het hier in capsules verkocht wordt. Maar dat stond er niet in de krant, daar stond dat het NIET in Nederland was verkocht. De bron was een artikel uit de NCBI van 24 augustus 2014 (2).

Komt er wel kurkuma uit Bangladesh ?

Nee, dat lijkt mij niet waarschijnlijk, want dat gaat niet ‘zomaar’. Behalve als er mensen zelf een paar kilo, in hun eigen bagage, meesmokkelen. En zelf verkopen, maar dit is ook niet waarschijnlijk.

Wij zelf, als kurkuma specialist,  importeren niets uit Bangladesh ! Ook niet uit China, niet uit Peru en ook geen kurkuma uit Indonesië.

Is daar dan een reden voor ?

Ja, de Nederlandse douane, die heeft, gelukkig, haar eigen beschermende en duidelijke regels. Prima, dat moet zo ! Je kunt wel van álles opsturen. Als de papieren niet kloppen, laat de Nederlandse douane een zending niet inklaren. Het product wordt dan vernietigd of retour gestuurd. Geen zending en geen geld terug. En einde verhaal. Dat moet je in Nederland ook niet te vaak proberen. Want het is niet zo dat je ‘ergens in de wereld’ zomaar kurkuma kunt bestellen, en dan sturen ze dat dan naar je huis.

Er is een lang traject, wat daarbij hoort .

 1. Je hebt, als allereerste,  een ‘inklarings firma’ nodig. Die werkt samen met de douane. De inklarings firma krijgt eerst alle benodigde papieren toegestuurd.  En als ze iets verdachts aantreffen, dan staat de douane de kurkuma zending al op te wachten vóórdat deze vanuit Bangladesh verzonden is.
 2. Ook gaat men, van de kurkuma, de herkomst na :
 3. Dus heb je een boel verschillende papieren nodig :
 • Iedere zending heeft een zgn “batch nummer”, moet duidelijk zichtbaar zijn op de zending
 • Iedere zending heeft een zgn “product code”, moet duidelijk zichtbaar op de zending zijn
 • Iedere zending moet een afzender en afzender-code hebben
 • Iedere zending heeft zijn eigen “ticket”, net als een passagier
 • Iedere zending heeft zijn eigen enorme papierwinkel, dit gaat via de inklarings firma naar de douane, hier staat alles over het product en de herkomst op. Maar dan ook écht alles. Mappen vol met controle en papieren.
 • Dit wordt allemaal nauwgezet gecontroleerd, en nogmaals gecontroleerd.
 • Bij ieder product hoort een “Certificaat van Analyse”. Dat is een erg nauwkeurig document met alle informatie over het product, geanalyseerd door een erkend scheikundig bureau,  erop.  Afgetekend en met alle zegels die erbij horen. Klopt dit niet ? Einde verhaal.
 • En, na ca 1 week, als alles netjes klopt. Dan geeft de douane de zending vrij.

En als dit lood probleem al in 2014 werd geconstateerd, hoeven we er ons, denk ik,  in 2019 geen zorgen over te maken. Dit probleem is allang opgemerkt. Dat hadden ze er ook wel bij kunnen schrijven, in de NRC. Nietwaar ? Of is goed nieuws hetzelfde als géén nieuws. Maar slecht nieuws, dat is pas nieuws !

Wat is er dan in Bangladesh met die kurkuma poeder gebeurd ?

Ja, dat kan ik wel uitleggen. Het werd in het artikel ook al even aangeduid. Al jaren zijn daar heftige moesson regens, en door de enorme regenval, is de hele kurkuma wortel oogst in Bangladesh te nat geworden. Het was regen, regen, regen en nog eens regen. En de oogst van de kurkuma wortel was eigenlijk mislukt, en begon in de grond te rotten. A

ls dit met de kurkuma wortel gebeurt, gaan de werkzame stoffen eruit. Ze rotten er letterlijk gewoon uit, want de wortel vergaat in de grond. Dit heten de “curcuminoïden”. En in dit rottingsproces wordt de kurkuma steeds bleker. Curcumine is de gele kleurstof van de kurkuma.

Toen de, bijna geel witte kurkuma, als poeder, op de markt lag, wou men het daar niet kopen. Goede kurkuma is diep geel ! En niet geel wit ! Dus dachten de marktkooplui slim te zijn, en mengden het bij met Lood chromaat. Google maar eens, lood chromaat is geel.

Ik vraag me wéér eens hetzelfde af : waar komt deze stroom van dit soort negatieve berichten over kurkuma vandaan? Wie heeft er belang bij om dergelijke soort berichten te verspreiden ? En een mooi natuurlijk product telkens weer te ‘zwart te maken’. Nou ja,… in dit geval dan “géél”…  Met die Tamoxifen toestand was dat ook zo. Pas vanaf 3700 mg had curcumine duidelijke invloed op de chemo. Dit zijn ca 18 capsules per dag !  “Foutje van de krant” meldde een medewerker van dit onderzoeks centrum later aan ons. Rare boel, we zouden blij moeten zijn met een dergelijk mooi natuurlijk product, het is een geschenk van de natuur.

En nu ?

Omdat men dit in Bangladesh heeft gedaan, zijn we in Nederland verontrust geworden. Je kunt nu kort door de bocht gaan :

 1. Zolang u geen kurkuma poeder koopt, is er niets aan de hand.
 2. Trouwens als u wél kurkuma poeder koopt is er óók niets aan de hand, maar koop zoiets dan wél bij een gespecialiseerd bedrijf.
 3. We kennen er wel eentje,………

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Met een hartelijke groet van Tieneke

Bronnen :

 1. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/01/bengalen-doen-lood-in-de-kurkuma-a3975216 (2019)
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4158309/  (2014)
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31550596 (2019)

Volgende »

 1. Hoi Tieneke

  Ik heb een vraagje mogen kinderen van 2 jaar ook gewoon kurkuma gebruiken? En zou kurkuma bij een jongen van 4 epilepsie kunnen verergeren?

  Alvast bedankt

  Groeten Marc

  • Goedemorgen, Marc. Dank je wel voor je vertrouwen. Kinderen van 2 jaren jong, ontwikkelen hun nieren en hun immuunsysteem nog volledig. Dus kurkuma capsules kunnen kinderen, om zo’n jonge leeftijd nog niet nemen. Een mespuntje in een klein bekertje warme melk zou (af-en-toe) wel kunnen. Een kind van 4 jaren jong, met epilepsie, heeft meestal medicijnen van de dokter. Kurkuma heeft, zeker op zo’n jonge leeftijd, een uitwerking op zijn kleine lichaam. De uitwerking is er een van ‘reiniging’ van het weefsel. En daarmee kan de werking van de medicijnen beïnvloedt worden. En kunnen de epilepsie aanvallen verergeren. Doe dat dus maar beter niet. Of overleg het eerst even met de behandelend arts. Meer vragen ? we zijn er voor je. Met een hartelijke grote van Tieneke.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.