Vegetarische, suikerloze muffins om zelf te maken (Met veel recepten en ideeën)

Standaard

Muffins zijn lekker, maar vaak zit er veel suiker in. Het zijn dan kleine gebakjes geworden. Hartige muffins zijn eigenlijk nog veel lekkerder. Je kunt ervoor kiezen om deze geheel zelf suikerloos te maken. Met groenten, met fruit of andere ingrediënten. Wij zijn voor je aan de slag gegaan, en de resultaten waren uitstekend en lekker. Hier vind je een artikel over het zelf maken van hartige suikerloze muffins. Met heerlijke recepten toegevoegd.  

Over vegetarische muffins. 

Italiaanse-muffins

Italiaanse muffins met parmezaanse kaas erover

Een week of wat geleden zagen we, bij de kringloop, een gloednieuwe cupcake bakmachine voor 12  muffins. Daar hoeven geen plastic vormpjes in. Die hebben we voor u  meegenomen, en het leek ons wel leuk om dit eens te proberen. We hebben gekozen voor suikerloze,  hartige muffins.  We dachten dat we gewoon het vlees of vis weg konden laten, maar daarmee trek je het recept uit elkaar. En is het minder lekker. We zijn voor u aan de slag gegaan. We hebben veel plezier aan het bakken gehad, en ook aan het proeven en uitproberen.

Wat kun je het beste kopen voor deze muffins ?                                                   

  1. Muffin vormpjes of een cupcake bakmachine. (Neem géén aluminium muffin vormpjes, dat is niet gezond)
  2. Of een groot vormblik, om de kleine muffins in te zetten.
  3. Zelfrijzend bakmeel,  het liefst biologische.
  4. Bakpoeder.
  5. Ingrediënten, voor muffins die je lekker zou kunnen vinden.

Hoe begin je met muffins bakken ?

We hebben het snel en simpel gehouden. Je kunt het beste ermee beginnen om eerst zelf een ‘basis mengsel’ te maken. Leg van tevoren even de volgende dingen klaar. 1 Grote kom, 1 garde (of mixer met beslag haken) 2 eetlepels, 1 houten prikker en een rooster voor het afkoelen.

Basis mengsel voor 12 hartige muffins. 

Pompoen-muffins

Pompoen muffins, bak de pompoen even van tevoren, en druk het zachte vruchtvlees door een zeef.

Haal de boter, de eieren en de melk uit de koelkast. Dit is om het geheel op kamertemperatuur te laten komen. Mocht je boter gebruiken, snij de boter dan in kleine stukjes.

Meet alles van tevoren af, in een maatbeker. En/of op de weegschaal. En zet ze in aparte kommetjes klaar op het aanrecht.

Doe het afmeet werk wel even precies.

Dat is goed voor het muffin beslag.

  • 250  gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 theelepel bakpoeder, daar worden ze luchtiger van
  • 2 eieren, op kamer temperatuur
  • 125 gram roomboter (of evt ca 10  eetlepels olijfolie)
  • 2 eetlepels melk (of karnemelk of sojamelk )
  • zout en peper,  naar smaak

Doe eerst de boter in de kom. Met de 2 eetlepels melk. Mix dit met de mixer goed door elkaar. Zout erbij. Deze ingrediënten doe je in een beslagkom, pak een garde en roer het flink door. Een mixer werkt ook prima, met beslaghaken. Als het glad is, doe je één voor één de kamertemperatuur eieren erbij. Als dit mooi glad is, voeg dan beetje-bij-beetje het zelfrijzend bakmeel EN de bakpoeder erbij. erbij. Mix telkens even goed tussendoor, op de hoogste snelheid. Tot het beslag luchtig en glad is, zonder klontjes erin. Een beetje zoals stevige dikke yoghurt eruit ziet.

Nu heb je een basismengsel, en van hieruit kun je de andere ingrediënten toevoegen. (Zie onderstaand : het basismengsel +……….) .

Het is het beste dat je deze extra ingrediënten met een garde door het luchtige beslag mengt.

En dan ? 

Als je geen kleine vormpjes gebruikt, maar direct in de grote bakvorm bakt, dan moet je de vorm invetten. Wij hebben alle vormpjes, waar het beslag in gaat,  zo-wie-zo licht ingevet. Met wat boter, maar olie kan ook. Dan kun je de verschillende ingrediënten naar keuze toevoegen.  Kies géén erg natte ingrediënten (zoals spinazie, bijvoorbeeld), dan wordt de boel klef. Hier een paar voorbeelden:

Een paar ideeën voor hartige muffins.

  • Havermout muffins : basismengsel + 170 gram havermout + 80 gram gele rozijnen + paar druppels vanille aroma + pijnboompitten als garnering.
  • Bananen muffins : basismengsel + 2 bananen die door de melk zijn geprakt + 50 gram pompoenpitten als garnering.
  • Muesli muffins : basismengsel +  200 gram ongezoete muesli + ca 10 fijn gestampte walnoten (in een vijzel) + karnemelk i.p.v. melk .
  • Pindamuffins : basismengsel + 200 gram pindakaas met stukjes noot. En een schep sambal. En als garnering ‘op het dak’ stukjes ongezouten pinda.
  • Marokkaanse muffins : basismengsel + 1/2  citroen, zonder schil, en het vruchtvlees in héél kleine stukjes gesneden +1  1/2 theelepel Ras-el-Hanout + 10 blaadjes fijngesneden verse munt. Citroenrasp voor bovenop de muffins, en in de oven. .
  • Sinaasappel muffins : basismengsel + een klein borrelglas van uw favoriete likeur + 50 a 75 gram van dezelfde vrucht vers en in hele kleine stukjes gesneden erdoor mengen. (bijvoorbeeld sinaasappel likeur en verse sinaasappel ). En de schilrasp als garnering  erbovenop. Of geraspte kokos.
  • Indiase muffins : basismengsel + ca 1 eetlepel Vadouvan (of Vadouvan olie) + sambal + 3 eetlepels sinaasappelsap

Kun je ook Italiaanse muffins maken ?

Ja, dat kan nu ook. Het was onze favoriet ! Neem het basis mengsel, en dan doe je er extra bij :

  • Ca 3 stuks héél fijn geknipte gedroogde tomaten, (het beste kun je deze van tevoren even 5 minuten in water weken en daarna goed uitgeknijpen en even drogen met een stukje keukenpapier, Anders zijn ze te droog óf te nat)
  • Klein schepje oregano, (of gedroogde Italiaanse kruiden)
  • 5 grote verse basilicum bladeren (fijn geknipt),
  • 2 theelepels willekeurige Italiaanse tapenade. (zelf gemaakt of biologisch uit een potje)
  • 2 eetlepels pijnboompitten.
  • 6 eetlepels vers geraspte parmezaanse kaas, om erover heen te strooien.

En dit roer je dan door het beslag. Behalve de parmezaanse kaas, die gaat er overheen.  Dit beslag verdeel je gelijkmatig over de 12 vormpjes.  Vul de vormpjes tot de helft, de muffins rijzen nog flink. Dat doe je met die 2 lepels, de ene lepel om het uit de kom te scheppen, de andere lepel om het mee te helpen in de vormpjes te duwen.

Strooi als laatste de geraspte parmezaanse kaas erover, en zet de muffins in een voorverwarmde oven van ca 220 grdn. Gedurende ca 25 minuten. Haal het geheel dan uit de oven. En laat minimaal even 5 a 10 minuten afkoelen. Muffins zijn het lekkerste, als ze vers en warm zijn.

En zo kun je alles maken, wat je maar wilt. Thaise muffins, Spaanse muffins, Indiase muffins of  wat je maar lekker vindt. Ga uit van het basismengsel. En voeg typische ingrediënten toe, behorend bij het desbetreffende land.

Recepten voor hartige cupcakes en/of muffins                                     

Specerijen Cupcakes en/of muffins

Walnoten Cupcakes en/of muffins

Hartige sinaasappel cupcake en/of muffins 

Kaas cupcakes en/of muffins

Vadouvan zelf maken 

Hartige vegetarische muffins

Hieronder een recept van onze Zuiderburen. Groente muffins.   Hier vind je een leuke clip om te zien. Je kunt iedere groente gebruiken, om deze muffins mee te vullen. Hier een idee met courgette en broccoli. Maar zoete aardappel en wortel met komijn is ook lekker. Wat je maar bedenkt, het is leuk om te doen. Of pompoen muffins, met kokos erop.

 

Met een hartelijke groet van Tieneke, en veel ‘muffin-maak’ plezier gewenst.

Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel je dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Met zorg en aandacht voor ieder product. Zij zijn de nummer ÉÉN in Europa, wat betreft kurkuma producten.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

    • Dank je wel voor je enthousiaste reactie ! Altijd fijn om te ontvangen. Ik wens jou ook een fijne dag. Het artikel van zondag is net klaar, dat wordt ook een bijzonder artikel. Met een hartelijke groet van Tieneke.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.