Herfstglorie, een heerlijke en verwarmende herfststoofpot
Wat is er lekkerder als een heerlijke herfststoofpot met pompoen en paddenstoelen. Een scheutje rode wijn erin. Mmm.. Hier vind je een heerlijke herfst sudderstoofpot. Deze is op vegetarische basis, maar je kunt er ook een veganistische stoofpot van maken. Of met wild vlees. Met wat kleine aanpassingen. Het is een recept waar je wel even de tijd voor moet nemen. Het resultaat is heel erg lekker. Ik had een zware gietijzeren ‘Swiss Diamond’ stoofpan gekocht. Voor een dergelijke stoofpot is dit een ideale pan, een geweldige manier van koken. De smaken mengen op een uitmuntende manier met elkaar. Ik heb méérdere pompoen recepten bij gevoegd. Ook van dit recept is er een printversie bijgevoegd. Hier komt het recept van de ‘Herfstglorie, een heerlijke herfst stoofpot’.
“Herfstglorie stoofpot” met pompoen en paddenstoelen
Recept voor 3 a 4 personen
De prachtig gekleurde pompoenen staan eigenlijk alles wat de herfst, qua kleuren, zo mooi maakt. Pompoen en pasta vormen een heerlijk geheel. Je zou het recept ín een pompoen kunnen opdienen. Dat ziet er erg mooi uit. Het beste kun je deze stoofpot in een stevige pan met een dikke bodem maken. Ik heb een paar weken geleden een loodzware gietijzeren ‘Swiss Diamond’ stoofpan gekocht. Voor dergelijke stoofpotten is dit een ideale pan, een geweldige manier van koken. Ik ben verliefd op die prachtig rode stoofpan van mij. Alles lukt erin. De smaken mengen op een uitmuntende manier met elkaar. Ik vond het iedere cent van de aanschaf waard, en denk dat ik dat eerder had moeten doen.
Hier komt het recept, neem er de tijd voor,.. Het resultaat is super-de-super lekker
Nodig :
- 1 pompoen of een zakje biologische pompoen stukjes van ca 500 gram
- 1 ui, fijn gesneden
- Duimpje verse gemberwortel, in kleine stukjes gesnipperd
- 3 eetlepels extra vergine olijfolie
- 120 gram gesneden paddenstoelen (cantharellen zijn het lekkerste)
- 1 blik van 400 gram tomatenstukjes (of 400 gram verse, in stukjes)
- 4 dl bouillon
- Zout en peper
- ½ e theelepel mosterd
- ½ e theelepel anijszaadjes
- ca 2 eetlepels droge Italiaanse kruiden
- 1 eetlepel vers gesneden salie
- 2 eetlepels vers gesnipperde basilicum om over de opdienschaal te snipperen
- 2 a 3 eetlepel rode wijn
- 1 dikke stengel van een struikselderij
- 1 flinke eetlepel blauwe aderkaas (gorgonzola)
- En 1 mini blikje kikkererwten van 80 gram
- Ca 100 gram pasta, ik neem zelf de grote conciegli pasta schelpjes (gewone macaroni kan ook)
- Voor wie zin heeft, een scheut kookroom kan er ook nog doorheen gemengd.
- Parmezaanse kaas, om op je bord, erover te doen
Bereiden :
- Snij eerst de selderij, de gember en de ui fijn.
- Snij van de pompoen uit een zakje alle stukjes doormidden
- OF snij de kap van de pompoen.
- Hol dan de hele pompoen uit, haal de draden eruit en snij de pompoen in stukjes van ca 1 cm) Dit is wel een heel werk !
- Doe nu de olijfolie in de pan.
- Doe de gember in de pan, doe de mosterd erbij, de selderij, de ui en de pompoen in de pan
- Laat dit een kwartiertje rustig bakken
- Doe de gesneden paddenstoelen erbij
- En de Italiaanse kruiden en de anijs zaadjes + de kikkererwtjes
- Voeg de salie toe en de flinke eetlepel blauwe aderkaas en de rode wijn
- En voeg de 4 dl bouillon erbij
- Doe het deksel op de pan en laat het geheel ca een half uurtje zachtjes pruttelen
- Eventueel : Een scheutje kookroom past er ook nog bij.
Tenslotte :
Snij, tenslotte, de basilicum blaadjes even grof.
Neem twee mooie grote schalen, doe in de ene schaal de Herfstglorie stoofpot. En snipper de verse basilicum erover. En in de andere schaal de pasta. Doe wat roomboter over de pasta en schep ze even goed door elkaar.
Op je bord schep je de ‘herfstglorie stoofpot’ en je pasta naar je eigen hoeveelheid.
- TIP 1 : Bij de Veganistische versie laat je de kaas weg, en gebruik je vega groenten bouillon
- TIP 2 : Je kunt er ook vlees in doen, kies dan in kleine stukjes gesneden wild, (bak die éérst, met de gember en wat méér rode wijn, in dezelfde pan) voordat je aan de rest begint. Vlees moet langer sudderen.
- TIP 3 : Risotto met fijngesneden paddenstoelen smaakt hier ook erg goed bij
Heb je zin in méér pompoen recepten ?
Printversie van dit recept :
- Herfstglorie, een heerlijke herfststoofpot
- Thaise-pompoenschotel
- Pompoen met zoete aardappel soep.
- Griekse pompoen kroketjes
- Pompoen met sinaasappel saus
Zoekt u de beste loepzuivere curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde vóór en zorgvuldige controle ván al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in veel kurkuma producten. En u krijgt 90 capsules per verpakking, in plaats van het ‘gangbare Nederlandse aantal’ van 60 capsules. (600 mg per capsule) Scheelt toch mooi weer even 50% !