De Geneeskrachtige Kruiden serie (Dille)

Standaard

De Geneeskrachtige Kruidenserie foto

Wat is eigenlijk dille, en waar komt het vandaan. Hoe gebruik je het in de keuken en zijn er ook leuke keukenweetjes over dille ? En als je zelf dille zou willen kweken ? Hoe pak je dat het beste aan ? Waar werd dille vroeger het meeste voor gebruikt en zijn er ook geneeskrachtige toepassingen van dille ? En zijn er ook contra indicaties bij dille, of kun je het altijd en overal eten. De naam dille komt van het Scandinavische ‘Dylla’ en nog veel meer weetjes en lekkere toepassingen en recepten vind je in dit leuke en informatieve artikel over Dille, uit de Latijnse plantenfamilie  “Apiaceae”. Haar Latijnse naam is “Anethum Graveolens L.” Met een paar lekkere en eenvoudige recepten met dille.

Wat is dille ?

Dille in de pot met jute

Dille met haar prachtige donkergroene pluimen

Dille is een prachtig kruid, met lange donkergroene pluimen. Deze zeer aromatisch plant komt van verre, uit het Mediterrane gebied, net zoals de meeste keukenkruiden die we hier hebben besproken.

Het moet zeer aantrekkelijk voor kinderen zijn. Dat kan haast niet anders. Zowel uiterlijk, maar ook de geur trekt de kleintjes áán. Vorige week  liepen we op de markt in Groningen. Ik was op weg naar de grote verse kruiden kraam. Vóór mij liep een mini-jongedame van ca 3 jaren jong.

Met haar rode haren in een staart en een roze jasje aan. Ze kon met haar handje nét bij de pluimen van de dille, die met grote bossen naar beneden hingen. Professioneel kneep ze even in de pluimen er rook aan haar vingers. Ze pakte een klein plukje dille en at het op. Het was goedgekeurd door de kleine meid.

Haar vader zag haar en pakte haar bij haar hand, want ze was ‘verdwenen’ tussen de hoge ‘corona-kratten afscheiding’. Omdat ze zo klein was. Het trof mij, hoe een zo’n klein kind de kruiden keurde. Waar zou ze dat geleerd hebben ? Ik stond er eens over na te denken en op mijn beurt te wachten. Dille moet een kruid voor kinderen zijn.

Het is, net als de andere kruiden, van oorsprong een kruid voor kleine kinderen. Omdat het al in oude eeuwen beschreven staat als een kruid dat het mooie vermogen bezit om baby’s  en kleine kinderen ongestoord te laten slapen. Ik heb het zien gebeuren, hoe dille kleine kinderen aantrekt. Prachtig.

Weetjes over Dille in de keuken

De naam komt van het Scandinavische “DYLLA”. Wat zoveel betekent als verzachten, wiegen of sussen. Het werd vroeger gebruikt tegen slapeloosheid. Kleine hummels, die veel huilden en niet wilden slapen kregen het als thee te drinken. Zelf voor kleine baby’s werd het tegen krampjes ingenomen.

Dat kan de baby ontroostbaar huilen en huilen, terwijl de moeder niet weer wat er aan de hand is. Dille werd eeuwenlang  tegen winderigheid en/of krampen bij een kleine baby gebruikt. (zie recept van dillezaad thee verderop)

Anijs, venkel en dille lijken op elkaar. Laten we beginnen met de dille. De smaak van de Griekse tzatziki komt voor 90% van de dille. Het is de smaak van Griekenland. Ook Cyprus heeft haar eigen dille recepten. En toen we vroeger eens in Kraotië zijn geweest was het een prachtig gezicht om enorme bossen vol met dille in het landschap te zien. Gewoon in het wild. De zoete en aromatische geur van dille is uniek, je herkent het direct tussen honderden soorten kruiden. Het sterkst is de geur in de zaadjes, het zwakst in het kruid zélf, maar helemaal perfect is de geur en smaak van de bloemhoofdjes.

Dille 1

Dille zaad, dille bloemen en dille bladeren

Van dille worden de dunne blaadjes gebruikt, de bloemen en de zaadjes. De stelen worden eigenlijk niet (in hun geheel) in het eten verwerkt. Deze snij je eerst in hele kleine stukjes, omdat ze te anders als slierten door je gerecht komen. En dat ziet er niet smakelijk uit.

En dille bladeren kook je niet in het eten mee, omdat de smaak, door het koken, grotendeels verdwijnt. De zaadjes kun je uitstekend mee koken. De bloemhoofdjes óók, maar deze kun je ook heel  goed, vers, in een salade verwerken. Je kunt dille eigenlijk niet drogen.

Je kunt verse dille-pluimen prima door een olie dressing, of een yoghurt dressing doen. De smaak is fris en verfijnd. Het jonge dillegroen is smakelijk in de soep of in een salade, maar ook in sausjes voor een vis- en/of vleesgerecht. Voeg het altijd vers en rauw toe.

 • Yoghurt, geraspte komkommer en dille, met een béétje zout gaan uitstekend samen.
 • Dille pluimen kook je eigenlijk niet in het eten mee
 • Voeg dille pas op het einde van de kooktijd toe, zodat het nog een beetje ‘bite’ houdt. En haar mooie groene kleur niet verliest
 • De onrijpe bloemschermen van dille zijn zeer geschikt om azijn en marinades te aromatiseren
 • Je kunt ingelegde augurken, ingelegde uitjes en zuurkool een aromatisch smaak geven door er onrijpe dille bloemschermen aan toe te voegen
 • De rijpe zaden kunnen bewaard worden en in melksausjes, bij prei en uitjes, in gekruide meelkoekjes en bij aardappelen en knollen gebruikt worden. Dit smaakt uitstekend bij elkaar.
 • Gebakken tomaten met wat peper, zout en dille smaken uitstekend
 • Dille smaakt heerlijk bij vis
 • De zaadjes van dille kun je in een vijzel fijnstampen en in dressings gebruiken
 • Gebakken feta met een schijfje verse citroen en verse dille is een traktatie
 • Broodje brie met verse dille pluimen,..Mmmmm,…
 • Heel erg lekker is een stoofschotel van uitjes, appelen, aardappelen en dillezaad.

Hoe kan ik zelf dille kweken ?

Dille is gemakkelijk zelf te kweken, ze kunnen tot 90 cm hoog worden, met prachtige donkergroene pluimen. Ze zijn wel éénjarig, dus volgend jaar moet je weer overnieuw beginnen. Dit mooie en tere kruid is een ‘must’ voor ieder balkontuintje.

Ze houden van zon en redelijk veel water. Ze groeien het beste in rijke, vochtige en goed water doorlatende grond met veel zon. Geef ze wel de ruimte in een lekker grote pot. Pluk de zaadjes pas als ze rijp (beige) en droog zijn.

Heeft dille ook een geneeskrachtige werking ?

Weet je, ik heb ca 30 verschillende boeken over dille in de handen gehad, om dit artikel te schrijven. En deze stonden vól met en werkelijk vól met geneeskrachtige tips uit vervlogen tijden. Onbegrijpelijk dat we dit allemaal vergeten zijn. Dille komt van de Scandinavische naam “Dylla” en dat betekent “sussen, wiegen of verzachten”. Dille is eeuwen en eeuwenlang gebruikt voor kinderen. Bijvoorbeeld tegen een koliek of krampjes bij kleintjes. Of voor kleintjes die niet wilden slapen.

Het werkt ontsmettend; Zo doet een oogbad met dillewater wonderen

Werkzame stoffen in dille : Het beste kun je de bladeren en de zaden voor de volgende tips gebruiken. De werkzame

Dille 2 zaad

Van dillezaad kun je heel gemakkelijk geneeskrachtige thee zetten

stoffen van de dille zijn de vluchtige oliën (limoneen en carvon). Ze bevat veel flavonoïden, waaronder quercitrine, kaempferol en vincenine. Maar cumarine, triterpenen vindt je ook in dille. Evenals de mineralen magnesium, ijzer, calcium, kalium en Vitamine C. het heeft een hartversterkende, slijmoplossende en kalmerende werking.

Spijsvertering : Dille bevordert de eetlust en de spijsvertering. Ze vermindert spanning en kramp van een koliek. Helpt goed tegen winderigheid, indigestie, misselijkheid, constipatie en tegen diarree. In India gebruikt men dille tegen ingewandswormpjes.

Mentaal en emotioneel : Dille kan tegen vermoeidheid door doorwaakte nachten, en ze verbetert hierbij het concentratie vermogen en geheugen. Een kruid voor mensen die ’s nachts moeten werken. Dille ontspant je bij slapeloosheid en helpt bij stress gerelateerde spijsverterings problemen, zoals winderigheid, koliek en constipatie.

Ademhalingssysteem : Dille gaat hoestkrampen tegen en lost slijm op bij droge blafhoest en astma.

Immuunsysteem : Na lang onderzoek blijkt dat dille anti-bacteriële en een anti-candida werking heeft. Het drijft vocht af, vanuit de nieren, het heeft dus een diuretische werking. Dille is ook eeuwenlang gebruikt tegen pijnlijke menstruatie problemen.

Uitwendig :  Dille heeft eveneens een pijnstillende en ontstekingen remmende werking. Het verlicht pijn en zwellingen.

Kruidenthee van Dille : Dillezaad-thee. Neem 1 a 2 theelepels licht gekneusd Dillezaad. Overgiet dit met 2,5 dl kokend heet water. 10 Minuten laten trekken. Zeef het áf. Laat het afkoelen en drink 2 a 3 kopjes per dag. Maximaal 24 uren bewaren, daarna nieuwe maken.

Dillezalf zelf maken met vaseline : Smelt ca 250 gram vaseline au bain marie. Roer ca. 30 gram gedroogde of 90 gram verse kruiden erdoorheen. Laat het geheel vervolgens 2 uur trekken op een laag vuurtje (au bain marie). Zeef vervolgens de warme zalf af en verdeel het in kleinere potjes als deze nog warm is. Dillezalf kan tegen pijn helpen.

Heb jij, of jouw kind, last van een hardnekkige hik ? Ook dan helpt dille.  Maak een dillethee door 3 gram dillezaad te weken in 1 kopje kokend water. Volgens een Middeleeuws geschrift :  `..het saedt van dille sal den hick doen ophouden alleen door sijnen reuck..`. laten afkoelen en opdrinken.

Welke planten passen het beste bij dille op de vensterbank of in de tuin ? 

Het beste passen planten die net zo zacht en teer zijn, als de dille zelf. Zonder de houtige stengels, die munt, salie, oregano etc kenmerken. Dus planten zoals munt, rozemarijn of salie zijn geen vriendjes van de dille.

Basilicum kan bijvoorbeeld goed bij dille in de buurt groeien. Je kunt dille ook goed bij bieslook, bladpeterselie en koriander plaatsen. Lavas (ook wel maggikruid genoemd) past er ook goed bij, maar wordt vaak zó groot dat je de dille niet meer terug kunt vinden, bovendien neemt de lavas dan alle zon weg. En kan dille haar smaakpalet niet volledig ontplooien.

Is er verder nog iets leuks of wetenswaardigs over dille te melden ?

Een paar leuke dingen. Dillezaad thee is een thee voor jengelende kinderen. En baby’s. Dillezaad thee helpt ook volwassenen tegen rusteloosheid en stress.

 • Er is een Egyptisch papyrus geschrift uit 1500 V. Chr. Waarin Dille al werd beschreven. Het werd als pijnstiller en pijnstillende zalf gebruikt.
 • De oude Grieken legden dillepluimen op hun ogen, als ze de slaap niet konden vatten.
 • Vroeger ging men zwerende ogen wassen met lauwe dillezaad thee.
 • In de oude overleveringen en volksgeloof staat dille goed bekend
 • Men geloofde vroeger dat Dille de oude “kamp vechters” sterk kon maken, dus aten ze veel dille vóór eendille 8 heks gevecht
 • Dille werkt ook anti-magisch. Het hield heksen uit je buurt.
 • Een heks komt een tuin of huis niet binnen als er dille groeit of hangt :

De heks zal zeggen : ..”.. Hier Dille of Dust ? Dat hê eck nich gewusst..”.. En dan vertrekt de heks weer.

 • De oude Romeinen vlochten kransen van dille. Om hun teruggekeerde oorlogshelden te eren.
 • Naar oud Duits gebruik draagt een bruid dillein haar schoen, dit zou haar huwelijksgeluk brengen
 • Zo zou zelfs Cleopatra bij voorkeur dit kruid gebruikt hebben om haar tegenstanders te laten indommelen
  dille 7 cleopatra

  Cleopatra gaf haar tegenstanders éérst slaapverwekkende dille, voordat ze iets anders voor ze  bedacht,…

  alvorens tot grovere methodes over te gaan.

 • In het Marokkaanse kruidenmengsel “ras-el-Hanout” zit (onder andere) dillezaad.

Uit oude geschriften blijkt trouwens dat dille al sedert de vroegste oudheid bekend was. In de bijbel staat het zelf vermeld als een kruid waar men, net zoals komijn en munt, belasting op moest betalen. Met dille ging ook een flinke portie bijgeloof gepaard. En al kunnen de verhalen over boze heksen en kwade geesten ons vandaag niet meer zo bang maken, toch is dille een kruid dat men altijd met het nodige respect heeft behandeld.

Interacties van dille ?

Nou, eigenlijk maar ééntje. Maar wel één hele belangrijke. Nier-patienten  kunnen beter de dille laten voor wat het is. Omdat ze de kwaal van nier-patiënten kunnen verergeren, door aanwezige nierstenen te laten aangroeien en mogelijk op drift duwen.

De lekkerste recepten met dille ?

Met een hartelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Meer artikelen uit deze De Geneeskrachtige Kruiden serie ? 

 1. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/03/07/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-deel-1-inleiding/
 2. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/03/14/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-tijm/
 3. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/03/28/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-salie/
 4. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/04/11/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-rozemarijn/
 5. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/04/25/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-oregano/
 6. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/05/09/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-basilicum/
 7. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/05/23/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-dille/
 8. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/05/30/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-dragon/
 9. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/06/13/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-munt/
 10. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/06/27/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-peterselie/
 11. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/07/11/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-koriander/

Volgende »

 1. Pingback: Hoe gezond is dille, en hoe gebruik ik het? | Natuurlijk duurzaam gezond

 2. Pingback: De Geneeskrachtige Kruiden serie (Peterselie) | De Geneeskrachtige Keuken

 3. Wat een héérlijk artikel wederom.
  Genoten. Ik gebruik dille meestal gedroogd en heerlijk op gekookte eieren en uiteraard gerookte zalm.

  Groetjes Sander #zelfkokenisleuk

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.