Alles over verschillende bewerkingen van gember

Standaard

Gember, we kennen het allemaal wel. Overal in de supermarkten zie je wel verse gember liggen. Van hele kleine worteltjes tot grote stukken gemberwortel. Gember behoort tot de Gemberfamilie (Zingiberaceae). Van deze plant wordt de wortelstok gebruikt. De smaak is zoet, scherp, aromatisch en verwarmend. Maar ook zie je veel gember in potjes en zelfs gekonfijte gember. Hier vindt je een kort en interessant artikel over de vele soorten uitwerkingen en bewerkingen die je van gember kunt vinden.

Wat is gember ?

Gember is een plant, die verwant is met de kurkuma longa plant. Vers geoogst ziet gember er nogal grillig uit. Het is de

gember blog gemberbloesem

Gember bloesem

wortelstok van een tropische plant. Maar het uiterlijk doet er niet toe, bij gember. Het veelzijdige karakter en de bijzondere mineralen, sporenelementen en de vitamines maken gember tot een bijzondere wortel.

Gember in de traditionele geneeskunde

Wist je dat gember al eeuwen lang gebruikt wordt ? Bijvoorbeeld in de traditionele Chinese geneeskunde is gember al 2500 jaren bekend. Het werd voornamelijk gebruikt tegen gasvorming in de darmen, tegen een opgeblazen gevoel, tegen hoest en astma. En ook tegen reuma.

In de oude ayurvedische traditionele geneeskunst wordt de gemberwortel al 5000 jaren lang gebruikt tegen artritisachtige klachten.

Gember heeft etherische oliën in zich en een soort hars die een maagsap stimulerende werking hebben.

Als je ná het eten een stukje gekonfijte gember op eet, dan verteert het eten gemakkelijker. Ook als je een maaltijd hebt gegeten die er zwaar op de maag ligt, bijvoorbeeld een grote pizza, is een stukje gember een goed idee. Evenals ná het eten van een vette maaltijd.

En als je een avondje feest hebt gehad, met de nodige alcohol, is een stukje gember, vóór het slapen gaan een middel dat de maag beschermt tegen de uitwerking van de alcohol. En het kan helpen om maagpijn en/of maagzweren te voorkomen.

Kan gember en/of kurkuma tegen maagpijn helpen ?

Veel mensen kennen en herkennen een opgeblazen darm- en maag gevoel. En maagklachten. Meestal  weet men vaak niet wát hiertegen te doen is. Zoals bij brandend maagzuur. Daar zijn er meestal wel chemische middelen te vinden. Maar een oplossing voor dit probleem (zonder chemische middelen te gebruiken) is vaak niet gemakkelijk.

Er is, ongeveer een jaartje geleden,  een onderzoek gedaan tegen maagklachten zonder aanwijsbare redenen. Dit heet “dyspepsie”. Iets waar de meeste mensen nu chemische middelen tegen slikken

Dit was een onderzoek met verse gember en/of kurkuma als remedie. Er waren 2 groepen, de ene groep kreeg een 200 mg gember/kurkuma  extract. En de andere groep een “tablet zonder inhoud”. Dit heet een ‘placebo’.  Ook met een 200 mg extract, die er precies hetzelfde uitzag. Maar waar eigenlijk “niets” in zat.

Na 2 weken bemerkte 41 % van de deelnemers in de “gembergroep” een duidelijk goede verbetering van hun maagklachten symptomen. En, omdat dit onderzoek doorgezet is, hadden 79% van de deelnemers duidelijk minder maagklachten.

Dit tegen 21% van de groep die dacht een goed middel te krijgen. Maar ze kregen een ‘placebo’. Oftewel ‘niets’ van enig belang.

En toen de 4 weken óm waren, had 64% van alle deelnemers (die het gember en/of kurkuma extract hadden genomen) géén last meer van het opgeblazen gevoel. Geen last meer van een snelle verzadiging. Geen last meer van een vól gevoel in de maag, ná de maaltijd. Zelfs één druppeltje zuivere kurkuma olie had een goed effect.(2)

In de ‘placebo groep’ had maar 13% van de mensen deze klachten niet meer.  Het deze beide had géén bijwerkingen.

Kurkuma is een “belangrijk” lid van de gember familie. Kurkuma is sterker in haar werking. Maar zachter in haar ‘bijwerkingen’

Dus je kunt wel stellen dat het gebruik van verse gember of kurkuma. Of van een gember/kurkuma  extract  de symptomen van maag klachten of dyspepsie kan verminderen.

Dit is duidelijk uit de resultaten gebleken… (zie  1 en 2)

Hoewel het wetenschappelijke bewijs nog niet is bewezen, lijkt gember, en ook kurkuma longa, de bloedplaatjes minder ‘plakkerig’ te maken. En zouden zo je hart en bloedvaten gezond kunnen houden.

Gember als massage olie

Gember blog wortel

Mooie grote gember wortel

Gember is verwarmend als je het toevoegt aan massageolie. Dit ontspant de spieren en gewrichten. Het is gemakkelijk zélf te maken

Recept van gember-massageolie :

  • Als je ca 10 druppels gember-sap uit een verse wortel perst
  • Meng dit door 100 ml basis massage olie
  • Voeg ook 15 druppels sinaasappel olie toe (pers het uit een schone sinaasappel schil)

Doe alles in een klein flesje en schudt het even goed. Klaar is je héérlijk ruikende massage olie.

Verschillende bewerkingen van gember

  1. Verse Gemberwortel : Verse gemberwortel moet je vóór gebruik even schillen. Daarna kun je de gember gebruiken door het te raspen of in hele kleine stukjes te snijden. Ook kun je een flink groot stuk gewoon in je gerecht mee stoven. Maar haal het er wél uit voor je dit gerecht opdient. Verse gember is  2 a 3 weken houdbaar, op een schaal op kamertemperatuur. Maar je kunt gember ook invriezen. Snij het dan in kleinere stukken, zodat het weer makkelijk te ontdooien is.
  1. Gekonfijte gember : Gekonfijte gember is gember wortel. Deze is éérst geschild en daarna gefermenteerd. Vervolgens is het ingelegd in suikersiroop. Want dan blijft het langer houdbaar. Deze bewerking van gember komt vooral uit China.
  2. Gekristalliseerde gember : is het zelfde als bovenstaand. Maar soms zie je nog een extra laagje suiker over de
    gember blog gekonfijte gember

    Gekonfijte gember

    gember stukjes, deze is ná het fermenteren extra aangebracht. Deze gekristalliseerde of gekonfijte gember komt meestal uit India of Jamaica.

  3. Stemgember : Stemgember stukken zijn de zachtste stukken van de gekonfijte gember. Sommige stukken gember kunnen noga veel én harde vezels bevatten. Andere zijn zacht en sappig. Deze stukken worden gebruikt voor de stem gember.
  4. Bakgember : Dit zijn ook gefermenteerde gember stukken. Maar in dee bewerking is het héél fijn gesneden. Je kunt eenvoudig een schepje ervan nemen en in het gerecht mengen. Het is gemakkelijk te gebruiken tijdens het bakken.
  5. Gemberpoeder : Gemberpoeder is de gedroogde vorm van de gedroogde gemberwortel. Als je het in dezelfde hoeveelheid gebruikt, in vergelijking met de verse gemberwortel, is de gemberpoeder veel sterker van smaak. Gemberpoeder is een veelgebruikt ingrediënt in specerijenmengsels, zoals met speculaaskruiden, met koekkruiden.
  6. Gemberkoekjes : Gemberkoekjes zijn in bij ons, in het westen, nauwelijks te vinden. Het zijn koekjes die gemaakt
    Gember blog gemberkoekjes

    Gillen en vechten om het grootste koekje

    zijn van gemberwortel. In het oosten van onze wereld zijn gemberkoekjes evenveel gebruikt als onze ‘gewone’ koekjes. Ze zijn bruin tot donkerbruin en ze zijn verslavend lekker ! dat vonden de vogels óók ! Die zaten in de boom te gillen of ze een koekje mochten, en daarna vochten ze om het grootste stuk.

  7. Gembersiroop : gembersiroop is een zoete siroop met een gembersmaak. Maar het bevat geen gemberstukjes. Je kunt het heel gemakkelijk zelf maken, het smaakt héérlijk in een glas bruiswater. Zowel ’s zomers als ’s winters.
  8. Gemberbier : Is gemberbier eigenlijk wel ‘bier’? Ja, want het wordt gemaakt van gefermenteerde gember. In Engeland ligt de oorsprong van dit ‘gember bier’. In de 18e eeuw brouwden ze een drankje van suiker, citroen, water en gember. Deze gember hadden de Engelse mee genomen uit hun vroegere koloniën en India. Het was vroeger een licht alcoholisch drankje want water dronk men niet. Dat was voor de ‘armen’ die geen ander drankje konden betalen. Het water was vaak verontreinigt en daar kon je ziek van worden.

Gembersiroop zelf maken :

gember blog siroop honing en geraspte gember

Gember siroop is gemakkelijk te maken

  • 1. Rasp 1 klein kopje gemberwortel
  • 2. Doe er 1 kop plat water bij
  • 3. Doe er ½ e kop honing bij
  • 4. Mengen en klaar.
  • Doe alles in een klein potje en zet het in de koelkast.
  • Meng een afgestreken theelepeltje in 1 glas bruiswater.
  • Even roeren en Mmmm,…

8. Ingelegde roze gember : Dit zijn flinterdunne ingelegde rôse plakjes gember. Dit is mijn absolute favoriet.

gember blog gari2

Het heet “Gari”, deze rôse sushi gember

Vele jaren geleden, toen er nog geen internet was, heb ik eens de hele bibliotheek omgekeerd voor het recept van deze rôse ingelegde gember plakjes.

Dagenlang ben ik aan het zoeken geweest. Omdat ik niet wist dat het “gari” heette was het een hele zoekpartij. Ik ben gék op deze ‘sushi gember’. En maakte het altijd zelf.

Het was een heel werk om deze rôse kleur erin te krijgen. Je moest het éérst een paar uurtjes in zout leggen. En hele jonge gember gebruiken. Gari is jonge gember, ingelegd in een beetje zout en azijn met suiker. Hoe  jonger de gember, hoe mooier roze die, door het zout, kleurt. Oude gember blijft gewoon geel.

Als je het in een Toko of een Natuurvoedings winkel koopt scheelt het wél een boel werk. Maar het was wel altijd leuk om te doen.

Recept van “Gari” (ingelegde gember)

  • 200 gram jonge gemberwortel schillen, in flinterdunne plakjes snijden op een mandoline.
  • Wrijf het goed in met 1 theelepeltje zout en een paar uurtjes (ca 2 a 3 uren) in laten trekken. In een schaaltje in
    gember blog MOOIE jonge gember

    Jonge gember ziet er iets ‘glaziger’ uit

    de koelkast. Dek het af.

  • Droog dan de gemberplakjes met brandschone doek en schep het in een schoon, goed uitgekookt jampotje. Liefst gekookt in soda water, of in de afwasmachine.
  • Kook ca 200 rijstazijn met 70 ml (kokosbloesem) suiker, tot de suiker helemaal is opgelost.
  • (of zoveel in die verhouding als je denkt om nodig te hebben om de gember te bedekken)
  • Bedek de gember met de nog hete vloeistof.
  • Laat alles afkoelen, doe de deksel erop en zet in de ijskast. Na 24 uur kun je het eten, en het is daarna nog weken houdbaar. En lekker,… !

Dank voor het lezen, met een hartelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen :

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32471063/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30200410/

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Eén reactie Volgende »

  1. Pingback: Kan gember helpen tegen misselijkheid en/of braken ? (met tips en recepten) | De Geneeskrachtige Keuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.