Hoe hou ik mijn GFT bak gezond en schoon (met veel praktische tips)

Standaard

We hebben allemaal wel een GFT bak, de groene afvalton, bij ons huis staan. En als de temperatuur stijgt, kan deze vreselijk gaan stinken. Dan is het geen erg gezonde bak meer. Hoe hou je je eigen GFT bak gezond ? Is er iets te doen aan die stank ? Is de GFT bak goed voor het milieu ? Wat kun je er wél en wat kun je er beter niet in gooien, als het erg warm is ? Kun je er zelf ziek van worden ? Hier vind je een informatief artikel over de gezondheid van jezelf en van je groene GFT container.

Waarom hebben we een GFT container ?

Een GFT container is goed voor het gehele milieu. Wist je dat het sinds 1990 verplicht is om je afval gescheiden in te

afvalblog bak

De Groene GFT-bak

leveren ? Daarom wordt dit apart opgehaald. Er zijn gemeenten waar de groene container één maal per week geleegd wordt. Maar in sommige gemeenten in Nederland gebeurt dit maar één maal in de twee weken. Wij, hier in Groningen hebben het geluk dat iedere week de groene container wordt geleegd. De inhoud van al deze containers wordt geleegd, en wij kunnen dan gratis compost bij de gemeente halen. En deze in de tuin verwerken.

Dit is beter voor het milieu, veel beter als het te verbranden. En dus ook beter voor de portemonnee van ons. Je doet dit dus niet voor niets. Want dit soort afval wordt vergist tot biogas. En de rest wordt verwerkt tot compost. En kan dus weer voor tuinders gebruikt worden om onze groenten op te kweken. Het is bovendien ook een stuk beter als het gebruiken van kunstmest of zelfs als het gebruiken van potaarde of tuingrond.

Want in potaarde of tuingrond zit ook veel veengrond, en de afgravingen van veengrond zijn niet zo milieuvriendelijk. En trouwens ook niet nodig. Het is een goede zaak om het groenafval te scheiden. Want de groenten die je eet zijn dan gekweekt met hulp van je eigen groenafval uit de GFT bak. Prachtig, toch ?

Wist je dat al deze compost gekeurd wordt ? Voor het weer gebruikt wordt ? Want als er méér dan 0,1 % vervuiling in zit, zoals glas of plastic, dan wordt de hele partij afgekeurd. Gooi dus niets in de GFT-bak wat er écht niet in thuis hoort.

Is het gezond om de GFT container binnen te zetten ? Kan ik ziek worden van de GFT bak ?

Ja, je kunt ziek worden van een GFT-bak. Zeker ’s zomers, als de inhoud flink rot en er schimmelvorming in optreedt. Het is een goed idee om in de zomer goed op je groene bak te letten. Je zet de bak beter niet binnen in de keuken. Of in de bijkeuken.  Maar buiten, in de schaduw. En ook een bakje onder het aanrecht is absoluut áf te raden.  

afvalblog schimmels

Schimmel kan een overgevoeligheids reactie veroorzaken

Groenten- en fruit afval is natuurlijk materiaal dat bij kan gaan rotten, als je het een poosje opslaat in de warmte. Dit rottingsproces is eigenlijk gewoon een kweek van schimmels en bacteriën. En vooral deze schimmels maken vluchtige organische verbindingen aan. Je ruikt die schimmelgeur wel.

Als je deze schimmels ínademt kun je last krijgen van oog- keel- en neus klachten. Het irriteert de slijmvliezen. En je kunt er moe van worden, omdat het je immuunsysteem prikkelt.

 

Deze schimmels maken sporen aan die eventueel allergenen zijn. Als je dit inademt kan het zijn dat je lichaam er gevoelig voor raakt. En je kunt ziek worden bij regelmatige inademing. Dan moet je denken aan overgevoeligheids reactie zoals astma en ontstekingen van het neusslijmvlies. Dit heet rhinitus. Veel allergie patiënten zijn overgevoelig voor schimmels.

Hoe hou ik mijn groene afvalbak gezond, in de warmte ?

Door er goed voor te zorgen. En er extra op te letten als de temperatuur bóven de 25 grdn uit komt. Er zijn een paar tips die je kunt volgen, om je bak schoon en gezond te houden. Het eerste is dat je goed met het afval, dat je erin gooit, omgaat. Want als het warm is, en de zon schijnt op de groene container kan dit ding vreselijk gaan stinken.

 1. Zet de groene afvalbak ’s zomers NIET in de zon. Om het in de schaduw te zetten is een beter idee, zo krijgen
  afvalblog maden

  Maden in de groene GFT container ?  geurtjes en ongedierte minder kans.
 2. Leg een dun laagje kranten op de bodem van de bak, dan koekt de afval niet vast. Nóg beter in een dun laagje stro. Of een paar scheppen bloem. 
 3. Strooi een handvol verse lavendel (of een paar druppeltjes etherische lavendel olie) in de bak. Maden hebben een gruwelijke hekel aan lavendel.
 4. Koffiedik kun je het beste lós in de afvalbak gooien, dat helpt tegen de onaangename geur.
 5. Je kunt, eventueel, een abonnement nemen op een schoonmaak service die regelmatig je afvalbak reinigt.
 6. Leg een stukje hout (wasknijper) tussen het deksel, zodat er wat vocht kan verdampen en de inhoud droger blijft. En er iets van luchtcirculatie is. Een wasknijper is een prima ding hiervoor.
 7. Gebruik biologisch afbreekbare zakken of zakken van bio papier om het afval in te verpakken.

Wat mag je wél en níet gebruiken om de groene GFT bak te reinigen ?

TIPS : Gebruik het volgende NIET in je groene bak, het vervuilt het compost

 1. Gebruik géén zuiveringszout in deze bak
 2. Strooi absoluut géén soda in de GFT bak
 3. En ook géén strooizout
 4. Gooi absoluut géén kalk in je afvalbak.
 5. Middelen zoals chloor zijn hartstikke slecht voor het milieu. Deze verstoren het gehele composteer proces. Niet doen.
 6. Gebruik ook géén ‘gewone’ zeep, het kan gaan schuimen tijdens het composteren. Bijvoorbeeld : gebruik géén afwasmiddel
 7. Gebruik ook géén bleekmiddelen, dit is slecht voor het milieu en stopt het composteer proces door de bacteriën te doden.

TIPS : Je kunt het volgende WEL gebruiken om je groene bak schoon te houden

 1. Leg een dunne krant op de bodem van de bak, en giet er een beetje gewone natuurazijn overheen.
 2. Leg een laagje stro op de bodem van de afvalbak
 3. Klimop is giftig voor maden, dus gooi een paar takken klimop op de bodem (Hedera Helix)
 4. Droog gras is ook een goed middel om de bak droog te houden
 5. Verpak vlees- en visresten in een krant/bio zak of in een afsluitbare biologisch afbreekbare zak, voor je ze in de GFT-bak gooit. Het helpt tegen de vliegen en de maden.
 6. Een beetje groene zeep met water in een sproei flacon kun je gerust gebruiken
 7. Wissel ‘nat afval’ áf met ‘droog afval’ (zoals tuinafval)
 8. Neem eventueel een reinigings abonnement
 9. Of maak regelmatig zelf je afvalbak schoon
 10. Er zijn speciale reinigers te koop voor GFT bakken
 11. Strooi een beetje gewone keukenzout op de bodem van je groene bak
 12. Strooi een dun laagje zand onder de rand van het deksel
 13. Laat, ná het leegmaken, de bak éérst even drogen, voor je er nieuw afval in gooit. Of strooi er een laagje bloem in.                                                                        
afvalblog etensafval

    Van afval,…   →                                              →                 

afvalblog verse compost

Naar mooie nieuwe compost 

 

 

 

 

 

 

 

Wat mag er wél en wat mag er níet in de afval bak ?

Wat je wél in je GFT-bak kunt gooien is : schillen en resten van groenten en fruit. Kleine restjes gekookt eten. Klokhuizen. Resten van rauwe groenten. Aardappel schillen. Eierdoppen die verkleind zijn. Koffiedik en broodkorsten. Theebladeren en theezakjes (niet die plastic theezakjes). Notendoppen. Keukenpapier. Verwelkte snijbloemen en kamerplanten. Gemaaid gras. Onkruid. Bladeren. Versnipperd snoeihout. Haagscheersel.

Wat mag er niet in de GFT gegooid worden : Houtskool en asresten (bbq). Plastic. Slachtafval. Boomstronken en wortels. Dikke takken. Metaal en blik. Aarde of zand. Vet of olie. Mosselschelpen of andere schelpen. Kattenbak vulling. Plastic afbreekbare zakken. Hare van mensen of dieren. Wol. Grof snoeihout. Luiers. Vogelkooi zand. Oasis steekschuim. Grof zand.

Hoe hou ik mijn GFT-afvalbak droog ?

afvalblog stro

Stro houdt de GFT bak dróóg

Het is de helft van het werk om je groene GFT-bak zo droog mogelijk te houden. Want dit vertraagt het rottingsproces. En dan stinkt alles niet zo. Zet de container dus op een koelere en schaduwrijke plek. Schimmels bestaan voor 95% uit water, dus hoe natter die bak is, hoe meer schimmelvorming je erin krijgt. Een droge GFT-bak stinkt daarom minder.

Laat natte en vochtige etensresten daarom éérste even uitlekken en de gootsteen, voor je ze weg gooit. En laat gemaaid gras even een dagje drogen.

Ikzelf spaar mijn oude eierdozen op, en gebruik een laagje droog stro onderin de bak. Nou wonen we in Groningen, dus een zak stro is hier geen probleem. Maar een beetje zaagsel of stro voor de hamsterbak, of de konijnen kun je ook gebruiken.

Maak lagen in je container, daarmee bedoelen we dat je vochtige groenten- en fruit afval afwisselt met snoeiafval of bladeren. Dat maakt het geheel een stuk droger.

Ook kun je een wasknijper tussen het deksel en de rand klemmen, en wat lavendel op de rand leggen. Dit zorgt voor ventilatie en vochtverdamping. En zodoende komt het rottingsproces met de schimmelvorming minder snel op gang. Maar : Zorg er wel voor dat er geen beesten in je afvalbak klimmen. Ze springen soms vanaf de dakrand of een muurtje óp de bak en daarna klimmen ze erin. Kijk even of dat mogelijk is. Zéker ratten zijn gek op een volle GFT-bak.

Is het erg warm buiten ? Verpak dan vlees- en visresten goed. In kranten of een bruine papieren bio zak.  Maar als het nog een of twee weken duurt, gooi ze dan maar beter bij het restafval. Om grotere problemen met ongedierte te voorkomen.

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen

Praktische Tips om je GFT bak schoon te houden 

Eén reactie Volgende »

 1. Ja compost is gezond. Maar wat de mensen er in gooien en dat je dat weer terug krijgt voor op je landje… Weet niet hoe veilig dat is qua straatvuil, teer, olie en benzine resten en zware metalen van vuurwerk en batterijen etc. Ook nano deeltjes van uitlaatgassen komen in het stof wat jij netjes met je bladafval van de staat en oprit opveegt. Niet iedereen let daar op. Dat valt niet te doen namelijk. Kun je niemand ook kwalijk nemen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.