Waar zouden we zijn zonder citroenen en limoenen ? Ze geven smaak aan ons eten en zéker aan onze curry’s. Volgens de oude ayurveda is een gerecht helemaal gezond, als alle 6 smaken erin verwerkt zijn. En één ervan is de smaak ‘zuur’. Zoiets simpels als een klein scheutje citroen in een glas water kan een traktatie van frisheid en een dorstlessend drankje zijn. Maar waar komt die citroen eigenlijk vandaan ? Hoe heeft het zijn plaats in onze keuken gevonden ? En wat heeft men allemaal bedacht met citroenen ? Hoe rasp je het beste een citroen of limoen ? Hier vind je een leuk artikel over een bijzondere vrucht : de citroen.
Waar komt de citroen en limoen vandaan ?
Geen enkel écht Marokkaans gerecht of tajine is écht lekker zonder een ingelegde citroen. De citroenen horen in elke

De limoen is een soort ‘oer citroen’
keuken thuis. Zuur zorgt voor een verfijnde smaakbalans. Het conserveert en is voedsel technisch gezien de belangrijkste smaak.
Eigenlijk heeft de citroen ook een interessante geschiedenis. Van oorsprong komt de oer-citroen ergens uit Azië. En zag eruit als de limoen. Eigenlijk was de limoen een soort oer-citroen. Waarschijnlijk uit de buurt van China of India. De Romeinen importeerden de citroen als luxe voedsel. Daarna werd de citroen weer vergeten. Met de ondergang van het Romeinse rijk.
Ongeveer in de 10e eeuw brachten de Arabieren de citroen naar Spanje en Italië. En Columbus heeft deze citroen weer méé genomen naar Amerika. Waar ze vanaf de 16e eeuw verbouwd worden. Nu groeien de citroenen in de VS, in Italië, Spanje, Griekenland en Israël. Ook in Turkije verbouwt men nu citroenen.
Citroenen, Scheurbuik en Vitamine C
Eeuwenlang hebben mensen, de zeeën bevaren en de grote wereld ontdekt. Vooral het varen was een gevaarlijke onderneming. Niet alleen door het weer en door de gevaren die er in de onbekende wereld waren. Maar omdat men geen kennis had van voeding en gezondheid waren het voor de zeelui gevaarlijke tijden. Want er was één ziekte die de helft van alle zeemannen het leven kostte. Men noemde het “scheurbuik”.

De Schotse arts James Lind vond uit dat citroen hielp tegen scheurbuik
Scheurbuik was vroeger de angst van iedere zeeman. Deze ziekte ontstond door gebrek aan vers fruit en groenten, die op het schip niet aanwezig waren. De scheepslui werden hier erg moe van, ze kregen zwart tandvlees waardoor hun tanden uitvielen, ze hadden blauwe plekken en hun buiken waren opgezwollen, alsof het ging scheuren. Zo voelden zij het in hun buik.
Niemand wist waardoor het kwam, en wat de oorzaak was. Pas in ca 1747 was er een arts uit Schotland, James Lind genaamd, die doormiddel van een experiment de oplossing heeft gevonden. Men had 12 zeemannen van alles te eten en te drinken gegeven. De een kreeg vitriol, de ander een liter cider, azijn en knoflook en wat men maar had bedacht. Mosterdzaad, radijswortel etc. Het laatste was 2 sinaasappelen en 1 citroen per dag. Het resultaat hiervan was verbazingwekkend ! Binnen 6 dagen was de scheurbuik verdwenen.
Sindsdien vertrok er geen Brits schip meer, zonder een flinke lading citroenen aan boord. En kregen de Engelsen de bijnaam ‘limeys’. Weliswaar was het zure sap een ramp voor het gebit, maar citroenen waren langer houdbaar dan sinaasappelen. En hielden de scheurbuik op afstand.
Een zeer ernstig tekort aan Vitamine C was de oorzaak van de scheurbuik. Het bijzondere hiervan was, dat in de oudheid deze symptomen (en hun oplossing) al was beschreven door Hippocrates en de Egyptenaren. En het was het hoge gehalte Vitamine C in de citroen, die het probleem oploste. Citroenen bevatten ca 62 mg Kalium en bijna 5 gram fosfor. En ca 40 mg Vitamine C in 100 ml citroensap
Verder hebben zowel het sap van de citroen, alsook het sap van de limoen goede beschermende eigenschappen voor ons lichaamsweefsel. Met name de Vitamine C is van vitaal belang voor het versterken van ons immuunsysteem. Met name bij griep, verkoudheid en vaak terugkomende (oor)infecties kunnen extra citroen- en limoensap helpen.
Hoe haal ik het beste de sap uit een citroen of limoen?
Het meeste sap haal je uit citroenen, die op kamertemperatuur zijn bewaard. Rol ze éven onder je hand, op een harde

Een limoen heeft méér smaak, dan een citroen
ondergrond. En pers ze dan uit met hulp van een citruspers.
Besef wél dat de ‘gewone’ citroenen en/of limoenen met erg veel bestrijdings middelen zijn behandeld. Kies altijd voor biologische geteelde citroenen en limoenen. Vooral bij de schil is dit belangrijk. Als je een (eerst goed schoon geboende) citroen wilt raspen, rasp dan niet de witte schil mee. Die smaakt bitter, en geeft je gerecht géén verfijnde smaak.
Het is ook een tip om een citroen even een paar seconden in de magnetron te doen, en daarna uit te persen.
Gezond citroen recept :
Het is een goede gewoonte om ’s morgens, op de nuchtere maag, een glas lauw water te mengen met de sap van een uitgeperste citroen. Een paar schijfjes gember en/of kurkuma erbij doen en opdrinken. Een gezond begin van de dag.
Citroen, limoen en bestrijdings middelen en/of wasbeschermings lagen
Als je citroenen wilt vervoeren, en beschermen tegen kneuzingen, gebruikt men daarvoor een waslaag. Het is vaak een laag die gebaseerd is op aardolie of dierlijke was.
Er zijn bij de biologische citroenen andere soorten was gebruikt. De carnauba palm is een plantaardige wassoort. En een andere wassoort is melkcaseïne. Het is erg moeilijk om de verschillende gebruikte soorten was ná te gaan. Met biologische gekweekte citroen moet je de citroen óók goed boenen. Maar het is niet zo giftig als was op aardolie basis.
De bekendste toxicoloog van België zegt : “De citroenschil zit vol pesticiden en die kunnen zelfs kankerverwekkend zijn”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. De reden? De schil van de vrucht bevat volgens de expert heel veel pesticiden, die in je drankje kunnen terechtkomen. “Die stoffen zijn slecht voor de gezondheid, zo kunnen ze het immuunsysteem en de vruchtbaarheid aantasten. Mogelijk zijn sommige stoffen zelfs kankerverwekkend”, voegt hij eraan toe. Hij raadt aan om steeds voor biologische citroenen te kiezen.
Wat kun je doen met een citroen ? Veel leuke tips :
Tip 1. Citroen smaakt prima in een glas water, Maar te veel is niet lekker. Een paar druppeltjes nodig ? prik met een cocktail prikker een gaatje in de citroen, en knijp er een paar druppeltjes uit. Takje munt erbij, lekker !
Tip 2. Fruit als bananen en appels of peren verkleuren snel na het schillen. Wrijf er met de bolle kant van een lepeltje

Een scheutje citroensap in het haar, ná het wassen, geeft een mooie glans.
een beetje citroen sap over.
Tip 3.Van water met een beetje citroensap krijg je prachtig glanzend haar.
Tip 4. Glas kun je kristalhelder schoon krijgen, als je het even na wrijft met een citroenschil.
Tip 5. Citroenen geven veel meer sap, als je ze éven van tevoren in de magnetron doet.
Tip 6. Koperpoets is duur, Wist je dat koper prachtig schoon en glanzend wordt van citroensap ? Gewoon insmeren met het sap, en daarna afspoelen met lauw water. Je kunt groefjes in koper schoon krijgen met citroensap en een oude tandenborstel.
Tip 7. Roestvlekken in je kleding ? Wrijf ze in met citroensap, even laten inwerken en dan in de wasmachine.
Tip 8. Theevlekken krijg je weer uit de kleding kun je weg krijgen met citroensap. (zie boven)
Tip 9.Dof geworden sieraden van parelmoer krijg je weer als nieuw met citroensap. Inwrijven en even afpoetsen.
Tip 10. Doe een paar druppeltjes citroensap bij een roomsaus, dan wordt die sneller stevig. Bijvoorbeeld voor spaghetti met citroensaus.
Tip 11. Echt vuile ramen krijg je sneller schoon met water en citroensap.
Tip 12. Ouderdomsvlekken krijg je lichter, door ze dagelijks even in te wrijven met een stukje citroen.
Tip 13. Uitgedroogde citroenen krijg je weer levendig, door ze een poosje in lauw water te leggen.
Tip 14. Van citroenolie gaat een roestvrij aanrecht weer glimmen. Ik zelf gebruik het voor de roestvrijstalen omlijsting van de afwasmachine en de oven. Het wordt weer als nieuw !!
Tip 15. In de zomer draag je vaak vrolijke kleuren nagellak, het liefst zo fel mogelijk. Heel leuk allemaal, maar die vlekken die achterblijven zijn vaak wat minder fijn. Ook bij een donkere kleur nagellak. Door het gebruik van een beetje citroensap, maak je je nagels weer helemaal mooi schoon en wit. Doe een beetje citroensap op een watje of leg een paar druppels op je nagels en wrijf alle vlekken weg. Je nagels zijn weer helemaal vlekkeloos en je kan nu bijvoorbeeld lakken met een mooie doorzichtige nagel
Tip 16. En als je durft : Bij een neusverkoudheid is een beetje citroen een wondermiddel. Doe een beetje citroensap op de holle binnenkant van je hand. En snuif het krachtig op.
Tip 17. Een doorgesneden citroentje blijft, in de koelkast, een week goed. Leg het dan met het snijvlak op een schoteltje, met een paar druppeltjes azijn erop. Om schimmelvorming tegen te gaan.
Met een hartelijke groet van Tieneke
Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij !
De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten.
Pingback: Vlierbessen, wat zijn het en wat kun je ermee ? | De Geneeskrachtige Keuken
Beste Tineke. Ik lees altijd met veel interesse je nieuwsbrieven. Dank daarvoor.
Misschien voor jou bijgaand artikel ook interessant; https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/voor-eens-en-altijd-is-warm-water-met-citroen-drinken-goed-voor-je-of-niet/
Met vriendelijke groet,
Miep Sijben
Hallo Miep, dank je wel. Dit is een leuke mail ! En dank je wel voor je compliment. Dat is ook leuk om te krijgen. Ik heb eens rustig over een antwoord voor jou nagedacht. Wat ik je graag zou willen antwoorden, op deze mail van jou, is het volgende :
“Het geheel” is méér dan “De som der delen” luidt een uitspraak die afkomstig is van de Griekse filosoof Aristoteles (384-322 v.Chr.) “Het geheel is meer dan de som van de delen” gaat uit van een holistische kijk op het leven. De waarneming van alle losse delen samen is meer dan de delen apart te zien. … Synergie (Grieks: synergia, samenwerking) is een begrip dat een proces beschrijft waarbij het samengaan van delen meer oplevert dan de som der delen.
Met andere woorden : als je ALLE onderdelen van een fiets op een rij legt, kun je er weinig mee beginnen. Maar als je ze, op de juiste manier, in elkaar zet, kun je prima fietsen.
Zó werkt de Ayurveda, op een holistische manier. het bekijkt het geheel. Bovendien kijken hooggeleerde mensen vaker naar de onderdelen. En Ook zijn er véél hooggeleerde mensen met een afwijkende mening over hetzelfde onderwerp.
Met een hartelijke groet van Tieneke. (trouwens, jouw mail is een leuk onderwerp voor een BLOG) 🙂