Octopus stoofschotel met rode wijn, tomaten en oregano. (Een puur, mediterraan gerecht)

Standaard

Dit is een Cypriotisch gerecht. Ik heb het ooit eens gegeten toen we op het Griekse gedeelte van Cyprus zijn geweest. Cyprus is verdeeld in 2 delen, er is een Grieks en Turks deel. De keuken van beide is Mediterraan. Echter zijn de gerechten, tussen beide helften van het eiland, compleet anders. Dit was een erg lekkere stoofschotel. Het werd geserveerd met een uitgebreide salade en grof boerenbrood. Er bestaan grofweg 3 soorten inktvissen. Dat zijn de pijlinktvis, de octopus en de sepia. Die ietwat harde gefrituurde inktvisringen, die je soms geserveerd krijgt, komen van een grote pijlinktvis. Die moet je niet hebben. Hier vind je een artikel over een heerlijke octopus (pulpo) stoofschotel.

Naar Cyprus

octopus blog cyprus straat

Cyprus was erg verrassend en mooi oud

We wilden ooit eens twee weekjes met vakantie. In Januari, een paar jaren geleden. Er was een aanbieding van een mooi huis op een berg. Op Cyprus, in het Griekse gedeelte. Met een zwembad erbij. Dat leek ons wel wat. Maar het was er toen steenkoud. Het vroor ’s nachts, en er was geen verwarming. In een beschut hoekje kon je ’s middags nog wel in de zon zitten. Maar ’s nachts en ’s avonds,… Brrrrr ! Gelukkig hadden we een dikke jas mee genomen. Daar hebben we ook onder geslapen. 

Dus hebben we lange (strand) wandelingen gemaakt en zijn héél veel uit eten geweest. Want verder was er niet veel te doen. En uit eten gaan was er niet duur, en we vinden het altijd gezellig.

priester

Een Grieks Orthodoxe priester

In dit restaurant, waar ik dit gerecht heb opgeschreven, was een pope aanwezig. In vol ornaat. Dit is een Grieks-Orthodoxe priester. Iedereen in het restaurant voelde zich geëerd dat deze kerkelijke man aanwezig was. En gaf hem een ouzo borrel.

Het restaurant zat vól, dus de pope was binnen de kortste keren ook vól van de alcohól. Hij kon niet weigeren. En kreeg steeds méér ouzo. En andere alcoholica.

Na een paar uurtjes kwamen er twee stevige mannen aan. Ze hebben hem maar onder de armen gepakt, in de auto gelegd en naar huis gereden. Arme man.

Is octopus gezond ?

Omdat ik nog nooit inktvis had gegeten wilde ik dat eens proberen. Vraag wél even aan de vishandelaar of hij de octopus voor je schoon maakt, want dat geklieder wil je niet in je keuken hebben. Vraag of ze óók de kop eraf halen, die gooi je toch weg.

Normaal eet ik geen vis of vlees. Maar ik was toen nieuwsgierig. De smaak van de stoofschotel was voortreffelijk. Maar is octopus eigenlijk gezond ?

 • In inktvis zit veel vitamine B12, oftewel cobalamine. Aan deze vitamine hebben vooral ouderen al snel een tekort.
  Octopus blog octopus foto

                                .Octopus  Dus regelmatig een beetje octopus eten is gezond. Het nadeel van teveel octopus is het hoge cholesterol gehalte. Dit is 48 mg per 100 gram. 
 • Vraag even naar een MSC certificaat aan je vishandel. Octopus is verkrijgbaar bij een goede vishandel. Meestal moet het vooraf besteld worden. Octopussen moeten aan een minimaal gewicht voldoen voordat ze gevangen mogen worden. Dit varieert tussen de 450 en 750 gram.
 • Octopussen leven maar een paar jaren, meestal niet langer als 2 jaren. Daardoor hebben ze niet de tijd om teveel kwikoverschot te ontwikkelen.
 • In octopus zitten veel mineralen, per 100 gram : zoals Natrium (350 mg), kalium (230 mg), fosfor (186 mg), selenium (44,8 ug), magnesium (30 mg), jodium (20 ug) en zink (1,7 mg)

Zijn uien gezond ?

octopus blog uien met witJa, uien zijn gezond ! Omdat uien een natuurlijk antibioticum zijn. Rauwe ui bevat eigenschappen die bacteriën in de mond helpen bestrijden.

Uien danken hun werkzaamheid aan de stoffen polyfenolen en quercetine, beiden sterke antioxidanten. Vooral het hoge gehalte aan de polyfenolen, die ook ontstekingsremmend werken, maakt van de ui een echt wondermiddeltje voor de gezondheid. Uien zitten ook barstensvol vitamine C, B6 en B11, mineralen zoals molybdeen, mangaan en kalium.

Is knoflook gezond ?

Het ligt eraan wie je het vraagt. Yogi’s eten, bijvoorbeeld, geen uien en/of knoflook vanwege de sterke uitwerking van deze twee op ons lichaam qua geur, op ons denken en geestelijke rust.

Maar in de tijd van de oude Egyptenaren kregen de bouwers van de piramiden, dagelijks pure uien en knoflook te knoflooketen. Wát zal het daar gestonken hebben. Ze moesten het verplicht opeten, omdat men geloofde dat het ziektekiemen buiten de deur hield. Zeker op plekken waar zoveel mensen bij elkaar waren.

Het meeste hedendaagse onderzoek omtrent knoflook is nu op het gebied van hart- en vaatziekten gedaan. Knoflook lijkt de plaque op de binnenkant van de vaatwanden te verminderen. En vermindert ook de stolling van het bloed. Maar voor een bloeddruk verlagende en cholesterol verlagende werking waren weinig tot geen aanwijzingen.

Knoflook is niet voor iedereen gezond, je kunt allergische reacties krijgen, last van je darmen, misselijkheid en brandend maagzuur.

Is rode wijn gezond ?

octopus blog karaf rode wijnHierover zijn de meningen verdeeld. Zo wordt er gezegd dat een glas rode wijn per dag een gunstig effect zou hebben op de gezondheid. Maar er staat toch overal geschreven dat alcohol slecht voor je is ? De rode wijn zónder alcohol is een gezonde drank. Het is de alcohol die het ongezond maakt.

In dit recept wordt de rode wijn gekookt, dus de alcohol is verdampt. Het is de resveratrol die gezond voor ons is. Er zit een stof in, die de slechte cholesterol waarden zou kunnen verlagen. En rode wijn (zonder alcohol) bevat stoffen die goed voor ons hart zijn.

Ook staat er geschreven dat het gebruik van rode wijn goed is voor onze gewrichten. En het is een krachtige antioxidant !

Recept stoofschotel : Octopus, in rode wijn gestoofd met tomaten en oregano

Dit is een Grieks-Cypriotische gerecht. Vraag, voor je de octopus inktvis koopt, éven aan de vishandelaar of hij de inktvis voor je schoonmaakt en de kop eraf haalt. Dat scheelt een boel geklieder in je keuken. Hier vind je een bijzonder, en speciaal Mediterraan gerecht.

Nodig : (4 personen)

 • 900 gram schoongemaakte octopus, zonder kop
 • 450 gram uien, in ringen
 • 2 laurierblaadjes
 • 450 gram rijpe tomaten                                                                            Octopus blog gerecht
 • 5 eetlepels olijfolie
 • 3 teentjes knoflook, uit geperst
 • 1 theelepel (kokosbloesem) suiker
 • 1 eetlepel verse gehakte oregano (of rozemarijn)
 • 2 eetlepels verse gehakte peterselie
 • 1,5 dl Rode wijn
 • 2 eetlepels rode wijnazijn
 • Wat verse gehakte kruiden voor de garnering
 • Warm grof boerenbrood
 • Pijnboompitten voor erbij, of een lekkere salade

Bereiding :

 1. Sla eerst even op de armen, van de schoongemaakte octopus, met een houten hamertje. Dan is de octopus straks malser.
 2. Doe dan de octopus, met een kwart van de uien en de laurierblaadjes, in een kookpan met zachtjes kokend water. Laat dit 1 uur sudderen.
 3. Leg intussen de tomaten 30 seconden in kokend water en dompel ze onder in koud water. Ontvel ze en hak ze grof
 4. Giet de octopus af en snijd hem met een scherp mes in stukjes.
 5. Gooi de kop weg !
 6. Verhit de olie in een stevige braadpan, doe de octopus en de rest van de uien en de knoflook erin. Braad het 3 minuten.
 7. Voeg de tomaten, suiker, oregano (of rozemarijn), peterselie, wijn en wijnazijn erbij. Roer dit 5 minuten tot het wat “moesachtig” wordt.
 8. Leg nu het deksel op de pan, draai het vuur zo laag mogelijk. Tot het zachtjes suddert. Laat het 1 ½ uur zo staan, tot de saus ingekookt is. En de octopus gaar is
 9. Garneer het met wat verse kruiden, strooi er de pijnboompitten erover.
 10. Serveer het met ruim en warm grof boerenbrood en een lekkere salade.

Eet smakelijk.

PRINTVERSIE VAN DIT RECEPT : 

Stoofschotel met octopus, in rode wijn gestoofd met tomaten en oregano

Met een hartelijke groet van Tieneke 😊

Méér van deze bijzondere en lekkere stoofschotels ?

 1. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/07/04/stoofschotel-met-paddenstoelen-en-kokos-super-lekker-snel-klaar-en-sprankelend/
 2. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/08/01/griekse-aardappel-stoofschotel-met-zwarte-olijven-en-witte-wijn/
 3. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/06/06/italiaanse-zomerstoofschotel-met-dragon-subliem-lekker/
 4. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2020/12/27/recept-van-een-heerlijke-ouderwetse-vegetarische-winterstoof-uit-brugge/
 5. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2020/11/08/herfstglorie-een-verwarmend-lekkere-herfst-stoofpot/

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen

Even zien hoe je de octopus schoon maakt ?

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.