Van alles over stoofpeertjes (met oud recept)

Standaard

Stoofpeertjes, een gerecht uit onze jeugd. Het is een ouderwets recept en er zijn niet zo veel mensen meer die dit vers maken. Zijn stoofperen eigenlijk gezond ? En waar komt dit recept vandaan ? Hoe zijn de perenbomen hier beland, en zit daar een geschiedenis achter ? Zitten er gezonde stoffen in peertjes ? Of zijn stoofperen eigenlijk maar een gewoon dessert ? Zijn er nog ouderwetse recepten voor de stoofpeertjes van vroeger ? Hier vind je een geweldig leuk en informatief recept over peertjes en stoofpeertjes.

Stoofpeertjes uit oude tijden

stoofblog peer aan boom

Dit was een rijk bezit,..

In oude tijden waren mensen al gék op peertjes. Wij ook. Mijn Moeder kon vroeger geweldig lekkere stoofpeertjes maken. Haar geheim waren een paar bijzondere specerijen en het geheel rustig ca 1 ½ uur laten stoven. Als het dan klaar was, stonden er 3 kleine meisjes verlekkerd naar de pan-met-stoofpeertjes te kijken.

Want die peertjes moesten éérst in het kookvocht afkoelen. ..”..En dan pas mocht je het opeten..”…zei mijn moedertje. ..”..Want anders kon je er buikpijn van krijgen…”..

Niet dat dát ons veel kon schelen, en opeten ging toch direct niet. Want ze waren loei heet. Dus zaten we naast de hete pan, en wachtten het feest rustig af.

Ik heb mijn moeder gevraagd waar dit recept vandaan komt. Mijn moeder is 90 en is nog goed bij de pinken. Het kwam van háár moeder, zei ze. En die had het weer van ,… etc.

Nou weet ik waar mijn recept van de stoofpeertjes vandaan komt ! Uit oude tijden. Ik geef het aan jullie, onderaan de ze blog vind je een recept van stoofpeertjes met specerijen en citroenschil. Wow !!

stoofblog oud boek

van generaties naar generatie, uit 1890 ,..

Weten jullie, nú kan ik lekker zelf deze stoofpeertjes koken. En kan ik net zoveel op eten als ik wil ! Ouder worden heeft toch absoluut voordelen. Als  de kleinkinderen komen, dan mogen ze allebei een heel bordje vol stoofpeertjes opeten.

En als het óp is hoor je de vraag : ..“…Oma, zullen we er nog een paar gaan maken ? dan nemen we die mee naar huis…”.. En dat vind ik een goed idee, kinderen moeten leren koken. En ze weten dat het hééél lang duurt voor het klaar is. Maar ook dat het superlekker is !

Een beetje geschiedenis over peren en stoofperen

stoofblog oud

In oude tijden lustte men óók graag peertjes,… En peren waren door mystieke verhalen omgeven

De Griekse dichter en zanger Homerus bezong de ‘balsamico peer” al. Ongeveer in het jaar 800 v. Chr. het waren de Romeinen die de peren en perenbomen naar onze oude streken brachten. En de toenmalige Germanen, die hier woorden,  hadden veel respect voor de perenbomen. Het werd de perenboom die één van de belangrijkste beschermende bomen voor onze boerderijen werd. Perenbomen kunnen wel 200 jaren oud worden.

Perentakken boven de stalpoort moest heksen verjagen. En bij elke perenoogst liet men wat mooie vruchten aan de takken hangen. Dit was om de boomgeest blij en gelukkig te houden. Zodat er volgend jaar weer een ruime oogst te verwachten was.

Inhoudsstoffen en gezondheid in peertjes 

Peertjes zijn niet alleen erg lekker, maar ook erg gezond. Er zitten heel veel soorten mineralen, vitaminen en sporenelementen in. Bovendien zijn peren calorie arm.

Caroteen, de 4 B-Vitaminen en Vitamine C. Ook bevatten peertjes veel kalium, magnesium, calcium, ijzer en fosfor. In wat mindere mate zit er mangaan, zink, koper en jodium in. Vruchtzuren en aromatische hormoonachtige stoffen. En per 100 gram perenvruchtvlees zijn er nog geen 60 calorieën te vinden.

Peren bevatten erg veel waardevolle ballaststoffen en vezels.

De “peertjes” als mini apotheek

Rijpe peren zijn licht te verteren en doen onze spijsvertering goed. Ze bevorderen de darm peristaltiek voor een goede stuwing.

Peren zorgen, door hoge kalium gehalte, dat we :

stoofblog peren ik

Heerlijke verse stoofpeertjes

 • teveel aan vocht kwijtraken,
 • ze wassen oedemen uit ons weefsel
 • peren versterken de nier werking
 • helpen tegen een te hoge bloeddruk
 • Hun looizuren hebben een goede invloed op ontstekingen in het maag- en darm orgaan
 • Omdat peren een hoog kiezelzuur gehalte en fosforzuur gehalte hebben zijn ze perfect voedsel voor onze hersenen en zenuwstelsel.
 • Peertjes geven een goed humeur
 • En stemmen je positief, geeft daarom kinderen vaak eens lekkere peer te eten.

Maar dit is nog lang niet alles ! Want overal waar teveel slijm zit, zoals in de borst, in je hoofdholten of in je darmen (bijvoorbeeld bij verkoudheid) bewerkstelligt  het verteren van peertjes een reiniging van dit slijm.

En als je ze kookt, dat helpen ze ook om urinezuur kwijt te raken. Daarom werden ze vroeger, door artsen,  aanbevolen tegen jicht, tegen reuma en tegen artritis. En als je vroeger een veel te hoge bloeddruk had, dan raadden de toenmalige doktoren aan om drie dagen lang “Peertjes dagen” te volgen. Waarin je niets anders at dan peren, ongeveer 1500 tot 2000 gram per dag. Sommige natuurartsen raden dit nog steeds aan.

Keukentips voor het bereiden van peren 

Een compote van peren kun je haast zonder suiker maken. En als je appels en peren even bakt, met kaneel en een heel klein beetje kruidnagel, is dit een traktatie.

Nog een tip ? Neem een gewone rauwe oranje wortel en rasp dit samen met een peer. Doe er een beetje citroensap bij en roer het door elkaar. Mmmm,.. !

Tip ? Als je erg harde peren hebt gekocht, die eigenlijk nog niet rijp zijn, dan moet je ze juist NIET in een warme omgeving leggen. Maar in de koelkast. In de koelkast rijpen ze ná.

Verder nog iets over de gezondheid van peren ?

stoofblog hildegard

Hildegard von Bingen was een verlicht medicijnvrouw uit de vroege Middeleeuwen. Haar boeken zijn nog steeds actueel

Eh,.. ja ! Omdat peren nogal teer zijn, en ze dus snel bederven zijn peren sterk bespoten met gifstoffen. En met was ‘behandeld’. Want dit zorgt ervoor dat er schimmels en te vroeg bederf voorkomen wordt.

Dus je kunt het beste streek peertjes kopen uit de biologische natuurvoedings winkel.

Eet géén rauwe peren : Want daar kun je ziek van worden. Als je rauwe en nog harde peren eet dan kan het zijn dat je je hele spijsverterings kanaal zwaar belast en maagproblemen krijgt. St. Hildegard von Bingen (ca 1100 n. Chr.) merkte al op dat rauwe peren winderigheid en ander ongemak in je darmen kunnen veroorzaken. En je kunt er misselijk van worden. Ze beveelt áán om peren te koken, zodat ze “nuttiger en waardevoller zijn dan goud”.

Recept : Stoofperen met gember, specerijen en rozijnen

Een oud recept van vers gekookte stoofpeertjes met specerijen en rozijnen. Het is héél erg lekker !

Nodig voor ca 2 a 3 personenstoofblog peren pixa

 • Ca 10 verse stevige stoofpeertjes
 • 150 ml vlierbessensiroop
 • Water (ca 1 liter)
 • 25 ml rode wijn
 • 2 kleine kaneelstokjes
 • 1 steranijs
 • Ca 10 hele kardemom peulen
 • 5 hele kruidnagels
 • 2 dunne schijfjes geschilde verse gember van 1/2e cm dik
 • 2 eetlepels goed gespoelde rozijnen
 • 1 eetlepel goed geboende citroenschil (ca 2 stuks)

Bereiden :

 1. Schil de peertjes, en snij ze in de lengte in 4-en. Haal het klokhuis eruit
 2. Doe het water, de vlierbessen siroop en de wijn in de pan.
 3. Zet het vuur aan en doe de kaneelstokjes, de steranijs, de kardemom peulen, en de kruidnagel in de vloeistof erbij
 4. Doe de citroenschil (van 1/4e citroen) en de rozijnen erbij.
 5. Zet het vuur hoog en laat het aan de kook komen.
 6. Daarna zet je het vuur láág en laat het zachtjes stoven.
 7. Dit duur zeker 90 minuten. Kijk af en toe of er wat water bij moet.
 8. Als de tijd om is, pak de pan. Doe er een deksel op en zet het op een onderzetter weg.
 9. Wacht tot het is afgekoeld.
 10. Pak ze uit de pan, leg de peertjes in een mooie schaal. En geniet van dit supergezonde gerecht ! Mmmmm……!

Met een hartelijke groet van Tieneke (www.degeneeskrachtigekeuken.nl)

Printversie van dit recept :

Met een hartelijke groet van Tieneke en een fijne zondag gewenst !

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Hun producten zijn vrij van zware metalen zoals lood chromaat, vrij van genetische manipulatie, ethyleen oxide vrij . Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma em kurkuma producten.  Met zorg uitgekozen supplementen. Zó kan het ook ! 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.