Meeteenheden, maatbekers en eetlepels vól in de keuken (met veel voorbeelden en vergelijkingen)

Standaard

Als je kookt, en je treft een recept met maten zoals eetlepels en theelepels en een half glas vól met,.. en dergelijke, dan krijgt ieder recept een andere invulling. En de uiteindelijke smaak is soms niet de bedoeling geweest. En hoevéél is eigenlijk een eetlepel vol, hoevéél is een volle theelepel in grammen ? Hoeveel is een Belgische pollepel en een Nederlandse soeplepel. Hoeveel is een volle kop ? Hier vindt je een duidelijk artikel over maten, eetlepels, soeplepels en maten en eenheden in de keuken.

Een houten lepel met een gat erin

Soms is koken en kookgerei niet helemaal duidelijk qua maten. En soms zelfs niet qua gebruik. Dan kijk

Mooie olijvenhout lepels met maten

Lepels met een gat erin, houten vorken om pasta mee te roeren, soeplepels, honinglepels en pollepels

je er wat vreemd tegenaan. Misschien heb je zoiets wel eens gezien, een houten lepel met een gat in het midden. Ik had jarenlang géén idee waar dat gat voor bedoeld was. Ik dacht eigenlijk dat het beter was om iets mee te roeren. En dat leek me logisch.

Totdat een Italiaanse meneer me heeft uitgelegd dat het een échte Italiaanse lepel was.

En dat gat in het midden was de maat voor de hoeveelheid spaghetti. Dus één gaatje vol was voor 1 persoon. En twee gaatjes vol voor twee personen. Zo pakte je nooit teveel en ook nooit te weinig. Handig ! Als je het weet,…

Hoeveel pasta gebruik je per persoon ?

Als richtlijn kun je 100 a 125 gram ongekookte droge pasta per persoon rekenen, als hoofdgerecht.

  • Voor de kleine eters is 75 gram per persoon voldoende.
  • Wist je dat bij een rijke en volle saus je minder pasta nodig hebt, dan bij een eenvoudige saus ?
  • Als bij- of vóórgerecht heb je genoeg aan 50 gram tot 75 gram droge pasta per persoon.
  • Heb je verse pasta ? Hou er dan met de bereiding rekening mee dat dit minder water opneemt, dan droge pasta

Hoeveel ongekookte rijst gebruik je per persoon ?

Reken ongeveer :  75-100 gram ongekookte rijst per persoon

Een gemiddelde portie bestaat uit ongeveer 75 tot 100 gram. En dan hebben we het over ongekookte pandan-, basmati-, jasmijn- en zilverliesrijst. Die worden bij het koken namelijk 2,5 keer zo zwaar en dus heb je een mooie hoeveelheid van bijna 200 tot 250 gram gekookte rijst per persoon.

Voor een bijgerecht met rijst kan je dus rekenen met zo’n 100 gram rijst per persoon. Een hoofdgerecht voor een kleine eter of kind heeft hetzelfde gewicht aan rijst.

Voor een grote eter kan je rekenen met iets meer, zo’n 125 gram ongekookte rijst per persoon. Voor een

maatblog maatbeker

Allerlei meeteenheden in een maatbeker voor dezelfde hoeveelheid.

gemiddelde eter kan je zo’n 188 gram rijst.

  1. Maateenheden van vloeistoffen :

  • 1 L (liter) = 10 deciliter (dl) = 100 cl (cl) = 1000 milliliter (ml)
  • 1 dl (deci-liter) = 1/10e van een liter
  • 1 cl (centi-liter) = 1/100e van een liter
  • 1 ml (milli-liter) = 1/1000e van een liter
  1. Gebruikte volumes

  • 1 theelepel = ca 5 ml  (milli-liter)
  • 1 eetlepel = ca 15 ml  (milli-liter)
  • 1 soeplepel in Nederland = 1 pollepel in België
  • 1 soeplepel ca 150 ml (milli-liter) = 1,5 dl (deci-liter)
  • 1 glas = ca 200 ml (milli-liter) = 2 dl (deci-liter)
  • 1 volle kop = ca 250 ml (milli-liter) = 2,5 dl (deci-liter)
  1. Hoeveelheden van vaste stoffen

  • Bloem : * 1 volle theelepel = 10 gram     * 1 volle eetlepel  = 20 gram     * 1 volle kop = 150 gram
  • Geraspte kaas : 1 volle eetlepel = 10 gram
  • Peulvruchten : 1 volle kop = 200 gram
  • Paneermeel : * 1 volle eetlepel = 10 gram       * 1 volle kop = 100 gram
  • Suiker : * 1 volle theelepel = 8 gram     * 1 volle eetlepel = 20 gram      * 1 volle kop = 200 gram
  1. Oventemperaturen

  • Oven op lage temperatuur = 140 – 150 grdn C
  • Oven op middelhoge temperatuur = 175 – 200 grdn C
  • Oven op hoge temperatuur = 200 – 230 grdn C

Hoe kook ik perfecte pasta ?

Nou we het tóch over pasta hebben, deze zelfde meneer heeft me uitgelegd hoe ik het beste pasta kook. Mijn idee was : water koken, zout erbij en pasta erin. Kookwekker zetten. Wachten,.. Pasta !

Maatblog pasta

Meten met kookmaten

Nou, zó hoort het dus niet, blijkt achteraf.

Je moet pasta altijd in ruim water koken, neem 1 liter per 100 gram pasta. Als je snel wilt, moet je er géén zout in doen. Want pasta zónder zout kookt veel sneller !

Wil je minder zout eten ? Voeg het zout dán pas een paar minuten voor het einde van de kooktijd toe. Het zout lost geleidelijk op in het kokende water.

En dit zal de pasta slechts oppervlakkig op smaak brengen. En niet helemaal door de pasta worden opgenomen.

Laat het water koken als je de pasta hebt toegevoegd. Als het weer kookt, dan zet je het vuur láág. Roer nooit met een houten lepel, dan kan de pasta aan elkaar plakken. Neem een houten vork.

En als de kooktijd voorbij is, en de pasta kookt nog, doe dan een kop koud water bij je pasta. En doe het vuur uit. Zodat het kookproces direct stopt.

Heb je zin in een héérlijk kruidig en simpel pasta recept ?

“Pasta met Salie, Boter en Parmezaanse kaas” als oefening voor kookmaten, maatbekers en éétlepels vól

  • Neem kleine pasta (macaroni of puntaletta) voor 2 personen (dat is dus ca 200 gram per persoon)
  • Neem een ca 10 gewassen grote bladeren van verse salie
  • Neem een klontje boter
  • Neem ca 40 gram vers grof geraspte parmezaanse kaas (dat zijn ca 4 eetlepels vól)

Bereiden :                                                                                                                                

  1. Kook de pasta
  2. Rasp de parmezaanse kaas
  3. Knip de verse salie in reepjes

    maatblog salie (gd3)

    Puntaletta lijkt op rijst, maar is pasta

  4. Giet de pasta áf, als het gaar is
  5. Doe er een klontje boter door
  6. Roer de salie erdoor
  7. Strooi de parmezaanse kaas erover
  8. Klaar ! en MMmmmmmm,…… !
Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Hun producten zijn vrij van zware metalen zoals lood chromaat, vrij van genetische manipulatie, ethyleen oxide vrij . Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Zó kan het ook ! 
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Dank voor het lezen, en voor iedereen een

“Goed, Gezellig en vooral Gezond 2022 gewenst”

van Tieneke

Volgende »

  1. Houten lepel met een gat erin: 65 jaar geleden had mijn moeder een houten lepel met een gat erin. Die gebruikte ze om beslag mee te roeren , zoals pannenkoeken beslag . Dan had je geen klontjes .

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.