10 Praktische tips voor ‘de voorjaars schoonmaak’ in ons lichaam

Standaard

lente blog header violen

Wie doet er eigenlijk nog aan ‘de grote schoonmaak’ in de lente ? Dat zijn er weinig. Omdat onze huizen schoner en gemakkelijker schoon te maken zijn, is het voor insecten en kleine dieren erg moeilijk om zich in onze huizen te verstoppen. Dat was vroeger ánders. Maar wat dacht je van eens een grote voorjaars schoonmaak in ons lichaam ? Dat is ook wel eens een goed idee. Hoe reinig je jouw  lichaam eens goed en grondig van binnen ? In de winter is het wel lekker om een stevige stamppot te eten, en wat zwaarder voedsel. Maar als de lente begint en  de zon weer warmer wordt, is het een goed idee om ons lichaam te ontdoen van de afvalstoffen van de winter. Hier vind je een leuk  artikel met vele praktische, ayurvedische en natuurlijke tips.

Ayurveda, de keuken en Triphala, als hulp bij de reiniging van ons lichaam 

In de ayurveda wordt het duidelijk dat dé voorjaars reiniging, in ons lichaam, in de keuken thuis hoort.

lente blog groenten

Verse groenten horen bij een lichamelijke schoonmaak

Met de groenten van de markt. Alles met pakjes-bakjes en voorbewerkt voedsel is taboe. Ook de magnetron hoort hier niet thuis.

Want  met ‘gewone  natuurlijke dingen’ kun je een eind komen. Wist je dat druiven en granaatappel de bloedvaten reinigen ? Dat asperges de urinewegen goed schoonmaken ?

Dat paardenbloem lever- en gal reinigend werken? Dat appel, koriander en knoflook en curcumine de zware metalen uit je lichaam haalt ? Dat gember het slijm uit je lichaam haalt ?

Veel mensen staan nog op de ‘winterstand’. Daarmee bedoel ik om aan het eind van de middag gezellig een paar kaarsjes aan te steken, lekker luisteren naar de wind om het huis. Of de regen. Koppie koffie met wat lekkers erbij, een glaasje warme rode wijn.

Maar de zon krijgt alweer kracht. De fiets wordt schoongemaakt, de banden opgepompt. Iedereen verheugt zich in het idee  “het mooie weer gaat beginnen”.

De lente laat zich nu toch écht wel horen, in het uitbundige fluiten van de vogels en de groei van de knoppen in de bomen. Ik geef jullie graag een paar tips om je lichaam eens goed te reinigen van de lange winter. En het fris, schoon en klaar te maken voor de lente. Hier komen 10 praktische en goed werkende tips voor een prima ‘voorjaarsreiniging’ van ons lichaam.

 1. Eet ánders

Als je wat langere tijd zwaarder voedsel hebt gegeten is je lichaam wel eens toe aan een goede reiniging. De stamppot met worst, veel aardappel gerechten en de erwten- of bonen soepen, kun je tegen deze tijd beter laten staan.

Je kunt je darmen, maag en spijsverteringsstelsel verbeteren door meer fruit en groente te gaan eten. Een frisse salade met olijfolie is een best een goed idee.

2. Reinig je darmen

Vooral bij de ayurvedische informatie staan er vele en goede tips.  Toch was het opvallend hoe vaak ‘Triphala’ werd genoemd, als reiniging van ons hele darmsysteem. Triphala is een natuurlijk middel om de

lente blog Triphala

Triphala betekent 3 vruchten  

darmen een goed en grondig te reinigen.

In deze tijd van het jaar, raadt de ayurveda ‘Triphala’ aan. Triphala is een uitstekend middel voor de diepe reiniging van onze darmen. “Tri” betekent 3 , en “Phala” betekent vruchten.

Het is absoluut géén laxeermidddel, maar Triphala maakt de ontlasting zacht.  Eigenlijk is het geen slecht idee, om zoiets eens per jaar eens te gaan doen.

Maar als je erg gevoelig voor diarree bent, is een dergelijke darmkuur niet zo geschikt. De 3 vruchten van de Triphala zijn :

 1. Haritaki (verwijdert oude darmslijm)
 2. Bibhitaki (reinigt alle verfijnde darmplooien)
 3. Amalaki (zorgt voor een goede stuwing van de ontlasting

Ook zijn er voedingsmiddelen die darmreinigend werken. Een ervan is de appel. Veel mensen eten niet graag appels, omdat ze er diarree van krijgen. Maar daar zit nu juist het reinigende element.

Een goede spijsvertering krijg je van kauwen. Kauw je eten goed, eigenlijk zou dit vele malen per hap eten moeten zijn. Hoe meer afvalstoffen in het  lichaam zijn opgeslagen, hoe vermoeider U zich kunt voelen. Hier ligt voor veel mensen ook de “voorjaars moeheid” aan ten grondslag.

Wat zijn darm reinigende voedingsmiddelen  ?

Mosterdzaad, appel, kurkuma-longa, alfalfa, kiemen, spinazie, erwten, gemberthee, gember, frambozen, vezelrijke voeding. Het ayurvedische middel “Triphala” reinigt de darmen. Dit laatste is een prima middel, onder andere tegen het natuurlijk en ondersteunend helpen tegen constipatie.

3. Drink veel warm water

Maar niet tijdens de maaltijden !  En warm water is niet hetzelfde als gloeiend hete thee. Begin de dag eens  met een beker warme verse gemberthee. Het reinigt je complete spijsverteringsstelsel.  Begin hier ’s morgens als eerste mee.  En het toilet bezoek wordt een makkelijke gang

Het beste kun je dan ’s avonds een thermoskan met kokend water maken, en hierin een flink stuk, ter grootte van een duim, vers geschilde en in stukken gesneden gember klaarmaken. Doe er een klein stukje kaneel bij en twee eetlepels citroensap. ’s Morgens is het afgekoeld en zijn alle waardevolle eigenschappen in het water opgenomen. Drink hiervan 2 bekers per dag.

Neem ’s morgens niet teveel brood, maar wél wat meer fruit. Of havermoutpap in plaats van het brood.

4. Zweet de afvalstoffen er eens lekker uit

Als je eens flink zweet worden je afvalstoffen sneller via de huid uitgescheiden. Daarvoor kun je naar de sauna gaan. Dat is een wel goed idee.

Maar gewoon een flink eind stevig te wandelen of te fietsen is ook een goed middel om te transpireren. Doe elke dag een paar oefeningen waarbij je zweet. Je hoeft niet tot het uiterste te gaan, maar even doorgaan tot je lekker wat zweet kwijt raakt is wel een gezond idee. Ik zelf ga ‘touwtje springen’ in de tuin. Dit kost niks en geeft een goede oefening. Bouw het wel óp. De 1e dag 10 sprongen, de 2e dag 12 sprongen etc.

5. Verdiep je ademhaling

Ons lichaam heeft verschillende manieren om haar/zijn afvalstoffen kwijt te raken. Via de blaas, via de darmen, via de huid. Maar ook via de longen. Als je krachtig in- en uit ademt dan raak je via de longen veel afvalstoffen kwijt. Zoals kooldioxide.

De onderste punten van de longen verzamelen de meeste afval, het is een goede zaak om dit eens te reinigen.

Ga zitten waar je ventilatie en frisse lucht hebt. Buiten of binnen met een ventilatie raam open. Zit rechtop en adem 10 maal stevig diep in- en uit. Stop even 30 seconden en herhaal het. Dit doe je 3 x 10 ademhalingen per dag. Dit doe je 1 maal per dag. Je zou ook een art-of-living cursus kunnen overwegen.

6. Verander je lunch

lente blog groente voor soep

Soep is ‘voorjaars eten’

Niets eten is geen goed idee, maar ’s middags een kop soep nemen, in plaats van brood, is wel een goed idee. Als je graag brood bij de soep eet, is koolhydraat arm, maar wel vezelrijk brood een idee.

Wat ook prima werkt :  één keer per week een “soep-dag” invoeren. Natuurlijk moet het dan wel vetarm en zonder kaas en room zijn.

Maar een verse groentensoep-dag is geen gek idee. Wij hebben daar de maandag voor uitgekozen. Prima voor ná een heerlijk eet-weekend.

Een maaltijd-salade met groente en/of fruit kan ook prima reinigend werken. Een bakje hummus met verse groente stengels is erg lekker, en supergezond . Ikzelf ben gek op’tahin’, vers gemalen sesamzaad-pasta .

Het smaakt heerlijk, ik doe het over een salade, of op een beschuitje/rijstwafel. Met stukjes tomaat of komkommer

7. Reinig je lever en je nieren                                                               

Na alle champagne, wijntjes en andere feest-dagen drankjes komt er nu een goede lichamelijke reinigende  thee. Vaak denken we aan erg ingewikkelde dingen. Hier komen een paar simpele ideeën

 • Warm water met een uitgeperste citroen werkt prima lever reinigend

  lente blog citroen gember kaneel munt

  Een reinigende thee kan heel erg lekker zijn !

 • Warm water met citroen, gember, kaneel en munt is uitstekend
 • Een half eierdopje gevuld met olijfolie en citroensap evenzo.
 • Het reinigende middel curcumine c3 ‘superieur’ werkt ondersteunend lever en nieren reinigend.
 • Evenals het ook bij de reiniging van ons bloed diep en krachtig kan helpen.
 • Het ayurvedische middel “Neem” doet dit ook.

Het eten van basische voedingsmiddelen werkt ook op de lever en nieren reinigend.  En weerstand bevorderend. Het voert afvalstoffen af en zo maak je het je lichaam weer makkelijker om goed te functioneren.

Is er méér lever en nieren reinigende voeding ?

Dit zijn een paar goede natuurlijk middelen om de lever en/of nieren te reinigen. Drink een week lang achter elkaar,  elk uur ca  anderhalf uur een kop van bijvoorbeeld :

 • Jeneverbessenthee of Paardebloemthee of Aloë Vera sap.
 • Groene thee of gewoon warm water.
 • Versgeperst fruit of  fruit- of groentesappen (rode biet, wortelsap)
 • Bijvoet thee. Of natuurlijke brandnetelthee (maar pluk het niet vers, ivm wormpjes)
 • Artisjok sap of artisjok thee of zoethout thee
 • Gebruik minder suiker.

8. Voorkom een luchtweg infectie

In de winter bouwt ons lichaam meer slijm op. Dit slijm is erg vatbaar voor  infecties. Dus zou het een goed idee zijn om het slijm te verwijderen uit ons lichaam. Er zijn een paar sterke middelen om slijm af te drijven.

 • Een ervan is honing. Als je een klein eierdopje neemt, en hierin een flinke eetlepel honing doet, samen met een mespuntje kurkuma-longa. En dit mengsel langzaam opeet, werkt het slijm oplossend en reinigend op de ademhalingsorganen

9. Haal het oude slijm uit je lichaam

Een sterke slijm afdrijver is gember. Boven staat een recept voor verse gemberthee. Je maakt het lekkerder door er 2 eetlepels citroensap aan toe te voegen. Maar er zijn nog méér slijmafdrijvende middelen in je keukenkast te vinden.

 • Verse tijm. Een oud en sterk slijmafdrijvend recept : zet thee van: 12 gram tijm, 125 gram wilde
  lente blog rode keuken

  Slijm afdrijven kan ookprima in de keuken, met tijm, venkelzaad, gember of kaneel 

  kamille, mespuntje kaneel, een eetlepel verse gember (geschild en geraspt).

 • Slijm losmakend werkt : gemalen venkelzaad en gember. Ook hier kunt u een thee van zetten.
 • Selderij Eet ze gewoon rauw, dit is prima vocht- en slijm afdrijvend.
 • Ook het middel “Neem” lost eveneens slijm op en drijft het af. Neem capsules verkopen ze ook bij de kurkuma specialist
 • En wat ook slijmafdrijvend werkt, en dan in de darmen, zijn wederom de “Triphala” capsules. Zowel het slijm in de darmen (deze werking schrijft men toe aan de  “Bhibitaki” van de Triphala. En ook het slijm in de longen (hiervoor wordt de “Haritaki”  in de Triphala verantwoordelijk gehouden)

10. Verander je boodschappen lijstje en kijk in je keukenkastjes

Verander je boodschappen lijstje, de gebraden en meer vet bevattende artikelen kun je ruilen voor lichter voedsel.   Bijvoorbeeld de met kaas overbakken gerechten, veel yoghurt en zure melkproducten, de gebraden gerechten . De stamppotten en de kaasfondue etc.

De mediterrane keuken is in dit jaargetijde een goed voorbeeld. Fris, licht en ideaal om wat áf te vallen. Bacteriën kun je niet zien, en daarom is er niets zo voldoening gevend als het schoonmaken van de keuken. De kastjes en de koelkast.

lente blog glas schraper

súper handig voor de binnenkant van het glas van de oven

Doe het aanrecht sponsje en het vaatdoekje even een paar seconden in de magnetron. Poets de knoppen van het fornuis. Ga met een schrapertje over de binnenkant van het glas van de oven.

Ontdooi de vriezer boven (of onder) de koelkast. Maak de glasplaten van de koelkast eens schoon. Ik leg er daarna graag een stukje ‘kaas papier’ op. Die ik eens per 2 a 3 weken vervang. En poets de groenten bak.

Ruim de keukenkastjes opnieuw in, en leg een stukje ‘kaas papier’ op de plank. Misschien zijn er zelfs voedings middelen die ver over de datum zijn.

Met een hartelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Of Triphala en Neem capsules ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie ? Je  vindt het allemaal bij de kurkuma specialist. Zij zijn gewoon goed ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Hartelijk dank Tieneke voor de steeds héél interessante berichten . We moeten zorg dragen voor ons kostbaar bezit , ons lichaam …. zowel binnen als buiten verdient de beste zorg . Jouw gedeelde kennis is een voedingsbron om bewust te koken .
  Mvg ,
  Mia Kempenaers

  • Dank je wel voor je reactie. Ja, ik ben het 100% met je eens, we moeten zorg dragen voor de oude kennis. En dank je voor je compliment, Mia . Recepten zijn zó leuk om te delen. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂

 2. Goede morgen,Tineke wat n goede tips weer ik ga het doen top.

  Ik wil graag de kurkuma en De Neem bestellen ,als het kan .

  Groetjes MarijkeHaring

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.