Wat doe ik met schorseneren ? (recept, tips en achtergrond)

Standaard

Soms zie je ze op de markt liggen, in de winter en vroege voorjaar. En dan meestal bij de biologische groenten kraam. Schorseneren, oftewel zwarte asperges. En het werd ook wel ‘keukenmeiden verdriet’ genoemd.  Schorseneren zijn een vergeten groente. Dat is jammer, want het is een bijzondere groente en ook bijzonder lekker. En supergezond !  Maar wat kun je er eigenlijk allemaal mee doen ? Wat is het voor groente ? En hoe maak je het klaar ? Is het moeilijk om te bereiden ? En wat zijn lekker recepten met schorseneren ? Hier vind je een leuk artikel over schorseneren. En we zijn het lied van Drs P over “Knolraap en Lof, Schorseneren en Prei” zeker niet vergeten hier te noemen en, natuurlijk,  bij te voegen.  

Wat zijn schorseneren ?

Het zijn wat grove zwarte wortelen, met héél véél zand eraan. In oude jaren was de schorseneer een

schors blog schorseneren

Schorseneren zijn zwart, zanderig en heel erg gezond en lekker ! Koop géén erg dunne schorseneren, je moet ze schillen. Dan blijft er niks van over ! 

medicijn voor de nieren. En hoorden ze thuis in de keuken-apotheek. Het zit vol met ‘bitter stoffen’ en dat was vroeger een begrip voor de geneeskracht ervan.

En in onze moderne tijd komt men erachter dat het klopte, wat er allemaal over de schorseneren werd geschreven. Schorseneren zijn een ‘vergeten groente’ geworden. Terwijl ze één van de meest gezonde groenten zijn. Ze zitten vol met beschermende- en genezende stoffen.

Men noemt de schorseneren ook wel “winter asperges”. Hun smaak is verfijnd, maar de beet is iets steviger als die van asperges. Maar ze waren ook berúcht, door hun lelijke verkleuring van de handen. En dat geeft ze hun 2e naam : ‘Keukenmeiden verdriet”. 

Schorseneren zorgen ervoor dat de slijmhuid in de darmen schoon gemaakt wordt, ze ‘doven’ kleine ontstekingen, en schorseneren versterken ons immuunsysteem. Ze poetsen, door hun bitterstoffen, het vet uit de bloedvaten en verbeteren onze hartfunctie. En ze bevorderen een goede slaap, door de melkachtige composieten in het sap.

Een beetje geschiedenis van de schorseneren

De herkomst van de schorseneren zijn altijd uit Europa geweest. Van de eerste beschrijvingen af. Waarschijnlijk komen ze uit de buurt van Spanje. De oude Germanen aten al erg graag schorseneren. In de Middeleeuwen golden schorseneren als tegengif tegen vergiftigingen. Men at ze veel tegen infectie met de Pest. En men gebruikte het witte melkachtige sap tegen slangenbeten.

De heilzame werking van de schorseneren staat al in de oudste botanische boeken bekend, en is beschreven als ; ..”..goed middel tegen bloedingen en tegen leverziekte”..

Schorseneren ? Heet ook ‘keukenmeiden verdriet’

Ja, er zullen veel meisjes, die vroeger bij de rijke families in de keuken werkten, een traantje hebben gelaten als ze ‘schorseneren’ moesten schillen. En daarmee de ‘smóór ín’ hebben gehad ! Want als je schorseneren gaat schillen, zonder beschermende handschoenen aan, dan heb je de komende 10

schorseneren ik

Het witte melkachtige sap is erg gezond, maar het kleurt je handen en vingers bruin en je krijgt het er NIET meer vanaf ! Handschoenen aan,..

dagen vieze bruine vlekken op je handen en vingers. En die krijg je er niet meer van af.

Keukentips over schorseneren

TIP : Schorseneren moet je dus altijd schillen met een dunschiller. Én  : Schil altijd schorseneren met keuken handschoenen aan ! Anders heb je een week lang vieze bruine vlekken op je handen en vingers. Het ziet er lelijk uit en het plakt. En je krijgt het er NIET meer vanaf.

Schorseneren als keuken apotheek ?

Ook zit er in sommige samengestelde plantensoorten, zoals de schorseneren,  nog veel ‘inuline, dit is een zetmeelrijke polysacharide (niet te verwarren met het hormoon “insuline” van de alvleesklier). Inuline breekt ureum af en wordt daarom al lang in de conventionele geneeskunde gebruikt voor “nier reiniging”

keuken apotheek

De keuken apotheek

om de urine uitscheiding te verhogen. Het heeft echter ook een bloedvet verlagend effect op het cholesterolmetabolisme, wat in veel onderzoeken is bewezen.

Deze bitterstoffen stimuleren de endocriene klieren. Schorseneer wordt beschouwd als zweet- en  diureticum (urine- en vocht afdrijvend) en wordt aanbevolen in een dieet voor de nieren. De ’inuline’ maakt ze voedsel voor diabetici, ijzer en fosfor ondersteunen de hersenactiviteit. Dus niet ‘insuline’, maar ‘inuline’. Verder zorgen de stoffen in het melksap van schorseneer ervoor, dat het een anti-stress groente is.

’s Avonds gegeten, geven ze je rust, ontspanning en een goede nachtrust. Vanwege het soms hoge nitraatgehalte moeten sauzen, die je óver de schorseneer doet,  worden gemaakt met citroensap, omdat de vitamine C in citroenen de vorming van kankerverwekkende nitrosaminen uit nitraten kan voorkomen.

Schorseneren smaken lekker met ;

saffraan2

Saffraan en schorseneren,… Mmmmm !

Dus citroenen en schorseneren zijn dikke vriendjes. Maar anijs, amandelen, harde kaas, munt, paddenstoelen, kurkuma, kaneel en sinaasappel en vooral saffraan passen ook prima bij gekookte schorseneren.

Nootmuskaat is er lekker bij, maar oosterse curry sausjes óók. Of truffel, of harde kaas. Of blauwaderkaas, dat kan ook.

Schorseneren eten, hoe doe je dat ? 

Printversie van het recept :  Schorseneren, gekookt in bouillon met saffraan 

Dit is mijn eigen recept met saffraan, je kunt het ook anders doen, zonder saffraan maar met kruiden of zo.  

TIP ; Koop dikke schorseneren, vanwege het schillen. Snij ze tot de binnenkant niet meer ‘hol’ is. Neem 1 schorseneer per persoon, en in totaal één extra voor de ‘holle binnenkant’. Die stukken moet je wég gooien. 

 1. Zet een pannetje met half water en half melk klaar.                             
 2. Was de schorseneer onder de kraan met wat lauw water.
  schorseneer holle

  Eerst wassen. Kopje-en-kontje eraf snijden tot : de binnenkant mooi wit is, en daarná ga je ze pas schillen,…

 3. Snij het kopje en het kontje van de schorseneer áf.
 4. Zorg dat de schorseneer géén holle stengel heeft.
 5. Schil de schorseneer daarna met een dun schiller
 6. Snij die vervolgens in ca 4 stukken
 7. En doe de stukken in het water/melk pannetje
 8. Dan kun je er een ½  bio groenten bouillon tabletje bij doen
 9. En een klontje boter
 10. En een pluk saffraan
 11. Kook het ca 45 minuten op zacht pruttelend vuur
 12. Maak ondertussen een klein sausje met wat boter en citroensap
 13. Giet de schorseneren áf, ze zijn nu práchtig geel door de saffraan
 14. Doe ze in een kommetje en giet de boter-citroen saus erover
 15. Beetje geknipte peterselie erover, jammie !
 16. Feest eten !!
 17. PS : als je ze af laat koelen kun je ze ook in een salade verwerken.

Drs P bezingt de schorseneren 

Vroeger was ik een grote fan van Drs. P. En mijn vader vond het óók oerkomisch. Mijn vader en ik hebben ons vaak tranen gelachen.

Het lied  van Drs. P ; “ Knolraap en Lof, Schorseneren en Prei ” behoorde tot onze favorieten, alhoewel mijn moeder er ánders over dacht. Die werd een beetje boos over ‘al die onzin’.

Vooral als we knolraap, of lof aten. Of schorseneren en/of prei was het een dolle boel, bij ons thuis. De ene helft zong hard méé, en de andere helft lustte het eten niet en zat te brullen aan tafel. En mijn moeder was boos. Dus aten we niet zo vaak knolraap of lof, schorseneren of prei. Zo ging dat vroeger, bij ons, in Huize Scholtens.  

Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? En een webshop met aandacht voor ons milieu ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardige zuivere producten. Zij zijn gewoon de beste als het over kurkuma gaat ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Natuurproducten volgens de oude 100 % natuurlijke ayurvedische methode. Zonder enige vorm van onnodige toevoegingen.  Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. Én ze doen mee aan de “antiplastic challenge”, altijd een goede zaak ! 

.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Hallo Tieneke,

  Je schorseneren in bouillon met saffraan recept klinkt goed, ik zal het zeker eens een keer gaan proberen!
  Ik heb tot op heden één keer eerder iets met schorseneren klaargemaakt, dat moet zo’n drie jaar geleden zijn geweest. Hoewel er met de smaak beslist niets mis was, heb ik toch wel een soort van trauma aan de schorseneren overgehouden. Ik zal je hieronder uitleggen waarom.

  Ter ere van ons 12,5 jaar huwelijk hadden we gasten uitgenodigd en het leek mijn man leuk bij het diner eens iets met schorseneren te serveren. Na het schoonmaken van de groente werd ik onaangenaam verrast door het feit dat ik de kleverige donkerbruine smurrie op mijn handen er met geen mogelijkheid af kreeg gewassen! Daar zat ik dan te midden van mijn tafelgenoten, met klevende bruine klauwen. Tot overmaat van ramp hadden werkelijk alle dames aan tafel werkelijk tot in de puntjes keurig verzorgde handen en nagels.
  Misschien zien ze het niet was nog mijn hoopvolle gedachte maar helaas… Kort na afloop van het eten werd ik door een van de vrouwelijke gasten even apart genomen, ze wilde niet onbeleefd overkomen maar een gastvrouw met zulke groezelige handen vond ze echt niet kunnen. De volgende dag belde een vriendin mij met de boodschap “Schat als je ooit nog eens schorseneren voor ons klaarmaakt, doe dan alsjeblieft keukenhandschoenen bij het schillen aan, iedereen zat bedenkelijk naar je bruine handen te kijken.”
  Ik heb me zelden zo opgelaten gevoeld en pas na vier of vijf dagen waren mijn handen weer schoon dus op kantoor kreeg ik het ook nog moeilijk.

  Groetjes,
  Ramona

  • Goedemorgen, Ramona. Ja, dit zijn de dingen die lol, in het eten van schorseneren, flink kunnen verprutsen. En bijna iedereen leert het op deze manier. Want het ziet er NIET uit als je met deze bruine handen moet rondlopen. Ik heb met je te doen. Had je geen mooie witte handschoenen ? Ergens liggen ? Dan had niemand het gezien. Weet je, dit is de reden waarom schorseneren ook wel “keukenmeiden verdriet” heet. Leg gewoon even een doosje met keukenhandschoenen, of iets dergelijks, in de kast. Enneh,.. het recept met bouillon en saffraan is heel erg lekker ! Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂

 2. Pingback: Saffraan, de praktische toepassingen in gerechten (met tips en recepten) | De Geneeskrachtige Keuken

 3. algemene waardering: op veel reguliere mails ben ik na een tijdje weer “uitgekeken” en laat me dan uitschrijven. Die van Tieneke blijven me echter boeien. Heel fijn, dank U wel, Attje

  • Attje, dank je wel voor je enorm fijne compliment. Ja, deze Foodlog is mijn absolute hobby. Ik bedenk de artikelen allemaal zelf, en schrijf alléén als ik het zelf ook leuk vind. Ik ga nu al richting 400 artikelen. Leuk ! En zo’n mailtje, als die van jou, geeft me heel veel positieve stimulans. Fijn. Dank je wel. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.