Daslook, een bijzondere en lekkere voorjaarsgroente

Standaard

Verse daslook heet ook wel ‘wilde knoflook’.  Daslook heeft witte kleine bloemetjes. eigenlijk is het een beschermde plant. Die mag je dus officieel niet plukken. Soms hebben ze daslook te koop in groenten speciaalzaken. Daslook behoort tot de uienfamilie en is inheems in Europa en West-Azië. De natuurlijke  werking en smaak van daslook lijkt op die van knoflook zij het dat daslook iets meer gebruikt wordt voor het verhelpen van spijsverteringsziekten. Daslook is een leuke plant in iedere tuin en hoort zeker thuis in de vaste kruidentuin. Daslook groeit in het wild. In Nederland en België komt het plantje niet zoveel voor, maar in Duitsland des te meer. Hier vind je een leuk artikel over een voorjaarsplantje, daslook

Daslook, een bijzondere voorjaarsplant

Gisteren hebben we een heel eind in het totaal lege bos bij landgoed ‘Ekenstein’ (bij Appingedam)

pas geverfde bank

Het zat héérlijk, op deze pas geverfde bank in het bos

gewandeld. Overal groeit verse daslook. Vanmorgen waren we even bij Landgoed ‘Freylemaborg” in Slochteren. Het zelfde verhaal.

Grote stukken grond, vól met daslook. Nu de zon weer lekker schijnt, steken al die plantjes hun stengels weer uit de grond. En deze daslook kun je zelfs ruiken. Als je een klein stukje van een blad afhaalt, en dit even met je vingers fijn wrijft, dan ruik je een ui-achtige-knoflook geur.

Ooit eens heb ik een paar daslook bolworteltje gekregen, en onder onze de boom in de tuin geplant. Die groeit als kool, dus kun je je eigen daslook plukken, dat mag wél.

Berenlook, heeft de Duitse naam : “Bärlauch”

“Daslook” betekent in het Latijn “Allium Ursinum”, wat komt van ‘ursus’  wat wederom weer ´beer´ betekent. De Duitse naam is ‘Bärlauch’.   In het Nederlands  wordt dit plantje soms ook “berenlook” genoemd. Beren zouden dit plantje als eerste eten, na hun ontwaken uit de winterslaap. Daslook bloeit dus in het voorjaar.

daslook veld

Een veld vol met daslook

De daslook is familie van de ui, lente-ui, bieslook en knoflook. De smaak van het blad zit een beetje tussen knoflook en bieslook in. Het groeit in Nederland in beschaduwde vochtige plekken zoals in het bos, park of aan oevers.  Het blad lijkt een beetje op het blad van het lelietje-van-dalen.

Maar pas op, dit lelietje-van-dalen blad is giftig. Als er veel in het bos staat, dan komt je al een ui-/knoflookachtige geur tegemoet. Dan weet je dat je het juiste daslook blad te pakken hebt.

Omdat de winter zo zacht was, stond het nu al half februari te groeien. Normaal begint dat in maart tot juni. Als de daslook bloeit, heeft het mooie witte bloemetjes die ook eetbaar zijn. Lekker op een salade bijvoorbeeld. Daslook is goed tegen darmklachten, nog een mooi excuus om het te eten.

Recepten met daslook ?

Wat kun je met daslook bereiden ? Van alles. Je kunt een pesto of kruidenboter maken van daslook, het  rauw in salades verwerken of er een soep van maken.. 

Heb je geen keukenmachine om de pesto te maken ? Gebruik dan een vijzel. Hak of knip het blad dan wel

mand vol daslook

Heel veel verse daslook

even eerst fijn. Bewaar je pesto in een superschoon potje met een deksel of in een weckpotje, hierin blijft het zeker een week goed in de koelkast. Wél even een laagje olie eroverheen gieten. Dat sluit af van zuurstof.

In Duitsland trekt men er in het voorjaar op uit om de eetbare daslook bladeren uit het bos te plukken. Hier in Groningen noemden we het vroeger ‘sterretjes’.

 

Het is een duidelijk herkenbare plant, je ziet ze veel in de bossen en parken. Hele velden vol met daslook. De blaadjes lijken een beetje op weegbree, maar ze zijn veel zachter.

Een paar eettips met daslook ?

 • Daslook smaakt heerlijk in een pesto met macaroni. (zie recept)
 • Mocht je nog wat pesto overhouden, is dit natuurlijk lekker als dip.
 • Of op een tosti 
 • Zout en gedroogde daslook mengen, lekker ! 
 • Maak er een lekkere saladedressing van. In plaats van cashewnoten kan je ook walnoten,
  daslook pesto foto

  daslook pesto met een stok broodje

  hazelnoten, pijnboompitten of amandelen gebruiken.
 • De citroenrasp geeft een lekkere frisheid aan de pesto.
 • Daslook is erg lekker over de asperges en als daslook pesto over de macaroni of spaghetti
 • De smaak van daslook is ietwat knoflook-achtig. Dus daar moet je van houden. Echter is het niet zo zwaar en sterk als gewone knoflook.
 • Als je daslook wilt eten, over de gekookte asperges, dan moet je niet te veel daslook nemen.
 • En beter niet tegelijk met de asperges bakken. Dat overheerst qua smaak het gehele recept, en proef je de asperges nauwelijks meer.
 • Daslook boter is dan een beter idee.

Hondenuitlaat plaatsen en daslook zoeken ? Niet doen ! 

daslook bloemetjes2

Daslook ‘sterretjes’ zijn bloemetjes

Het lijkt me ons wat overbodig om te zeggen, maar zoek je groente beter niet in de buurt van druk bezochte ‘honden uitlaat plaatsen’. Het kan natuurlijk zijn dat honden of katten (of andere dieren) ertegenaan geplast hebben Ook is het geen goed idee om te zoeken op plaatsen waar vossen gesignaleerd worden. Vossen uitwerpselen kunnen wormpjes bevatten. En daar kun je flink ziek van worden. 

Soms heeft men een goed gesorteerde natuurvoedings winkel ook wel wat van deze soort ‘vergeten groenten’ te koop. Het is echt bijzonder om het eens te kopen en te bereiden.

Recepten met daslook ?

Met een vriendelijke groet van Tieneke, en veel spannend eetplezier gewenst !

Last van hooikoorts ? En zoek je de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Je vindt het bij de kurkuma specialist. Zij zijn de nummer één in kurkuma en curcumine. En hebben de beste kwaliteit tegen de laagste prijs. Puur en zuiver. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Zelf daslook boter maken ? 

 

Eén reactie Volgende »

 1. Pingback: Wat is daslook ? En wat kun je ermee bereiden ? (Met keukentips en recepten) | De Geneeskrachtige Keuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.