Wat kun je beter niet eten en drinken op vakantie (praktische tips en trucs tegen buikklachten en ander ongemak)

Standaard

 

Lekker op vakantie. Veel mensen vinden het leuk om een paar weken gewoon even ‘wég’ te zijn. Uit de dagelijkse sleur, en lekker naar zee of bos. Maar het is erg vervelend om ziek te worden op vakantie. Wat kun je beter niet eten of drinken op vakantie ?  Verstopping, diarree, te weinig drinken. Waar moet je op letten met je eten en drinken ? Een paar regels, ter voorkoming van ongemak. Een leuk en duidelijk artikel met tips en trucs voor méér vakantie plezier. Hier komen ze. Praktische tips en trucs tegen buikklachten en ander ongemak tijdens de vakantie. 

Vakantie pret 

Het hele jaar kijken mensen er soms naar uit. De tent is weer opgezocht. De caravan ingepakt en/of de koffers ingepakt ? Niks vergeten ? Voordeur op slot ? Zeker weten dat het gas uit is ? Sleutels bij de buren

vakantie boek

Lekker lezen op het strand

gebracht ? De krant afgezegd voor een paar weken ? Dan gaan we op stap. We hebben er zin in.

Andre van Duin zong het vele jaren geleden al, in zijn show in zijn “Dik voor Mekaar” show. Het was vroeger op zaterdagochtend op de radio. Je bleef er voor thuis, weet je nog ?   “…Óp de camping,.. géén papier op de wc..”.. Wij zingen het nóg ! 

Ik heb het zonet eens opgezocht op youtube. Wát een heerlijke stomme onzin. Kijk zelf maar eens, als je het misschien leuk vindt. 

Tips-en-trucs voor een fijne gezonde vakantie ? Die zijn er zeker te vinden ? Daar gaan we : 

1. Drink genoeg water op vakantie 

Als je naar een warm land gaat, dan zweet je daar veel meer dan hier. Trouwens, dit kan ook gewoon in Nederland gebeuren. Je verliest dus te veel vocht. Dus moet je ook meer drinken. Hoe kun je zien dat je te weinig drinkt ? Aan de kleur van je urine, als dat te donker is dan drink je te weinig. En als je maar 2 keer per dag hoeft te plassen, dan drink je ook te weinig. Dit zijn goede graadmeters. 

Ook een feit, dat je te weinig drinkt, is harde ontlasting. Evenals hoofdpijn, concentratie problemen en vermoeidheid kunnen aanwijzingen zijn.

Het beste kun je twee glazen water drinken, vóór je gaat slapen en ook twee glazen water, direct na het opstaan. Dan vul je het vochtverlies van de nacht direct weer aan. Drink zo weinig mogelijk frisdrank, maar kies voor lekker fris water.

2. Diarree op vakantie ? 

Water is de beste en gezondste drank, op vakantie. Maar drink het niet uit de kraan, want dat kan veel bacteriën bevatten. Dat heeft meestal te maken met het waterleidingnet. Soms is dat niet schoon genoeg, omdat er te weinig druk op de waterleiding staat. Als je in het land, waar je op vakantie bent, wóónt, dan ben je aan de bacteriën gewend. Daarom zie je de eigenlijke bewoners ook gewoon uit de kraan drinken.

fles water

Water uit een glazen fles, meestal kun je ze wel weer inleveren tegen statiegeld. 

Maar dat geldt niet voor ons, vakantiegangers. En kan je lichaam hier op reageren met darm- en maagklachten. En er is niets erger als misselijkheid op vakantie. 

Drink alleen water uit gesealde flessen, of gekookt water. Vermijd onverpakt ijs en mijd ook ijsblokjes in je drankje. Kook het water even langer, als je er thee van wilt zetten. Maar als je het gebruikt voor tandenpoetsen, kun je er ook het beste gekookt en weer afgekoeld water voor gebruiken.

Hetzelfde geldt voor je lenzen.

Voor deze laatste kun je het beste flessenwater gebruiken. En hetzelfde geldt voor fruit, groenten en salades. Jaren geleden heb ik eens onze buurman, in de tent naast ons, een week op een kleed in de schaduw zien liggen. Gal overgeven en vreselijke diarree. Zó ziek van een paar ongewassen champignons. Schil en was groeten en fruit grondig. Het liefst in een azijn en water mengsel.

 

3. Hoe voorkom je vakantie diarree ? 

Al jarenlang staat ‘reizigersdiarree’ nummer 1, op de wereldranglijst van de meest voorkomende ziekten op vakantie. Buikkramp, misselijk en overgeven tot je niet meer kunt ? Dat is niet de bedoeling van je vakantie.

Wist je dat een ‘stopmiddel’ (tegen diarree) je nog veel zieker kan maken ? Het vertraagt de darmwerking, dus de bacteriën blijven in je darmen zitten. Uitdroging is dan een ernstig gevolg. Vooral voor kinderen

kur salade

Een rauwkost salade ziet er heerlijk uit, maar is geen goed vakantie-idee !

en ouderen. Het beste kun je een glucose/zout preparaat meenemen, als je naar (sub)tropische gebieden gaat. Je merkt een vocht tekort door duizeligheid bij het opstaan. ORS is een dergelijk middel. 

Begin nooit aan een rauwkost salade, dit is een goede regel om diarree te voorkomen ! Eet ook geen niet-gepasteuriseerde zuivel. Eet geen rauw vlees, of vlees wat niet gáár is. Biefstukje, medium gebakken ? Niet doen. Eet alleen dóór-en-dóór gaar vlees, gevogelte, vis of schaaldieren.

Rauwe oesters of mosselen ? Niet doen ! 

En koop geen eten bij straatverkopers. Ikzelf heb eens op vakantie een salmonella vergiftiging opgelopen, na het eten van wat lekkers op het strand. Wat was ik ziek. Gelukkig had ik een potje homeopathische acidophilus mee genomen. Daarmee hielp ik mijn eigen darmbacteriën weer grip te krijgen op de situatie.

4. Verstopping is net zo vervelend

Obstipatie is net zo vervelend. Te weinig drinken en te véél vezelarme voeding zijn de boosdoeners. Het gebeurt vaak op vakantie in Zuid Europese landen, zoals Frankrijk, Spanje en Italië. Extra vochtverlies door de warmte. Het eten van dat heerlijke Franse stokbrood of Italiaanse panini, in plaats van ons halfje volkoren, kunnen voor flinke problemen zorgen. Je kunt opeens niet meer naar de wc. 

Triphala

Triphala is 100% natuurlijk en maakt de ontlasting weer zachter

Vezels zorgen voor een goede darmwerking, maar als je veel vezelrijke voeding neemt, dan moet je ook extra drinken. Vezels zorgen weliswaar voor een goede darmbeweging. Maar vezels verteren niet. Dus moet je extra drinken, om even uitgebreid naar de wc te moeten.

Het is een goed idee om een natuurlijk laxeermiddel mee te nemen op reis. Natuurzuivere ayurvedische Triphala capsules.  Triphala is géén laxeermiddel, maar maakt de ontlasting zacht en helpt de darmen weer schoon te krijgen.

Of een natuurlijk laxeermiddel op basis van lijnzaad kan ook goed werken. Neem het even mee van huis.

Iedereen een fijne vakantie gewenst ! Met veel zon en gezelligheid 

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Met, onder andere, uitstekende ‘Triphala’. Hun producten zijn vrij van zware metalen zoals lood chromaat, vrij van genetische manipulatie, ethyleen oxide vrij . Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma en kurkuma producten.  Met zorg uitgekozen supplementen. Vijf *****sterren review op Trustpilot. Zó kan het ook ! 
.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Op de camping met André van Duin

Lachen van jaren geleden ! Zin in een oeroude Andre Van Duin show ? Ik vind hem nog steeds leuk ! de ‘Dik voor mekaar-show”. 

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.