Heeft Curcumine C3 een uitwerking op endometriose ?

Standaard

Ongeveer een half miljoen vrouwen kennen de buikpijn bij endometriose. Waarvan ca 40.000 vrouwen een ernstige vorm hiervan kennen. Deze heftige pijnen zorgen ervoor dat vrouwen zich echt ziek kunnen voelen en steeds minder bewegings vrijheid kennen. Endometriose is een oestrogeen afhankelijke ontsteking ziekte (3).  Het is een van de meest voorkomende chronische gynaecologische aandoeningen bij vruchtbare vrouwen. Hier vindt u een goed gedocumenteerd en informatief artikel over curcumine en haar uitwerking op endometriose

Wat is endometriose ?  

Het kenmerkende is dat het endometrium of baarmoederslijmvlies (de bedekkende laag van de binnenzijde van de baarmoeder) niet alleen binnen de baarmoeder, maar ook aan de buitenkant groeit. Het is nog niet bekend hoe dit kan en hoe dit ontstaat. Wel is bekend dat het immuunsysteem en ontstekingen belangrijke factoren spelen in dit ziekte beeld.

De symptomen van de endometriose kunnen bestaan uit extreme pijn rond de buik tijdens de 

endo puzzel

Op zoek naar het ontbrekende stukje

menstruatie.

Rugpijn of pijn in de benen, pijn bij het toiletbezoek en pijn bij het vrijen. Soms leidt het tot miskramen en onvruchtbaarheid. Een echt geneesmiddel kent men nog niet.

Wel is bekend dat de anticonceptiepil kan voorkomen dat de ziekte verergert. Ook kan een hormoonbehandeling helpen. Tot zover worden, door middel van een operatie, het woekerende weefsel en eventuele verklevingen weggehaald. Goede voeding kan de soms bijbehorende darmklachten wat verminderen.

Een van de vervelende bijkomstigheden aan deze ziekte is dat (huis)artsen slecht bekend zijn met endometriose, en soms worden vrouwen van het kastje naar de muur gestuurd. Gemiddeld duurt het ongeveer acht jaren, voordat vrouwen een juiste diagnose krijgen. En te vaak krijgen vrouwen te horen dat ze aan het ‘prikkelbare darmsyndroom’ leiden. Dit vanwege het feit dat er ook verstoppingen, kramp en pijn bij het ontlasten kan optreden. Zowel in de blaas alsook in de darmen.

Kurkuma (of de curcumine die in kurkuma zit) smaakt niet alleen goed als specerij, maar heeft ook een gunstig effect dat vrouwen met endometriose kan helpen. Curcumine C3 is ontstekingsremmend. Talrijke studies hebben aangetoond dat curcumine even effectief is tegen ontstekingen als sommige bekende geneesmiddelen. Het voordeel is dat curcumine geen bijwerkingen heeft, zoals sommige andere medicijnen. Curcumine C3 heeft veel positieve eigenschappen.  Een paar ervan zijn haar reinigende werking, ontstekingen remmende werking en bacterie dodende werking. Een goede combinatie bij endometriose.

Sinds enige tijd is de werking van curcumine onderzocht op haar uitwerking op endometriose. Curcumine heeft verschillende farmacologische eigenschappen, waaronder antioxiderende, ontstekingsremmende en anti uitzaaiende eigenschappen. Dit betreft de cystes. Een studie (1) toonde aan dat ontsteking factor MMP-9 werd onderzocht in endometriotische weefsels. MMP-9 is een enzym dat een ontsteking kan verergeren.

Zo ‘steekt’ de ene cel de andere áán

De studie toonde een resultaat vóór en ná het gebruik van curcumine. Vóór de studie met curcumine nam de ontstekings activiteit van de het eiwit MMP-9 geleidelijk verder toe. En na het gebruik van curcumine keerden de controle waarden van eiwit MMP-9 langzaam om.

Het remde zowel de ontstekings activiteit, als de uitingen ervan op het uitscheidingsniveau. Curcumine helpt het ‘vuurtje’ te doven.

De ontstekingen en wondjes heelden en trokken zich terug. Dit heet ‘endometriotische laesie’. Wat er ook waar te nemen was dat door de verzwakte activiteit van het MMP-9  eiwit er duidelijk minder cystes (TNF-alfa) gevormd werden.  Cytokines zijn een onderdeel van de TNF groep, dit zijn chemische boodschappers binnen ons immuunsysteem. Dit zou kunnen betekenen dat de ontstekingen remmende eigenschap van curcumine bij endometriose wel degelijk zou kunnen werken.

Ook kan van deze studie gezegd worden dat door de curcumine behandeling de lipideperoxidatie van het weefsel werd voorkomen. Hetzelfde geldt voor de eiwit oxidatie in het buiten baarmoederlijke weefsel.

Wat is lipideperoxidatie ?

Het mechanisme waardoor zuurstof de weefsels beschadigt is nog niet volledig begrepen. Men vermoedt dat de giftigheid wordt veroorzaakt doordat zuurstof in het lichaam kan reageren tot veranderende  verbindingen. Voorbeelden hiervan zijn het vrije radicalen en verschillende radicalen zoals hydroxyl radicalen. Deze radicalen binden zich op een voor het lichaam ongewenste wijze aan vetten,  eiwitten en enzymen in het lichaam waardoor de cellen beschadigd raken.

kleuren eten

Kleurrijk eten is gezond voor ons

Hydroxyl radicalen beschadigen celmembranen en lipoproteïnen (de partikels die cholesterol en vet in de bloedstroom vervoeren) door een proces dat lipide peroxidatie wordt genoemd, en dat heel snel een groot aantal vet (lipide) moleculen aantast. Ook eiwitten en het DNA worden door het hydroxyl radicaal aangetast, en dit neemt toe naarmate we ouder worden. Daarom is gezonde voeding ook erg belangrijk bij endometriose.

Deze studie zou aanleiding kunnen geven tot een nieuwe therapeutische mogelijkheid tot behandeling van endometriose. Zowel met goede voeding en met een sterke ontstekingen remmer, zoals curcumine

  • Curcumine vertraagt ​​de ontwikkeling van endometriose door de remming van het MMP-2-eiwit.

Een studie (4) heeft de werking van curcumine c3 op vergroeiingen en verklevingen door endometriose onderzocht. Endometriose is een veel voorkomende voortplantingsstoornis waarvan wordt aangenomen dat deze verband houdt met matrix metalloproteïnasen. Dit zijn eiwitten, ze heten MMP’s. Deze eiwitten vertonen activiteiten als het ‘overvallen’ en laten doorgroeien van baarmoeder slijmvliesweefsels .

Dit uitgegroeide baarmoederslijmvlies heeft een sterker vermogen om ontstekingen te produceren dan het originele baarmoederslijmvlies. Bovendien leidt een ontsteking tot een wond. Door deze zelfde MMP’s heelt de wond slecht, en het open weefsel begint samen te vergroeien en te verkleven. Op de naast staande foto ziet men dat verklevingen in de darmen komen, doordat alle organen tegen elkaar aan liggen.

6 smaken kurkumaUit de literatuur (5) blijkt dat verstoring van de hoeveelheid MMP’s leidt tot een gestoorde wondgenezing.  Zo geeft een tekort aan eiwit MMP-1 en 8 een langzame afbraak van dood weefsel.  Dood vaatweefsel is ideaal voor de verspreiding van bacteriën en dat de genezing belemmert. Teveel van het eiwit MMP-2 en 9 leidt tot vertraging of zelfs stilstand van de wondgenezing.

In het lichaam kunnen daarom een opeenstapeling van problemen ontstaan.  Misschien kan hierom endometriose ook door een operatie veroorzaakt worden, bijvoorbeeld door een keizersnede.

Omdat een verhoogde aanwezigheid van het eiwit MMP’s ook weer leidt tot een verminderde herstelling een verhoogde productie van cytokinen, is het wenselijk om bij de behandeling van chronische wonden als MMP/TIMP balans te herstellen teneinde een betere wondgenezing te realiseren. Cytokinen worden niet door klieren afgescheiden maar door vele verschillende cellen afgegeven. Het zijn eiwitten en peptiden die een signaalfunctie vervullen. Ze lijken op hormonen en hun aantal is zeer groot. Ze zijn betrokken bij de afweer, het immuunsysteem en de vorming van bloedcellen.

Uit studies, die wondvocht en wondbodem onderzoeken, blijkt dat tussenkomst van een middel met als doel verlaging van de productie van MMP 2 en 9 mogelijk is. Dit zou curcumine kunnen zijn.

De rol van dit MMP-eiwit tijdens de vroege fase van de ontwikkeling van endometriose is echter nog steeds onduidelijk. In de huidige studie hebben we de rol van MMP-2 in het begin en ontwikkeling van endometriose in muismodellen onderzocht . Het effect van curcumine op het terugtrekken  van endometriose door ongelijke balans tussen MMP-2 en TIMP-2 werd ook onderzocht. We hebben de invloed van curcumine op het baarmoeder weefsel onderzocht vóór en ná het toedienen van curcumine.

Samenvattend documenteert onze studie de regulatie van eiwit MMP-2-activiteit door TIMP-2 tijdens de vroege fase van ontwikkeling van endometriose en remmende werking van curcumine daarop.

Endometriose en Magnesium

Ook Omega 3 is erg belangrijk voor ons lichaam, omdat dit ook een ontstekingsremmer voor het lichaam is. En endometriose bestaat uit een reeks ontstekingshaarden. De neutraliserende werking van Omega 3 het bij het ontstekingsopwekkende effect van vlees ( kunt u beter niet eten bij endometriose) en zuivel.Zorg voor een visolie supplement van goede kwaliteit, het liefst van vissen uit de diepe zee en niet van gekweekte vis.

Magnesium-in-voeding

Magnesium in voeding

Zorg ervoor, terwijl wanneer u een gezond het dieet volgt, dat u genoeg groente en fruit binnenkrijgt. U kunt beter zorgen dat de basis van de voeding goed is, u hebt dan verder geen multivitamine nodig.

Verder zijn er een aantal goede supplementen, maar we kunnen niet beoordelen welke u wilt gebruiken. Omdat dat per individu verschilt.

Wat in ieder geval goed is, is bijvoorbeeld magnesium. Magnesium: dit mineraal is erg goed voor een regelmatige menstruatie en kan krampen verminderen. Neem ca 300 mg per dag, u kunt het ook alleen nemen in de dagen voor en tijdens uw menstruatie.

Supplementen zijn heel goed, maar zie supplementen niet als een medicijn. Het is niet zo dat een bepaald supplement een bepaalde ziekte kan genezen. Het draagt allemaal bij aan het proces en daarom moet u het ook flink wat tijd geven.

Men heeft een combinatie van curcumine c3 en magnesium in haar assortiment. De magnesium is in een ‘vrouwen doses (van 300 mgr). Deze beide zijn een goed hulpmiddel in de strijd tegen endometriose. Als u besluit om curcumine c3 te nemen, neem dan goede en natuurzuivere curcumine C3 ‘Superieur”. En neem dan ÉÉN capsule per dag, evenals van de magnesium. Dit is omdat curcumine c3 geen ‘snel geneesmiddel’ is. Het is een middel dat langzaam de ontstekingshaarden kan bestrijden. Maar omdat curcumine c3 ook licht bloedverdunnend werkt, is voor endometriose patiënten één capsule per dag voldoende. En men kan het beste stoppen tijdens de menstruatie dagen.

Bronnen :

Met een groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.