Hoe maak ik een koolwikkel voor de huid ? (en wat heb ik daarvoor nodig)

Standaard

savooiekool boek

Er is veel oude kennis van natuurlijke dingen uit oude tijden en in oude boeken. De natuur geeft ons sterk werkzame middelen. Het is jammer dat we er nog zo weinig van weten. Wist je dat je uitstekend savooiekool kunt gebruiken bij huidproblemen of diepe ontstekingen. Koolwikkels kunnen helpen bij cystes en andere ongemakkelijke huidproblemen. Zoals acne, zweren of eczeem. Ze zijn eenvoudig en gemakkelijk te maken, als je weet hoe het moet. Hier vind je een krachtig artikel over het maken van een koolwikkel of koolkompressen.

Wat is een koolwikkel ?

Een koolwikkel is een omslag die je zelf maakt van savooie kool bladeren. Het werkt tot diep in de huid, reinigt en desinfecteert. Het werd al in de oudheid toegepast. Waarom wéten we eigenlijk niets meer van zulke doeltreffende natuurlijke middelen ?

Savooiekool blog

Dit is savooiekool, met gekrulde buitenste bladeren. Deze kool heeft de sterkste inhoud stoffen. De buitenste bladeren werken het beste !

Want waar we vroeger alléén natuurlijke middelen gebruikten bij ziekte of huid problemen, hebben we nu meestal alléén maar keuze uit middelen van de farmaceutische industrie. Niet dat ik daar iets op tegen zou kunnen hebben, de keus is aan de persoon zelf. Maar toch is het wel goed om van allebeide iets te weten. Bijvoorbeeld kool.

Kool heeft een sterk basische uitwerking op en diep ín de huid. Met name de savooiekool. De werkzame inhoud stoffen zijn talrijk. Zoals mosterdglycoside, cabagine, S-methyl-L-methionine, indolen, allantoïne, vitaminen en mineralen o.a. koper, zink, mangaan en chroom. En nog veel meer, we zullen ze niet allemaal gaan opsommen.

Sulfarofaan is eveneens een stof die in savooiekool voorkomt, deze doodt de bacteriën bij een zweer en bij slecht genezende wonden.  En er zitten veel soorten zwavelhoudende stoffen in kool. Je ruikt dit als je het kookt. Bij een ontsteking trekt de savooiekool de pus uit de zweer of wond. Dat kun je zien als je de wikkel er weer af haalt. Je ziet dan een witte plek in het kool blad.

Het werd eeuwenlang gebruikt tegen zweren en tegen wonden. Maar nagelriem zweertjes, blauwe plekken of diepe bloeduitstortingen en aderontstekingen zijn ook goed te behandelen met een koolwikkel. Of een zwerende vinger of teen.

Tegen wondroos, gordelroos, mazelen en waterpokken helpt het ook prima. Of een verstuikte enkel, keelpijn gewrichtspijn enzovoort.

Wat doet een koolwikkel, koolomslag of koolkompres ?

Het is een oude gewoonte om bij huidproblemen een koolwikkel te maken. Bijvoorbeeld bij een pijnlijke en/of hardnekkige zweer die niet openbreekt, omdat het te diep in de huid zit. De plek wordt steeds pijnlijker en roder, maar we weten niet meer wat te doen. Savooiekool werkt als een soort diepe ‘trekzalf’.

De genezende kracht van gerolde kool, is een uitstekend werkend middel.  Maar werkt  alléén als je het op de juiste manier doet. Alleen de bladeren van de savooiekool zijn sterk werkend. De andere koolsoorten, zoals spitskool, witte kool, boerenkool, rode- of groene kool hebben deze werking in de huid aanzienlijk minder tot nauwelijks (rode kool).

Savooiekool heeft een reinigende en diep desinfecterende werking. Dit komt voornamelijk door het hoge zwavelgehalte. Kool is mineraal- en vitaminerijk. Het bevat namelijk vitamine A, C, E en K, magnesium, calcium, kalium, fosfor, ijzer, koper, jodium en heel veel zwavel

Hoe maak je zelf een koolwikkel ?                                       

koolblog savooie kool blad

Savooiekool blad met midden nerf, die snij je eruit. De andere nerven laat je zitten                                         

Je legt vast klaar :                                                                                      

 • Hele buitenste groene savooiekool bladeren (ca 12)
 • 1 scherp schilmesje
 • Glazen of plastic snijplank
 • Fles of pot om te rollen
 • Droge katoenen of linnen doek en een wollen sjaal
 • rolletje verband (om het even zachtjes vast te maken)

En dan ; 

 1. Je koopt een biologische savooie kool, want die werkt het allerbeste en heeft de sterkste inhoud stoffen in de buitenste groene bladeren. En je wilt écht geen bestrijdingsmiddelen in je wond hebben, dus koop een biologische savooiekool.
 2. Verzeker je er ook van dat je een savooiekool koopt ! Ze maken mij op de markt ook soms wijs dat iets een savooiekool is,en dan is het een gewone groene kool. Maar ik ken het verschil prima.
 3. Let op ! Het enige deel van deze savooiekool dat goed werkt, voor een koolwikkel,  zijn die donkergroene buitenste
  koolblog fles

  Een wijnfles is het meest geschikt, vanwege het gelijkmatige  hoge “rol vlak”

  bladeren. Van die binnenste blaadjes kun je een lekkere stamppot maken, maar zijn niet geschikt voor de koolwikkel

 4. Snij een stuk van de stronk af, zodat je de buitenste bladeren makkelijk kunt afsnijden.
 5. Je breekt of snijdt de onderste bladeren van de kopstronk van savooiekool af, maakt insneden en snijdt de nerf (het midden) eruit.
 6. Maak een badje met lauw water en een eetlepel azijn. Was de (nu gehalveerde)  bladeren zorgvuldig. De azijn helpt met het verwijderen van zand en vuil. Spoel de bladeren goed ná.
 7. Vervolgens rol je de bladeren één voor één op een niet-absorberende ondergrond. Dus geen houten snijplank of iets dergelijks gebruiken. Het beste is een stenen aanrechtblad of een gepolijste stenen plaat. Of een glazen snijblad. Gebruik ook géén houten deegroller, want dat zuigt alle goede stoffen in zich op. Neem een ​​​​schone glazen fles.
 8. Daarmee rol je over het blad totdat het volkomen zacht en slap wordt en het sap over het hele oppervlak lekt. Giet dit weer over de bladeren, als dat kan.

Nadat je 10 tot 12 bladeren hebt gerold en op een bord hebt gestapeld, leg je deze stuk voor stuk, de donkerste groene éérst, op de zieke plek. Nu bedek je het geheel met een schone katoenen doek  je het met een verband. Niet te hard aanspannen !

koolblog glas snijplank

Een vlakke glazen snijplank of een van kunststof werkt prima. Daar trekken de werkzame sappen niet IN.

Als je het voor een zwerende vinger gaat gebruiken, dan heb je geen 12 bladeren nodig. Maar dat snap je zelf ook wel. Neem 1 savooiekool blad, doe zoals bovenstaand maar dan met dunne reepjes koolblad.

Je kunt deze omslag of wikkel dus dag en nacht dragen en er probleemloos mee rondlopen. Om te merken dat het werkt kun je het beste na het aanbrengen ongeveer een uurtje of 2 gaan liggen. Savooiekool heeft een werking tot diep in het weefsel.

Na een paar uurtjes (ca 4 a  5) kun je het geheel weer zachtjes open maken en daarna niets aan doen. Niet gaan wassen of spoelen, laat het maar zo. Je kunt eventueel een stuk katoendoek of shawl er weer om doen, of een mouw van een oud t-shirt gebruiken om het warm te houden.

Herhaal het net zo lang tot de getroffen plek “schoon” is.

Veel succes en dank voor het lezen. Met een hartelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? Of Shilajit ‘Vedic’ ?  In biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma en andere ayurvedische middelen. Kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Kurkuma tandpasta ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! De beste natuurlijk pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.