Haaruitval als gevolg van te zout eten ? (een ayurvedisch gezichtspunt)

Standaard

Haaruitval als gevolg van te zout eten ? Is zoiets mogelijk ? Haaruitval kan veel oorzaken hebben. Zoals een hormonale oorzaak, wat vaker bij mannen voorkomt. Maar ook , stress en daardoor een tekort aan magnesium, zijn er een paar om mee te beginnen. Echter als men veel te zout eet kan dit ook een oorzaak zijn van flinke haaruitval. Soms met plukken tegelijk. De ayurveda beschrijft dit tot in het detail. En als men door flinke stress erg zout eet (chips in grotere hoeveelheden) dan verdwijnt onze voorraad  magnesium als sneeuw voor de zon. Door stress verdwijnt de magnesium. En deze drie factoren zijn voldoende voor het probleem van haaruitval. Hier vind je een informatief artikel die dit probleem eens onder de loep neemt. 

Haaruitval door te zout eten ? 

-een ingezonden brief-

..”..Goedenavond, Mevrouw Tieneke. Ik lees elke week uw artikel, en vind het erg interessant. U schreef een artikel over zoet, en dat je daar veel zin in kon hebben. Nu heb ik een vraag aan u. 

ingezonden mail

Een ingezonden brief over uitvallende haren

Ik heb altijd héél erg veel zin in zout eten. Zoet doet me niet zoveel, maar lekker veel zout vind ik heerlijk. Een zak chips of een paar kroketjes of lekker patat met zout erover. Ik vind het heerlijk. Natuurlijk weet ik dat het niet zo gezond is, maar ik heb geen hoge bloeddruk of zo. Alleen mijn hoofdhuid is gevoelig en mijn haren laten gemakkelijk los. Soms een borstel vol in één keer. Zou dit misschien met elkaar dezelfde oorzaak hebben ? Ik zie uw antwoord met belangstelling tegemoet. Met vriendelijke groeten, Claudia v. W….”….

Dank voor uw geduld. Het was wel even zoeken naar het juiste antwoord op uw vraag. Ja, ik begrijp uw vraag. En uw verontrusting. Natuurlijk ben ik géén ‘arts op afstand’. Ik ben zo-wie-zo geen arts, maar sinds 32 lange jaren ben ik gefascineerd door de wijsheid van de ayurveda. En daar vond ik dat er veel verschillende oorzaken kunnen zijn, voor dit probleem. Er zijn een paar verschillende mogelijkheden.

Waarom heeft u een sterke behoefte aan zout eten ?

Ik geef u een compliment voor het feit dat u zélf heeft opgemerkt dat er iets niet klopt in de behoefte naar chips en zout. Er zullen vele miljoenen mensen zijn die dit elke dag wegkauwen, zonder zich iets af te vragen. Hier komt het antwoord op uw vraag.

 • Zoet is één van de twee smaken waar men ‘verslaafd’ aan kan raken. De combinatie van vet&zoet is verslavend. Denk aan
  zout2

  Te zout eten en daarom uitvallende haren ?

  taartjes, gebakjes, koeken, snoepjes, schuimpjes, suikerbrood, croissantjes

 • Maar de combinatie vet&zout is óók verslavend. Chips, patat, worst, vleessoorten, kaas, kroketten, patat, cafetaria voedsel, voeding uit de voedingsindustrie, pizza, broodbeleg, groenten uit een pot enzovoort.

Als men deze combinatie van zout en vet regelmatig eet, treedt er een gevoel van behoefte op. Net als bij de behoefte aan suiker. En heb je er steeds méér zin in.

En als we er een paar keer voor ‘gevallen’ zijn, is het erg moeilijk om die bremzoute zak chips niet in één keer leeg te eten. Een paar chipjes lukt gewoon niet, het is de hele zak die óp gaat.

Wat gebeurt er als er “eens een keer een heerlijke zoute ervaring een behoefte” wordt ? Zelfs een obsessie of een verlangen naar zout, zout, zout en nog meer zout eten.

Het krakerige gedeelte van de chips wekt een behoefte naar ‘meer’ op. We vinden dat kraken in onze mond héérlijk.

In de voedingsmiddelen industrie wéét men dit. En speelt er, voor een betere verkoop, ook op in. Kijkt u maar eens naar de wand met chips soorten in een supermarkt. Ga er eens rustig vóór staan en kijk ernaar !  Rijen vol met chips en chips soorten en krakerige zout-schijfjes in zakken met mooie kleurtjes. Bedoeld om geld te verdienen, en u er verslaafd aan te laten raken. Ik geef u een onderstaande link naar een artikel dat u nu zeker zal interesseren. Het heet “Trek in een snack, fastfood en ayurveda”.

Hoe kun je merken dat je verslaafd aan zout bent ? 

De ayurveda zegt dat we bij een overmaat aan zout nerveus en opgewonden raken. Zenuwachtig, ongeduldig en geagiteerd naar anderen. We voelen ons ‘niet lekker in ons vel’.

Andere signalen kunnen zijn :

haaruitval

Erge haaruitval is een reden tot zorg,..

 • een brandend gevoel in de mond
 • een licht gevoel in ons hoofd
 • brandend maagzuur
 • haaruitval
 • zout vermindert het element koper in ons lichaam, koper geeft kleur aan onze haren.
 • Bij een teveel aan zout kunnen onze haren dus vroeg grijs worden. Of kleurloos worden.

In een van mijn (link staat onderaan) artikelen (de zes smaken) staan de negatieve en de positieve kanten van alle smaken uitgelegd. Zout is er ééntje van:

Over zout eten : 

 • Positief : Een klein beetje zeezout, rotszout en kelp zijn voorbeelden van de zoute smaak. Zout is verwarmend, zwaar en vet. Zout werkt laxerend en vermindert kramp en pijn in de dikke darm. Als je het met mate gebruikt houdt zout het elektrolytisch evenwicht in stand van ons lichaam in stand. Het stimuleert de speekselafscheiding, verbetert de smaak van het voedsel en helpt bij de spijsvertering, de voedselopname en bij de uitscheiding van afvalstoffen.
 • Negatief : Te veel zout in het eten maakt ons het bloed dik en stroperig, verergert huidaandoeningen en kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Het ‘erg warm’  hebben, flauwvallen, huidrimpels en kaalheid kunnen aan een overmatig gebruik van zout te wijten zijn. Te veel zout kan ook water vasthouden en krijg je last van uitval van plukken haar, zweren of zweertjes, ontstoken hoofdhuid, bloedziekte en huiduitslag. In onze “voorbewerkte voedingsmiddelen” zit een enorme dosis zout.

Veel van onze háár problemen vinden hier hun oorsprong.

De ‘haar- en shampoo industrie’ speelt hier handig op in, door shampoo’s en andere producten áán te bieden zodat u weer een prachtige bos haar gaat krijgen. Het zal weinig helpen als u de oorzaak niet weg neemt. Te veel zout eten.

Stress, te weinig magnesium, alcohol en te zout eten ? 

Als je deze vier bij elkaar voegt kun je ook last krijgen van uitvallende haren. Want bij een flinke stress situatie verdwijnt onze voorraad magnesium als sneeuw voor de zon. En ook bij een te hoog gebruik van alcohol. Dat ‘ene glaasje wijn’ is niet zo onschuldig als men ons wil laten denken. En zeker niet elke dag. Want dat schept ook de magnesium met grote hoeveelheden ons lichaam uit. Het is juist de magnesium die zorgt voor ‘stevig vastzittende haren’. Dus hoe minder magnesium, hoe minder vast onze haren zitten. Voeg daar nog flink wat zoute zakken chips bij en het probleem begint te spelen.

Wat zou u eraan kunnen doen ? 

De eerste mogelijkheid is uw voeding veranderen. Om te beginnen is het een goede zaak om met het overmatige eten van zoute dingen te stoppen. Gooi alle voeding met overmatig zout gewoon wég. En, net als bij roken of teveel alcohol drinken, kan dit even een paar dagen duren voordat ‘de behoefte aan zout’-verslaving weg drijft.  Drink regelmatig een glas fris en schoon water om de cellen schoon te spoelen. En pas ervoor óp dat u het zout niet “inruilt” voor suiker, dat is net zo erg.

Gierst is een oermiddel wat, sinds de oudheid, een goede balans aan mineralen en vitamines in zich heeft.  De graansoort ‘Gierst’

MF gierst erg mooi

Gierst heeft een reparerende functie in ons lichaam

is een wondergoed middel tegen haaruitval. Gierst heeft trouwens ook een reparerende functie bij velerlei andere tekorten.

Gierst heeft een reparerende functie bij : 

 • Haaruitval, soms zelfs met plukken tegelijk
 • Een slapper wordende huid (vouwen in de hals),
 • brekende vingernagels,
 • slechte doorbloeding,
 • duizeligheid en vermoeidheid,
 • oorsuizen
 • slapeloosheid

Eigenlijk is de lijst te láng om helemaal te vermelden. Het is een “geheime” tip voor de schoonheid van de vrouw. In ’gierst’ zit het aminozuur Threonin. Dit is een soort “kiezelzuur”.   Als u daarnáást ook nog seleen en zink neemt, zal de nieuwe haargroei beginnen. En het uitvallen van het haar langzaam aan weer stoppen.

Een ontsteking. Als u denkt aan een ontsteking in de haarwortels, dan is de combinatie van kurkuma en curcumine een goede mogelijkheid. Neem de combinatie van kurkuma en curcumine. Dit werkt, als natuurlijk middel,  het beste.

Een bezoek aan een ayurvedisch arts. Wat u ook zou kunnen overwegen is een bezoek aan een natuurgeneeskundig/ayurvedisch arts. Ik weet niet waar u woont, maar we hebben eventueel een paar adressen in Nederland en vaak heeft zij/hij ook consulten in België.

Dat horen we dan van u. Dank voor uw vertrouwen.

Meer achtergrond informatie ? 

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? Of Shilajit ‘Vedic’ ?  In biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma en andere ayurvedische middelen. Uitstekende magnesium (citraat) ?  Kurkuma en Curcumine capsules ?  Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! De beste natuurlijk pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Hallo Tieneke, wat een interessante vraag en antwoord. Ik ben nu nieuwsgierig naar het gierst dat je noemt, hoe en hoeveel en in welke vorm vind ik dat? En kan het veilig gebruikt worden?

  • Hallo, dank voor je vraag en je belangstelling. Gierst is een graansoort. Dus dat is volledig veilig. Je vindt het meestal in een natuurvoedingswinkel. En het smaakt naar niets, daarom kun je gierst het beste mengen met een lekkere warme tomatensaus of iets anders. Maar met wat vers geknipte salie en parmezaanse kaas smaakt het ook prima. Eigenlijk kun je het net als macaroni of rijst bereiden. Dat is het gemakkelijkst. Met een hartelijke groet van Tieneke.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.